30 Νοεμβρίου 2015

Ένα ιστορικό δημοσίευμα για την επανασύσταση του νομού Τριφυλίας και Ολυμπίας.


Η πρώτη διοικητική διαίρεση του Ελληνικού Κράτους που δημιούργησε τους νομούς έγινε το 1833 από την Αντιβασιλεία του Όθωνα. Ο νομός Μεσσηνίας εκτός από τις σημερινές επαρχίες που γνωρίζουμε (πλην της Μεσσηνιακής Μάνης) περιελάμβανε και την επαρχία Ολυμπίας και πρώτη πρωτεύουσα του νομού είχε την Κυπαρισσία. Το 1835 ορίζεται πρωτεύουσα η Καλαμάτα και παραμένει έτσι μέχρι το 1899 που αποκόπτονται οι επαρχίες Τριφυλίας και Ολυμπίας από το νομό Μεσσηνίας και δημιουργούν τον νομό Τριφυλίας με πρωτεύουσα την Κυπαρισσία. Το 1909 διαλύεται ο νομός Τριφυλίας και επανέρχονται ως ξεχωριστές επαρχίες και πάλι στο νομό Μεσσηνίας όπου παραμένουν μέχρι το 1939 που η επαρχία Ολυμπίας εντάσσεται στην Ηλεία.
Οι αντιδράσεις και οι πιέσεις από τοπικούς παράγοντες κυρίως, δεν σταμάτησαν όλο αυτό το διάστημα. Φορείς και πολίτες, κινούμενοι από τοπικιστική διάθεση, έστελναν επιστολές σε πολιτευτές και εφημερίδες για την επανασύσταση του νομού Τριφυλίας. Το αίτημα αυτό ήταν ένα πεδίο ψηφοθηρικού ανταγωνισμού πολύ πρόσφορο. Προεκλογικά όλοι υπόσχονταν την επανασύσταση του νομού ενώ μετεκλογικά «ποιούσαν την νύσσαν». Το αίτημα αυτό έφτασε στο αποκορύφωμα του την προδικτατορική περίοδο ενώ κατά και μετά την δικτατορία εξασθένησε.
Το πνεύμα που επικρατούσε τρεις μήνες μετά τις εκλογές του 1964 ( τις τελευταίες πριν τη χούντα).............

16 Νοεμβρίου 2015

Όταν η θειά Κατίνα εξαρθρώνει σπείρα απατεώνων!

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, δύο περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης, μία περίπτωση ληστείας και μία περίπτωση κλοπής, στην Καλαμάτα και σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν προχθές (13.11.2015) το απόγευμα, στους Γαργαλιάνους, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, τρείς τσιγγάνοι, δύο τσιγγάνες ηλικίας 29 και 33 ετών αντίστοιχα καθώς και ένας ακόμα 26χρονος.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση συμμορίας, ληστεία, απάτη και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο αριθμό συνεργών τους.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη κυρίως απατών σε βάρος ηλικιωμένων......

5 Νοεμβρίου 2015

Ένα παλαιό αίτημα για ένα νέο δρόμο.


Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου της Τριφυλίας ήταν και είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της, όπως και κάθε περιοχής, καθώς σε αυτό στηρίζεται κατά πρώτον  η ανάπτυξη ενός τόπου και κατά δεύτερον η γενικότερη επικοινωνία των κατοίκων.
Σήμερα ο δρόμος που συνδέει τις πόλεις Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους και Χώρα θεωρείται "επαρκής" για την επικοινωνία αυτών των πόλεων και των παρακείμενων σε αυτές  χωρίων, κάτι το οποίο πριν μερικά χρόνια δεν ήταν αυτονόητο.  Η συμβολή της αύξησης του πλήθους των οχημάτων που μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να ενώνουν την Τριφυλία, έχουν ατονίσει ένα αίτημα που είχε αποτελέσει στις αρχές του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα πεδίο ψηφοθηρικών ανταγωνισμών των πολιτικών της εποχής.
Ο λόγος για την διάνοιξη του δρόμου που θα ένωνε απευθείας την Κυπαρισσία με την Χώρα κατά μήκος των υπωρειών του Αιγαλέου όρους.......

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες