1 Σεπτεμβρίου 2014

Ιαματικές πηγές του χωριού και του τόπου...

Οι αναβλύζουσες πηγές της ελληνικής φύσης δεν μπορούσαν παρά να παρατηρηθούν από τους ιστορικούς και τους γιατρούς της αρχαιότητας. Ο Ηρόδοτος παρατηρεί πρώτος τα ιαματικά νερά και συνιστά τη λουτροθεραπεία, ενώ ο Ιπποκράτης μελετά τις δράσεις των θερμών και ψυχρών λουτρών στον ανθρώπινο οργανισμό και καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση τους, ενώ γίνεται η πρώτη κατάταξη των θερμομεταλλικών νερών ανάλογα με το χρώμα, τη γεύση και την οσμή τους. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, που το πνεύμα υποτάσσεται σε δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις, πλήττεται και η υδροθεραπεία. Αναζωογονείται και πάλι στις αρχές του 16ου αιώνα, οπότε και προσεγγίζεται με επιστημονική μεθοδολογία.......

Ως ιαματικό χαρακτηρίζεται το νερό που, λόγω των φυσικών ή χημικών του ιδιοτήτων, έχει θεραπευτικές ιδιότητες, που αποδεικνύονται με επιστημονικό τρόπο. Τα ιαματικά νερά χρησιμοποιούνται για λουτροθεραπεία και ποσιμοθεραπεία, ενώ οι ατμοί για αναπνευσιοθεραπεία.

Σήμερα στη Μεσσηνία ελάχιστες γνώσεις έχουμε για τις ιαματικές πηγές και λουτρά του Νομού μας που είτε υπάρχουν κάπου ξεχασμένα ή εξαφανίστηκαν ή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και μόνο κάποια τοπωνύμια επιμένουν να μαρτυρούν την ύπαρξή τους.
Παρακάτω παρουσιάζουμε τις ιαμάτικές πηγές και λουτρά της Μεσσηνίας, γνωστών ήδη από την αρχαιότητα.
  • Βρωμονερίου – Γαργαλιάνων
  • Λαχανάδας – Μεθώνης
  • Κορυφάσιου – Πύλου
  • Πυργου Τριφυλίας
  • Μεταξάδας
  • Φιγαλίας
  • Λουτρού - Οιχαλίας
  • Πύλου - Γλυφά
  • Χρυσοκελαριάς - Γλυφάδα
  • Κορυφάσιου
  • Καινούριου Χωριού - Μεθώνη
Θειούχες πηγές στη Μεσσηνία
Η σημαντικότερη θειούχα πηγή στη Μεσσηνία βρίσκεται στο Βρωμονέρι – Γαργαλιάνων (παραπάνω φωτογραφία), με σταθερή θερμοκρασία 19,5 βαθμούς C. Το νερό της πίνεται για κατάρρους των αναπνευστικών οργάνων, ενώ τα λουτρά γίνονται για δερματικά, αρθριτικά κλπ. Η πηγή (θερμομεταλλική) έχει και επίσημα χαρακτηριστεί ως ιαματική. Παλαιότερα το νερό της πηγής χρησιμοποιούνταν για ποσιμοθεραπεία και λουτροθεραπεία. Η πηγή βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή. Βάση της θερμοκρασίας της χαρακτηρίζεται ως υπόθερμη. Η πηγή λόγω της εγκατάλειψής της έχει προσχωθεί από τα φερτά υλικά της θάλασσας. Το θερμομεταλλικό της νερό αναμιγνύεται με τον Πλειστοκαινικό υδροφόρο, αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια
περιμετρικά της πηγής να έχουν θερμομεταλλικό νερό. Ο υδροχημικός τύπος της είναι Ca-HCO3-SO4-CΙ
Άλλες θειούχες πηγές βρίσκονται κοντά στα χωριά Λαχανάδα – Μεθώνης, Κορυφάσιο – Πύλου, Πύργο Τριφυλίας, Μεταξάδα, Φιγαλία και Λουτρό Οιχαλίας.

Οι πηγές (θειούχες) αυτές είναι ίσως οι πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν για λουτροθεραπεία. Η θεραπεία των δερματικών παθήσεων με τις θειούχες πηγές αναφέρεται και από τον Διοσκουρίδη. Αργότερα διαπιστώθηκαν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες στις περιπτώσεις ρευματισμών κλπ.

Αλατούχες πηγές στη Μεσσηνία
Οι αλατούχες πηγές που βρίσκονται στο Νομό μας είναι στη Πύλο (Γλυφά), Χρυσοκελαριά (Γλυφάδα), Κορυφάσιο και Καινούριο Χωριό (Μεθώνη).

Οι αλατούχες ή πικροπηγές όπως ονομάζονται, περιέχουν εκτός από χλωριούχο νάτριο και θειϊκό μαγνήσιο, που έχει καθαρτικές ιδιότητες. Γι' αυτό οι πηγές αυτές είναι γνωστές και ως «Τσερλονέρια». Στην ιστορία, πολλοί λαοί είχαν έλθει σε πόλεμο μεταξύ τους για να κατακτήσουν εδάφη με αλατούχες πηγές.

Πηγή ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: ΑΓΝΩΣΤΕΣ - ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

3 σχόλια:

  1. Πόσοι απο μας γνωρίζουν σε ποια μέρη του χωριού μας βρίσκονται αυτές οι πηγές; Εγω γνωρίζω δυο μια λιγο πιο κατω απο την Αγια Παρασκευή και μια άλλη στο Κατωχώρι. Αν γνωρίζει κάποιος και καποια άλλη ας μας διαφωτίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΡΩΜΟΝΕΡΗ ΓΝΩΡΙΖΩ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εφοσον εχουν κανει ολα τα χωρια τα πηγαδια τους βοθρους!!!!!καταλαβαινετε τι εχουν γινει αυτες οι πηγες και αλλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες