31 Ιουλίου 2013

Ε. Γλυκατζή.. Αυτή η αποξένωση, όχι από τον πατριωτισμό, αλλά από ένα είδος υπερηφάνειας να κρατήσουμε αυτό μας δώσανε οι παππούδες μας, είναι πρόβλημα.

Η κυρία δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι διαπρεπής Ελληνίδα του εξωτερικού. Η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης, βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Εσχάτως τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με το «Μεγαλόσταυρο» και έχει την ικανότητα να καθηλώνει το συνομιλητή της με το βάθος της γνώσης της, τη διεισδυτική της ματιά και τον αφοπλιστικά ειλικρινή της λόγο..............

Εμφάνιση της Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων στα Φιλιατρά



Εμφάνιση στην Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 1 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει είναι διάρκειας μιας ώρας και σαρανταπέντε λεπτών και θα ακουστούν κομμάτια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο....

30 Ιουλίου 2013

Ένα πρότυπο για την κοινωνία μας που τιμά τον τόπο μας!!!

 Η πιο σπουδαία η πιο ιερή η πιο Άγια στιγμή της ζωής μας είναι όταν είμαστε γεμάτοι Αγάπη όταν βιώνουμε και κοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας .Όταν μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτόν πού πάσχει και όταν ο λόγος μας ο καθημερινός διακατέχεται από αγάπη ελπίδα και χαρά.
Ο Πάπα Ιερεμίας διακρίνεται στη περιοχή μας και σε όλη την ευρύτερη περιοχή  για την κοινωνική του προσφορά την υλική  βοήθεια που προσφέρει σε όσους την έχουν ανάγκη. Ειναι ένας ακούραστος Ιερέας πού πράγματι τιμάει τα ράσα του φροντίζοντας  τις πονεμένες ψυχές και τους απόρους της ενορίας του και όχι μόνο. Είναι καιρός που σκεφτόμουν να γράψω για τον κληρικό ΙΕΡΕΜΙΑ. Δεν είναι απλό να γράφεις Δημόσια ..............

Π.Ε. Μεσσηνίας: Προσοχή όλων των πολιτών για το κύμα καύσωνα


Σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Ε.Μ.Υ, από Δευτέρα 29-07-2013 ως 31-07-2013, αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας).
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, έχει ενημερώσει με sms όλους τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Επιπροσθέτως η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα διαθέτει το κλιματιζόμενο Αμφιθέατρο ¨Αλέξανδρος Κουμουνδούρος¨ στο Διοικητήριο, οδός Αριστομένους, για την ανακούφιση των πολιτών, από Δευτέρα 29-07-2013 ως και Τετάρτη 31-07-2013, από τις 08:00 πμ έως τις 08:00 μμ.
Οι υψηλές θερμοκρασίες ................

28 Ιουλίου 2013

Νυν υπέρ πάντων η Σταφίς.

Προτεραιότητα αποτελεί για την αγροτική πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η προστασία της αμπελοκαλλιέργειας και της κορινθιακής σταφίδας και κυρίως των παραγωγών της, καθώς και η εξεύρεση λύσεων ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται, αλλά και να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος Συμβουλίου Αγροτικής Διονύσιος Μαυρόγιαννης, με τους Γεράσιμο Καλλιμώρο πρόεδρο της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.- Α.Σ.Ε.), Αθανάσιο Σωτηρόπουλο πρόεδρο της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ............

27 Ιουλίου 2013

Αθανάσιος Τσαυτάρης: «Στηρίζουμε όσους επιστρέφουν στη γεωργία»

«Το «στοίχημα» της αξιοποίησης των κονδυλίων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καλείται να κερδίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπως τονίζεται σε σχετική συνέντευξη στην εφημερίδα «H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» και το δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα.
Σημαντικότερη πτυχή της μεταρρύθμισης, η πρόβλεψη για ενίσχυση των νέων αγροτών έως το ύψος του 2% του συνόλου των ενισχύσεων της χώρας, όπως επίσης και 25% πρόσθετες πληρωμές σε αγρότες κάτω των 40 ετών, για τα πρώτα 25 εκτάριά τους. Ο υπουργός διαβεβαιώνει, μέσω της «Εφ.Συν.», πως θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες υποστήριξης νέων αγροτών και νεοεισερχόμενων στη γεωργία, για την οποία αναφέρει πως μπορεί να δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας από τη βιομηχανία»....

26 Ιουλίου 2013

Ρε παιδιά τον Γιάννη το Κατσούλα βρήκατε να στείλετε στον εισαγγελέα; Ντροπής πράματα. Έχει χαθεί το μέτρο σ' αυτό το τόπο...

Άφωνοι έμειναν  την Τετάρτη το βράδυ όσοι παραβρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, την στιγμή που πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Αφορμή στάθηκε η αναφορά του στην σύλληψη του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Κατσούλα, μετά από καταγγελία κατοίκων για την φωτιά στον σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων.
Ο ίδιος αλλά και ολόκληρο το Δ.Σ. εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον κ. Κατσούλα, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για ψύλλου πήδημα μας σέρνουν στον Εισαγγελέα.»
Για την καταγγελία που κατατέθηκε στις 22 Ιουλίου στην Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και η οποία αναφέρει:...

25 Ιουλίου 2013

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στα χρόνια τα παλιά!



Το αφιέρωμά μας για τη φετινή γιορτή της Αγίας Παρασκευής είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο ‘’ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΖΩΗ’’  του αείμνηστου Γιώργου Π. Παναγιωτόπουλου που μας ταξιδεύει, στα πανηγύρια του χωριού μας, πενήντα και πλέον χρόνια πριν.
Μικρές, ταυτόχρονα όμως,  και πολύ μεγάλες διαφορές μπορούμε να βρούμε ανάμεσα στα παλιά πανηγύρια και στα σύγχρονα. Άλλαξαν θα μου πείτε οι εποχές.. Προς το καλύτερο;
Αυτό θα το κρίνετε μόνοι σας,  εμείς από τη μεριά μας  θέλουμε να σας ευχηθούμε με την ευχή όπως την έλεγαν και οι παλαιοί:
Χρόνια Πολλά στα πανηγύρια μας!!!
Καλή ανάγνωση.
.
Το πανηγύρι στον Πύργο γίνεται κατά την ημέρα της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), όπου εορτάζει το φερώνυμο ξωκλήσι στις παρυφές του χωριού.
Αρκετές ημέρες πριν από τον εορτασμό της εκκλησίας αυτής, άρχιζε έντονη κινητικότητα περί αυτήν, με τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, τον καθαρισμό και το ασβέστωμα της εκκλησίας και γενικώς τον ευτρεπισμό ολόκληρου του λοφίσκου, πάνω στον οποίο βρίσκεται η εκκλησία.
Την παραμονή ..............

Υψηλές επισκέψεις στη Μεσσηνία

Αύγουστος σημαίνει για τους περισσότερες ηγέτες της Ευρώπης διακοπές. Διακοπές, όμως, πού; Στην Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Μεσσηνία ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό στα... πάτρια εδάφη.
Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τη σύντροφό του, κυρία Βαλερί Τριερβελέρ, θα βρίσκονται - όπως έχουν ήδη ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές- στο Ιόνιο, στο τέλος αυτής της εβδομάδας. ..........

Έκθεση Πελοποννησιακών προϊόντων στο Λονδίνο!

Έκθεση Πελοποννησιακών προϊόντων στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους, στην περιοχή Southgate του Λονδίνου, όπου λειτουργεί ετήσιος εκθεσιακός χώρος, πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ήδη 30 εξαγωγικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου διαθέτουν πλέον το δικό τους εκθεσιακό χώρο στο Λονδίνο, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Περιφέρειας, ενώ 19 με 21 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης και μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων......

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την φετινή ακαρπία των ελαιοδένδρων


Κύριε πρόεδρε,
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας καλλιεργούνται 16.000.000 ελαιόδενδρα – αποτελεί και το μεγαλύτερο αριθμό σε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας - και η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου, ξεπερνά τους 54.000 τόνους.
Κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, παρατηρείται αισθητά μειωμένη καρπόδεση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλη κατά τόπους και σημαντική συνολικά, μείωση της παραγωγής ελαιολάδου..........

24 Ιουλίου 2013

Απογραφή ψεκαστικών μηχανημάτων



Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας και το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ενημερώνει τους κατόχους ψεκαστικών μηχανημάτων
α. Νεφελοψεκαστήρων (συρόμενων, φερόμενων/αναρτώμενων, αυτοκινούμενων)
β. Ψεκαστικών Αγρού (συρόμενων, φερόμενων/ αναρτώμενων, αυτοκινούμενων)
οι οποίοι δεν προσήλθαν έως τις ..........

ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΥΡΗΣ (ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ) ΣΤΑΦΙΔΑΣ


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ!
  ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗ "ΣΤΑΦΙΔΟΧΩΡΙ " ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ !
  Βλαχόπουλο  - Από τα ελάχιστα πλέον «Παραγωγικά » χωριά της Μεσσηνιακής υπαίθρου !! 
Την ώρα που τα χωριά μας ερημώνουν το Βλαχόπουλο αντιστέκεται με παραδοσιακές καλλιέργειες που τείνουν να εκλείψουν από την  Μεσσηνία ....

Επιστολή Δημάρχου για το κατάστημα Εμπορίας ΔΕΗ Φιλιατρών



 Προς 
Γεν. Δ/ντη Εμπορίας ΔΕΗ
κ. Λάζαρο Καραλάζο

Κύριε Γενικέ,
θα ήθελα να σας μεταφέρω το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας όπως αυτό εκφράζεται στην τοπική κοινωνία και όπως πιο συγκροτημένα διατυπώθηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας κατά τη συνεδρίασή του της 19ης Ιουνίου 2013 για τη συρρίκνωση και την πλήρη αποδυνάμωση και υποβάθμιση του καταστήματος Εμπορίας ΔΕΗ Φιλιατρών.
Το κατάστημα Εμπορίας ΔΕΗ Φιλιατρών που είναι το μοναδικό στον πολυπληθή Δήμο Τριφυλίας (με πληθυσμό 30.000 περίπου κατοίκους) έχει απόλυτα υποβαθμιστεί με δύο μόνο υπαλλήλους, που ασφαλώς δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία τιμά τον Περ. Παπαδόπουλο!



Το 10ο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας θα πραγματοποιηθεί και φέτος, στις 3 Αυγούστου 2013, στο COSTANAVARINO. Στα πλαίσια του συνεδρίου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα τιμηθεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου SanJose της Καλιφόρνιας Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, που κατάγεται από το Μελιγαλά, ως ο επιφανέστερος Μεσσήνιος για το 2013, τόσο για τις πρωτοποριακές του έρευνες και εφαρμογές στην αεροδιαστημική, όσο και για το όραμά του να γίνει η Καλαμάτα Διαστημικό Κέντρο.
Μέχρι σήμερα, στην δεκαοκταετή πορεία της,η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία έχειτιμήσει τους:..........

23 Ιουλίου 2013

Δανεικός στη Βέροια φέτος ο Αποστολόπουλος!

Στη Βέροια θα δοκιμάσει φέτος τις δυνάμεις του ο συγχωριανός μας Αλέξανδρος Αποστολόπουλος, ο οποίος παραχωρήθηκε στη «βασίλισσα του βορρά» ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ.
Ο νεαρός ακραίος αμυντικός βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ημαθίας και επισημοποίησε τη συμφωνία του με τη Βέροια, τη φανέλα της οποίας θα φορέσει στο νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Πέρυσι ο Αποστολόπουλος μέτρησε........

Μνήμη κατεχόμενης Κύπρου.



«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» ήταν το σύνθημα που είχαμε στην τσάντα μας, στο πέτο μας, στο αυτοκίνητό μας, στο σπίτι μας ή στο γραφείο μας οι περισσότεροι Έλληνες μετά την εισβολή του τουρκικού Αττίλα στην Κύπρο. Από τις 20 Ιουλίου  1974 ο χάρτης της ελληνικής Μεγαλονήσου, με το αίμα να κοκκινίζει το κατεχόμενο βόρειο τμήμα, ήταν το σήμα κατατεθέν του απανταχού Ελληνισμού και μάς θύμιζε το χρέος μας. Να μην ξεχάσουμε τα εγκλήματα του Αττίλα και των Τουρκοκυπρίων ακολούθων του. Να θυμόμαστε ότι η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική παρά την προσωρινή κατοχή και χωρίς αυτή η ιστορική παραδοχή να υπονομεύει την ανεξάρτητη κρατική υπόστασή της.............

ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ του J. M. Barrie στο Λιμενοβραχίονα Κυπαρισσίας



Το «Θέατρο του Βορρά», μετά το μαγικό υπερατλαντικό ταξίδι του Οδυσσεβάχ, ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι στους αιθέρες επιλέγοντας την ιστορία του Πήτερ Παν, του παιδιού που ποτέ δεν μεγαλώνει και μας προσκαλεί να πετάξουμε μαζί του στο Δεύτερο άστρο δεξιά και ευθεία μέχρι το πρωί!
Η ιστορία μας ξεκινάει...........

22 Ιουλίου 2013

Πρόσκληση για το 10ο τακτικό συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας


Με τον καθηγητή της Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Αστροφυσικής Δρ.Περικλή Παπαδόπουλο, και το πρώτο Αντάμωμα των Αποδήμων Μεσσηνίων έρχεται το 10ο τακτικό συνέδριο  της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας. Η πρόσκληση προς τις Ομοσπονδίες, τους Συλλόγους, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και τους Δήμους της Μεσσηνίας έχει ως εξής:
Αγαπητοί μας,
Σας γνωρίζουμε ότι το φετινό μας,  10ο  Τακτικό Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση μετά Αρχαιρεσιών, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου,  θα διεξαχθεί στο COSTA NAVARINO, στου Ρωμανού Πυλίας, το Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 με ώρα έναρξης 09:00.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις  του Καταστατικού που ψηφίσαμε το 2012, οι  αλλαγές  που αφορούν την Γενική Συνέλευση είναι οι ακόλουθες:..............

21 Ιουλίου 2013

Φύτεψε και 'συ ένα δεντρο, μπορεις... μόνο να είναι φαγουλάρικο.

Τι θα λέγατε να φυτέψουμε 10.000 δέντρα ή και περισσότερα τον επόμενο χειμώνα; Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα σε μερικά χρόνια να υπάρχουν χιλιάδες καρποφόρα δέντρα στην περιοχή μας, όλα ελεύθερα και προσιτά σε οποιονδήποτε; 
Ας αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που μπορούμε και δεν κοστίζουν, χρειάζεται μόνο να δείξουμε ενδιαφέρον… Για να δούμε πώς θα γίνει… Που θα βρούμε τα δέντρα;
Αυτές τις ημέρες που όλοι τρώτε κεράσια, βερίκοκα, μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, αχλάδια κ.λ.π. κρατείστε τα κουκούτσια. Αμέσως έχετε στα χέρια σας εκατοντάδες εν δυνάμει δέντρα. Πώς νομίζετε ότι φύτευαν δέντρα οι παππούδες μας; 
Σίγουρα πριν πενήντα χρόνια.δεν υπήρχαν φυτώρια, μάλιστα θα ήταν πολύ αστείο αν κάποιος σ’ ένα κεφαλοχώρι άνοιγε μια τέτοια επιχείρηση...........

3 νέοι Μεσσήνιοι διπλωμάτες «Η παράδοση συνεχίζεται»

Η Μεσσηνία, η πρωταρχική αυτή κοιτίδα του νεοελληνικού κράτους, δεν έχει δώσει μόνο μεγάλους πολιτικούς, που στα 200 σχεδόν χρόνια ζωής της νέας σύγχρονης Ελλάδας χάραξαν και διαμόρφωσαν τις εθνικές πολιτικές, αλλά έχει αναδείξει όλως ιδιαιτέρως πολιτικούς που ανέλαβαν τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής και συγχρόνως διπλωμάτες που υλοποίησαν και προώθησαν τις επιμέρους αυτές πολιτικές.
Και από τους πολιτικούς να αναφέρουμε τον Σ. Κωστόπουλο και τους σύγχρονους, Ι. Χαραλαμπόπουλο, Α. Σαμαρά και Δ. Δρούτσα.
Ως προς δε τους .............

20 Ιουλίου 2013

Καταιγιστική κριτική & ερωτήματα για το... μέλλον της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Σε δηλώσεις του κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST, το μέλος της ΕΑΣ και πρώην μέλος των Δ.Σ. της Ένωσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον της συνεταιριστικής οργάνωσης με βάσει τα όσα εντοπίζουν και στο οικονομικό επίπεδο οι ορκωτοί λογιστές. ''Με τέτοιο χρέος καμία επιχείρηση δεν επιβιώνει σημείωσε'', μεταξύ άλλων. Στο θέμα αυτό χαρακτηριστικά είναι και τα όσα μετέφερε στην Γενική Συνέλευση της νέας Ένωσης:
"Κύριε πρόεδρε και αγαπητά μέλη της Γ. Σ.
Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία την τύχη πολλών από τις δράσεις που από κοινού συζητήσαμε σαν μέλη του ΔΣ αλλά και σαν συνεργαζόμενοι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Προκύπτουν λοιπόν σημαντικά ερωτήματα για τα οποία θα ήθελα μεταξύ των άλλων να έχουμε ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών σας, και τις θέσεις που έχετε λάβει μέχρι σήμερα..................

Ταχυδρομικό περιστέρι έκανε στάση στην Κορώνη!

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι κάτοικοι της Κορώνης όταν έφθασε στην περιοχή ένα ταχυδρομικό περιστέρι για να ξεκουραστεί λίγο.
Το περιστέρι  με αριθμό 312 dv περιποιήθηκαν στοργικά και αφού του πέρασαν ένα ακόμα δαχτυλίδι που έγραφε Κορώνη το άφησαν να συνεχίσει το ταξίδι του.
Τι είναι το ταχυδρομικό περιστέρι
Το ταχυδρομικό περιστέρι αποτελεί..............

19 Ιουλίου 2013

Διαδίκτυο με μέτρο και μεγάλη προσοχή...


internet Την έρευνα, με τίτλο «Ταυτότητες του μέλλοντος» πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Όπως υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης, «οι ανθρώπινες κοινωνίες γίνονται, συνεχώς, λιγότερο συνεκτικές». 
Κοινωνικά δίκτυα και διαδικτυακά παιχνίδια αλλάζουν την άποψη του χρήστη αναφορικά με το ποιος είναι ο ρόλος του στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Παράλληλα, στην έρευνα τονίζεται ότι αυτή η τάση που διαμορφώνεται παγκοσμίως με τη χρήση του διαδικτύου, θα μπορούσε, εάν αξιοποιηθεί, να φέρει και θετικές αλλαγές. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, εάν αυτή η τάση αγνοηθεί, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Με δεδομένη την................

18 Ιουλίου 2013

Το 1ο αντάμωμα των απανταχού Μεσσηνίων!

κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση

Απο τη Γαλλία στο Χάβαρι με...τρακτέρ!

 Διανύοντας περίπου 3.500 χλμ. μέσα σε σχεδόν 2 μήνες με ένα τρακτέρ, δύο Γάλλοι έφτασαν στο Χάβαρι το Σάββατο 13 Ιουλίου.
Πρόκειται για τους Bernard Bon και Daniel Breton οι οποίοι ανακατασκεύασαν ένα παλιό τρακτέρ ZEUS με καινούρια ανταλλακτικά και πραγματοποίησαν το όνειρο της ζωής τους: ένα ταξίδι στην Ελλάδα.
Ξεκινώντας από το Chaussin της Γαλλίας, πέρασαν από την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και κατέληξαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Χάβαρι. Εκεί ............

17 Ιουλίου 2013

Η επανάσταση των σιωπηλών, του Γιώργου Γραμματικάκη. Γιατί όσοι αμφισβητούν την επανάσταση των σιωπηλών, δεν μέτρησαν ποτέ την αξία της σιωπής, δεν έτυχε ποτέ να αντιληφθούν την εκρηκτική της δύναμη.

Οι Σειρήνες όμως έχουν ένα όπλο  πιο φοβερό και από το τραγούδι: τη σιωπή τους.  Και πιθανότερο, παρόλο που δεν έτυχε ποτέ,  θα ήταν να γλιτώσεις από το τραγούδι τους,  παρά από τη σιωπή τους. [Φραντς Κάφκα, Η σιωπή των σειρήνων]

Η επανάσταση που οραματίζομαι θα είναι μια επανάσταση των σιωπηλών. Δεν θα έχει σημαίες αναπεπταμένες, συνθήματα και ιδεολογικές διακηρύξεις. Θα είναι μια επανάσταση βουβή, που θα στηρίζεται απλώς στην αλληλεγγύη των βλεμμάτων. Θα ξεκινήσει από την απόλυτη, την οργισμένη σιωπή, και θα αποδώσει στον άνθρωπο ό,τι στερήθηκε, ό,τι ονειρεύθηκε, ό,τι ζήτησε με κραυγές -πριν επιλέξει τη σιωπή.
Γιατί αυτή η σιωπή είναι η απόγνωση και η προσδοκία του. Δεν είναι αποδοχή, μήτε μοιρολατρία. Η σιωπή είναι το μέτρο της διαψευσμένης του ζωής, η πίκρα για τις επαγγελίες που ακυρώθηκαν, η οργή για την υποκρισία και το ψέμα. Η σιωπή είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής ωριμότητας. Αν οδηγήσει στην επανάσταση, θα είναι μια επανάσταση αληθινή, αφού για πρώτη φορά δεν θα δεσμεύεται από τα λόγια της, θα δεσμεύεται μόνον από τα αισθήματά της................

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός κατάργησης ή υποβάθμισής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, συναντήθηκαν προχθές στην Αθήνα οι πρόεδροι της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και ΔΗΜ.Τ.Ο. Κυπαρισσίας, επίσης μέλος της ΝΟΔΕ, Γιώργος Φωτεινός
Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ενώ τονίστηκε στο μέγιστο βαθμό η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα ύπαρξης και συνέχισης της λειτουργίας του και αναλύθηκαν διεξοδικά..............

16 Ιουλίου 2013

Ο ζωγράφος Κώστας Γλιάτας (1909-1994)


Ο Άγιος Εφραίμ.
Αφιέρωμα του καλλιτέχνη Κ. Γλιάτα
στον ενοριακό ναό Πύργου Τριφυλίας
Γεννημένος στη Χώρα Τριφυλίας στις 20 Αυγούστου του 1909, ο Κώστας Γλιάτας σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα επιζητώντας να πραγματοποιήσει το δικό του όνειρο ζωής, την έκφραση μέσα από τη ζωγραφική τέχνη. Αρκετοί δάσκαλοί του, όμως, φορείς του ακαδημαϊκού στυλ, το οποίο ήταν ξένο στη δική του ιδιοσυγκρασία, δεν βρήκαν ιδιαίτερη απήχηση στο καλλιτεχνικό του προφίλ. Ο Κώστας Γλιάτας, δεχόμενος γόνιμες επιρροές από τον μεγάλο δάσκαλο της αγιογραφίας, Φώτη Κόντογλου, και τον ξάδελφό του και πιστό συνεργάτη του μεγάλου δημιουργού, Γεώργιο Γλιάτα, θα αναπτύξει μια σύνθετη καλλιτεχνική δραστηριότητα την οποία θα αποκαλύψει στα θέματά του. Δεν τον ενδιαφέρει η κοσμική στάση στη ζωγραφική, παρόλο που την γνωρίζει και την έχει δουλέψει αρκετά. Δεν είναι ούτε ρεαλιστής ούτε μοντέρνος. Είναι παραστατικός χωρίς να είναι λαϊκιστής ή «αφελής» (naif).
Μέσα από ένα πλούσιο εικονογραφικό σύνολο, το οποίο κληροδότησε στην έδρα του Δήμου Νέστορος, τη Χώρα Μεσσηνίας, που αποτελεί και χώρο καταγωγής του, ο Κώστας Γλιάτας μάς αποκαλύπτει μια καλειδοσκοπική εικαστική πρόταση καταγράφοντας εντυπωσιακές θαλασσογραφίες, ειδυλλιακά τοπία και «ζωντανές» ηθογραφικές σκηνές...............

Δυσαρέσκεια Α.Σ. Χανδρινού για την δακοκτονία

Ο αγροτικός σύλλογος Χανδρινού εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του προς πάσα κατεύθυνση για την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση που επικρατεί στην πρόληψη και την καταπολέμηση του δάκου.
Συγκεκριμένα, η ανάρτηση των παγίδων έγινε μόλις πριν μία εβδομάδα, δηλαδή  μετά από  καθυστέρηση 20 ημερών!!!................

15 Ιουλίου 2013

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της περιοχής των Γαργαλίανων με τη συμμετοχή του δήμου. Φτωχό, αλλά τι να κάνουμε; ας όψεται η κρίση...

Οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τριφυλίας στην Δημοτική ενότητα Γαργαλιάνων είναι αφιερωμένες στη θυσία του καπετάν Τέλλου Άγρα ( Σαράντη Αγαπηνού), φέτος όμως,  είναι λίγο φτωχές λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν πειράζει θα το αντέξουμε και αυτό....
 Στο χωριό μας θα γίνει μόνο το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής

Βοϊδοκοιλιά: Η ομορφότερη (και μοναδική) παραλία στο κόσμο χωρίς W.C. και κάδο απορριμάτων

Aπό τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, σίγουρα η δημοφιλέστερη της Μεσσηνίας.
Η εξωτική, στρογγυλή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς με τους αμμόλοφους, τα γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά είναι τόπος ιδιαίτερης απόλαυσης που σε καλεί να τον ερωτευτείς και να τον ζήσεις. Αρκεί να μη χρειαστεί  να κάνεις την …ανάγκη σου.
Κοινός θνητός η επώνυμος (και υπάρχουν πολλοί) θα χρειαστεί να περπατήσεις αρκετά με τα μπαγκάζια σου  (από το σημείο που θα παρκάρεις) για να βρεις μια θέση στην άμμο και στη μαγευτική φύση.
Αν όμως  σε καλέσει ...............

14 Ιουλίου 2013

Σταφίδα: Ανοδικές τάσεις στην τιμή, Αυξημένη ζήτηση. Μειωμένη όμως η παραγωγή στην Τριφυλία...

 Απο eleftheriaonline
Μειωμένη στην περιοχή της Τριφυλίας αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή της σταφίδας, όμως, σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα σε επίπεδο Μεσσηνίας.
Εκείνο που "καίει" τους παραγωγούς, είναι η τιμή που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία. Και είναι το μοναδικό προϊόν με αύξηση της τιμής. Φέτος υπάρχει προσδοκία για κάτι καλύτερο, όμως, επισημαίνεται ότι στη χειρότερη περίπτωση η τιμή πρέπει να παραμείνει στο 1,45 ευρώ το κιλό, όπως ήταν πέρσι.
Ο παραγωγός Πάνος Παγάνης από την περιοχή των Γαργαλιάνων μας ενημέρωσε ότι «φέτος υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καρπόδεση, λόγω των καιρικών συνθηκών και με τη θειαφασθένεια» κι εκτίμησε πως η παραγωγή θα είναι μειωμένη στην Τριφυλία. Για την τιμή παρατήρησε.............

Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας φιλοσοφίας στην Αθήνα

Κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του κόσμου, όπως ο Γίργκεν Χάμπερμας, ο Ουμπέρτο Εκο, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, ο Μπιλ Μακμπράιτ, ο Ντέρμοτ Μόραν, ο Λούκα Σκαραντίνο θα λάβουν μέρος στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 4 έως και 10 Αυγούστου. 

«Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» είναι το θέμα του συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία ως μία επιστροφή στις κλασικές πηγές της φιλοσοφίας με δεδομένο, ότι εφέτος συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνος...........

13 Ιουλίου 2013

Προσοχή. Νέο βακτήριο καταστρεφει τα μηλοειδή. Σε λιγα χρόνια δεν θα βρίσκουμε ούτε αχλάδι ουτε μήλο να φάμε. Μέτρα προφύλαξης.

Το κοινό όνομα της ασθένειας είναι βακτηριακό κάψιμο. Το όνομα υποδηλώνει την σοβαρότητα της μόλυνσης και την γρήγορη διάδοση. Το παθογόνο μπορεί να καταστρέψει ένα πλήρως ανεπτυγμένο και υγιές δένδρο μηλιάς, αχλαδιάς ή κυδωνιάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – συχνά και μέσα σε ένα μήνα. Επιπλέον η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά σε πολλά εκτάρια γης. Κατά την διαδικασία της εξάπλωσης το παθογόνο προσβάλει τόσο καλλιεργούμενα όσο και αυτοφυή φυτα.
Η ασθένεια είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη από την στιγμή που:
-        το παθογόνο εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στο φυτό – ξενιστή.
-         Το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για το παθογόνο.
-         Τα  μέσα αποτελεσματικού ελέγχου είναι περιορισμένα.
Το βακτηρίδιο .........

12 Ιουλίου 2013

Στη Μεσσηνία σχεδιάζεται να γίνει μια Σύνοδος Κορυφής το επόμενο έτος!

Από τις αρχές του επόμενου χρόνου η Ελλάδα θα είναι στην προεδρία (του Συμβουλίου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί έξι μήνες, η Αθήνα θα είναι στο ευρωπαϊκό (αλλά και διεθνές) επίκεντρο και θα συγκεντρώνει διεθνή προσοχή. Το συγκεκριμένο διάστημα θα αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετικό για την περιοχή της Μεσσηνίας. Κι αυτό, γιατί γίνονται σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά του Μαξίμου και του πρωθυπουργού ειδικότερα, μία από τις Συνόδους Κορυφής να διεξαχθεί στο νομό μας..................

Επέκταση του ΠΟΠ ελιάς και ελαιολάδου προανήγγειλε ο Τσαυτάρης.

Την προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υποστηρίξει τους ευρωπαϊκούς ποιοτικούς δέκτες και να συμπλεύσει με τους  νέους, αναφορικά με το ΠΟΠ και το ΠΓΕ επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης στην ομιλία του, στο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη.
Ο κος Τσαυτάρης, αναφερόμενος στις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας σημείωσε ότι στον κατάλογο με τα δέκα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα, τα έξι είναι αγροτικά. Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνει ξεκάθαρα το καθήκον της Πολιτείας στο να υποστηρίξει τα αγροτικά προϊόντα και το «χρυσό» που έχουμε στα χέρια μας, το ελαιόλαδο. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση του ΠΟΠ ελιάς και ελαιολάδου.................

11 Ιουλίου 2013

Κέντρο Εικονικής Αναπαράστασης για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου



Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 και ώρα 11.00 στο Νιόκαστρο της Πύλου και στην Αίθουσα Θόλος, θα γίνει η παράδοση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου» από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, φορέας υλοποίησης, στο Δήμο Πύλου – Νέστορος φορέας λειτουργίας.
Το έργο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1827, καθώς και την παροχή ιστορικών..........

«Όταν ο λόγος περνάει στη νεολαία»

Από ό,τι φαίνεται, η Βουλή των Ελλήνων έχει χάσει το νόημα της ως δημοκρατικός θεσμός, γιατί σίγουρα οι Βουλευτές που συναντήσαμε εμείς στη Βουλή, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έδειχναν με τον τρόπο τους εκπρόσωποι της δημοκρατίας.
Τα πρόσωπα τους περισσότερο αδιάφορα φαίνονταν παρά ενθουσιασμένα με το γεγονός της συνεδρίασης. Από τις δικές μας εμπειρίες, η Βουλή των Εφήβων, μία έκφανση της πραγματικής δημοκρατίας, έχει μετατραπεί σε τυποποιημένες διαδικασίες που δεν στοχεύουν στην αληθινή έκφραση των νέων… Έχει μετατραπεί περισσότερο σε ένα event, στο οποίο ακόμη και τα ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα που παρέστησαν, μας έδωσαν την εντύπωση ότι η παρουσία τους ήταν συνυφασμένη με την επιθυμία τους για επίδειξη αυτού που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των νέων, για επίδειξη ενός προσωπείου.Δεν ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος από τη δική μας πλευρά, που λανθασμένα μερικοί εκπρόσωποι τύπου έφεραν ως αιτία , αλλά η προκατάληψη των ίδιων των βουλευτών για το θεσμό της Βουλής των Εφήβων.............

Συναυλία του Συλλόγου Φίλων της Μικτής Τετράφωνης Χορωδίας Γαργαλιάνων «Η ΠΟΛΥΜΝΙΑ»

Σας προσκαλούμε στη συναυλία του Συλλόγου Φίλων της Μικτής Τετράφωνης Χορωδίας Γαργαλιάνων «Η ΠΟΛΥΜΝΙΑ» που συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων Χορωδίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και θα γίνει την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Γαργαλιάνων................

ΑΓΑΠΗΝΕΙΑ 2013

Οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Τριφυλίας και ιδιαιτέρως της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων Τριφυλίας προς τιμή του μεγάλου μας Γαργαλιανιώτη Ήρωα Καπετάν Τέλλου Άγρα-Σαράντη Αγαπηνού!
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η μικρή πόλη μας, το μπαλκόνι της Μεσσηνίας, καταξιώθηκε -έστω έν καιρώ κρίσης- να ορθώσει ψηλά το κεφάλι της και το ανάστημά της τιμώντας επάξια και ώς πρέπει τον μεγάλο αυτό Γαργαλιανίωτη Μακεδονομάχο Ήρωα! Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Δ.Ε. Γαργαλιάνων Τριφυλίας λαμβάνουν χώρα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατά κύριο............

Πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές.

Την κίνηση των φετινών βάσεων σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των μηχανογραφικών δελτίων παρουσιάζει το Έθνος.Οι προβλέψεις βασίζονται στα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων.Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής δείχνει γενικευμένη πτώση των βάσεων εισαγωγής η οποία συμπαρασύρει και την πλειονότητα των περιζήτητων / υψηλόβαθμων τμημάτων.
Οι χειρότερες επιδόσεις..............

10 Ιουλίου 2013

Σύσκεψη για τις προοπτικές της κορινθιακής σταφίδας

«Το ΥπΑΑΤ χαράσσει πολιτική με γνώμονα τη στήριξη της εξωστρέφειας της αγροτικής παραγωγής» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών με θέμα την κορινθιακή σταφίδα, στις 9 Ιουλίου.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Αθανάσιος Νταβλούρος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς. Από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών .............

9 Ιουλίου 2013

Εξωστρέφεια με το Greek ως και μαζί με το brand name

«Η σύζευξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, το “πάντρεμά” της δηλαδή με την τυποποίηση και τη μεταποίηση, η καθιέρωση θεσμών που θα την ενισχύσουν, καθώς και η προώθηση των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και να δώσουν νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή. Όμως, αυτό που πρέπει να ανατραπεί είναι το έλλειμμα στρατηγικής εξωστρέφειας που στερούσε τα ελληνικά προϊόντα από ένα διεθνές κοινό.
“Κλειδί” για την ανατροπή αυτής της κατάστασης αποτελεί η επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε αναπτυξιακές επενδυτικές δράσεις και υλοποιούμε μέτρα ενίσχυσης, όπως είναι και το μέτρο....................

8 Ιουλίου 2013

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Πολιτιστικό Σύλλογο!!!

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγη χθες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου Τριφυλίας
Αμέσως μετά το πέρας των Αρχαιρεσιών έγινε και το πρώτο συμβούλιο με μόνο θέμα  την κατανομή αξιωμάτων. Από αυτό προέκυψαν:
Πρόεδρος: Σερέτη Έφη
Αντιπρόεδρος: Ζώτος Ζώης
Ταμίας: Κωνσταντοπούλου Φωφώ
Γραμματέας: Σταθοπούλου Σωτηρία
Έφορος : Βαβουλέας Κώστας
Μέλος 1ο: Γεωργακόπουλος Άγγελος
Μέλος 2ο: Βαβουλέα Γεωργία
Τους ευχόμαστε καλή και καρποφόρα θητεία με κύριο μέλημά τους την ενότητα των κατοίκων του χωριού μας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα αυτή την εποχή.
Για να μπορέσει να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται  και η συμμετοχή όλου του χωριού στις προσπάθειες του Συλλόγου. Κακομοιριές, διαιρετικές συμπεριφορές και κακόβουλες κριτικές δυναμιτίζουν όχι μόνο το Σύλλογο αλλά ολόκληρο το χωριό και αυτοί που τις πράττουν έχουν θέσει ήδη τον εαυτό τους σε απομόνωση. Άλλωστε δεν θα κυβερνήσουν και το κράτος, πέντε πράγματα για το χωριό θέλουμε να κάνουν.
Αν υπάρξει κάτι.......

Να συνδυαστεί η αγροτική παραγωγή με τον πολιτισμό και τον τουρισμό

Στόχος είναι να συνδυαστεί η αγροτική παραγωγή με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και μέσα από νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες να γίνουν πυλώνας ανάπτυξης, σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας την Παρασκευή, στην Κορώνη, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του Διήμερου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με την πραγματοποίηση της Ημερίδας με θέμα «Καλές Πρακτικές», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα................

7 Ιουλίου 2013

Ελαιόλαδο, γαστρονομία και σήμα ποιότητας

Εδώ και πολλά χρόνια από τις στήλες μας επιμένουμε στην ανάγκη της αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου στα καταστήματα εστίασης και την καθιέρωση ενός σήματος το οποίο θα χορηγείται μετά από πιστοποίηση και διαρκείς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 Κατά καιρούς διάφοροι φορείς και παράγοντες έχουν εξαγγείλει πρωτοβουλίες οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Αυτό που συμβαίνει είναι γνωστό σε όλους:Σε μια περιοχή που είναι η καρδιά της ελαιοπαραγωγής και θα έπρεπε όλοι να την στηρίζουν με κάθε τρόπο, η χρησιμοποίηση σπορέλαιων και υποβαθμισμένων ελαιολάδων σε καταστήματα εστίασης είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Επανερχόμαστε στο θέμα αυτό γιατί τυχαία πέσαμε πάνω σε ένα κείμενο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) που αναφέρεται σε μια πρωτοβουλία η οποία ήδη ............

6 Ιουλίου 2013

Η Κομισιόν απαντάει σε κρίσιμες ερωτήσεις των αγροτών σχετικά με τη Νέα ΚΑΠ

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των αγροτών σχετικά με θέματα που αφορούν την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια ακόμα προσπάθεια να ενημερώσει του ενδιαφερόμενους σε όλη την Ευρώπη. Στο παρακάτω κείμενο η Κομισιόν μεταξύ άλλων απαντά σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εισοδηματική στήριξη των γεωργών, σε τι αποσκοπούν οι άμεσες ενισχύσεις, πως λειτουργούν οι αγορές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, πώς χρηματοδοτείται η ΚΑΠ κ.λπ. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει:
Πόσο αγροτική είναι η ΕΕ;
Οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 77% της επικράτειας της ΕΕ (47% γεωργικές εκτάσεις και 30% δάση) και φιλοξενούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της (αγροτικές κοινότητες και άλλοι κάτοικοι)..................

5 Ιουλίου 2013

Για όσους ανέβουν την Κυριακή στην Αγιά...

Από βραδύς ξεκινούν τα πρώτα αμάξια και τρακτέρ για την Αγιά. Σαν προάγγελοι της γιορτής, θα ανέβουν από νωρίς στην κορφή του βουνού για να ανάψουν τη μεγάλη φωτιά έξω από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και να θυμίσουν σε όλα τα χωριά της νότιας Τριφυλίας και δυτικής Πυλίας ότι απόψε γιορτάζει αυτή η έρημη κορφή των Κοντοβουνίων.
Να ξυπνήσουν οι μνήμες από παλαιότερες γιορτές και να στείλουν νωρίς για ύπνο όσους έχουν σκοπό να πάρουν τα ξημερώματα το μονοπάτι για τη βουνοκορφή.
Ιστορίες, καλαμπούρια, πειράγματα και φωνές, μπροστά στη φωτιά, θα βοηθήσουν τους πρώτους να.................

4 Ιουλίου 2013

Πώς «θεραπεύεται» η Γη μετά από σεισμό;

Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν για πρώτη φορά τη Γη να θεραπεύεται και να αποκαθίσταται μετά από ισχυρό σεισμό και όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Science η διαδικασία είναι παρόμοια με την επούλωση των τραυμάτων στο ανθρώπινο σώμα.
Κατά τη διάρκεια σεισμού το έδαφος σχίζεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα βαθύ ρήγμα και ακανόνιστες ρωγμές στην επιφάνεια του.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε πως το έδαφος κατάφερε να αποκατασταθεί από αυτή τη διαδικασία μετά τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ, στις 12 Μαΐου του 2008 στην κινεζική επαρχία Wenchuan.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους..................

3 Ιουλίου 2013

Το πρωταπριλιάτικο που 1,5 χρόνο μετά κάποιοι το πέρασαν για... είδηση!!!

Γελάει όλος ο κόσμος για την... δήθεν είδηση πως βρέθηκε αμύθητος αρχαιολογικός θησαυρός στη Μεσσηνία άνω του ενός δισ. ευρώ και ότι δήθεν πρόκειται για τον θολωτό τάφο του θρυλικού Βασιλιά της Αρχαίας Μεσσήνης, Αριστόδημου. Επειδή, το πράγμα ξεφεύγει και από τα όρια της... φαντασίωσης δεν είναι κακό να εξακριβώνεις κάτι προτού μάλιστα το βγάζεις στον αέρα και πρώτο θέμα στο δελτίο σου και το... κοτσάρεις και ως αποκλειστικό! Και φαντάζομαι δεν είναι τόσο δύσκολο να εξακριβώσεις ότι είναι πρωταπριλιάτικο!!! που κάποτε είχε .................

Πανέλαιον: ο διαγωνισμός ελαιολάδου ποιότητας στην Κορώνη

Ο πρώτος Διαγωνισμός του μεσσηνιακού ελαιολάδου ποιότητας θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στην Κορώνη και ώρα 19 έως 20 30' στην αίθουσα Κλάπα, στα πλαίσια των διαδηλώσεων για την Μεσογειακή Διατροφή. Ο διαγωνισμός Πανέλαιον. Αρχίζει με τον σκοπό να συνεχίσει!  Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου Νέστορος.Έχει σαν διττό σκοπό: την προβολή
του πλούσιου μεσσηνιακού ελαιουργικού βιομηχανικού δυναμικού επεξεργασίας και εμπορίας του ελαιολάδου. Ενός συστήματος που.............

2 Ιουλίου 2013

O πρώτος Έλληνας αστροναύτης είναι Μεσσήνιος!!!

Είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πιστοποιημένος για πτήση πολιτικός αστροναύτης και έχει θέσει στόχο να είναι ο πρώτος Ελληνας που θα φτάσει στο Διάστημα και θα ζήσει στο επανδρωμένο φυλάκιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πολυεκατομμυριούχος χάρη στις έξυπνες κινήσεις του στα ακίνητα και τα χρηματιστήρια, αποτελεί σήμερα σύμβουλο επενδύσεων για χιλιάδες ανθρώπους. Ο λόγος για το Νικ Χάλικ (ή Χαλικόπουλο), ο οποίος θα βρεθεί στη χώρα μας το Σάββατο 6 Ιουλίου για το σεμινάριο Thrillionaire Revolution Greece, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Ο Νικ Χάλικ μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» για τα μυστικά των επενδύσεων, ενώ αίσθηση προκαλούν οι απόψεις του για την οικονομική κρίση...................

Γ. Καλκαβούρας: Πλέον δεν ανήκω σε καμία δημοτική παράταξη...

Την ανεξαρτητοποίησή του από τη δημοτική παράταξη του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια έκανε γνωστή με επιστολή του στο Σώμα, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Δευτέρας ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Καλκαβούρας! Ο ανεξάρτητος, πλέον, δημοτικός σύμβουλος από τους Γαργαλιάνους στην επιστολή του εξαπολύει ευθείες βολές κατά του δημάρχου και της ηγετικής ομάδας που ασκεί διοίκηση στο δήμο, αν και επιμελώς αποφεύγει να τους κατονομάσει. «Η παραγωγή έργου στον Δήμο είναι ελάχιστη» σημειώνει και τονίζει ότι «η λειτουργία, η οργάνωση............

1 Ιουλίου 2013

Εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου Τριφυλίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου Τριφυλίας ανακοινώνει ότι την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 και ώρα 20: 00μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.


.
Εκ του Δ. Σ. του Συλλόγου.

Μία νέα σελίδα ενημέρωσης απο τους Γαργαλιάνους!

Μία νέα και πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα βρήκαμε στο διαδίκτυο και μάλιστα  από τους Γαργαλιάνους. Μας εντυπωσίασε ο πολύ καλός σχεδιασμός της, μα κυρίως, η σοβαρότητα της θεματολογίας της.
Στο προφίλ της διαβάζουμε:
Το gargalianoionline.gr είναι η νέα, καινοτόμος διαδραστική πλατφόρμα ενημέρωσης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πληροφορηθούν άμεσα για πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, αθλητικά και άλλα πολλά θέματα με επίκεντρο κυρίως τους Γαργαλιάνους και την Μεσσηνία.
Βασικό προϊόν του gargalianoionline.gr είναι η ίδια η πληροφορία και συγκεκριμένα η έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση για την επικαιρότητα.
Θεωρούμε πως η ενημέρωση για τα τοπικά δρώμενα πρέπει να είναι απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινότητα όλων των πολιτών...................

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες