12 Απριλίου 2014

Πελίτι: 26 Απριλίου η Γιορτή Ντόπιων Ποικιλιών

Η 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου Δράμας. Τη Γιορτή η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 10:30 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα οργανώνει το Πελίτι με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου και του ΚΠΕ Παρανεστίου.
Η 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών είναι η ετήσια κεντρική
εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία.........

Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. «Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2014 να 'ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους», αναφέρει το Πελίτι.

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών, θα γίνει από τις 10:30 το πρωί, με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος.

Η γιορτή περιλαμβάνει:

-Ομιλίες από τις 12:00-14:00 με κεντρική ομιλήτρια τη Δρ Βαντάνα Σίβα, η οποία έρχεται για τρίτη συνεχόμενη φορά στην Ελλάδα μέσα σ' ένα χρόνο καλεσμένη από το Πελίτι. Η Δρ. Βαντάνα θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ελευθερία των παραδοσιακών σπόρων, καθώς είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης όσο αφορά τις παραδοσιακές ποικιλίες.

-Τα εργαστήρια θα αρχίσουν στις 10:30 ως τις 12:00

-Δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά από τις 10:30 ως τις 14:00

-Το τραπέζι της αγάπης από τις 14:00 μμ είναι ένα κοινό τραπέζι όπου τις πρώτες ύλες προσφέρουν οι συνεργαζόμενοι καλλιεργητές.

-Τραγουδώντας για το Πελίτι. Η εκδήλωση κλείνει με τραγούδι και χορό γιατί αυτό που κάνουμε είναι γιορτή.

-Χαριστικό Παζάρι

Τη Κυριακή στις 27 Απριλίου 2014 θα ξεκινήσει από τη γη του Πελίτι το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή, στο peliti@peliti.gr νο 2524022059 και στην ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες