30 Ιανουαρίου 2014

Γιατί είναι μολυσμένα τα ποτάμια της Μεσσηνίας.


Πριν μερικές μέρες γνωστοποιήθηκε το πόρισμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ για την ποιότητα της οικολογικής κατάστασης των ποταμών του νομού Μεσσηνίας.
Τα συμπεράσματα ήταν αποκαρδιωτικά, κυρίως για τα ποτάμια που απορρέουν στον Μεσσηνιακό κόλπο και όχι τόσο γι αυτά της δυτικής Μεσσηνίας. Και στις δύο περιπτώσεις καταγράφηκαν υψηλές τιμές από φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα κα, που γεμίζουν τους ποταμούς με βαρέα μέταλλα κα. Με μόνη διαφορά ότι σε αυτά της πρώτης περίπτωσης τα ύδατα είναι επιβαρημένα και από απόβλητα ελαιοτριβείων που στην ουσία δημιουργούν και το πρόβλημα!!! Αυτό συμβαίνει γιατί............
όταν ήταν ακόμη Νομάρχης ο Δ. Δράκος και είχε ξεκινήσει η προσπάθεια να μετατραπούν όλα τα ελαιοτριβεία από διφασικά σε τριφασικά ( αυτό σημαίνει ότι δεν θα έφευγαν υγρά απόβλητα από τα ελαιοτριβεία προς το περιβάλλον) το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε με αυστηρότητα στη δυτική Μεσσηνία ( ετοιμαζόταν τότε και η λειτουργία του Costa Navarino) ενώ στα ελαιοτριβεία που βρισκόντουσαν στα ανατολικά του νομού τα πράγματα ήταν τελείως πιο χαλαρά.
Σήμερα η Αντιπεριφέρεια αναρωτιέται γιατί να υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στο κόλπο της Μεσσηνίας. Η απάντηση είναι απλή –Οι πιέσεις γινόντουσαν τότε μόνο για να καθαρίσουν οι παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας, για τον κόλπο δεν υπήρχε επιτακτική ανάγκη.
Το θέμα όμως είναι ότι ενώ και τώρα το ΕΛΚΕΘΕ χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου, δεν ιδρώνει κανένας να ελέγξει τα ελαιοτριβεία που δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες