31 Μαρτίου 2013

Προ των πυλών πρόγραμμα ενίσχυσης της συμβολαιακής γεωργίας

Τη θέσπιση ειδικού προγράμματος για την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ιδέα που ευθυγραμμίζεται με τις επικρατούσες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και παράλληλα έρχεται να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που παρουσιάζουν ο συνεργατισμός και η συλλογική δράση στη χώρα μας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, έχει δώσει ήδη σχετικές κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του για τη μελέτη του θέματος που θα αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα με τη διαμόρφωση των αναπτυξιακών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Χωρίς να είναι ακόμα γνωστές πολλές από................

30 Μαρτίου 2013

1.200 σε κοινωνικές δομές Δήμων, στη Μεσσηνία κανένας. Γιατί;

Όπως έχει γίνει γνωστό, το προσεχές διάστημα θα γίνουν σε 51 Δήμους της χώρας 1.200 προσλήψεις ανέργων, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, για απασχόληση 24 μηνών σε κοινωνικές δομές, από το Πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης.
Οι νέες αυτές θέσεις εργασίας θα καλύψουν τις άμεσες ανάγκες στις κοινωνικές δομές που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, όπως τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Γραφεία Διαμεσολάβησης κ.ά., ενώ οι ειδικότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι: διοικητικοί υπάλληλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, γιατροί, φαρμακοποιοί, γεωπόνοι, μάγειρες και προσωπικό καθαριότητας.
Μεταξύ των 51 Δήμων δεν είναι ούτε ένας από τους 6 της Μεσσηνίας! Ναι, ούτε ένας! Λέτε, στην εικονική πραγματικότητα που ζούμε στη Μεσσηνία και η κρίση.........................

29 Μαρτίου 2013

Επιταγή των καιρών: Η επιστροφή στη γεωργία, στη μητέρα γη

Η Αγροτική Πολιτική αποτέλεσε το πρώτιστο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από το 1962 για μια κοινή αγροτική πολιτική, ολοκληρωμένη και ουσιαστική, με εφαρμογή υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της τότε Ε.Ε., με κόστος που κάλυπτε το 80% και πλέον του κοινοτικού προϋπολογισμού, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στην Γεωργία, τόσο στην παραγωγή, όσο και αγορά και στα πλαίσια της κοινής αγροτικής προσπάθειας να διατηρηθεί και αυξηθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων για επαρκή εφοδιασμό της καταναλωτικής αγοράς.
Από το 1992 όμως και μετά, με βάση τις νέες κοινωνικοοικο­νομικές εξελίξεις, την επικρά­τηση της νεοφιλελεύθερης οι­κονομικής αντίληψης, δηλαδή απόλυτα ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, ολιγότερη ή καθόλου κρατική παρέμβαση στην Οικονομία, προώθηση..................

28 Μαρτίου 2013

Ταξιδιωτικός οδηγός για τη Μεσσηνία!

Έναν νέο ταξιδιωτικό οδηγό για τη Μεσσηνία ετοιμάζουν η εφημερίδα «Καθημερινή» και οι εκδόσεις Explorer, ο οποίος θα παρουσιάζει την υπέροχη φύση, τα μνημεία, τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, τις δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί ο επισκέπτης, στις πόλεις και τα χωριά της Μεσσηνίας.
Ο νέος ταξιδιωτικός οδηγός θα περιλαμβάνει ...πολλή Καλαμάτα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μέσω του οποίου θα αναδεικνύονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της περιοχής της, η ιστορία της, οι ομορφιές της, ο δυναμισμός της σύγχρονης πόλης, οι νέες υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση σ’ αυτήν και σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς και οι δυνατότητες διαμονής, αναψυχής και διασκέδασης.
Ήδη η.....................

27 Μαρτίου 2013

Πάει ένα χρόνο πίσω η φορολόγηση της αγροτικής γης

 Την αναβολή προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να συνεχισθεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΤΜΕΑΡ ή αλλιώς το «χαράτσι», όπως αναφέρεται ευρέως) μέσω της ΔΕΗ προκειμένου να ξεπερασθούν οι διαφωνίες με την τρόικα.
Σε περίπτωση που «περάσει» η πρόταση Στουρνάρα, όπως είναι και το πιθανότερο, ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα «άγγιζε» και τα αγροτεμάχια (συμπεριλαμβανομένης και της καλλιεργήσιμης γης) μετατίθεται για την επόμενη χρονιά.
Σημειώνεται ότι το θέμα της φορολόγησης ακινήτων ήταν ένα από ουκ ολίγα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα τις τελευταίες εβδομάδες. Το κλιμάκιο των δανειστών θεωρούσε ότι ο μηχανισμός για την είσπραξη ................................

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα;

Κοιτάξοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους! Ποιος, όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο ανακάτεψε τα γράμματα; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή! Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.
Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια τα γράμματα και «κολλούσαν», εξαιτίας της......................

26 Μαρτίου 2013

ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΜΑΝΟΥΛΕΣ..Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγελέων όλοι οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ....ΕΔΕΗΣΕ !!!
 ΘΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ : ΔΗΜΑΡΧΟΙ - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ - ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΚΑΙ ΜΕΤΑ !
Μεγάλη έρευνα σε ολόκληρη τη χώρα για φορολογικό έλεγχο δημάρχων και περιφερειαρχών της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και επιθεωρητών συγκεκριμένων υπουργείων, με στόχο να ελεγχθούν πρόσωπα που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, διέταξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Με εντολή των δύο εισαγγελέων το ΣΔΟΕ θα διενεργήσει εκτενείς ελέγχους οικονομικών στοιχείων φορολογικών και τραπεζικών όλων των αιρετών της τοπικής.....................

Πως λέμε «Χρυσό» στα Κινέζικα; (金)

Το Κτήμα Παναγιωτόπουλου έμαθε πρόσφατα  την απάντηση, αφού στο διαγωνισμό China Wine Spirits Award, Best Value, που έγινε το Μάρτιο στο HongKong, απέσπασε τρία χρυσά μετάλλια.
Συγκεκριμένα,  το γνωστό οινοποιείο, από τον Πύργο Τριφυλίας, βραβεύτηκε με αυτήν την διάκριση, για τους οίνους Μαλαγουζιά 2012 (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος) και Merlot 2009 και Cabernet Sauvignon 2008 (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Τριφυλίας).
Οι βραβεύσεις αυτές, ήρθαν σε συνέχεια των τεσσάρων χρυσών μεταλλίων από τον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Επιπλέον, είναι σημαντική ..........................

24 Μαρτίου 2013

Ο. Ελύτης: Aυτό είναι το θαύμα. Να δυναμώνεις και να αντρειεύεσαι τότε ακριβώς που κινδυνεύεις να χάσεις αυτά που αγαπάς.

Ο Νομπελίστας ποιητής, σε αυτή την ξεχασμένη ομιλία, αναφέρεται στην εμπειρία του από τους 5 μήνες που έζησε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1970 αποδίδοντας μοναδικά την ιστορία και την παλλόμενη ταυτότητά της, ενώ σημειώνει: «Αυτό είναι το θαύμα. Να δυναμώνεις και να αντρειεύεσαι τότε ακριβώς που κινδυνεύεις να χάσεις αυτά που αγαπάς, όμως να ξέρεις πως είναι δικά σου, κατάδικά σου. Και να τους δίνεις την χροιά του ακατάλυτου και του αιώνιου...»
Αναλυτικά η ομιλία -που αυτές τις κρίσιμες και πάλι στιγμές όπου τίθενται και θέματα ταυτότητας και συνέχειας διαβάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον- έχει ως εξής:....................

Τι πρόσφεραν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα;

«Είστε ανεύθυνος λαός», «Δεν πληρώνετε τους φόρους σας», «Είστε βολεμένοι», «Λειτουργείτε με ωχαδελφισμό», «Είστε τεμπέληδες»… είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -πολιτικοί και απλός λαός- για να μας χαρακτηρίσουν! Η κρίση μπορεί να έφερε τα πάνω-κάτω, όμως κανείς από αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάει! Τι; Αυτά που η Ελλάδα έκανε για τον κόσμο ολόκληρο, προσφέροντας βασικά στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπισμού. Κι αν το ερώτημα «Τι έκαναν οι Έλληνες για τον κόσμο» σάς φαίνεται… ρητορικό, ελάτε να δούμε μαζί 10 σημαντικά πράγματα που… ταξίδεψαν από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να γίνει καλύτερος!
1. Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Αν και το ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε πολλά οικονομικάπροβλήματα, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Η μικρή τότε .........................

Άνθρωποι και ανθρωπάκια…

Ο ρεαλιστικός καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας του χθες και του σήμερα είναι, θαρρώ, το κείμενο του δημοσιογράφου του «Θ», Αντώνη Πετρόγιαννη, σχετικά με τις ομιλίες κατά τη διημερίδα με θέμα «Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα», με τίτλο «Η… διαφορά ύψους κάνει το αποτέλεσμα», το οποίο και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα (Θάρρος).
Ανέλυε με παραδείγματα τη διαφορά μεταξύ λόγου ουσίας και κούφιου λόγου. Έγραφε για τις ομιλίες των κρατικών αξιωματούχων που έκαναν τους παριστάμενους να ζωγραφίζουν σπιτάκια στα μπλοκάκια τους, αναζητώντας.............

23 Μαρτίου 2013

Βγήκαν τα μαχαίρα στην ψηφοφορία της ΚΑΠ 2014-2020.

Οι ευρωβουλευτές ασκώντας την εξουσία τους για πρώτη φορά στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής ψήφισαν (13 Μαρτίου) για την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου πακέτου νομοθετικών μέτρων που τώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των εθνικών ηγετών.
Ψηφοφορίες επί εκατοντάδων τροπολογιών και τέσσερα πακέτα νομοθετικών μέτρων παρήγαγαν μια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020 αναδεικνύοντας τις έντονες διαιρέσεις εντός του Κοινοβουλίου και γεννώντας ένα εμπόδιο για εκείνους που μάχονταν υπέρ των ισχυρότερων περιβαλλοντικών μέτρων και το «θάνατο» των γεωργικών επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη ζάχαρη..............

22 Μαρτίου 2013

Γιάννης Καλκαβούρας: Εισπράτετε πολιτιστικό τέλος απο μας 55 χιλ. ευρώ το χρόνο και κάνετε καρναβαλικές εκδηλώσεις σε μία μόνο συγκεκριμένη πόλη...

Βολές στην Κοινωφελή Επιχείρηση και κατ' επέκταση στην δημοτική αρχή Τριφυλίας εξαπέλυσε χθες με γραπτή του δήλωση ο δημοτικός σύμβουλος και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Καλκαβούρας, για την οργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο δήμο.
 Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οταν δεν θέλεις να έχεις παρουσία, όταν δεν ασχολείσαι οργανωτικά, όταν δεν συνεργάζεσαι για να έχεις το όποιο αποτέλεσμα, τότε απαξιώνεις την κάθε διαδικασία και δεν σ’ ενδιαφέρει η οποιαδήποτε εκδήλωση». Και  υπογραμμίζει επίσης ότι ασχολήθηκαν μόνο με μια πόλη, εννοώντας τα Φιλιατρά, την στιγμή που από τους Γαργαλιάνους εισπράττεται πολιτιστικό τέλος 55 χιλ. ευρώ το χρόνο. Παράλληλα συγχαίρει τους συλλόγους των Γαργαλιάνων για την διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.
Αναλυτικά στην δήλωσή του ο κ. Καλκαβούρας αναφέρει:.......................

Τα λογιστικά βιβλία αλλάζουν το αγροτικό επάγγελμα

Βαθιές και ουσιαστικές τομές στον τρόπο άσκησης του γεωργικού επαγγέλματος αλλά και στη λειτουργία της ευρύτερης αγοράς αγροτικών προϊόντων φέρνει η υποχρέωση των παραγωγών να τηρούν λογιστικά βιβλία που θεσμοθετεί το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Η μετάβαση από τον τεκμαρτό προσδιορισμό του γεωργικού εισοδήματος σε ένα σύστημα εσόδων-εξόδων εν είδη ελεύθερου επαγγελματία (γιατί περί αυτού πρόκειται επί της ουσίας) αποτελεί μια διαρθρωτική αλλαγή που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του παραγωγού απέναντι στους μεσάζοντες και μακροπρόθεσμα του δίνει τη δυνατότητα να καρπωθεί μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας από τα προϊόντα που παράγει.
Παράλληλα, παρέχει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της περιβόητης «ψαλίδας των τιμών» από το χωράφι στο ράφι ενώ συμβάλει και στον εξορθολογισμό του συστήματος επιστροφής φόρου στα καύσιμα........

21 Μαρτίου 2013

Και πάλι xωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη για το ΓΠΣ Γαργαλιάνων

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν η προχθεσινή σύσκεψη στο ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας στην Τρίπολη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαργαλιάνων, αφού για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων σχετικά με την πρόταση του ΓΠΣ που έχει υποβληθεί για έγκριση.
 Η συζήτηση στην σύσκεψη έγινε με βάση τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν φορείς των Γαργαλιάνων και δημοτική αρχή Τριφυλίας μετά τις συναντήσεις που είχαν στους Γαργαλιάνους το προηγούμενο διάστημα. Και μπορεί σε κάποια σημεία να υπήρξε συμφωνία με το ΠΕΧΩ, όμως επί της ουσίας -και στα σημαντικότερα σημεία του ΓΠΣ- εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων, η οποία εκφράζεται και από τις παρατηρήσεις που είχε κάνει το ΠΕΧΩ στη δεύτερη πρόταση του ΓΠΣ, η οποία είχε υποβληθεί από τον τότε Δήμο Γαργαλιάνων. 
Βασικά σημεία της ασυμφωνίας Γαργαλιάνων - ΠΕΧΩ είναι οι όροι δόμησης όπως καθορίζονται στις διάφορες ζώνες, αλλά και το εύρος της τουριστικής ζώνης. ..........

Οι παραδοσιακές Λαμπαδηφορίες του Σιδηροκάστρου!

H Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας οργανώνει για άλλη μια χρονιά τις «ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 και ώρα 19.30 στο Σιδηρόκαστρο Αυλώνος.
Η λαμπαδηφορία βασίζεται στην παράδοση του Σιδηροκάστρου, ενός χωριού με ιστορικές ρίζες και αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός που γίνεται θεσμός για όλο το Δήμο Τριφυλίας.
Το έθιμο προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και λέγεται ότι η φλόγα στις δάδες συμβόλιζε την προσδοκία της ανάστασης του Έθνους...........

20 Μαρτίου 2013

...Όταν κοιμάσαι κάποιοι γράφουν ιστορία.....


Η μη αναμόχλευση του παρελθόντος δε νομιμοποιεί τους συμπράξαντες ή τους σιωπήσαντες στο παρελθόν να γίνονται όψιμοι επικριτές. Για ποιούς χτηπάει η καμπάνα δήμαρχε;

Η τελευταία κακοκαιρία ανέδειξε για άλλη μια φορά το έλλειμμα ακόμη και σε στοιχειώδεις υποδομές στο Δήμο Τριφυλίας. 
Συγκεκριμένα ο μόλος του λιμανιού της Κυπαρισσίας κατέρρευσε  και ουσιαστικά πια λιμάνι δεν υπάρχει. 
Στο Καλό Νερό η έλλειψη Αντιδιαβρωτικής Προστασίας προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην ακτή.
Στην παραλία Στομίου γκρεμίστηκαν οι βράχοι που την περιβάλλουν, κατέρρευσαν τα σημεία και οι σκάλες πρόσβασης προς την παραλία και ήδη εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για όσους θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ακτή.
Το γεφύρι του Λαγκουβάρδου για άλλη μια φορά....................

19 Μαρτίου 2013

Ψεκασμός ζιζανίων στις καλλιέργειες


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ανακοινώνει στους παραγωγούς της περιοχής μας τα παρακάτω:
            Επειδή ο Μάρτιος είναι ο μήνας που γίνεται κατεξοχήν η εφαρμογή ζιζανιοκτονίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες, θα πρέπει οι καλλιεργητές να έχουν υπόψη τους τα εξής:
  • Να γίνεται επιλογή του κατάλληλου ζιζανιοκτόνου εγκεκριμένου για την καλλιέργεια που θα χρησιμοποιηθεί.
  • Να τηρούνται προσεκτικά οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος.
  • Κατά την εφαρμογή να χρησιμοποιούνται απαραιτήτως γάντια, μάσκα και κατάλληλη ενδυμασία..............................

Σε κρίσιμο σημείο το ΓΠΣ Γαργαλιάνων.

Σε κρίσιμο σημείο έχει φτάσει η υπόθεση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαργαλιάνων. Από την μια οι καθυστερήσεις και η ολιγωρία για δύο χρόνια έχουν στενέψει σημαντικά τα χρονικά περιθώρια, ενώ από την άλλη δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή συνισταμένη απόψεων και προτάσεων μεταξύ τοπικών φορέων και μελετητών, με βάση και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας στην πρόταση που είχε κατατεθεί από το Δήμο Γαργαλιάνων.
Τα κυριότερα σημεία όπου εντοπίζονται διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, έχουν να κάνουν με τους όρους δόμησης στις διάφορες ζώνες του ΓΠΣ, το εύρος της παραλιακής ζώνης, τη δόμηση εκατέρωθεν από του οδικούς άξονες, ενώ υπάρχει προβληματισμός και με το ζήτημα των...............

Χρυσή… Αρχή! για το κτήμα Παναγιωτόπουλος



Στον πρώτο διαγωνισμό που συμμετείχε το Κτήμα Παναγιωτόπουλου, για το 2013, απέσπασε τέσσερα Χρυσά μετάλλια.
Συγκεκριμένα, στο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, το γνωστό οινοποιείο, από τον Πύργο Τριφυλίας, βραβεύτηκε για τους οίνους Cabernet Sauvignon εσοδείας 2007, 2008 και για τους οίνους από την ίδια ποικιλία, αλλά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, εσοδείας 2008, 2009
 Οι βραβεύσεις αυτές, ήρθαν να επιβεβαιώσουν, για άλλη μια φορά, την διαχρονική προσήλωση του οινοποιείου, στην παραγωγή......................

18 Μαρτίου 2013

Δωρεάν διανομή τροφίμων



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι το διάστημα υποβολής αιτήσεων φορέων εκπροσώπησης δικαιούχων του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δωρεάν Διανομή Τροφίμων σε απόρους, έτους 2013, καθορίστηκε από 1/3/2013 έως 31/3/2013,  ενώ το διάστημα υποβολής αιτήσεων τελικών δικαιούχων στους φορείς εκπροσώπησής τους από 1/5/2013 – 31/5/2013. Στο πρόγραμμα δύναται να συμμετάσχουν :.................

17 Μαρτίου 2013

«Συμμαχία» εμπόρων - εξαγωγέων για την βελτίωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Στην Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στο πλαίσιο της Έκθεσης ΔΕΤΡΟΠ υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων – Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε). από τους προέδρους των δύο οργανώσεων κκ Βασίλη Κορκίδη και Αριστοτέλη Καρβέλα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης,  ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λίτσα Αμανατίδου Πασχαλίδου, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΠΕ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης και πολλοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας.
 Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού....................

16 Μαρτίου 2013

Λίγο γέλιο!!


O Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είχαν μια συνάντηση σχετικά με το αν θα μπορούν να περνάνε τα Αμερικάνικα στρατεύματα από την Τουρκία για τη Μέση Ανατολη. Ο Τούρκος δεν συμφώνησε τελικά με αποτέλεσμα να εξοργίσει τον Αμερικάνο. Μετά από μέρες ο Τούρκος φοβισμένος την αντίδραση του Πλανητάρχη τον παίρνει τηλέφωνο και του λέει:
- Αγαπητέ μου είδα χθες ένα όνειρο και σε θυμήθηκα.
- Τι όνειρο; ρωτάει ο Πλανητάρχης.
- Είδα, του λέει, την Τουρκία με καινούριους δρόμους, πλατείες, αεροδρόμια, λιμάνια, κτίρια και στην ταράτσα κάθε κτιρίου υπήρχε ένα πανό που έγραφε για την Αμερικανοτουρκική φιλία!
- Ναι; του λέει ο Αμερικάνος. Ακου να δεις και εγώ τι είδα... ..............

15 Μαρτίου 2013

Αποκριες στο Πυργακι

Ευκαιρια για διασκεδαση ειχαν οι κατοικοι και οι επισκεπτες του Πυργου το Σαββατο 9 Μαρτη στην αιθουσα του Κοινοτικου Μεγαρου του Πυργου Τριφυλιας σε εκδηλωση που διοργανωσε ο Πολιτιστικος συλλογος του χωριου μας.Αλλη μια αποδειξη οτι οι Ελληνες δεν χανουν το κεφι τους και ξερουν να διασκεδαζουν παρα την οικονομικη κριση και κυριως την ανασφαλεια που επιφερουν οι επιλογες της νεας παγκοσμιας ταξης.Ειναι ενδεικτικη επισης και η συμμετοχη των νεων παιδιων στους χορους και στο κεφι που δημιουργηθηκε και κρατησε μεχρι αργα το βραδυ.Μια υπεροχη βραδια προαγγελος πολλων τετοιων εκδηλωσεων που προγραμματιζονται το επομενο διαστημα για το χωριο μας  με ζωντανες εμφανισεις ντοπιων καλλιτεχνων,χορους,θεατρικα δρωμενα,προβολες ταινιων,κλπ.
ΔΕΙΤΕ βιντεο της εκδηλωσης


Ετοιμασίες στη Μεθώνη για "του Κουτρούλη το γάμο"

Πυρετωδώς συνεχίζονται στη Μεθώνη, όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, οι ετοιμασίες για την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου "Του Κουτρούλη ο γάμος".
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης για 10η συνεχή χρονιά, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, την υποδομή που έχει δημιουργήσει και το κέφι των μελών του, μπαίνει μπροστάρης σε όλα τα δρώμενα και ετοιμάζεται για δράσεις κεφιού, χαράς, αστείων καταστάσεων και απομάκρυνσης από την καθημερινότητα. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια πάντα η Τοπική Κοινότητα Μεθώνης που φροντίζει για την υλικοτεχνική υποδομή. Στη θεατρική του μορφή το δρώμενο είναι σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο που γράφεται αποκλειστικά από τους διοργανωτές. Αυτό το πραγματικό........................

14 Μαρτίου 2013

Όπως το πάρει κανείς....

 Πρωτοσέλιδο στην Ελευθερία
.

Γαργαλιάνοι: 62χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του!

Νεκρός μέσα στο σπίτι του στους Γαργαλιάνους, και μάλιστα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, βρέθηκε 62χρονος το απόγευμα της Κυριακής Ο άτυχος άνδρας, που σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, έμενε μόνος του και δεν είχε κοντινούς συγγενείς. Τις τελευταίες μέρες δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Κάποια στιγμή η έντονη δυσοσμία που έβγαινε από το κλειστό σπίτι κίνησε τις υποψίες των γειτόνων του, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Καρναβάλι των φούληδων


13 Μαρτίου 2013

Κ. Κατσούλης για την επέκταση του ΠΟΠ.

Απαντήσεις σε ερωτήματα που δημιουργήθηκαν για την επέκταση του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το νομό, μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε προχθές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης.
"Δεν είναι ουσιαστικά τα προβλήματα. Δε φαίνεται να υπάρχει κανένα ζήτημα", μας είπε ο κ. Κατσούλης. Παρατήρησε ότι "δεν προσβάλλεται από κάπου η μελέτη. Και μελέτες και οι απαραίτητες αναλύσεις έγιναν, για να τεκμηριωθεί η επέκταση του ΠΟΠ. Αυτοί που έκαναν την ένσταση, πιάστηκαν από μια παλιά μελέτη του ΤΕΙ. Το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει διαφορετική εισήγηση από την αρχική".
Ο πρόεδρος της Ενωσης επεσήμανε πως......................

Απογραφή ψεκαστικών μηχανημάτων.



Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ενημερώνει τους κατόχους ψεκαστικών μηχανημάτων ότι σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2009/128/ΕΚ και σε εφαρμογή του Ν. 4036/27-01-2012 ΦΕΚ Α 8/2012 Άρθρο 38 θα πρέπει οι κάτοχοι των παρακάτω ψεκαστικών μηχανημάτων:..................
α. Νεφελοψεκαστήρων (συρόμενων, φερόμενων/αναρτώμενων, αυτοκινούμενων)
β. Ψεκαστικών Αγρού (συρόμενων, φερόμενων/αναρτώμενων, αυτοκινούμενων)
να συμπληρώσουν το απογραφικό δελτίο εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων το οποίο  αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση με δική τους ευθύνη.
Το απογραφικό δελτίο θα εφοδιάζονται και θα υποβάλλουν οι κάτοχοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας –Τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, Ελ. Βενιζέλου 29 Κυπαρισσία (υπεύθ. κ. Ανδριάνα Γκρίτζαλη τηλ. 2761022338)
έως τις 31 ΜΑΪΟΥ 2013.
Η καταγραφή είναι υποχρεωτική στα πλαίσια της επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων νέα νομοθεσία περί διάθεσης γεωργικών φαρμάκων

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

12 Μαρτίου 2013

Αιτήματα αμπελουργών για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων

Εν εξελίξει βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των Κρατών Μελών με την Commission για την κατανομή των ποσών στο Μέτρο του Εθνικού Φακέλου Μετατροπή και Αναδιάρθρωση Αμπελώνων για την περίοδο 2013/14.
Για το λόγο αυτό η Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Αμπέλου και Ξηρών Καρπών απέστειλε οδηγία στις ΔΑΟΚ της χώρας προκειμένου να παραλάβουν αιτήσεις από τους αμπελουργούς που επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν επιδοτούμενοι τους αμπελώνες τους από 1/3 – 15/5/2013.

11 Μαρτίου 2013

ΑΟ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΑΕ ΛΟΓΓΑ 4-1

Σπουδαια νικη την Κυριακη 10 Μαρτιου για την ομαδα του Πυργου με ανατροπη στο Β ημιχρονο και με εξαιρετικη εμφανιση των νεων παικτων της ομαδας.Οι επιλογες του προπονητη της ομαδας Γιαννη Μαραγκου δικαιωθηκαν και σε αυτο τον αγωνα που ξεκινησε με την ομαδα του Λογγα να προηγειται στο σκορ στο 20' λεπτο,στην συνεχεια ομως η παικτες του Μιλτιαδη ανεβασαν την αποδοση τους και φιλοδωρησαν με 4 γκολ τους φιλοξενουμενους.Στο 57' με απευθειας φαουλ ο Τασος ο Καραμποτσος ισοφαρισε τον αγωνα,στη ......................

Νέος πρόεδρος στο Σύνδεσμο ύδρευσης ¨Καπετάν Τέλλος Άγρας¨

Νέος πρόεδρος του συνδέσμου ύδρευσης ¨Καπετάν Τέλλος Άγρας¨ εξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος. Διαδεχόμενος τον κ. Δεληγιάννη, που είχε αναλάβει από τον κ. Σοκορέλη, αναλαμβάνει τον Σύνδεσμο σε άσχημη κατάσταση. Με τον κεντρικό αγωγό κατεστραμμένο και την αναρχία στη διανομή του νερού να βασιλεύει, δεν μπορεί παρά να συγκρουστεί μετωπικά με την αδιαφορία προκειμένου να επιτύχει στο έργο του. Στη νέα του θέση δεν πρέπει να είναι από την πλευρά του λαϊκισμού της αυτοδιοίκησης, αλλά να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για τα χωριά του Συνδέσμου.
Στο Σύνδεσμο, εδώ και χρόνια, δεν έχει.....................

Στον αυτόματο πιλότο τα προβλήματα του πρώην δήμου Γαργαλιάνων με τα χωριά του να είναι εξαφανισμένα απο το ενδιαφέρον των αιρετών...

Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα μεγάλα και «ανοιχτά» θέματα – διαφαίνεται, ωστόσο, πως ελλοχεύει κίνδυνος να «κλείσουν» αρνητικά και δυσάρεστα άπαξ δια παντός - του Βιολογικού Καθαρισμού, του ΓΠΣ και των σχολείων των Γαργαλιάνων έθεσαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τη Δευτέρα ο Γιάννης Αδρακτάς, ο Γιάννης Καλκαβούρας και ο Κώστας Αγγελόπουλος.
Οι απαντήσεις, πάντως, του δημάρχου Κώστα Κόλλια, όχι μόνο δε φάνηκε να κρίθηκαν ικανοποιητικές, αλλά, αντιθέτως, εντείνουν την ανησυχία και αγωνία των δημοτικών συμβούλων για την έκβαση των θεμάτων, ενώ θεωρήθηκαν, από λίγο έως πολύ, έωλες!
 Για το Βιολογικό Καθαρισμό των Γαργαλιάνων, ο Γιάννης Αδρακτάς είπε: «Πέρυσι το Φλεβάρη είχαμε υπογράψει μία...............................

10 Μαρτίου 2013

Τοπική παραγωγή και "μαντήλι καλαματιανό"

Πριν από αρκετά χρόνια βρεθήκαμε με μια μεγάλη παρέα φίλων στην Κωνσταντινούπολη. Κάποια στιγμή ο μικροπωλητής έξω από ένα μοναστήρι κατάλαβε ότι είμαστε από την Καλαμάτα και είπε αμέσως "μαντήλι καλαματιανό". Μοιάζει απίστευτο αλλά αυτές οι δύο λέξεις έχουν παγκόσμια αναγνώριση, βοηθούντος και του γνωστού δημοτικού τραγουδιού. Γεγονός το οποίο ουδέποτε αξιοποιήθηκε, αντιθέτως από τους τοπικούς παράγοντες δεν έχει γίνει καμία κίνηση για να σταματήσει η εμπορική εκμετάλλευση και ο διασυρμός αυτού του σημαντικού όπλου για την τοπική οικονομία.
Η ιστορία του "καλαματιανού μαντηλιού" είναι μια παλιά… πονεμένη ιστορία. Τα νεότερα χρόνια διατυπώθηκε ως ιδέα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και υιοθετήθηκε από την τότε δημοτική αρχή..........................

9 Μαρτίου 2013

Την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και στα μέρη μας

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με αυτά που είπε ο Δήμαρχος το υπουργείο οικονομικών αποδέχτηκε να εξοπλίσει και τα τρία γραφεία (Κυπαρισσίας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων) με δυο Computer το καθένα τα οποία θα παραληφθούν από την εφορία.
Αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να στελεχωθεί και με.....................

8 Μαρτίου 2013

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοποίηση αγροτικής βιομάζας. Γιά να δούμε πόσες ευκαιρίες έχουμε στο τόπο μας!!!

Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία συγκαταλέγει την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, (όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά κλπ), παρέχοντας σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την προώθησή της. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αγροτική βιομάζα είναι μία ελκυστική πρόταση, που με τα πλεονεκτήματά της συμβάλλει στην λύση πολλαπλών προβλημάτων:
• Περιβαλλοντικά
Μια τέτοια μονάδα επεξεργάζεται και μετατρέπει γεωργικά, δασικά, κτηνοτροφικά, αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα σε ηλεκτρική ενέργεια, πρακτικά χωρίς καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον. Σε περίπτωση μη αξιοποίησής τους, αυτά ..................

Κρίση – Απεξάρτηση και Κοινωνική Ένταξη



Στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας συνδιοργανώνει με το ΚΕΘΕΑ  ΚΥΤΤΑΡΟ, εκστρατεία ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Σάββατο στις 9 Μαρτίου 2013 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα:

«Κρίση – Απεξάρτηση και Κοινωνική Ένταξη»
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:......................

6 Μαρτίου 2013

Ογκώδες παναγροτικό συλλαλητήριο, με μεσσηνιακή εκπροσώπηση! και το χωριό μας έδωσε το ¨παρών¨ !!!!!

Ογκώδες ήταν το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα και στο οποίο συμμετείχαν και Μεσσήνιοι αγρότες καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων εργατικών και κοινωνικών φορέων. Στο πλευρά των Μεσσήνιων αγροτών, βρέθηκε και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ, Θανάσης Πετράκος, ο οποίος δήλωσε: «Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες από εκείνους που κυβέρνησαν τον τόπο και συγκυβερνούν τώρα. Δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε η περιοχή της Μεσσηνίας απ’ αυτό τον γενικό.................

Βρίσκει έδαφος η πρόταση του “Νηλέα” για το ελαιόλαδο

Σύμφωνους βρίσκει τους φορείς που δραστηριοποιούνται γύρω από το ελαιόλαδο η πρόσφατη ανοιχτή πρόσκληση της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» στη Χώρα και η πρόταση για την δημιουργία αστικής κοινοπραξίας με αντικείμενο το ελαιόλαδο. Είναι ένα προϊόν το οποίο, όπως μας τόνισαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών που συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση, πρέπει να έχει ένα κοινό φορέα έκφρασης. Είναι κάτι που όχι μόνο πρέπει να γίνει, αλλά και που θα έπρεπε να υπήρχε, μας τονίστηκε χαρακτηριστικά. Επισημάνθηκε όμως ότι για να περάσει από την ιδέα στην πράξη, θέλει αρκετή δουλειά, προσεκτικά βήματα και τεχνογνωσία ώστε να μπορέσει να έχει τα αποτελέσματα που όλοι θέλουν και επιθυμούν....................

5 Μαρτίου 2013

Η ζωή μας!

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του μ’ ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε και, χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και άρχισαν να γεμίζουν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε πάλι και, χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα........................

4 Μαρτίου 2013

Κοιτάσματα υδρονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο.

Ο Θαλάσσιος χώρος στον Πατραϊκό που ξεκινά μετά το ακρωτήριο του Αράξου και καταλήγεις στις δυτικές ακτές της Στερεάς Ελλάδας καθώς και το θαλάσσιο τμήμα από την οξιά έως και το εσωτερικό μεταξύ Κεφαλονιάς και  της Στερεάς περιλαμβάνονται στον χάρτη όπου η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από σίγουρη μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από τους Νορβηγούς.
Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνεται ανάγλυφα η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε όλο τον κόλπο του Κατακόλου.
Αναλυτικότερα:
Κοιτάσματα υδρονανθράκων................

3 Μαρτίου 2013

Από τον σπόρο στον καρπό......


Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω αφορούν μόνο όσους θέλουν να καλλιεργήσουν βιολογικά, αποφεύγοντας τα πανάκριβα ομοιόμορφα και άγευστα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, άγνωστης προέλευσης που έχουν μεγαλώσει με  χημικά λιπάσματα. Δώστε μια καλή ευκαιρία στα παιδιά σας, αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό να τραφεί πραγματικά υγιεινά, να θυμηθεί τις πραγματικές ξεχασμένες γεύσεις και προσφέρετε μια ευκαιρία έστω και σε ένα πολύ μικρό μέρος της γης να αποδώσει τους καρπούς της με τον δικό της τρόπο και τη δική σας μικρή βοήθεια.

Αν στην πορεία προτίθεστε να ραντίσετε με χημικά σκευάσματα τα φυτά σας και να τους προσφέρετε λιπάσματα ταχείας ανάπτυξης, θα συμβούλευα να μη .........................

2 Μαρτίου 2013

Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας

Σε συνέχεια της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας» το 2012, πραγματοποιείται και φέτος η πρωτοβουλία που συνδιοργανώνεται από το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, στην Costa Navarino, θα ξεκινήσει φέτος στις αρχές Μαρτίου, θα διευρυνθεί και θα απευθύνεται σε ακόμη περισσότερους μαθητές.

Η πρωτοβουλία που αφορούσε αρχικά σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας, επεκτείνεται φέτος και στη .....................

1 Μαρτίου 2013

Στα 2,70 ευρώ η τιμή του ελαιόλαδου και στα 3,39 στην Ισπανία!!!

Στα 2,70 ευρώ το κιλό φτάνει αυτή την περίοδο η τιμή του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία. Αυτό ανέφερε στην "Ε" ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος. Το προηγούμενο διάστημα η τιμή είχε πέσει στα 2,60 ευρώ, αλλά τις τελευταίες μέρες "ξανατσίμπησε".
"Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το λάδι κράτησε και δεν είχαμε πτώση κάτω από τα 2,5 ευρώ", επεσήμανε ο κ. Κόκκινος. Ανέφερε πως έχουν φύγει αρκετά λάδια, γιατί ο κόσμος είχε ανάγκες και ήταν σχετικά καλή η τιμή (έφτασε τα 2,80 ευρώ) και παρατήρησε ότι τα καλά λάδια τα πήραν οι Ιταλοί. Εκτίμησε ωστόσο...................

Ίσως έτσι να κάνουμε καλύτερη αποκριά!!!

Κι άλλες δραστηριότητες προστέθηκαν  στις  εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν  την περίοδο της αποκριάς στα Φιλιατρά. Στη συνάντηση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη  ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους συλλόγους  προκύψαν νέες ιδέες,  έγιναν προτάσεις  και αφού συζητήθηκαν αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν τρεις ακόμα εκδηλώσεις. Η βασική ιδέα και ο προβληματισμός ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να συμμετέχουν περισσότεροι και να βιώσουν μια αποκριά όπως τα παλαιότερα χρόνια όταν όλοι μασκαρευόταν με ότι υλικό υπήρχε διαθέσιμο και μεταμφιεσμένοι γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι  και η διασκέδαση γινόταν πιο αυθεντική κι ανθρώπινη.............

Οι προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Τριφυλίας



Με την ανάπτυξη γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, συνεδρίασε προχθες Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Τριφυλίας υπό την προεδρεία του Αντιδημάρχου κ. Στάθη Ανδρινόπουλου και με την παρουσία  του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια.
Στην Επιτροπή κατατέθηκαν ..............................

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες