5 Δεκεμβρίου 2013

Το βραβείο "Κ.Π. Καβάφη" στον Δημήτρη Κοσμόπουλο απο το Κοντογόνι!

Στον Μεσσήνιο ποιητή Δημήτρη Κοσμόπουλο απονεμήθηκε προχθές, στο Κάιρο της Αιγύπτου, το διεθνές βραβείο "Κ.Π. Καβάφη" για το έτος 2013 (Ετος Καβάφη).
Το βραβείο απονέμεται κάθε 2 χρόνια σε ειδική τελετή που γίνεται στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Φέτος, που συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, το βραβείο απονεμήθηκε στον Μεσσήνιο ποιητή για το σύνολο του ποιητικού του έργου.
Αλλοι Ελληνες ποιητές που έχουν επίσης τιμηθεί με τη διεθνή αυτή διάκριση είναι ο Μιχάλης Γκανάς, ο Αντώνης Φωστιέρης και ο επίσης Μεσσήνιος Γιώργος Μαρκόπουλος. Η διεθνής επιτροπή του βραβείου απαρτίζεται από Ελληνες και Αιγύπτιους πανεπιστημιακούς και συγγραφείς, οι οποίοι έχουν σχέση με το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού. ............

Η φετινή τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Πολιτισμού της Αιγύπτου και των πρέσβεων Ελλάδας, Κύπρου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην Αίγυπτο.

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθερία από το Κάιρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, με το οποίο τιμήθηκε το σύνολο της μέχρι τώρα ποιητικής μου εργασίας, μου απονέμεται σε μια χρονιά συμβολική - αφού το 2013 έχει κηρυχθεί επίσημα έτος Καβάφη για την συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης αποτελεί ένα από τα δύο μεγάλα δέντρα της νεοελληνικής λυρικής παράδοσης.

Το ένα δέντρο της λυρικής καθαρότητας ξεκινάει με τον γενάρχη Διονύσιο Σολωμό και συνεχίζεται με τον μεγάλο μας λυρικό Κωστή Παλαμά και με τους Αγγελο Σικελιανό, Οδυσσέα Ελύτη και Γιάννη Ρίτσο. Το άλλο δέντρο είναι η απαρόμοιαστη και μοναδική στην πεζολογία και τη λυρική κι ερωτική της διάσταση ποίηση του γέρου της Αλεξάνδρειας.



Και τα δύο δέντρα ξεκινούν από την ίδια ρίζα που ο Αγγελος Σικελιανός ονόμαζε λυρικό αίτημα, ήδη από το 1936, και δεν εννοούσε μια αισθητική μόνο κατάσταση, αλλά ένα βαθύτερο αίτημα υπαρκτής και κοινωνικής μεταμόρφωσης του συνόλου του ελληνικού κόσμου".
πηγή Ελευθερία
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/31304-vraveio-kavafi-kosmopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες