4 Σεπτεμβρίου 2013

Απόφαση του Δ.Σ. Μεσσήνης για την Κορινθιακή Σταφίδα. Με το καλό και τα άλλα Δ.Σ. της δυτικής Πελοποννήσου που καλλιεργείται η σταφίδα

Σε λήψη απόφασης προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Μεσσήνης, σχετικά με την ενδεχόμενη σημαντική μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας, που προβλέπεται με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα ο εισηγητής του θέματος αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρε: «Όπως προκύπτει από τη διαδικασία διαβούλευσης για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, σχεδιάζεται η εξομοίωση της στρεμματικής ενίσχυσης των καλλιεργειών, με άμεση συνέπεια να μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η στρεμματική ενίσχυση και για την Κορινθιακή Σταφίδα.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής, αναγνωρίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος για την περιοχή, είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εναντιωθούμε στην πρόθεση του ΥπΑΑΤ και να διασφαλιστεί η στρεμματική ενίσχυση της Σταφίδας στα σημερινά επίπεδα.
Η ενδεχόμενη σημαντική μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της Σταφίδας που συζητιέται θα ήταν καταστροφή για την καλλιέργεια του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια είναι πολυετής και ιδιαίτερα κοστοβόρα και συνεπώς οι σταφιδοπαραγωγοί θα εγκατέλειπαν τις καλλιέργειες τους με αποτέλεσμα να ερημώσουν αρκετές από τις περιοχές που γίνεται η καλλιέργεια της.
Συγχρόνως, η Κορινθιακή Σταφίδα είναι εδώ και δεκαετίες ένα καθαρά εξαγωγικό προϊόν και αποφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική οικονομία, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο. Να τονιστεί επίσης, ότι το εισόδημα των αγροτών του Δ. Μεσσήνης αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην καλλιέργεια της σταφίδας (περίπου 25.000 στρέμματα καλλιεργούνται σε επίπεδο Νομού) και τη στρεμματική ενίσχυση που λαμβάνουν.
Επίσης η Σταφίδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από το ΥπΑΑΤ ως «Προστατευόμενο Ελληνικό Προϊόν» καθώς η ποιότητα της ελληνικής Κορινθιακής Σταφίδας είναι μοναδική στον κόσμο, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τους εισαγωγείς παγκοσμίως.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνω να εισηγηθούμε στο ΥπΑΑΤ και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο να εξαιρεθεί η Κορινθιακή Σταφίδα από την εξομοίωση που προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ, διαδικασία η οποία εξάλλου προβλέπεται όταν πρόκειται για προϊόντα σε περιορισμένη κλίμακα και για ιδιαίτερες περιπτώσεις, και να διατηρηθεί η στρεμματική ενίσχυση στα σημερινά επίπεδα.»
πηγή: BEST TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες