28 Αυγούστου 2013

Όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στη μελισσοκομία

Οι μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους, η διάθεση των προϊόντων κυψέλης, αλλά και η παραγωγή μελιού με βιολογικό τρόπο είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο σεμινάριο μελισσοκομίας το οποίο ξεκίνησε χθες στον Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας και θα ολοκληρωθεί αύριο.
Πρόκειται για το καθιερωμένο ταχύρρυθμο σεμινάριο μελισσοκομίας, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο υπεύθυνος για τη διοργάνωσή του, διευθυντής του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας, Γιώργος Τσουμάνης. «Στο Νομό Μεσσηνίας φέτος, όπως και πέρυσι, είμαστε αρκετά τυχεροί, γιατί πραγματοποιήθηκαν δύο σεμινάρια μελισσοκομίας, ένα στην Κυπαρισσία και ένα στην Καλαμάτα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “Δήμητρα” έδωσε τη δυνατότητα σε περίπου 150 μελισσοκόμους, από τις ευρύτερες περιοχές των δύο αυτών πόλεων, να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν πάνω σε θέματα μελισσοκομίας.

Στο σεμινάριο που μόλις ξεκίνησε, οι γνωστικές ενότητες οι οποίες θα αναπτυχθούν, έχουν να κάνουν με τους μελισσοκομικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια του έτους, τη διάθεση των προϊόντων κυψέλης, ενώ θα γίνει επίσης αναφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η βιολογική μελισσοκομία».
Εκπαιδευτής του σεμιναρίου που υλοποιείται στην Καλαμάτα είναι ο γεωπόνος Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, για τον οποίο ο κ. Τσουμάνης επισήμανε ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα μελισσοκομίας και πλούσιο ερευνητικό έργο πάνω σε αυτό το κομμάτι. «Επειδή θεωρούμε ότι η επιτυχία ενός σεμιναρίου δεν έχει να κάνει μόνο με το γνωστικό αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται, αλλά και με το ποιος καλείται να υλοποιήσει την κατάρτιση, η επιλογή μας στο πρόσωπο του κ. Παπαχριστοφόρου μάς δίνει τη δύναμη και την ελπίδα ότι θα έχει επιτυχία το σεμινάριο, αν κρίνουμε και από τη συμμετοχή των μελισσοκόμων της περιοχής. Φέτος είναι και μια δύσκολη χρονιά για τους μελισσοκόμους. Η περίοδος είναι επίσης δύσκολη, γιατί βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου. Οι μελισσοκόμοι έχουν αρκετή δουλειά επειδή μεταφέρουν τις κυψέλες τους. Όσο για τη χρονιά, είναι δύσκολη, γιατί δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα αρκετή μελιτο-έκκριση στο έλατο και την πρώτη περίοδο του πεύκου».
Χθες πρώτη μέρα, παρακολούθησαν 48 άτομα. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό προς όλους και δωρεάν. Αν και δεν απευθύνεται σε εντελώς αρχάριους αλλά σε ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα, μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται. Έχει διάρκεια 15 ωρών (τρεις ημέρες), ενώ στο τέλος του θα δοθεί και εκπαιδευτικό υλικό στους καταρτιζόμενους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας και Αρκαδίας, Γιώργος Λάγιος, χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο κ. Παπαχριστοφόρου, «άξιος επιστήμονας, καταρτισμένος και πιστεύω ότι όλοι μας θα ωφεληθούμε από αυτό το σεμινάριο, παλιοί και νέοι μελισσοκόμοι. Και λέω και οι νέοι, γιατί είναι γεγονός ότι πολλά νέα παιδιά πλέον στρέφονται στη μελισσοκομία. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν είναι ενθαρρυντικά τα πράγματα, υπάρχει μια δυσκολία όσον αφορά πιο πολύ στην παραγωγή, αλλά ευελπιστούμε στο μέλλον να την αντιμετωπίσουμε. Φέτος είναι δύσκολη χρονιά, δεν πήγε καλά το έλατο, από το οποίο εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η παραγωγή εδώ του μελιού στη Μεσσηνία και, συνεπώς, οι ποσότητες που βγαίνουν είναι περιορισμένες και, κυρίως, αφορούν στα ανθόμελα».
Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο κ. Λάγιος είναι οι κλοπές μελισσών, που έχουν αυξηθεί τελευταία. Τα κρούσματα είναι πολλά και οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να προφυλαχθούν όπως μπορούν.
Για την υλοποίηση του σεμιναρίου συνεργάστηκαν και βοήθησαν οι άνθρωποι του Ινστιτούτου Ελαίας, που παραχώρησαν την αίθουσα, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Μεσσηνίας και Αρκαδίας, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, με την οποία, όπως ανέφερε ο κ. Τσουμάνης, υπήρξε άριστη συνεργασία.

Της Μαρίας Νίκα απο το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες