8 Ιουλίου 2013

Να συνδυαστεί η αγροτική παραγωγή με τον πολιτισμό και τον τουρισμό

Στόχος είναι να συνδυαστεί η αγροτική παραγωγή με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και μέσα από νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες να γίνουν πυλώνας ανάπτυξης, σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας την Παρασκευή, στην Κορώνη, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του Διήμερου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με την πραγματοποίηση της Ημερίδας με θέμα «Καλές Πρακτικές», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα................

Στο κτήριο Κλάπα συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου προκειμένου να παρακολουθήσει τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες των προσκεκλημένων της βραδιάς, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη και των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας
Η ημερίδα ξεκίνησε με το χαιρετισμό καλωσορίσματος τον οποίο απηύθυνε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ευχαριστότας ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη ο οποίος για μια ακόμα χρονιά τιμά το Δήμο μας και την Κορώνη και συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις, αναφέρθηκε στην αξία και τη σημασία της απόφαση της Unesco να εγγράψει τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή αναγνωρίζει και επίσημα τον διατροφικό πλούτο, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και αποτελεί πλεονέκτημα για την περιοχή της Κορώνης, του Δήμου, της Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη μοναδική ευκαιρία που έχουμε να καταφέρουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και να κατορθώσουμε να αναπτύξουμε ένα νέο τουριστικό προϊόν, ελκυστικό και μοναδικό για τον επισκέπτη, ο οποίος θα μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερες γεύσεις. Προκειμένου να μπορέσει να έχει πρακτική εφαρμογή η όλη προσπάθεια είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά των επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτης Αλευράς τονίζοντας την ανάγκη να συμβαδίσουμε με τα νέα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, αξιοποιώντας το δυναμικό αγαθό της Μεσογειακής Διατροφής. Επιλέγοντας κανείς το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο ουσιαστικά επιλέγει τον πολιτισμό, επιλέγει την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Αλευράς. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει και υλοποιεί σειρά δράσεων οι οποίες θα ενεργοποιήσουν την αγροτική οικονομία και θα δώσουν διέξοδο στην κρίση.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Θανάσης Πετράκος τονίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Κορώνης και ολόκληρης της Μεσσηνίας έδωσε έμφαση στη διάχυση της γνώσης, η οποία θα επιτευχθεί με την είσοδο της Μεσογειακής Διατροφής στα σχολεία και τη διατροφική εκπαίδευση των μαθητών.
Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης πήρε το λόγο και κήρυξε επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής. Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις επισημάνσεις που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά στην Κορώνη και αυτές αφορούσαν τη στροφή σε γεωργία υψηλής ποιότητας, δίνοντας τότε την κατεύθυνση που είχε χαράξει το Υπουργείο. Η γεωργία μπορεί και πάλι να γίνει ο πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας, άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν και αυτό αποδεικνύεται ιστορικά, τόνισε ο Υπουργός. Ένα χρόνο μετά οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν καρπούς καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία παρουσιάζεται γραμμική άνοδος των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και συγκεκριμένα το Α΄ Τρίμηνο του 2013 καταγράφεται αύξηση ποσοστού 20% των εξαγωγών. Στόχος σήμερα είναι να συνδυαστεί η αγροτική παραγωγή με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και μέσα από νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες να γίνουν πυλώνας ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο αναβιώνει τα «Θεσμοφόρια» και ενσωματώνει όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με τη γεωργία, τη γη και τους καρπούς της, ώστε οργανωμένα πια να μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις γιορτές και τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος κα Βίκυ Ιγγλέζου με την παρουσίασή της με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή και Μεσσηνιακή Κουζίνα: Η ιστορία και η παράδοση αξιολογήθηκαν από την Unesco» σκιαγράφησε με ακρίβεια και λεπτομέρεια το όλο εγχείρημα ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε στη διατροφική αξία του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου, στις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία και την ευζωία αλλά και στα πολιτιστικά στοιχεία που εμπερικλείονται στις παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές, τα οποία μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και τόνισε την εξωστρεφική κοινωνική διάσταση του ελληνικού τραπεζιού.
Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης, κ. Ξενοφών Κάππας αναφέρθηκε στις δράσεις του ιδρύματος σχετικά με την αειφόρο αγροτική παραγωγή στη Μεσσηνία. Σκοπός του Ιδρύματος είναι να υποστηριχθεί η ταυτότητα των τοπικών προϊόντων, να ενισχυθεί η ποιότητά τους, να συνδεθούν με τον πολιτισμό της περιοχής προκειμένου να αποφέρουν κέρδος στην τοπική αγορά και να συμβάλουν στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Ο γεωπόνος κ. Αριστείδης Σταματάκης, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων έδωσε το στίγμα για την παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων καθώς αυτό ξεκινά από τον τρόπο καλλιέργειας. Οι καλλιεργητικές τεχνικές που υιοθετούνται πρέπει να αποπνέουν σεβασμό στο περιβάλλον, να εφαρμόζονται συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης και να υπάρξει εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών.
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχει αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία συνεργασίας με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το ΑΤΕΙ Καλαμάτας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προκειμένου να υπάρξει διάχυση σε πιο διευρυμένη βάση της διάδοσης της πολιτιστικής αξίας της Μεσογειακής Διατροφής.
Επιπλέον, προκειμένου να γίνει διάδοση της γνώσης ο Δήμος έχει προχωρήσει στη σύσταση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας. Την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας έκανε ο κ. Γεώργιος Κόκκινος, Πρόεδρος της νεοσύστατης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Κόκκινος πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο φτιάχνεται από εμάς και αφορά εμάς. Στόχος είναι η ποιότητα, να καταφέρουμε να έχουμε ευχαριστημένους επισκέπτες οι οποίοι θα θέλουν να επιστρέψουν και θα γίνονται πρέσβεις του πολιτισμού μας και της φιλοξενίας μας. Η ανάδειξη της διαφορετικότητας της περιοχής δεν υπάγεται σε κανόνες ανταγωνισμού αλλά ευγενούς άμιλλας ώστε να βελτιώσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Η Μεσσηνία είναι ένας ιδιαίτερος τόπος και αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Μέσα στον Ιούλιο θα είναι έτοιμο προς υπογραφή το καταστατικό του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπως ανακοίνωσε ο κος Κόκκινος.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το κονσέρτο για πιάνο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μανιατάκειο Ίδρυμα. Ο νεαρός πολλά υποσχόμενος πιανίστας, Γιάννης Σύμκο, ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους με τις ικανότητές του. Με αρκετές διακρίσεις παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Γιάννης Σύμνκο ελληνοκαναδικής καταγωγής, έπαιξε στο πιάνο έργα του Beethoven, Mendelssohn και Χατζηδάκι κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος Δήμαρχος Μεσσήνης, ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο κ. Δημήτρης Βελισσαρίου Πρύτανης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, ο κ. Σταύρος Μπένος Πρόεδρος Δ.Σ. του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο κ. Αθανάσιος Ψαρούλης, Πρόεδρος Διαδημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Νομού Μεσσηνίας.
πηγή Ελευθερία
πηγηΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/27193-koroni-mesogeiaki-diatrofi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες