11 Ιουνίου 2013

«Αντίδοτο στην κρίση οι συνεταιρισμοί»

Επισημάνσεις της Νεοζηλανδής πρώην υπουργού Οικονομικών Ρουθ Ρίτσαρντσον σε εκδήλωση της οργάνωσης «Τροφοδοτώντας τη σκέψη».
Οι μεταρρυθμίσεις «που δεν θα επιβληθούν, αλλά θα είναι αίτημα των πολιτών», η δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων από ομάδες εργαζομένων ή ανέργων και η ευνοϊκή στάση των ψηφοφόρων προς πιο μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις δεξιές ή αριστερές θα φέρουν την έξοδο από την οικονομική κρίση σύμφωνα με τη Ρουθ Ρίτσαρντσον. Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας κατά την περίοδο της ...............
κρίσης του ’90-’93 βρέθηκε στην Αθήνα καλεσμένη της οργάνωσης «Τροφοδοτώντας τη σκέψη».
«Οι πολίτες πρέπει να πειστούν για τη χρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων. Ετσι θα σταματήσουν να δείχνουν παραίτηση και αδράνεια και θα αρχίσουν να μάχονται για τη διαφάνεια και την καινοτομία. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και η διευρυμένη αλλά λογική φορολόγηση μαζί με την επιτήρηση των τραπεζών», επισήμανε η Ρουθ Ρίτσαρντσον.
Ο Γκάρι Ριντ πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ειδικός στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που δεν συναντάται σε άλλες χώρες. «Οι αλλαγές που σας προτείνει το ΔΝΤ θα καταστούν βιώσιμες μόνο εάν τις αποδεχθεί ο ελληνικός λαός» κατέληξε.
Οι Ρίτσαρντσον και Ριντ απέφυγαν να τοποθετηθούν σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με το λάθος του ΔΝΤ στον συντελεστή ύφεσης και εάν αυτό πρέπει να αλλάξει το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα, ενώ η Ελενα Παναρίτη, η πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι μόνο λογιστικός και όχι μεταρρυθμιστικός, κάνοντας την εκτίμηση ότι τα εσφαλμένα ή ελλιπή στοιχεία που έλαβε το ταμείο το οδήγησαν στη δημιουργία λάθους προγράμματος.
Επιπλέον η Ρουθ Ρίτσαρντσον επισήμανε τον κίνδυνο για την παραχώρηση του Ελληνικού σε πολύ χαμηλή τιμή, επιβεβαιώνοντας έτσι το πρωτοσέλιδο της «Εφ. Συν.» στις 4 Φεβρουαρίου: «Το Eλληνικό είναι ένας χώρος όπου μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως επενδύσεις. Πρέπει να παραχωρηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί είναι ένα κόσμημα και δεν υπάρχουν περιθώρια για την Ελλάδα να γίνει λάθος ή μία πρόχειρη επένδυση».
Στη συνέντευξη Τύπου για την έξοδο από την κρίση ακούστηκαν αρκετές νεοφιλελεύθερες προτάσεις, καθώς στη Νέα Ζηλανδία εφαρμόστηκε ένα αυστηρό οικονομικό πρόγραμμα επηρεασμένο από την πολιτική του Ρόναλντ Ρέιγκαν.
απο ΠΑΣΕΓΕΣ
 Mιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος
 Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες