2 Ιουνίου 2013

Έχει χαθεί το μέτρο σε αυτή τη χώρα...

ΑΠΟ 2.500- 6.500 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΧΕΡΣΩΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ.
Θυμηθήκατε το κτήμα που καλλιεργούσαν οι γονείς σας και αποφασίσατε να ασχοληθείτε μαζί του, κυρίως καθαρίζοντάς το; Διαβάστε το ρεπορτάζ που ακολουθεί και ξανασκεφτείτε το πολύ σοβαρά, αν δε θέλετε να πληρώσετε το πρόστιμο που θα σας επιβληθεί, ακόμα κι αν πουλήσετε το κτηματάκι.
Σας φαίνεται τρελό; Σε εσάς μπορεί. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως, που άλλαξε την επιβολή προστίμων, όχι!
Για να σας πείσουμε, αρκεί να σας αναφέρουμε ένα πραγματικό περιστατικό. Σε ορεινό σημείο της Μεσσηνίας, ιδιοκτήτης έκτασης 15 στρεμμάτων, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, αποφάσισε να .............
την αξιοποιήσει χτίζοντας ένα σπίτι. Όταν απευθύνθηκε, λοιπόν, στο Δασαρχείο, προκειμένου να εκδώσει τις κατάλληλες άδειες, αποδείχθηκε από τις αεροφωτογραφίες ότι το 1976 ο πατέρας του το είχε εκχερσώσει. Το αποτέλεσμα; Του επιβλήθηκαν πρόστιμα ζημιάς και αποκατάστασης που αγγίζουν τα 85.000 ευρώ, όταν η αξία της έκτασης μπορεί να μην ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.
Αν πάλι νομίζετε ότι φυτεύοντας, για παράδειγμα, ελιές, θα είναι τα πράγματα καλύτερα, κάνετε λάθος. Τα μη δασικά είδη που θα φυτευτούν χαρακτηρίζονται αυθαίρετα κτίσματα!
Το Δασαρχείο εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες, καθώς τα νέα πρόστιμα δεν είναι ακόμη γνωστά, να μην πειράζουν καμία έκταση που έχει δασική βλάστηση πάνω από 15% και να απευθύνονται σε αυτούς.

Τσουχτερά πρόστιμα
Ο δασάρχης κ. Κατσίποδας εξήγησε ότι από τέλος Ιανουαρίου έχει αρχίσει η εφαρμογή μιας νέας εγκυκλίου από τη Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά στον προσδιορισμό του κόστους ζημιάς έκτασης και της αποκατάστασής της μετά από εκχέρσωση. Στόχος του υπουργείου, όπως είπε, ήταν η ενιαία αντιμετώπιση για όλη τη Ελλάδα στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε εκχερσώσεις  δασικών εκτάσεων.
Μία έκταση που φέρει πάνω από 15% δασική βλάστηση στην επιφάνειά της θεωρείται από το νόμο δασική, ενώ αν ξεπερνά το 25%, δάσος.
Το εν λόγω πρόστιμο μπαίνει στα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που εκδίδει το Δασαρχείο στους καταπατητές.
«Από το υπουργείο έχει χρησιμοποιηθεί ένας τύπος, ο οποίος λαμβάνει πολλές παραμέτρους για να βγάλει αυτό το κόστος ζημιάς. Αυτοί είναι: η αξία ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας, η αξία ενός οικοσυστήματος και η οικονομική αξία ενός προϊόντος. Υπάρχει ένας αλγόριθμος που υπολογίζει το κόστος ζημιάς. Το κόστος ζημιάς από καταστροφή ισούται με το εμβαδόν της έκτασης επί το επίπεδο ζημιών, επί το κόστος αποκατάστασης, το δασικό επιτόκιο και την περίοδο αποκατάστασης. Για το επίπεδο ζημιών, γίνεται εκτίμηση όσων προξενήθηκαν στην έκταση ανάλογα με το επίπεδο. Έχει διάφορους δείκτες. Αν, για παράδειγμα, η ζημιά είναι από 0-30% ο συντελεστής είναι 0,15, ενώ σε περίπτωση που μπει μια μπουλντόζα και δεν υπάρχει τίποτα στο έδαφος, η ζημιά είναι στο 100% και ο συντελεστής στο 85%. Το δε κόστος αποκατάστασης, από το 2004 και μετά, έχει μπει σε όλες τις εγκρίσεις επέμβασης που δίνει η Δασική Υπηρεσία, για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες, για μελισσοκομία κ.λπ. Ο ιδιώτης πληρώνει ένα αντάλλαγμα στο Δημόσιο και υπάρχει ένας τύπος με τον οποίο εξάγεται. Μετά είναι το δασικό επιτόκιο, που βγαίνει κάθε χρόνο και ορίζεται με εγκύκλιο. Τώρα είναι 3,5%. Τέλος, είναι και ο χρόνος αποκατάστασης, δηλαδή πόσος χρόνος θα χρειασθεί για να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Έτσι υπολογίζεται πλέον το κόστος ζημιάς, συν το κόστος αποκατάστασης, που ανέρχεται σε 948 ευρώ το στρέμμα», τόνισε ο δασάρχης.

Από 2.500 – 6.500 ευρώ το στρέμμα
Με τα νέα δεδομένα στη Μεσσηνία έχει υπολογισθεί από το Δασαρχείο ότι το ελάχιστο πρόστιμο που μπορεί να καταλογισθεί σε περίπτωση εκχέρσωσης είναι 2.500 ευρώ το στρέμμα και το ανώτερο 6.000-6.500 ευρώ.
«Δηλαδή, στα πουρναροτόπια, όπου γίνονται οι πιο πολλές εκχερσώσεις, το πρόστιμο πηγαίνει περίπου 3.000 – 3.500 ευρώ το στρέμμα. Είναι πολύ μεγάλα τα νέα πρόστιμα. Αυτό εφαρμόζεται πλέον σε όλη την Ελλάδα και μπαίνει στα καινούργια πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που εκδίδουμε. Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας πολίτης “χάσει” την υπόθεση στα δικαστήρια, βεβαιώνεται το πρόστιμο στην εφορία. Αυτό δεν εφαρμόζεται μόνο στις νέες εκχερσώσεις, επιβάλλεται και στις παλιές που εξετάζουμε σήμερα», συμπλήρωσε ο δασάρχης.
Κατά τον κ. Κατσίποδα, ένας ιδιοκτήτης γης που έχει αποκτήσει δασική βλάστηση πάνω από 15%, δεν μπορεί να την πειράξει: «Καλό είναι να έρχονται στην υπηρεσία, να καταθέτουν το αίτημά τους για να εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού και αν βγει μη δασική έκταση, μετά να κάνουν ό,τι θέλουν. Γιατί αν την πειράξουν, εκτός από το κόστος ζημιάς που θα γίνει στο πρωτόκολλο, η έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα και εκεί η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Διότι, από εκεί και πέρα, ούτε πράξη χαρακτηρισμού μπορεί να γίνει, ούτε να πάει σε επιτροπές. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μπορεί μια έκταση να έχει στοιχεία καλλιέργειας (π.χ πεζούλια, κ.λπ.) και να έχει λογγώσει, αλλά απαγορεύεται να επεμβαίνουν».

Αυθαίρετα κτίσματα οι… ελιές
Εκτός από το κόστος ζημιάς που επιβάλλεται, σύμφωνα με τον κ. Κατσίποδα, εάν αυτές οι εκτάσεις φυτευτούν με μη δασικά είδη, ξεκινά άλλη διαδικασία, καθώς τα είδη αυτά (π.χ. ελιές) αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετα κτίσματα και αρχίζει διαδικασία αυθαιρέτου. Υπάρχει απόφαση Συμβουλίου Επικρατείας στην οποία σημειώνεται ότι φυτεύοντας μη δασικά είδη δεν επιτρέπεις στην έκταση να επανέλθει στην προτέρα της κατάσταση, άρα τα χαρακτηρίζει αυθαίρετα και εκεί είναι άλλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται, με άλλη, ξεχωριστή, διαδικασία.
 Της Βίκυς Βετουλάκη απο το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες