24 Μαρτίου 2013

Άνθρωποι και ανθρωπάκια…

Ο ρεαλιστικός καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας του χθες και του σήμερα είναι, θαρρώ, το κείμενο του δημοσιογράφου του «Θ», Αντώνη Πετρόγιαννη, σχετικά με τις ομιλίες κατά τη διημερίδα με θέμα «Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα», με τίτλο «Η… διαφορά ύψους κάνει το αποτέλεσμα», το οποίο και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα (Θάρρος).
Ανέλυε με παραδείγματα τη διαφορά μεταξύ λόγου ουσίας και κούφιου λόγου. Έγραφε για τις ομιλίες των κρατικών αξιωματούχων που έκαναν τους παριστάμενους να ζωγραφίζουν σπιτάκια στα μπλοκάκια τους, αναζητώντας.............
το διάλειμμα για να καθαρίσουν το μυαλό τους, αλλά και για το μεστό λόγο επιχειρηματιών που «άνοιξαν» τον ορίζοντα όσων παρακολουθούσαν.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον Ανδρέα Καρέλια, που «έδωσε γενναιόδωρα τα μυστικά της επιτυχίας, γιατί δε φοβάται τον ανταγωνισμό και θέλει μία Ελλάδα να τον χωράει τόσο ψηλός που είναι».
Ας αποφασίσουμε, λοιπόν, όλοι εμείς, το πλήθος κόσμου, ποια Ελλάδα προτιμάμε. Αυτή των γιγάντων ή εκείνη των νάνων…
Οι δεύτεροι δημιουργούν καθημερινά μια οχλαγωγία για να κάνουν έτσι αισθητή την παρουσία τους.
Τι κι αν δεν έχουν τίποτα να πουν, αρκεί να μιλήσουν. Η αναγνωρισιμότητα μετράει γι’ αυτούς…
Ας αποφασίσουμε, λοιπόν, όλοι εμείς, το πλήθος κόσμου, αν θέλουμε, τελικά, μια Ελλάδα με οροφή στα μέτρα των νάνων, που σπαταλούν το χρόνο τους για να μας πείσουν πόσο μεγάλοι είναι, ή των γιγάντων, που εργάζονται πραγματικά, σκέπτονται και ενεργούν, αδιαφορώντας για την οχλαγωγία γύρω τους.
Μόνο που αυτή η οχλαγωγία κάποιες φορές βάζει τα δικά της εμπόδια. Μα, οι άλλοι με πείσμα συνεχίζουν.
Ας αποφασίσουμε, λοιπόν, όλοι εμείς, το πλήθος κόσμου, αν θέλουμε, τελικά, μια Ελλάδα των φοβικών, που καθημερινά αναλώνονται με το πώς θα αφανίσουν τον ανταγωνιστή τους, ανίκανοι να ανοίξουν νέους δρόμους, ή μια Ελλάδα όσων επιθυμούν περισσότερους γίγαντες, προκειμένου να οδηγηθεί αυτό το καράβι από τα ανάβαθα νερά στους ωκεανούς των ευκαιριών.
Και η αλήθεια είναι μία: Εμείς αποφασίζουμε. Εμείς, το πλήθος κόσμου…

Α. Αποστολάκη απο το Θάρρος 14-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες