24 Φεβρουαρίου 2013

Τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία;

Σε αυτή τη ζωή ένα πράγμα μετράει: ο μεγάλος τραπεζικός λογαριασμός! Με αυτό το γνωμικό πορεύονται οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας και ψάχνουν κάπου εκεί να βρουν την ευτυχία. Βέβαια οι στατιστικές δεν φαίνεται να το διαψεύδουν κιόλας… ή μήπως όχι;
Σε μια κλίμακα με άριστα το 10, οι άνθρωποι από τη Ζιμπάμπουε το 2008, τοποθετούσαν το βαθμό ευτυχίας τους στο 2,83 την ίδια χρονική στιγμή που οι αστοί της Ελβετίας έθεταν εαυτούς κατά μέσο όρο στο 7,93. Για να είμαστε βέβαια πιο ακριβείς, η ερώτηση που τέθηκε σε όλους αυτούς δεν ήταν «Πόσο ευτυχισμένοι είστε;», αλλά «Αναλογιζόμενοι όλες τις παραμέτρους, πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας συνολικά;».

Παρόλα αυτά, μια μελέτη που έγινε από επιστήμονες .......................
του Πανεπιστημίου του Buffalo, διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που βοηθούν άλλους ανθρώπους, είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο, στοιχεία που υποδεικνύουν μια αναγνωρίσιμη από τους επιστήμονες καλοζωία. Είναι καλύτερο να δίνεις από το να παίρνεις οπότε και με αυτό τον τρόπο γίνεσαι και πιο ευτυχισμένος –σύμφωνα με τις μετρήσεις πάντα!
Το να δώσεις όμως δε συνεπάγεται πως απαραιτήτως πρέπει να έχεις κιόλας μια περιουσία. Είναι πολλοί εκείνοι άλλωστε, που αν και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είναι κάτι παραπάνω από φουσκωμένοι, θα τους χαρακτήριζε κανείς σπαγκοραμμένους και μίζερους. Κάτι που δεν φαίνεται να τους κάνει ευτυχισμένους. Αντιθέτως, άνθρωποι με ελάχιστα χρήματα, που απλά μπορούν και επιβιώνουν, πολλές φορές είναι τόσο πρόθυμοι να βοηθήσουν και να προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους, που εκπλήσσουν ευχάριστα τους γύρω τους, ενώ για τους ίδιους η ευχαρίστηση που λαμβάνουν από την ίδια την πράξη αποτελεί πηγή χαράς για αρκετό χρονικό διάστημα.
Οπότε το πρόβλημα εντέλει δεν είναι τα χρήματα για να κατακτήσει κανείς την ευτυχία. Μάλλον είναι ένα πιο βαθύ συναίσθημα, που εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο και τους στόχους που έχει θέσει εκείνος για το πως πρέπει να πετύχει ή να ζήσει. Εκ παραλλήλου βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, κανείς χάνει τέτοιου είδους ισορροπίες όταν έχει μάθει στα πολλά και ξαφνικά βρεθεί με λίγα… κάτι που στις ημέρες μας είναι κανόνας και όχι απλά συχνό φαινόμενο.  
Το βασικό λοιπόν είναι, οι επιδιώξεις των ανθρώπων να είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και οι στόχοι να είναι εφικτοί –όποιοι και αν είναι αυτοί- ώστε το χαμόγελο να βγαίνει πηγαία και χωρίς δεύτερες –αρνητικές- σκέψεις.
Άλλωστε οι επιστήμονες λένε ότι ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα φτιαγμένο για να είναι αισιόδοξο, γεγονός που βοηθάει στη θετική διεξαγωγή όλων των ζητημάτων. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα!
Πηγή: capitalhealth.gr
Σχόλιο: Για το λόγο αυτό ας δούμε λίγο αλλιώς τη ζωή .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες