12 Νοεμβρίου 2012

Με προβλήματα ξεκίνησε το μάζεμα ελιάς στην Τριφυλία

Με προβλήματα ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς στην περιοχή της Τριφυλίας, και ειδικά σε Χώρα και Γαργαλιάνους που ξεκινούν πάντα πιο νωρίς με το μάζεμα της μαυρολιάς. Το γεγονός όμως ότι φέτος το φθινόπωρο ειδικά στις περιοχές αυτές οι βροχές ήταν λιγοστές, έχει προκαλέσει ξηρασία όχι μόνο στον καρπό αλλά και στα ίδια τα δέντρα, όπως τονίζουν οι παραγωγοί της περιοχής. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η ελαιοσυγκομιδή φέτος ξεκίνησε αργότερα από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι παραγωγοί περίμεναν να πέσουν κάποιες ευεργετικές βροχές, τις οποίες όμως δυστυχώς δεν είδαν.
Ειδικά στη Χώρα όπου η μαυρολιά είναι ....................
σε μεγαλύτερες εκτάσεις και η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές σε ξηρασία, ενώ φόβοι υπάρχουν και για την συνέχεια στην κορωνέικη ποικιλία που ξεκινά σε λίγες μέρες. Φόβοι υπάρχουν και για τα ίδια τα δέντρα που τα ραβδίζουν με ξηρασία, ενώ κάνουν λόγο και για σημαντική μείωση στην παραγωγή τους.
Φέτος πάντως φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά σε παραγωγή, κάτι το οποίο ισχύει γενικότερα για την περιοχή της Τριφυλίας. Οι αποδόσεις μέχρι τώρα είναι αρκετά καλές και οι τιμές κυμαίνονται στα 2,5 ευρώ για το λάδι της μαυρολιάς όπου γίνονται εμπορικές πράξεις αυτές τις ημέρες. Αυτό που περιμένουν όλοι είναι κάποιες βροχές το επόμενο διάστημα, ειδικά στους Γαργαλιάνους και στη Χώρα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση σχετικά με την ξηρασία.
Στους Γαργαλιάνους που η ελαιοσυγκομιδή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει κανονικά, καθώς οι μαυρολιές που υπάρχουν είναι ελάχιστες, ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπύρος Νικολόπουλος μας είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος έχουμε μια καλή χρονιά σε παραγωγή καθώς ο κάμπος είναι γεμάτος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει βρέξει, έχουν περάσει μόνο κάποιες λίγες μπόρες οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές και οι ξερικές ελιές έχουν πλέον πρόβλημα. Αν καθυστερήσει και δεν βρέξει τις επόμενες μέρες δεν ξέρουμε τι προβλήματα θα υπάρξουν ακόμη. Πάντως λόγω της ανομβρίας η χρονιά έχει πάει πιο πίσω σε σχέση με άλλα χρόνια. Τέτοια αποχή οι μαυρολιές είχαν μαζευτεί και ξεκινούσαν οι κορωνέικες, αλλά τώρα ο κόσμος ακόμη μαζεύει μαυρολιές. Αυτό δεν είναι καλό καθώς θα οψιμίσει η χρονιά και θα πάμε το Δεκέμβριο που θα μαζεύουν όλες οι περιοχές ελιές. Μέχρι τώρα οι αποδόσεις είναι καλές, ενώ υπάρχει και καλή ποιότητα παρά την ξηρασία. Η τιμή του λαδιού έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες μέρες στα 2,5 ευρώ και μιλάμε για το μαυρολίσιο».
Ο παραγωγός Παναγιώτης Φράγκος στους Γαργαλιάνους μας είπε: «Οι αποδόσεις είναι καλά μέχρι τώρα, υπάρχει και παραγωγή ενώ οι τιμές που έχω πουλήσει μέχρι τώρα είναι στα 2,55. Ομως η παραγωγή φέτος έχει επηρεαστεί από την ανομβρία και μάλιστα πολύ. Είναι χωράφια που δεν ποτίζονται και βλέπεις τον καρπό της ελιάς να είναι σουφρωμένος και ξεραμένος. Εγώ έχω αρχίσει την κορωνέικη καθώς τελειώσαμε με τις μαυρολιές, αλλά ακόμη είμαστε στην αρχή, δεν έχει ξεκινήσει εντατικά το μάζεμα. Πολύς κόσμος πάντως κρατήθηκε και δεν ξεκίνησε το μάζεμα της ελιάς λόγω της ξηρασίας. Ελπίζω να έχουμε μια καλή χρονιά, αρκεί να κρατηθούν οι τιμές και να μην πέσουν».
Στην περιοχή της Χώρας όπου η συγκομιδή είναι σε μεγαλύτερη έκταση λόγω της μαυρολιάς, ο παραγωγός Δημήτρης Πανταζόπουλος μας είπε: «Εχουμε ξεκινήσει με τη μαυρολιά αλλά η παραγωγή είναι πολύ κάτω, στο 50% σε καρπό, και αυτό λόγω της ξηρασίας και της ανομβρίας πολλών μηνών. Τουλάχιστον η συγκομιδή πάει καλά, με καλό καιρό, και οι αποδόσεις είναι καλές. Αντίθετα οι τιμές δεν είναι καλές για τον παραγωγό. Ενώ ξεκίνησε από τα 2,70 τώρα είναι στα 2,40. Εχει μείνει σταθερή εκεί αλλά δεν υπάρχει ζήτηση. Το χαρακτηριστικό όμως φέτος είναι η ξηρασία. Εχει μειωθεί σημαντικά η ποσότητα του ελαιόκαρπου και βλέπεις την διαφορά στις περιοχές που οι ελιές ποτίζονται. Φέτος πήγαμε και πιο πίσω στο μάζεμα, άλλη χρονιά 15 Νοεμβρίου τελείωνε η μαυρολιά, όμως πολλοί παραγωγοί λόγω της ανομβρίας ξεκίνησαν τώρα. Ελπίζουμε στην κορωνέικη που μαζεύεται λίγο αργότερα τα πράγματα να είναι καλύτερα. Περιμένουμε να βρέξει
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος μας επισήμανε: «Υπάρχει απόδοση, ωστόσο τα σακιά που μαζεύουμε είναι λιγότερα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. Η μαυρολιά που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή έχει υποστεί σοβαρή ζημιά σε ορισμένες περιοχές. Από εκεί και πέρα, ενώ στην αρχή είχε ακουστεί ότι θα είχαμε κάτι καλύτερο ως προς τις τιμές, δυστυχώς σήμερα είναι στα 2,50 ευρώ που δεν μας ικανοποιεί. Στην περιοχή μας θα έχουμε παραγωγή, μπορεί όχι όπως την περσινή χρονιά, αλλά θα είναι καλή. Με την ανομβρία όμως το πρόβλημα δεν θα υπάρχει μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά οι ελιές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν και για του χρόνου - καθώς αν υπήρχε υγρασία θα βλάσταιναν και θα είχαν δυνατότητα παραγωγής. Τέτοιο πρόβλημα ανομβρίας είχαμε να συναντήσουμε εδώ και πολλά χρόνια, τέτοια παρατεταμένη ξηρασία δεν είναι συνηθισμένη. Ο κόσμος περίμενε να βρέξει και δεν ξεκίνησε νωρίς το ράβδο για να μην ταλαιπωρεί τα δέντρα, είδε όμως ότι δεν γίνεται τίποτα και πλέον μαζεύουν όλοι τις ελιές τους».
Τέλος, ο Γιάννης Σιγαλός μας είπε: «Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά, έχουμε πολλή ξηρασία και οι ελιές είναι πολύ ψιλές. Εχουν απόδοση αλλά τι να το κάνεις αφού μαζεύουμε τα μισά σακιά λόγω της ξηρασίας; Και η τιμή κάπως καλή είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην περιοχή μας δεν έχει περάσει σχεδόν καθόλου βροχή, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η παραγωγή στο μισό - και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με τα δέντρα που τα χτυπάμε και δεν έχουν χυμούς, φοβόμαστε μην ξεραθούν.
Η ξηρασία έχει πάει πιο πίσω και το ξεκίνημα της συγκομιδής. Πίσω θα πάμε και στη βάτσικη, καθώς αν δεν βρέξει δεν είναι να τη χτυπήσεις την ελιά, παθαίνει ζημιά».
πηγή Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες