18 Ιουλίου 2012

Βιολογική πτηνοτροφία


Η εκτροφή βιολογικών πουλερικών είναι μία δραστηριότητα που κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα, και είναι πολλοί εκείνοι που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον χώρο, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Η παραγωγή κοτόπουλων βιολογικής εκτροφής, ως διαδικασία είναι απλή και παράλληλα είναι μία οικονομική επένδυση.
Oμως για να αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ο υποψήφιος πτηνοτρόφος πρέπει να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τις κατάλληλες συνεργασίες, ειδικά στο κομμάτι που σχετίζεται με τη σφαγή - τυποποίηση των πουλερικών (μεταποίηση), τη διανομή και την πώληση.
Τα τρία αυτά σημεία είναι τα καθοριστικά για την επιτυχία της όποιας επένδυσης, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μονάδας παραγωγής που θα στήσει.
Για τη βιολογική πτηνοτροφία, μιλάει ο Μπάμπης Λύρας, γεωπόνος - ζωοτέχνης, διευθύνων σύμβουλος της bioGreco, που καλύπτει σήμερα το 65% της εγχώριας παραγωγής σε βιολογικό κοτόπουλο. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια στη Λακωνία και από τα 150 κοτόπουλα τη βδομάδα που ήταν η αρχική της παραγωγή, πλέον παράγει 200.000 κοτόπουλα τον χρόνο.
Ας σημειωθεί ότι η ομάδα..................................
bioGreco αποτελείται από πέντε συνεργαζόμενες οικογενειακές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τα βιολογικά αγροκτήματα βρίσκονται διάσπαρτα στον Νομό Λακωνίας. Η bioGreco είναι καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, με δικά της σφαγεία και εργοστάσιο ζωοτροφών.
Ο κ. Λύρας σημειώνει πως: απαραίτητη προϋπόθεση για τον υποψήφιο πτηνοτρόφο είναι πρώτα από όλα να έχει εξασφαλίσει συνεργασία με σφαγείο. Να υπάρχει μονάδα τυποποίησης του προϊόντος καθώς και τη μεταφορά του στα σημεία πώλησης. Αυτές οι συνεργασίες είναι οι καθοριστικές για να είναι «βιώσιμη» μία μονάδα εκτροφής βιολογικών κοτόπουλων.
Παράλληλα θα πρέπει να έχει την έκταση, η οποία θα πρέπει να είναι περιφραγμένη, όπου θα διαβιούν την ημέρα και θα βοσκάνε τα κοτόπουλα, καθώς και τους κατάλληλους στεγασμένους χώρους για να προφυλάσσονται τη νύκτα.
Ο στεγασμένος χώρος -μπορεί να είναι αποθήκη- είναι απαραίτητο να έχει καλή μόνωση και εξαερισμό για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας -ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι-, να έχει νερό και ρεύμα.
Το κόστος της επένδυσης κυμαίνεται ανάλογα με το εμβαδό της στεγασμένης μονάδας και διαμορφώνεται από τα 50 ευρώ το τ.μ.
Ας σημειωθεί ότι ενώ η τιμή του κιλού για ένα κοτόπουλο πάχυνσης (είναι τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε κλειστούς χώρους και σφάζονται στις 35-40 μέρες) είναι στο 1,5 ευρώ το κιλό, τριπλασιάζεται για ένα κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής (ζουν ελεύθερα στο ύπαιθρο και σφάζονται στις 81 μέρες).

Το κοτόπουλο πάχυνσης φτάνει στον καταναλωτή από 2,5 - 4 ευρώ το κιλό, ενώ για τα ελευθέρας βοσκής η τιμή φτάνει και στα 9 ευρώ το κιλό.

Τι πρέπει να εξασφαλίσετε στα πουλερικά
Εκτός από την τροφή και το νερό, η θερμοκρασία και η ποιότητα του αέρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καλή υγεία των κοτόπουλων. Γενικά είναι ανθεκτικά πτηνά, ωστόσο ο πτηνοτρόφος θα πρέπει να προσέχει τα εξής:

Η τροφή πρέπει να βασίζεται σε υγιεινό διαιτολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει δημητριακά, όπως σιτάρι και καλαμπόκι, πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα. Απαραίτητη είναι η συνεχής πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό.

Η θερμοκρασία (για τις εκτροφές εσωτερικού χώρου) πρέπει να είναι σταθερή για την άνετη διαβίωση των πτηνών. Τα κοτόπουλα είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες, όταν συνδυάζονται με υψηλή υγρασία, και μπορεί να πεθάνουν από υπερθέρμανση.

Ο καλός εξαερισμός του πτηνοτροφείου είναι επίσης βασικός για να αποτραπεί η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, αμμωνίας και σκόνης που παράγονται από τα πτηνά και να αποφευχθούν τα αναπνευστικά προβλήματα στα κοτόπουλα. Το αχυρόστρωμα πρέπει να είναι στεγνό. Το υγρό αχυρόστρωμα μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα στα κοτόπουλα και επηρεάζει την ποιότητα του αέρα. Ωστόσο, το αχυρόστρωμα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ξηρό, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σκόνης στον ορνιθώνα.

Τα κοτόπουλα πρέπει επίσης να μπορούν να κινούνται άνετα στον χώρο και να μην είναι στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο.

Το πτηνοτροφείο πρέπει να διαθέτει καλό φωτισμό, ενώ είναι απαραίτητο το σκοτάδι για 8 συνεχόμενες ώρες, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ανάπτυξή τους.

Αν και ανθεκτικά, τα κοτόπουλα φοβούνται εξαιρετικά εύκολα και στην προσπάθειά τους να κρυφτούν μπορεί να τραυματιστούν ή να ποδοπατηθούν από άλλα. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να αποφεύγονται οι θόρυβοι. Επίσης τα κοτόπουλα πρέπει να επιθεωρούνται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για πιθανά προβλήματα.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκτροφή
Εδαφος κερδίζει το τελευταίο διάστημα και η χωρική εκτροφή. Δηλαδή κάποιος έχει τη διαθέσιμη έκταση και τους στεγασμένους χώρους και προχωρά στην παραγωγή κοτόπουλων ελεύθερης βοσκής. Και εδώ θα πρέπει να εξασφαλίσει συνεργασία με σφαγείο, που θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στη μονάδα εκτροφής, άδεια για τη μονάδα αλλά και φορτηγό ψυγείο για τη μεταφορά του προϊόντος στα σημεία πώλησης.

Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις για τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, ανάλογα με το πόσες ώρες μένουν καθημερινά στο ύπαιθρο και το είδος τροφής που λαμβάνουν.

Ας σημειωθεί ότι η εκτροφή κοτόπουλων ελεύθερης βοσκής πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς εμπορίας της ΕΕ και να δηλώνεται στις ετικέτες των προϊόντων πτηνοτροφίας.

Σημειώνεται ακόμα ότι για να φτάσουν τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής στο επιθυμητό βάρος, που είναι τα 2-2,5 κιλά, απαιτείται υπερδιπλάσιος χρόνος σε σχέση με τα κοτόπουλα που εκτρέφονται συμβατικά.

Προσοχή στην κοκκιδίωση
H κοκκιδίωση είναι μια αρρώστια των κοτόπουλων που προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο μεταφέρεται με τις κουτσουλιές. Η καλή υγιεινή βοηθάει στην πρόληψή του. Αν δείτε αίμα στις κουτσουλιές των κοτόπουλων είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε. Τα φάρμακα στην τροφή βοηθούν στην πρόληψη, αλλά αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φάρμακα, μπορείτε να σταματήσετε αρκετά γρήγορα την ασθένεια βάζοντας ξίδι στο νερό που πίνουν τα πουλιά - μια κουταλιά της σούπας ξίδι σε κάθε λίτρο νερό για τρεις ημέρες.

Και φυσικά καθαρίστε καλά τον χώρο και αλλάξτε το αχυρόστρωμα.

(Πηγή: Εθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες