23 Μαΐου 2012

Διαφωνία για το δημοπρατήριο στη "Γιορτή Καρπουζιού"

Η ποιότητα πρέπει να συνεχίσει να είναι το ζητούμενο από τους παραγωγούς καρπουζιού της Τριφυλίας, τονίστηκε στην εναρκτήρια εκδήλωσης της "Γιορτής Καρπουζιού" που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στα Φιλιατρά. Οπως επισημάνθηκε από τους βασικούς ομιλητές, η περιοχή έχοντας την πρωιμότητα, τις πολύ καλές τεχνικές καλλιέργειας, αλλά και τον εξαγωγικό προσανατολισμό, πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στην διατήρηση μιας σταθερής, καλής ποιότητας μέσα από την οποία κερδίζονται και διατηρούνται οι αγορές.
Επίσης σημειώθηκε η ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών σε ομάδες ή συνεταιρισμούς, καθώς έτσι μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και παράλληλα να μειώσουν οι ίδιοι το κόστος παραγωγής, αλλά και να διακινήσουν πιο εύκολα τα προϊόντα τους.
Στο προσκήνιο ήρθε και το θέμα του δημοπρατηρίου, με τον...............................
αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά να σημειώνει την ανάγκη ύπαρξης ενός διαπεριφερειακού, με την πρόταση που έχει γίνει για την Κόρινθο για να είναι κοντά στις αγορές, ενώ αντίθετα ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και ο υπεύθυνος αγροτικού τομέα της ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης τόνισαν ότι αυτό πρέπει να είναι κοντά στον τόπο παραγωγής, εκεί που υπάρχουν τα προϊόντα. Από το δήμαρχο ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται από το δήμο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ένα πρωτόκολλο πιστοποίησης για την Τριφυλία.
Οι παραγωγοί πάντως τονίζουν ότι δεν θέλουν πολλά λόγια τα οποία περισσεύουν και δεν τα πιστεύουν πλέον, αλλά σεμνά και ταπεινά να είναι στο πλάι τους και να τους στηρίζουν έμπρακτα.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής το κοινό καλωσόρισε η Βιβή Παντελάκη αναφερόμενη στους στόχους αυτής της εκδήλωσης αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει από το ξεκίνημα της "Γιορτής Καρπουζιού" που φέτος κλείνει τα έξι χρόνια. Σημείωσε ότι στόχος είναι η προώθηση και διαφήμιση αυτού του προϊόντος που έχει τόσο μεγάλη οικονομική σημασία για την περιοχή.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς στο χαιρετισμό του επισήμανε πως η γιορτή έχει γίνει θεσμός και αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τους αγρότες. Για το δημοπρατήριο είπε ότι ήδη ετοιμάζεται μελέτη και πρέπει να είναι μεγάλου μεγέθους, για αυτό επιλογή ήταν να γίνει ένα διαπεριφερειακό στην Κόρινθο. Από την στιγμή όμως που δεν υπήρχε συμφωνία από τις άλλες Περιφέρειες, θα γίνει ένα για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ακόμη επισήμανε την στήριξη της Περιφέρειας λέγοντας ότι το 30% του τεχνικού προγράμματος είναι αφιερωμένο στην γεωργία. Μίλησε για το καλάθι αγροτικών προϊόντων, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται περιφρούρηση της ποιότητας, αλλά και ανάγκη δημιουργίας ομάδων παραγωγών.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας εξέφρασε την άποψη ότι το δημοπρατήριο πρέπει να γίνει εκεί που υπάρχει η παραγωγή. "Πρέπει να γίνει στον τόπο μας, όπου τα κηπευτικά είναι προνομιούχα" τόνισε. Εξέφρασε την χαρά του για την συνέχιση αυτής της γιορτής για 6η χρονιά που όλοι συζητούν για το καρπούζι. Σημείωσε ότι ο δήμος δεν φείδεται στην στήριξη του αγροτικού τομέα και επισήμανε την σημαντική προσφορά της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και του Αντώνη Παρασκευόπουλου.
Στις κύριες ομιλίες ο Giuseppe Circella, εμπορικός διευθυντής με έδρα την Μπολόνια, μιλώντας για την ιταλική αγορά καρπουζιού και τις τάσεις που εμφανίζονται, επισήμανε ότι και στην χώρα του υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα για αυτό και οι αγρότες οργανώνονται σε ομάδες. Επίσης τόνισε ότι το ζητούμενο από τις αγορές είναι η πιστοποίηση και η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Είναι όμως μια αγορά που μειώνεται τα τελευταία 10 χρόνια και περισσότερο τα 2,5 τελευταία.
Για την αγορά του καρπουζιού και τις τάσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μίλησε ο Γιώργος Κοντοσφύρης διευθυντής χαρτοφυλακίου με έδρα την Αθήνα, δίνοντας μια εικόνα της παραγωγής καρπουζιού σε όλες τις χώρες, από τις οποίες προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό. Για το μέγεθος της καλλιέργειας στην περιοχή μίλησε ο παραγωγός Αντώνης Γεωργουλής προσδιορίζοντάς την στα 8.000 στρέμματα. Επίσης μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς καλλιεργούν και δεν είναι σίγουροι ότι κάθε χρόνο θα πάρουν χρήματα. Τόνισε την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ποιότητα, αλλά και τα προβλήματα από την μείωση των πιστώσεων.
Την ανάγκη στήριξης του προϊόντος επισήμανε ο υπεύθυνος αγροτικού τομέα της ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ομάδας παραγωγών, συμφώνησε με το δήμαρχο για τη δημιουργία δημοπρατηρίου στην περιοχή.
Από τους παραγωγούς ο Αριστοτέλης Κανναβός επισήμανε ότι από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών ήδη προχωρά η διαδικασία δημιουργίας συνεταιρισμού, ενώ επισήμανε ότι με σημείο αναφοράς το Δήμο Τριφυλίας το καρπούζι πρέπει να λέγεται καρπούζι Τριφυλίας, αφού στην περιοχή αυτή παράγεται.
Ο Ηλίας Μπουντουβάς γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων επισήμανε ότι στο θέμα των ομάδων παραγωγών "η περιοχή έχει μείνει πίσω. Σε άλλες περιφέρειες έχουν προχωρήσει στο καλάθι αγροτικών προϊόντων αλλά και σε πρωτόκολλα πιστοποίησης, όπως στην Κρήτη και στην Θεσσαλία, εμείς εδώ ακόμη περιμένουμε. Τα πολλά λόγια έχουν περισσέψει και δεν τα πιστεύουμε. Σεμνά και ταπεινά θέλουμε να είσαστε στο πλάι μας".
Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος επισήμανε ότι οι γεωπόνοι του δήμου πρέπει να βοηθήσουν τους παραγωγούς στο θέμα της αδειοδότησης των γεωτρήσεων ώστε να μην αναγκαστούν και πάλι να κάνουν νέα έξοδα.
Πηγή Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες