26 Μαρτίου 2012

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας: Εξηγήσεις ζητά η Ε.Ε. από Ελλάδα για το αναψυκτήριο

Έγγραφες εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στην Πύλο, μετά από αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων σε περιοχή Natura.
Η υπόθεση αφορά στη λειτουργία ενός αναψυκτηρίου – καντίνας στην περιοχή της λιμνοθάλασσας, το οποίο είχε μισθωθεί σε ιδιώτη.
Το συγκεκριμένο αναψυκτήριο είχε μισθωθεί σε ιδιώτη για τρία χρόνια και λειτούργησε έως και την περσινή θερινή περίοδο. Πλέον, όμως, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τη λειτουργία του περαιτέρω.............

Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, πρόκειται για χώρο στην άκρη του λιμανιού της Γιάλοβας, ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Δήμος Πύλου – Νέστορος.
Το χώρο σε δημοπρασία «βγάζει» το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και αυτό, επίσης, τον εκμισθώνει.
Το ζήτημα προέκυψε μετά από καταγγελίες ότι η καντίνα δημιουργεί προβλήματα στην προστατευόμενη περιοχή.
Εξηγήσεις
Μετά από αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, η οποία και έγινε δεκτή, το θέμα ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει έγγραφες εξηγήσεις έως τις 10 Απριλίου 2012.
Στην αναφορά που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα αναφέρει ότι από τη λειτουργία του αναψυκτηρίου καθ’ όλο το 24ωρο και την προσέλευση οχημάτων και επισκεπτών καταστρέφεται το σύστημα αμμοθινών, διαταράσσεται το ενδιαίτημα του αφρικανικού χαμαιλέοντα και γενικότερα δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός πως και επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε ζητηθεί περιβαλλοντική μελέτη για τη λήψη μέτρων, ποτέ αυτή δεν εκπονήθηκε. Επίσης, ποτέ δεν ελήφθησαν μέτρα και από το ίδιο το υπουργείο.
Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ξεκινώντας από το αρμόδιο υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έως και το Δήμο, αν υπάρχουν κάποιες ευθύνες.

Απο το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες