16 Φεβρουαρίου 2012

Προγράμματα εκπαίδευσης των αγροτών της Μεσσηνίας

Πλώρη για την ανάπτυξη προγραμμάτων διά βίου μάθησης με στόχο την εκπαίδευση και ντόπιων αγροτών φαίνεται πως βάζει η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, μετά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε πλήθος καλλιεργητών στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη.
Η αποστολή του ΤΕΙ γύρισε από τη Θεσσαλονίκη ενθουσιασμένη από την ανταπόκριση του κόσμου και με έναν τεράστιο κατάλογο ενδιαφερόμενων τόσο για εκπαίδευση όσο και για συμβουλευτική, όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν τα μέλη της αποστολής χθες στο ΤΕΙ.
Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία ήταν για την αποστολή η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου αξιοποιούνται στο έπακρο οι υποδομές της με αποτέλεσμα...................................
 να παράγονται προϊόντα τα οποία στη συνέχεια διατίθενται στην αγορά. “Αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση“ είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αναστάσιος Κώτσιρας.
Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Κανάκης παραδέχτηκε πως πως το ΤΕΙ Καλαμάτας δεν είχε αντιληφθεί αρχικά όλα τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει από αυτή τη συμμετοχή. Μεταξύ άλλων, αναδείχτηκαν στον κόσμο της παραγωγής από όλη την επικράτεια -και όχι μόνο στη Μεσσηνία- οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει το ΤΕΙ. Ο κ. Κώτσιρας διαβεβαίωσε πως “οι άνθρωποι της ΣΤΕΓ παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις τάσεις της εποχής. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ανθρώπους της παραγωγής“. 
Η γενική εντύπωση που έχει ο ίδιος είναι πως, δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει τάση φυγής από τα αστικά κέντρα και εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή, ακόμα και από αρκετά νέους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας του αγροτικού πληθυσμού.
Ο καθηγητής Εφαρμογών της σχολής Χρήστος Μουρούτογλου τόνισετο αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου για την αγροτική παραγωγή και την ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση κι εκπαίδευση. Στόχος, όπως είπε, είναι να επιτευχθεί η αειφόρος διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και η σχολή μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Ο καθηγητής Γιώργος Σταθάς επεσήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον του
κόσμου κυρίως για θέματα υδροπονίας και φυτοπροστασίας με ωφέλιμους μικροοργανισμούς, αλλά και γενικότερα για την εκπαίδευση στα αντικείμενα της σχολής, καθώς επίσης για ζητήματα συμβουλευτικής και υποστήριξης της παραγωγής. Χαρακτηριστικά παρατήρησε πως υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να αγοράσουν ακόμα και τα λαχανικά που καλλιεργούνταν με τη μέθοδο της υδροπονίας μέσα στο περίπτερο της έκθεσης - ενώ πολλοί ήδη επικοινωνούν με μέλη της αποστολής.
Να σημειωθεί πως ο κόσμος ενημερώθηκε κι έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα προηγμένα συστήματα υδροπονικής καλλιέργειας, για την ομάδα γευσιγνωσίας ελαιόλαδου του ΤΕΙ, για την αειφόρο διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, για τη φυτοπροστασία και άλλα αντικείμενα. Διανεμήθηκαν δε 7.500 έντυπα και 2.000 φιάλες με ελαιόλαδο παραγωγής και τυποποίησης του ιδρύματος.
πηγή Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες