25 Δεκεμβρίου 2011

Το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Χριστούγεννα!!! μία γιορτή που με το πέρασμα των αιώνων έχει αποκτήσει πολλές έννοιες και ακόμα περισσότερες εορταστικές μορφές. Αν κοιτάξουμε ιστορικά την εορτή των Χριστουγέννων θα καταλάβουμε ότι είναι ίσως η μόνη γιορτή που έχει επηρεάσει τόσο έντονα για τόσα πολλά χρόνια τόσους πολλούς ανθρώπους. Ακόμα και από το Πάσχα που για εμάς τους Έλληνες έχει μια ιδιαίτερη σημασία τα Χριστούγεννα έχουν το συστατικό αυτό που αγγίζει τις πιο βαθιές μας ευαισθησίες και μας συγκινεί.
Η ιστορία ξεκινά πριν από δυο χιλιάδες χρόνια περίπου σε ένα μικρό χωριό της Ιουδαίας (σημερινή Παλαιστίνη), ή γέννηση ενός μικρού παιδιού που για τους χριστιανούς ήταν η γέννηση του Ενός Θεού, για τους ιστορικούς η γέννηση ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας.
Λεπτομέρειες για τα γεγονότα της γέννησης του Χριστού μαθαίνουμε από τους ευαγγελιστές Ματθαίο και Λουκά, για την ιστορικότητα του προσώπου Του όμως μαθαίνουμε εκτός από τα κείμενα της Καινής Διαθήκης και από τον σύγχρονο του Ιουδαίο ιστορικό Ιωσηπο, τους Ρωμαίους Πλίνιο τον νεότερο και Σουητώνιο καθώς και από το Ταλμούδ.
Η παρουσία του Χριστού στην γη είναι ένα πραγματικό γεγονός το θέμα είναι πως αντιλαμβάνεται ο κάθ΄ ένας μας αυτή την παρουσία, δηλαδή ως Θεία αποκάλυψη ή απλά ως το πέρασμα ενός σημαντικού ανθρώπου από τον κόσμο.
Τα πρώτα χρόνια ( μετά την Ανάσταση Του)  η εορτή αυτή ήταν κάτι ξεχωριστό μόνο για τους μαθητές Του και αυτούς που πίστευαν στην Θεότητα Του. Η εξάπλωση του χριστιανισμού όμως έκανε όλον τον χριστιανικό κόσμο αυτές τις ημέρες να πάλλεται με το μήνυμα ¨επι γης ειρήνη¨.
Όπου διαδόθηκε ο χριστιανισμός μόνο εκεί εορταζόταν αυτό το μεγάλο γεγονός. Μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα που άρχισε σιγά σιγά να γιορτάζεται και από ανθρώπους με διαφορετική θρησκεία και με διαφορετικό μήνυμα  από αυτό που ήθελε να μεταδώσει ο Ίδιος στον κόσμο. Η αιτία ήταν η αλλαγή εκμετάλλευσης του γεγονότος αυτού από ανθρώπους που ενώ δεν πίστεψαν στο μήνυμά Του θεώρησαν καλό να το εκμεταλλευτούν οικονομικά αφού μπορούσε να επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους. Όπως και πολλοί που δήλωναν ότι πίστεψαν στο μήνυμά Του διέπραξαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα.
Φτάνοντας στην σημερινή εποχή βλέπουμε τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται από άκρη σ΄ακρη της γης σε έναν αχταρμά θέσεων και απόψεων, τρόπων και συνηθειών. Το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων έχει  φτάσει στον κόσμο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια αλλά δεν έχει καταφέρει να μπει στις καρδιές των ανθρώπων. 
Αν θέλουμε να δούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων ας κοιτάξουμε τι έγινε την ημέρα της Γέννησής Του.
Εισέβαλε στον κόσμο η Αγάπη. Όχι η γλυκανάλατη αγάπη ούτε η ανοχή και η ουδετερότητα αλλά η ανακαινιστική Αγάπη που αλλάζει το όλον του ανθρώπου και το μεταμορφώνει. Η αγάπη που ζητάει την αλήθεια και μας ελευθερώνει.
Δέξου το μήνυμα του σήμερον τεχθέντος και βίωσε την Αγάπη Του. Δεν θα το μετανιώσεις ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες