22 Δεκεμβρίου 2011

Έργα, τουρισμός και άλλα

ΣYΣKEΨH με αντικείμενο τα έργα στη Μεσσηνία, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, με τη συμμετοχή του βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλου, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, του δημάρχου Μεσσήνης Ευσταθίου Αναστασόπουλου και του προϊσταμένου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Αναστασίου Σκούρα, πραγματοποιήθηκε στην Tρίπολη. "Η νέα λογική αυτοχρηματοδότησης των σημαντικών έργων που πρέπει να γίνουν στην περιφέρεια είναι ο μόνος δρόμος προσέλκυσης επενδύσεων", σημείωσε ο κ. Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι "λύση για μας είναι να...................
μετατραπούμε σε ειδική οικονομική ζώνη", τονίζοντας ότι "επενδύσεις θα γίνουν όταν οι αποφάσεις θα παίρνονται fast track".
Σημειώνεται ότι ο κ. Τατούλης έχει υπογράψει την προέγκριση δημοπράτησης των έργων της Πλατείας της Καλαμάτας, της ύδρευσης του Δήμου Μεσσήνης, της ΔΕΥΑ Μεσσήνης και του δρόμου Δροσιά - Κουρτάκι - Βλάση - Aγιοι Απόστολοι. Προετοιμάζονται επίσης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η είσοδος της Κορώνης, το τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, ο δρόμος Μεσσήνη - Βαλύρα, ο δρόμος Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, το ορεινό οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου και ο οδικός άξονας Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Πρόοδος υπάρχει και στο έργο του κόμβου του αεροδρομίου και του δρόμου του Ασπροχώματος. Συζητήθηκαν επίσης η συνέχιση των έργων στο Ανδρομονάστηρο, το έργο της Σαμαρίνας και ο οδικός άξονας Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Για την περιοχή της Μάνης, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο οδικός άξονα Γερολιμένα - Στούπα – Καρδαμύλη μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την περιοχή και βρίσκεται ήδη υπό εξέταση. Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στην υδροδότηση της Μάνης και της Μεσσήνης από τον Aγιο Φλώρο.
Ο κ. Τατούλης ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ωρίμασης των μελετών των έργων που δύναται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. 
Τουριστική προβολή
ME απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ποσό ύψους 1.200.000 ευρώ θα διατεθεί για συνδυασμένες ενέργειες τουριστικής προβολής της περιοχής. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι", που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 24 μήνες και πρόκειται για μια σειρά δράσεων με στόχο την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη τουριστική προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός, η οργανωμένη και αποτελεσματική προβολή της τουριστικής υποδομής, των πόρων και του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας.
«Μεσογειακή Πόλη»
ME προϋπολογισμό 8.500.000 ευρώ εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 η δημιουργία της «Μεσογειακής Πόλης», που είναι ιδέα και πρόταση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Το έργο ενισχύει την προσπάθεια του Επιμελητηρίου για εξωστρέφεια και προβολή της Μεσσηνίας, των αγροτικών της προϊόντων και της γαστρονομικής της παράδοσης. Η «Μεσογειακή Πόλη» θα αποτελεί έναν χώρο που θα περιλαμβάνει Μουσείο Αγροτικών Προϊόντων και Σχολή Γαστρονομίας, όπου θα εκπαιδεύονται και θα ενημερώνονται οι επιχειρήσεις εστίασης του νομού και θα προβάλλεται σε όλο του το εύρος του ο πλούτος της αγροτικής μας παράδοσης και του γαστρονομικού πολιτισμού. Θα είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού και εκπαίδευσης που θα δώσει σημαντική ώθηση σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή όλο τον χρόνο και θα αξιοποιήσει την περιουσία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας (κτίριο Σχολών Παπαφλέσσα). 
Η έλλειψη ξεναγών εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη
TO πρόβλημα της έλλειψης ξεναγών στη Μεσσηνία έθεσε με επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και προς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, μετά από συνάντηση με τα τουριστικά γραφεία του νομού, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της λειτουργίας του Γραφείου Συνεδρίων και Θεματικών Μορφών Τουρισμού, που στόχο έχει τη διαμόρφωση νέων θεματικών προϊόντων στην περιοχή. Oπως σημειώνεται στην επιστολή, όταν απαιτείται ξενάγηση, τα γραφεία να μετακαλούν ξεναγούς από άλλες περιοχές, αυξάνοντας έτσι υπέρμετρα το κόστος των προγραμμάτων προς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη δυνατότητα απασχόλησης ξεναγών εγκατεστημένων στην περιοχή η προσπάθεια διαμόρφωσης νέων προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού είναι καταδικασμένη. Εκτός από τον αμιγώς πολιτιστικό τουρισμό, το συγκεκριμένο πρόβλημα ναρκοθετεί την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, για τις οποίες επίσης η περιοχή έχει και δυνατότητες αλλά και τις αναγκαίες υποδομές, όπως π.χ. ο συνεδριακός τουρισμός (που συνήθως περιλαμβάνει και πολιτιστικό τμήμα), ο αστικός τουρισμός στην Καλαμάτα κ.ο.κ. Το Eπιμελητήριο ζητεί μεταξύ άλλων τη λειτουργία ταχύρρυθμης τοπικής σχολής (την οποία θα μπορούν παρακολουθήσουν νέοι που διαμένουν μόνιμα στη Μεσσηνία) και επίσης τη χορήγηση κατ' εξαίρεση άδειας σε αρχαιολόγους ή ιστορικούς να ξεναγούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της περιοχής. 
Η αύξηση της παραγωγής πιέζει τις τιμές του ελαιολάδου διεθνώς
MEΓAΛH μείωση στις τιμές παραγωγού καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2011. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σχέση με έναν χρόνο πριν έπεσαν κατά 4% στην Ισπανία (1,89 ευρώ/kg) και την Ελλάδα (1,95 ευρώ/kg) και κατά 13% στην Ιταλία (2,54 ευρώ/kg). Το μεγάλο πρόβλημα, που δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Ισπανία, επισημαίνουν οι ειδικοί του κλάδου, είναι η έλλειψη ρευστότητας, καθώς η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τις τρεις χώρες και η πλειονότητα των εμπόρων έχει πρόβλημα έλλειψης κεφαλαίων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη φτηνή πρώτη ύλη της Ισπανίας, δημιουργεί την πτώση τιμών. Ωστόσο για τους Ισπανούς παραγωγούς το κόστος κυμαίνεται περίπου στο 1 ευρώ/κιλό, οπότε έχουν κέρδος, ενώ στην Ελλάδα που το κόστος είναι γύρω στα 2 ευρώ/κιλό. Η ΕΑΣ Μεσσηνίας καθιέρωσε πρώτη το διαφορετικό τιμολόγιο για το ελαιόλαδο που τυποποιείται, με πληρωμή στον παραγωγό όταν πληρωθεί η Eνωση, για να μπορέσει να έχει μια καλύτερη τιμή.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι προβλέψεις για την παραγωγή της περιόδου 2011/2012 είναι 3.098.000 τόνοι. Αν επαληθευθούν, θα πρόκειται για αύξηση 79.500 τόνων (ή 3%) σε σχέση με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την παραγωγή του 2010/2011.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή των επιμέρους χωρών (σε τόνους) φαίνονται στον πίνακα 1:

Oσον αφορά την κατανάλωση, αυτή θα συνεχίσει να αυξάνει (περίπου κατά 3,2%) και προβλέπεται να φτάσει τους 3.078.500 τόνους, πλησιάζοντας σχεδόν το επίπεδο της παραγωγής.
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες