20 Σεπτεμβρίου 2011

O πιο ταλαντούχοι Έλληνες του περασμένου αιώνα



Αυτό το άρθρο σκοπό έχει να υμνήσει τους πιο ταλαντούχους Έλληνες του περασμένου αιώνα, οι οποίοι έκαναν καριέρα στο εξωτερικό και το έργο τους παραμένει άθικτο μέχρι σήμερα..

Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που ανακάλυψε το τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ), και έχει σώσει την ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο το κόσμο, οι οποίες, χάρις σε αυτό το τεστ, διέγνωσαν τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έγκαιρα. Όλες οι γυναίκες στον κόσμο................
, εξετάζονται μια φορά τον χρόνο με το συγκεκριμένο τεστ.
Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ: Η Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός. Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που διετέλεσε πρόεδρο του τμήματος ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης  και την πρώτη γυναίκα πρύτανη του πανεπιστημίου της Σορβόνης στα 700 χρόνια ιστορίας του. Σήμερα, θεωρείται μια από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στον κλάδο των ιστορικών και κυρίως των Βυζαντινολόγων.



Μαρία Κάλλας:  Υπήρξε κορυφαία υψίφωνος και μια από τις μεγαλύτερες ντίβες του 20ου αιώνα. Η ερμηνεία της θεωρείται μέχρι σήμερα αξεπέραστη. Τις μεγαλύτερες τις επυτιχίες τις έκανε στη σκάλα του Μιλάνου όπου για εφτά χρόνια θα παίξει ένα φάσμα ρόλων.


Αριστοτέλης Ωνάσης: Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας από την Σμύρνη και μέσα σε λίγες δεκαετίες έγινε ένας από τους πλουσιότερους αν όχι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο κυρίως στο τομέα των πετρελαιοφόρων. Ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία.
Γιώργος Σεφέρης: Ο πρώτος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1963.
Τα έργα του "Στροφή" 1931, "Στέρνα"1932, "Ημερολόγιο Καταστρώματος" 1940, έκαναν διάσημη την Ελληνική ποίηση στην υφήλιο.

Οδυσσέας Ελύτης: Ο δεύτερος και τελευταίος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1979. Πολλά ποιήματα του μελοποιήθηκαν, ενώ θεωρείται ένας από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες ποιητές (την πρωτιά κρατάει ο Καβάφης από τους νεότερους και ο Όμηρος από τους αρχαίους).

Μελίνα Μερκούρη: Μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμια φήμη. Αργότερα διετέλεσε υπουργός πολιτισμού με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υπέρμαχος της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από τα μουσεία του εξωτερικού. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως χαρακτήρισε τον αντίστοιχο Βρετανό υπουργό κλέφτη κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης τύπου μέσα στο Βρετανικό μουσείο!



πηγή: mavrhgata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες