21 Σεπτεμβρίου 2011

Το ιστορικό των ερευνών για πετρέλαιο στη νοτιοδυτική Πελλοπόνησο

Αντικείμενο του πόθου και πάλι το πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα, με καινούργια μεθοδολογία αυτή τη φορά και σε συνθήκες αναζήτησης… χαμένου θησαυρού προς εκποίηση, για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε διεθνή πρόσκληση για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, με την οποία προετοιμάζεται ουσιαστικά η παραχώρηση τον επόμενο χρόνο συγκεκριμένων περιοχών για πετρελαϊκές έρευνες. Προς διερεύνηση είναι και η Μεσσηνία, μεεπίκεντρο την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου όπου θεωρείται ότι υπάρχουν βεβαιωμένα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου. Και αυτό καθώς έχουν γίνει έρευνες εδώ και δεκαετίες, των οποίων τα πορίσματα σε πολλές περιπτώσεις έχουν κρατηθεί μυστικά.
Το θέμα είχε αναδειχθεί από..........
τις στήλες της εφημερίδας Ελευθερία από την πρώτη εποχή της έκδοσής της. Παρουσιάζουμε στη συνέχεια το συγκεκριμένο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 1979 και είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η υπόθεση τη μεταπολεμική περίοδο:
Τον τελευταίο καιρό ήρθε για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια και μάλιστα με οξύ τρόπο το ενεργειακό πρόβλημα. Η χώρα μας δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται από την «ενεργειακή κρίση», σαν αποτέλεσμα της εξάρτησης της ενεργειακής οικονομίας μας από τα μονοπώλια του πετρελαίου. Για μια ακόμα φορά ακούστηκε το κάλεσμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, για την αξιοποίηση των εγχωρίων πηγών ενέργειας. Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια σημαντική στροφή. Η δύναμη των πραγμάτων υποχρέωσε τις δυνάμεις που κατά βάση κατευθύνουν τις τύχες της χώρας μας, να εγκαταλείψουν το μύθο της «ψωροκώσταινας», να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει πλούτοςκαι ότι, από τη σωστή αξιοποίησή του, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας. Ο μύθος όμως της «ψωροκώσταινας» συντηρείται σε νέα έκδοση. Λέγεται ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο, αλλά δεν μπορεί να τον αξιοποιήσει μόνη της. Και η πιο νέα έκδοση, ότι ο ορυκτός πλούτος είναι η «προίκα» της Ελλάδος για την ένταξη στην ΕΟΚ. Το ζήτημα βέβαια είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να εξαντληθεί σ‘ ένα σημείωμα. Το θέμα αυτό γράφεται με αφορμή τις συνεχιζόμενες έρευνες στην πετρελαιοπιθανή περιοχή της Ηλείας. Ερχεται να δώσει όσα στοιχεία είναι γνωστά για την πετρελαιοπιθανή περιοχή της Μεσσηνίας, με σκοπό να δείξει την ανάγκη να επεκταθούν οι έρευνες και στο νομό μας.Μία από τις πλέον σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίων είναι οι εμφανίσεις ασφάλτου σε ασβεστόλιθους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην περιοχή Μάραθος Γαργαλιάνων και στη θέση «Χωματερή» προπολεμικά γινόταν εκμετάλλευση της ασφάλτου με παραγωγή 25.000 τόννους στη δεκαετία 1920-30. Οι ασφαλτούχοι ασβεστόλιθοι έχουν ειδ. βάρος 1,054 και η πισσάσφαλτος παρουσιάζεται σε ποσοστό 5-17,8%. Παρόμοιες εμφανίσεις υπάρχουν και στην περιοχή της Πύλου ανατολικά του ασβεστολιθικού οροπεδίου Δαφνόρεμα.
ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1960
Προπολεμικά οι έρευνες είχαν ανατεθεί στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Χέλη, ο οποίος έκανε 2-3 γεωτρήσεις στην περιοχή. Oι έρευνες δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα και όπως ομολογεί στον «Οικ. Ταχυδρόμο» (24.4.58) ό τότε διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Κ. Ζάχος «μπλόκαραν το όλο θέμα της έρευνας για πετρέλαια». Για πρώτη φορά έγιναν συστηματικές έρευνες στη δεκαετία του 1950 σε συνεργασία του ΙΓΜΕ με τον Ούγγρο ειδικό καθηγητή Ντε Λόζι. Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίων, που έγινε στη Ρώμη το 1955, ο παραπάνω καθηγητής στην εισήγησή του ανακοινώνει ότι από τις μέχρι τότε έρευνες οι περισσότερο πιθανές πετρελαιοφόρες περιοχές της Ελλάδος είναι η
Θράκη, η Ηπειρος, η Δ. Πελοπόννησος και τα νησιά του Ιονίου. Τρία χρόνια αργότερα και το Φλεβάρη του 1958, ανακοινώνεται ότι από τις έρευνες που είχαν γίνει, τα 13,8% της όλης επιφάνειας της Ελλάδος χαρακτηρίζονται «μάλλον ευνοϊκά» για την ύπαρξη πετρελαίων και άλλα 9,3% σαφέστατα ευνοϊκά. Χωρίζονται 10 πετρελαιοπιθανές περιοχές και ανάμεσα σ‘ αυτές και η Ν/Δ Πελοπόννησος. Το Μάρτη του 1959 δίνονται τα πρώτα στοιχεία για την περιοχή. Η πετρελαιοπιθανή περιοχή Μεσσηνίας περιλαμβάνει τα τμήματα κεντρικής Μεσσηνίας και Πυλίας - Τριφυλίας
ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1960
Στην περίοδο 1960-62 παραχωρείται το δικαίωμα ερευνών στην περιοχή Παξών - Ζακύνθου - Πύλου, στην εταιρεία «ΕΣΣΟ ΕΛΛΕΝΙΚ INK», με αποικιακούς όρους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη σύμβαση, πληροφορίες για τα συμπεράσματα από τις έρευνες στο Δημόσιο δίδονται κατά βούληση από την εταιρεία. Το Δημόσιο συμμετέχει με ελάχιστο ποσοστό στα κέρδη από την εκμετάλλευση κλπ. Μετά πέντε γεωτρήσεις μικρού σχετικά βάθους οι έρευνες διακόπηκαν και η εταιρεία προσπάθησε να παρουσιάσει την διακοπή σαν προσωρινή. Τίποτα δεν δίνεται όμως στη συνέχεια στη δημοσιότητα. Ελάχιστες μόνον πληροφορίες δίνονται από μια εργασία της «ΜΠΡΙΤΙΣ
ΠΕΤΡΟΛΙΟΥΜ» (ΒΡ) για τις έρευνες στη Δ. Ελλάδα το 1971.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες (η ΒΡ είχε αναλάβει έρευνες στην υπόλοιπη Δ. Ελλάδα), ανακαλύφθηκε στη Δ. Ελλάδα, στρώμα εβαποριτών μεγάλου πάχους (οι εβαπορίτες είναι στρώμα φορέας των πετρελαίων). Οι γεωτρήσεις της «ΕΣΣΟ ΕΛΛΕΝΙΚ INK» είναι oι ακόλουθες;
Περιοχή Φιλιατρά, βάθος γεώτρησης 3.754 μ. κορυφή στρώματος εβαποριτών 3.100 μ.
Σώστης 3.950 μ., 3.900 μ.
Ζάκυνθος 3.679 μ., —
Παξοί 3.180 μ., 1.500 μ.
Στη συνέχεια και στην εποχή της δικτατορίας έχουμε παρόμοιες συμβάσεις με την προηγούμενη. Στις 27.7.73 και με το Ν.Δ. 25 παραχωρείται στην εταιρεία «ΣΕΡΕΣ ΣΙΠΙΝΓΚ INK» (οίκος Λιβανού) δικαίωμα «ερεύνης και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή Κυπαρισσίας», με τα τμήματα Στροφάδων και Ναυαρίνου. Ακολουθεί στις 3.4.74 νέα σύμβαση με την ίδια εταιρεία για την περιοχή Πύλου - Ναυαρίνου. Ετσι η εταιρεία δέσμευσε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής για έρευνες που δεν έγιναν. Το 1976 συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες. Τόσο στη συζήτηση που έγινε τότε, όσο και σε συνέντευξη που δόθηκε στις 22.11.76 για το ενεργειακό από τον τότε υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας κ. Κονοφάγο, έγιναν επανειλημμένα αναφορές για τα πετρέλαια της περιοχής. Πριν από δυο περίπου χρόνια έγιναν έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από γαλλική εταιρεία. Και πάλι όμως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις έρευνες.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Η ανάθεση των ερευνών στην περιοχή, στη ρουμανική κρατική εταιρεία ΡΟΜ-ΠΕΤΡΟΛ, ξεμπλόκαρε την υπόθεση και οι γεωτρητικές εργασίες προχώρησαν με γρήγορο ρυθμό παρά τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις στη Μυρτιά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Και όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας κ. Εβερτ, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα της γεώτρησης, θα ακολουθήσουν 4-5 νέες γεωτρήσεις ώστε να διερευνηθεί ολόκληρη η πετρελαιοπιθανή περιοχή της Ηλείας.
“Ηδη το γεωτρύπανο μεταφέρθηκε προς το Κατάκολο, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ελλήνων και Ρουμάνων ειδικών υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
Κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα της παλαιότερης γεώτρησης στα Φιλιατρά επιβάλλουν το προχώρημα των ερευνητικών εργασιών και στην πετρελαιοπιθανή περιοχή της Μεσσηνίας.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΙΘΑΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ) ΤΜΗΜΑ Α
1. Εκβολές χειμάρρου Γιαννιτσών
2. Εκκλησία χωριού Καρβέλι
3. Εξωκκλήσι Αγ. Γεώργιος
4. Υψόμετρο 832 μ. (1.500 μ. βόρεια του χωριού Κουζάλα)
5. Υψόμετρο 1.192 μ. Κοκκάλα
6. Εκκλησία χωριού Στενύκλαρος
7. » » Βουρνάζι
8. » » Αριστομένης
9. » » Ζαΐμογλι
10. » » Πανιπέρι
11. Χάνια (4 χιλ. Ν. Πεταλιδίου)
12. Πλησιέστερο σημείο παραλίας προς τα Χάνια
13. Παραλία Μεσσηνιακού Κόλπου μεταξύ των σημείων 1-12.
ΤΜΗΜΑ Β
1. Παραλιακά σημεία επί της Ν.Α. προέκτασης της ευθείας που ορίζει τα παραπάνω όρια 1 και 2
2. Εκκλησία χωριού Βασιλίτσι
3. » » Γκαλέικα
4. » » Μεσοποτάμου
5. » » Χατζή
6. » » Παιδεμένου
7. » » Βερέσκα
8. » » Μάλη
9. » » Λεντζεκάδα
10. » » Μύλοι
11. » » Ράχες
12. » » Κάτω Κοπανάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες