13 Μαρτίου 2011

Πλανητικής κλίμακας ο σεισμος στην Ιαπωνια.

Της Σοφίας Χρονοπούλου.
Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκειας δύο λεπτών έγινε προχτές στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και ήταν αισθητός έως το Τόκιο. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:46 (ώρα Ελλάδος - 14:46 τοπική ώρα) και η αρχική μέτρησή του ήταν 7,9 Ρίχτερ, για να αναβαθμιστεί αργότερα σε 8,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια στα 8,9 σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και στα 8,8 σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 373 χλμ από την ιαπωνική πρωτεύουσα σε εστιακό βάθος 24,4 χλμ. Τη δόνηση των 8,9 Ρίχτερ ακολούθησε σειρά ισχυρών μετασεισμών, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 7,9 Ρίχτερ. Λίγη ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό, μεγάλο τσουνάμι σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Ο σεισμός εκδηλώθηκε στο όριο των λιθοσφαιρικών πλακών........
 του Ειρηνικού και της Ασίας. Η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, σε βάθος έως και 700 χλμ και συμπιέζει την Ευρασιατική σε μια περιοχή 80-100 χλμ, στην οποία προκαλείται διάρρηξη, σεισμός και τσουνάμι. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η περιοχή του Ειρηνικού, το επονομαζόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς», είναι η πλέον πιο σεισμογενής περιοχή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το όριο μεταξύ των δύο πλακών περνάει από την Ιαπωνία, σε απόσταση δηλαδή κάπου 100-200 χλμ από τις ακτές, εκεί ακριβώς όπου εκδηλώθηκε το μεγάλο σεισμικό γεγονός. Αυτό το σεισμικό γεγονός δεν είχε μεγάλες επιπτώσεις στον δομημένο ιστό της Ιαπωνίας αλλά οι επιπτώσεις προήλθαν από το τσουνάμι. Το τσουνάμι δημιουργήθηκε από τη θραύση του πυθμένα της θάλασσας κοντά στην εστία με αποτέλεσμα το νερό το οποίο υπάρχει πάνω από το χώρο αυτό να δημιουργήσει κυματισμό και ο κυματισμός να κατευθυνθεί όχι μόνο προς την Ιαπωνία αλλά προς όλον τον Ειρηνικό ωκεανό.

Οι σεισμολόγοι ανέφεραν ότι ο σεισμός αυτός είναι ο πέμπτος ισχυρότερος σεισμός που καταγράφεται από την εποχή που τηρούνται αρχεία, με πρώτο στη λίστα το σεισμό στη Χιλή το 1960 μεγέθους 9,5 Ρίχτερ και μετά καταστροφικό τσουνάμι σε αρκετές χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ακολουθεί ο σεισμός των 9,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα το 1964, με από τσουνάμι στο λιμάνι του Βαλντέζ να φτάνουν τα 67 μέτρα ύψος. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται ο σεισμός στη Σουμάτρα το 2004 και το τσουνάμι που κόστισαν τη ζωή περίπου 240.000 ανθρώπων και ο τέταρτος ισχυρότερος σεισμός καταγράφηκε το 1952 στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Μια από τις ενδείξεις ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν "πλανητικής κλίμακας" είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν κάνει ο άξονας της γης έχει μετακινηθεί κατά τουλάχιστον 10 εκατοστά. Βέβαια η μετατόπιση δεν έγινε λόγω του σεισμού αλλά εξαιτίας των τεραστίων ποσοτήτων νερού το οποίο μετακινήθηκε από το τσουνάμι, που προκλήθηκε στο σημείο που σημειώθηκε ο σεισμός. . Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα των επιστημόνων του ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας , πρόκειται για μια μεγάλη μετακίνηση, η οποία ξεπερνάει αυτήν που παρατηρήθηκε μετά το σεισμό των 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή, το Φεβρουάριο του 2010 και εκτιμήθηκε σε 8 εκατοστά, μειώνοντας τη διάρκεια της ημέρας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα (μs), γιατί ο τελευταίος σημειώθηκε πολύ κοντά στον Ισημερινό. Παρόλα αυτά οι συνέπειες της μετακίνησης δεν θα είναι ολέθριες καθώς οι επιστήμονες απαντούν ότι είναι μεν 10 εκατοστά η μετακίνηση, όμως η διαφορά που προκαλεί στη διάρκεια της ημέρας είναι ελάχιστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες