7 Φεβρουαρίου 2011

Στα Σχέδια Βελτίωσης η Σαλιγκαροτροφία.

H σαλιγκαροτροφία συμπεριλαμβάνεται στις επενδύσεις που οι νέοι αγρότες μπορούν να υλοποιήσουν ώστε να πετύχουν τους δεσμευτικούς στόχους του επιχειρηματικού τους σχεδίου και η επένδυση στον τομέα αυτό εντάσσεται στο μέτρο 121 που αφορά στα σχέδια βελτίωσης για τα οποία η υποβολή αιτήσεων ξεκινάει στις 18 Φεβρουαρίου τόνισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένα Αποστολάκη κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους στην Ελλάδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στην Ιταλία την κ. Παναγιώτα Βλάχου προκειμένου να συζητήσει την πορεία, τα προβλήματα αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου στην Ελλάδα.
Επίσης, η κα Αποστολάκη αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό ημερίδων και σεμιναρίων που έχουν διοργανωθεί το τελευταίο διάστημα από τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. – «ΔΗΜΗΤΡΑ». προκειμένου να ενημερωθεί ο αγροτικός πληθυσμός για τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές της νέας αυτής αγροτικής δραστηριότητας. Επίσης, τόνισε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής σαλιγκαροτροφίας τόσο στην εγχώρια όσο και στις αγορές του εξωτερικού με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων που γίνονται στο συγκεκριμένο τομέα.
Οι μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου (ανοιχτού τύπου) που έχουν ιδρυθεί από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί και μέχρι τα μέσα του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τις 127. Η γεωγραφική τους κατανομή καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, τον Έβρο και κάποιες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των σαλιγκαροτροφικών μονάδων επεσήμαναν τη γρήγορη εξέλιξη που σημειώνει η εκτροφή σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφει ο κλάδος αυτός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον που σημειώνεται από την πλευρά των αγροτών. Επίσης, τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία των σαλιγκαριών ως προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ενημέρωσαν την κα Αποστολάκη για τις νέες δυνατότητες αξιοποίησης του προϊόντος τόσο στον φαρμακευτικό τομέα όσο σε αυτόν της κοσμητικής ιατρικής.
Τέλος, η κα Αποστολάκη ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Θ. Σαρρή να διερευνήσει τις δυνατότητες ασφαλιστικής κάλυψης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
http://www.agroschannel.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες