28 Δεκεμβρίου 2010

Βραβεύτηκε ο Γιώργο Κόκκινος της ομάδας παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ

Από τον Δημοσιογραφικό όμιλο ΕΞΠΡΕΣ - Ξεχωριστή στιγμή και εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποτέλεσε η απονομή τιμητικής διάκρισης από την ΕΞΠΡΕΣ στον ελαιοκόμο Γιώργο Κόκκινο για τη συμβολή του στη σύσταση, μαζί με 55 ιδρυτικά μέλη, στη Χώρα Μεσσηνίας, της πρώτης ομάδας παραγωγών για την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας, που αποτέλεσε πανευρωπαϊκή πρωτοπορία. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο κ. Κόκκινος από τον πρόεδρο του δ.σ. του Ομίλου EΞΠPEΣ Δημήτρη Καλοφωλιά, τον γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κανελλόπουλο και τον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασσαπίδη.

26 Δεκεμβρίου 2010

Φωτοβολταικά – Προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες

Εγκύκλιος ΥΠΕΚΑ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε γεωργική γη .Τα αιτήματα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από επαγγελματίες αγρότες που υποβλήθηκαν μέχρι τις 11.10.2010, για μονάδες ισχύος έως 100 κιλοβάτ σε ιδιόκτητες εκτάσεις θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις λοιπές αιτήσεις, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε γεωργική γη. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε σήμερα ρυθμίζει τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων, καθώς και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι. Τα βήματα που ακολουθούνται είναι, συνοπτικά, ο χαρακτηρισμός της γεωργικής γης (ως υψηλής παραγωγικότητας ή μη), η περιβαλλοντική αδειοδότηση, η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, η προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ, η σύναψη συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας….
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η έκταση στην οποία εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά δεν μπορεί να ξεπερνούν το 1 % των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ανά νομό. Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου, καθώς και σχεδιάγραμμα που περιγράφει τη διαδικασία αδειοδότησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ (www.ypeka.gr)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΑΡΑΛΙΑΝΩΝ: Επιστολή προς τους Γονείς των μαθητών

Αγαπητοί Γονείς




Παραθέτουμε μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες που δείχνουν ένα μέρος του προβλήματος που λέγεται «Τουαλέτες 3ου Δημοτικού Σχολείου» που αποτελούν ντροπή για σύγχρονο σχολικό συγκρότημα.


Οι τουαλέτες στην κατάσταση που βρίσκονται εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών που τις χρησιμοποιούν. Υπάρχουν σωληνώσεις εκτεθειμένες έτοιμες να σπάσουν από σκουριά, πλακάκια αιχμηρά και κατεστραμμένα που μπορούν να τραυματίσουν ανά πάσα στιγμή τα παιδιά μας , φωτιστικά καθρέφτες και καζανάκια σπασμένα που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους, καλώδια ρεύματος και κουτιά διακλάδωσης εκτεθειμένα στις διαρροές και υγρασίες με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, δάπεδα κατεστραμμένα που αποτελούν εστίες βρωμιάς και μικροβίων, πόρτες σάπιες γεμάτες σκουλήκια.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα που δεν τη συναντά κανείς ούτε σε φυλακές του τρίτου κόσμου. Ο Σύλλογος θεωρεί την όλη κατάσταση απαράδεκτη διότι παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε τη φετινή σχολική χρονιά καθώς και τις προηγούμενες από τη Δημοτική Αρχή και ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει ήδη από το καλοκαίρι εργολαβία του Δήμου για τη συντήρηση των Σχολείων , πληροφορηθήκαμε ότι ο εργολάβος αρνείται να ξεκινήσει τις εργασίες για την ανακατασκευή των τουαλετών του Σχολικού Συγκροτήματος διότι έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πίστωση.

Έτσι λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε από τους αρμοδίους με οποιοδήποτε τρόπο την ανακατασκευή των τουαλετών άμεσα. Εάν δεν βρούμε την άμεση ανταπόκριση θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα κρίνουμε αναγκαίες, μεταξύ αυτών και τη δημοσιοποίηση του θέματος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ζητάμε τη συμμέτοχή και την συμπαράσταση όλων των γονιών για αυτό και για τα άλλα επίσης σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο.

24 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

Με πανομοιότυπο τρόπο όπως στη Μεσσήνη και την Κυπαρισσία, προχθές τα ξημερώματα χτυπήθηκε ένα χρυσοχοείο στους Γαργαλιάνους. Οι δράστες -που όλα δείχνουν ότι είναι οι ίδιοι και στις τρεις περιπτώσεις- ακολούθησαν την ίδια μέθοδο διάρρηξης. Εσπασαν τα ρολά και αφαίρεσαν από τις προθήκες του καταστήματος χρυσαφικά αξίας περίπου 20.000 ευρώ.

23 Δεκεμβρίου 2010

“Θεία δίκη το τρίτο γκολ” λέει ο Δημήτρης Λίτσας

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε το 2010 ο Μιλτιάδης, αφού με τη νίκη του με 3-2 επί του Ολυμπιακού Καλαμάτας αναρριχήθηκε στην 6η θέση της βαθμολογίας και αποσπάστηκε αρκετά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ηταν μία νίκη που ήρθε ύστερα από μία πολύ καλή εμφάνιση και απέναντι στη δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας και αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σε αυτή την επιτυχία. Ο προπονητής-παίκτης της ομάδας Δημήτρης Λίτσας έμεινε, όπως ήταν λογικό, απόλυτα
ευχαριστημένος από τη νίκη και την εμφάνιση της ομάδας του και μίλησε εκτενώς στο “Ν“ για το κυριακάτικο παιχνίδι: “Δεν υστέρησε κανένας παίκτης με τον Ολυμπιακό. Οσοι έπαιξαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ίσως να είναι το καλύτερο ματς που έχει δώσει φέτος η ομάδα. Παίζαμε απέναντι σε έναν πολύ καλό αντίπαλο και εκεί που έγινε το σκορ 2-0 και νομίζαμε πως το ματς είχε κριθεί, αδρανήσαμε σε μία φάση και έγινε το 2-1. Μετά από ένα λεπτό και ενώ όλοι περιμέναμε πως θα τηρηθεί το φερ πλέι από τον αντίπαλο, κακώς όπως αποδείχθηκε, αυτοί μας έπιασαν στον ύπνο και μας ισοφάρισαν. Παρόλα αυτά η ομάδα έδειξε ότι διαθέτει μεγάλα ψυχικά αποθέματα και εκεί που φαινόταν ότι θα χάναμε ένα δικό μας ματς, καταφέραμε να το κερδίσουμε. Το τρίτο γκολ ήταν θεία δίκη, όσον αφορά την ισοφάριση του αντιπάλου“. “Φάνηκε πως ο Ολυμπιακός πάει για άνοδο...” Στη συνέχεια ο 30χρονος τεχνικός θέλησε να αναφερθεί στη φάση που έγινε το 2-2: “Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των παικτών του Ολυμπιακού μετά από ένα τέτοιο γκολ... Με αυτή τους την πράξη φαίνεται πως ο Ολυμπιακός στοχεύει στην άνοδο και παίζει μόνο για το αποτέλεσμα, θέλοντας να κερδίσει με οποιονδήποτε τρόπο. Αν δεν είχε στόχους πρωταθλητισμού, όπως λέει, δεν θα συμπεριφέρονταν έτσι σε ένα ματς ουσιαστικά βαθμολογικά
αδιάφορο. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δικαιολογώ τη μη τήρηση του φερ πλέι, από τη στιγμή
που η αντίπαλη ομάδα έχει στόχο την άνοδο“. Μετά από αυτή τη νίκη οι “μελανόλευκοι“ μπορούν να κάνουν... καλά Χριστούγεννα και να αποφορτιστούν από το άγχος των τελευταίων αγωνιστικών. Για το ματς που ακολουθεί μετά τις γιορτές με τον Αίαντα εκτός έδρας δεν υπολογίζεται ο Νώντας Τσέρτος, που αποβλήθηκε με τον Ολυμπιακό, και ο Λάζαρος Μαθιός που έχει πρόβλημα στα πλευρά. Οι προπονήσεις θα συνεχιστούν μέχρι αύριο και μετά θα δοθεί τριήμερο ρεπό ως την Δευτέρα
notossport

22 Δεκεμβρίου 2010

ΠΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΩΝΗ: Συλλήψεις 157 λαθρομεταναστών

Μαζί με τα γυναικόπαιδα συνελήφθησαν οι λαθρομετανάστες στην παραλία της Πύλου και της Μεθώνης.

Εκατόν πενήντα επτά λαθρομετανάστες μαζί με τις οικογενειές τους συνελήθησαν σε παραλία της Πύλου και της Μεθώνης, προκειμένου να φύγουν με πλοία για την Ιταλία. . Όλοι τους ζούσαν παράνομα στη χώρα μας και κυρίως στην Αττική.

Πενήντα έξι από αυτούς βρέθηκαν σε θαλαμηγό στο αλιευτικό καταφύγιο της Φοινικούντας και συνελήφθησαν, ενώ 27 από αυτούς που ήταν ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι (!!!) Ο 'Ελληνας κυβερνήτης της θαλαμηγού εγκατέλειψε το σκάφος όταν αντιλήφθηκε τις έρευνες των διωκτικών Αρχών και δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν σε χώρο ιδιωτικού καταστήματος, ενώ μία εξ' αυτών νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας αφού βρίσκεται σε προχωρημένη κύηση.

Παράλληλα, άλλοι 102 εντοπίστηκαν στην παραλία Μεθώνης οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο σημείο από την Αθήνα με λεωφορεία, από οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών, έναντι αμοιβής, προκειμένου να επιβιβαστούν παρανόμως σε πλωτό μέσο με τελικό προορισμό το εξωτερικό .

Δελτίο Εγκληματικότητας 

21 Δεκεμβρίου 2010

Καμπανάκι για τους Αγρότες!!!

Πρόκειται για το κύριο άρθρο της σημερινής (21-12-2010) Ελευθεροτυπίας και αφορά μια είδηση πολύ βαρύνουσας σημασίας για τον κόσμο της Αγροτιάς που δεν ξέρω αν μπήκανε στον κόπο να την μεταδώσουν τα τηλεοπτικά δελτία:



ΜΙΑ μικρή, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα είδηση μεταδόθηκε χθες από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πραγματικό εισόδημα των αγροτών στην Ελλάδα μειώθηκε φέτος κατά 4,3% σε σύγκριση με το 2009.
ΕΙΝΑΙ η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και η δεύτερη μεγαλύτερη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μας ξεπερνούν σε κακή επίδοση η Ρουμανία και η Μεγάλη Βρετανία, που είχαν διπλάσια μείωση).
ΜΟΝΟ έξι κοινοτικές χώρες, φυσικά και η Ελλάδα, είχαν μείωση αγροτικού εισοδήματος το 2010. Οι άλλες 21 πέτυχαν σημαντική αύξηση, ορισμένες δε της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, η πλούσια Δανία 55%, η χειμαζόμενη, κατά τα άλλα, Ιρλανδία 39%, η Γαλλία 32%.
ΤΑ στοιχεία αυτά για την Ελλάδα αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι συγκυριακός. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και αναζητεί εστίες ανάπτυξης και αύξησης του εισοδήματος, άλλος ένας μεγάλος τομέας της οικονομίας της υποχωρεί. Και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία -φυσικά, ούτε «παρηγοριά»- το γεγονός ότι και σχεδόν όλοι οι άλλοι εμφανίζουν την ίδια εικόνα. Διότι υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ενας προνομιακός τομέας παραγωγής -έτσι θα έπρεπε να είναι ο αγροτικός σε έναν γενικά «ευλογημένο» τόπο- θα μπορούσε να αποτελεί όαση ανάπτυξης μέσα στη γενικότερη καθίζηση όλων των άλλων.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ λόγος, για τον οποίο τα στοιχεία αυτά χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου, είναι περισσότερο σοβαρός. Το 2013 είναι η τελευταία χρονιά καταβολής των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους αγρότες, τουλάχιστον με τη μορφή που τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες αγρότες θα κληθούν να ζήσουν βασιζόμενοι περισσότερο στις δικές τους δυνάμεις και λιγότερο -ή και καθόλου- στα κοινοτικά πακέτα, τα οποία επί τρεις και πλέον δεκαετίες διατέθηκαν στην ελληνική ύπαιθρο.
ΕΙΝΑΙ κοινό μυστικό ότι οι επιδοτήσεις αυτές διοχετεύθηκαν κυρίως στην κατανάλωση και λιγότερο στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Φυσικά, η ευθύνη βαραίνει, κυρίως, τις κυβερνήσεις αυτής της περιόδου, οι οποίες δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να χαράξουν μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, εκμεταλλευόμενες και τα κοινοτικά δισεκατομμύρια που εισέρρευσαν στα εθνικά ταμεία.
ΟΜΩΣ, δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η ηγεσία του αγροτικού κόσμου (των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των συνεταιρισμών), που δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να ρυμουλκήσουν τις κυβερνήσεις προς τη μόνη σωστή πολιτική: την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα πάνω σε σύγχρονες και υγιείς βάσεις.
ΤΩΡΑ υπάρχουν μπροστά τρία χρόνια, μέσα στα οποία πρέπει να χαραχθεί και να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική. Ωστε οι Ελληνες αγρότες να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να μην αρχίσουν να πυκνώνουν τις τάξεις των ανέργων στις πόλεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21 Δεκεμβρίου 2010

20 Δεκεμβρίου 2010

Σύντομες ειδήσεις και άλλα....

  • Σήμερα Δευτέρα 20/12/2010 θα γίνει η ορκωμοσία του εκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριφυλίας στο δημοτικό κατάστημα της έδρας του Δήμου, στην Κυπαρισσία στις 7.00 το βράδυ. Η ορκωμοσία είναι ανοικτή στο κοινό και θα μεταδοθεί από το Ράδιο Νίκη.
  • Η ΜΕΣΗ τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κινείται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Παραμονές εορτών διαμορφώθηκε στο 1,60 ευρώ το λίτρο, τιμή που είναι και η υψηλότερη στην Ευρώπη αλλά και, ιστορικά, στην Ελλάδα. ΣΕ περισσότερους από 20 νομούς η τιμή εκτινάσσεται έως και στο 1,70 ευρώ το λίτρο! 
  • Συγκεκριμένες ημέρες για την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα έδωσε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλου, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ι. Μαγκριώτης. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι έως τις 28 Οκτωβρίου του 2011 θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου, συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας Τ4, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα κυκλοφορεί, με μια μικρή παράκαμψη στο σημείο της κατολίσθησης, από τον Απρίλιο. 
 
 
  • Επιστρέφονται οι πινακίδες καθώς και οι άδειες κυκλοφορίας και ικανότητας των οδηγών αυτοκινήτων που αφαιρέθηκαν Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται καθόλη τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου να διευκολυνθεί το κοινό στις μετακινήσεις του, ενόψει των γιορτινών ημερών.
  • Την ίδια τακτικη μ'εκείνη του Νίκου Νιόπλια θ'ακολουθήσει ο Νίκος Πατέρας μετά τις συνεχόμενες κακές εμφανίσεις που έχει ο Παναθηναϊκός. Η ήττα από τον Ο.Βόλου , ξεχείλισε το ποτήρι, με τον πρόεδρο του ΠΑΟ να σκέφτεται την παραίτησή του από την πράσινη ΠΑΕ. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η τακτική είναι γνωστή σε πρόεδρο και προπονητή . Υποβάλλουν την παραίτησή τους μέχρι να τους παρακαλέσουν να την αποσύρουν....  

Αποτελέσματα Α' τοπικής Μεσσηνίας (13η αγωνιστική)

Χώρα - Εθνικός Μελιγαλά    0-3 (α.α.)
Ομόνοια - Απόλλωνας Καλαμάτας    1-1
Πατίστα - Ασπρόχωμα    0-1
Μιλτιάδης - Ολυμπιακός Καλαμάτας    3-2
Τσικλητήρας Πύλου - Αίας    1-0
Α.Ε. Αβίας - Τέλλος Αγρας    1-0
Σπερχογεία - Α.Ο. Φαραί    1-1
Ηρακλής Καλαμάτας - Μεθώνη    3-0

19 Δεκεμβρίου 2010

Ανοικτή επιστολή της προέδρου ξενοδόχων Τριφυλίας


Αξιότιμε κύριε Κόλλια ,

με την παρουσα ανοικτη επιστολή μας, θα θέλαμε αρχικα να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας ως Δημάρχου του νεοσύστατου δήμου Τριφυλίας και να ευχηθούμε σε σας και τους συμβούλους του νέου Δημοτικο;y συμβουλίου να διαγράψετε πετυχημένη πορεία πραγματοποιώντας τους σκοπους και τους στόχους σας για την ανάπτυξη της Τριφυλίας.
Εκτιμούμε πραγματικά την πρωτοβουλία σας να συναντηθείτε με παράγοντες , συλλόγους και διαφόρους φορείς της Τριφυλίας προκειμένου να ενημερωθείτε για τα προβλήματα και θέματά τους αλλα και να συζητήσετε μαζί τους για τις προοπτικές επίλυσής τους . Αναρωτηθήκαμε όμως γιατι δεν κληθήκαμε και εμεις σε καποια απο τις συναντησεις αυτες...
Θα θέλαμε λοιπόν να σας υπενθυμήσουμε την ύπαρξη της δικής μας Ενωσης (Ξενοδόχων & Ιδ. Τουρ. καταλυμάτων Τριφυλίας), της πρώτης όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει που αφορά στην έννοια "Τριφυλία", με τα παλαιότερα μάλιστα και πιο διευρυμένα σύνορα της. Βέβαια την ύπαρξή μας τη γνωρίζατε όταν τρεις μέρες πριν την Κυριακή των πρώτων εκλογών μας καλέσατε για συζήτηση, αλλα όπως σας εξηγήσαμε στο χρόνο που επιθυμούσατε, στην κορύφωση δηλαδή του προεκλογικού αγώνα, θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθει ουσιαστικός και όχι εθιμοτυπικός και ήσσονος σημασίας διάλογος για το μέγιστο ζήτημα του Τουρισμού.
Μετεκλογικά όμως δεν καταλαβαίνουμε γιατι δεν κληθήκαμε σε ανοικτο και ουσιαστικο διάλογο μαζί σας, όπως κάνατε με όλους τους φορείς και τους συλλογους της Τριφυλίας. 'Αραγε το κεφάλαιο Τουρισμός ειναι ελάσσονος σπουδαιότητας για το νέο Δημοτικο συμβούλιο ?
Στην Ελλάδα και ειδικά στο νομό Μεσσηνίας , ειδικότερα δε στην Δυτική Μεσσηνία, ο Τουρισμός αναμφισβήτητα αντιμετωπίζεται ως θέμα υψίστης σημασίας, αφου μπορεί να ενισχύσει την περιοχή τόσο σε οικονομικό επίπεδο (αυξηση εισοδήματος, κεφαλαίου, επενδύσεων) . όσο και σε κοινωνικό ( είτε άμεσα, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και αποτρέποντας την μεταναστευση αλλού , είτε έμμεσα, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις που παράγουν προιόντα που καταναλώνουν οι φορείς του Τουρισμού)
Θεωρούμε λοιπόν οτι οφείλατε να θέτατε ως πρώτη προτεραιότητα μια συνάντηση με τους επιχειρηματίες του Τουρiσμού στην Τριφυλία (εμας τους ξενοδόχους αλλα και τους εστιατορες και τους ιδιοκτήτες των cafe - bars, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων μεσων μεταφοράς , ιδιοκτητες taxi  ).
Επειδη στον Τουρισμό δεν περισσεύει κανεις , θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, όπως έχουμε άλλωστε αποδείξει καθ' όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς μας απο τη συνεργασία μας με τους προηγούμενους δημάρχους της επαρχίας Τριφυλίας, οτι μας διακατέχει αυτοδιοικητικο πνεύμα , οτι έχουμε ανοικτούς ορίζοντες και δεν ειμαστε κατευθυνόμενοι, οτι προτάσσουμε το κοινό καλο της περιοχής μας και οτι είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί σας, όπως θα κάναμε άλλωστε με όποιον ηγούνταν του νέου δήμου μας .Ειμαστε σίγουροι οτι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί ο μεταξύ μας διάλογος και οτι θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να συζητήσουμε όλοι μαζί για τα θέματα που απτονται άμεσα της ανάπτυξης στην Τριφυλία.
Εν κατακλέιδι αναμενουμε την πρόσκλησή σας.

Με τιμή

Γεωργία Ιω. χριστοδούλου
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων & ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας

18 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ: Συζήτηση απολογισμού

Με κύριο θέμα την συζήτηση και την έγκριση του απολογισμού και του ισολογισμού του δήμου για το έτος 2009 συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη στις 7.30 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων. Ο ισολογισμός έχει ήδη ελεγχθεί και εγκριθεί από ορκωτούς λογιστές. Την ερχόμενη Τετάρτη 22 του μηνός την ίδια ώρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, θα γίνει δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για τα έτη 2009 και 2010 από τον δήμαρχο Σταύρο Καλοφωλιά. Επίσης ο δήμαρχος θα κάνει γενικότερη αναφορά στα πεπραγμένα της τελευταίας τετραετίας αλλά και όλης της του της θητείας.
Να σημειώσουμε ότι ο απολογισμός της δημοτικής αρχής αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε έντυπο για την ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών.
Πηγή:Ελευθερία

17 Δεκεμβρίου 2010

Ανώνυμος δημοσιογράφος καταγγέλλει ανώνυμους ιστολόγους! Υπάρχει σκοπός......

Πληθαίνουν οι επιθέσεις εναντίον των ελεύθερων bloggers, με συντονισμένες προσπάθειες του έντυπου τύπου και της εξουσίας με σκοπό τη φίμωση των ιστολογίων, τον περιορισμό του δικαιώματος έκφρασης και επικοινωνίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την πληροφόρηση της κοινής γνώμης, τον έλεγχο της κρατικής εξουσίας και το θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Μετά τις απειλές του κυρίου Πάγκαλου για την προσφυγή του στη δικαιοσύνη για τα δυσμενή εναντίον του σχόλια τα οποία διατυπώθηκαν σε γνωστό ιστολόγιο, η ιστορία επαναλαμβάνεται με πρωταγωνιστή και θιγόμενο πρόσωπο αυτή τη φορά τον αρχηγό του Ελληνικού Στρατού.
Με άρθρο του στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος ανώνυμος δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι αναρτήθηκε την περασμένη Κυριακή δημοσίευμα με υβριστικά σχόλια εναντίον του αρχηγού του ελληνικού στρατού και της οικογένειάς του στο διαδίκτυο από αριθμό ιστολογίων, το οποίο συνοδεύτηκε από εκβιαστικά τηλεφωνήματα ανωνύμου, ο οποίος, κατ' αυτών, αξίωσε την καταβολή χρηματικού ποσού προκειμένου να αρθούν τα εν λόγω δημοσιεύματα. Για το λόγο αυτό, κατά τον Αδέσμευτο Τύπο, διετάχθη προκαταρκτική εξέταση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών προκειμένου να αρθεί το απόρρητο τόσο για τα στοιχεία των διαχειριστών των ιστολογίων όσο και για την ταυτότητα του εκβιαστή που αναμένεται να προκύψει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Υπενθυμίζουμε ότι το διαδίκτυο σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, αποτελεί μέσο επικοινωνίας και όχι ΜΜΕ και για το λόγο αυτό δεν υπόκειται στους περιορισμούς και τις περί τύπου διατάξεις. Μια πιθανή άρση του απορρήτου θα ήταν εφικτή μόνο για πιθανολογούμενο κακούργημα, το οποίο όμως όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις συγκεκριμένων blog εις ουδεμίαν περίπτωση ετελέσθη. Άλλωστε, το άρθρο 19 του Συντάγματος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή παρακολούθησης , ελέγχου ή αποτύπωσης της επικοινωνίας, κάθε μορφή παρεμπόδισης της επικοινωνίας καθώς και σε κάθε μορφή χρησιμοποίησης αποδεικτικών μέσων τα οποία αποκτήθηκαν κατά παράβαση της συνταγματικής προστασίας του απορρήτου.
Η ελευθερία της έκφρασης όπως αυτή υλοποιείται μέσα από την ανωνυμία των ιστολογίων, διευκολύνει την κριτική προς την πολιτική εξουσία, καυτηριάζει δημόσια πρόσωπα και πολιτικές καταστάσεις με τη διατύπωση, αρκετές φορές, επικριτικών σχολιασμών σχετικά με τη συμπεριφορά προσώπων που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Δημόσια πρόσωπα όπως ο πρωθυπουργός της χώρας, οι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι έχουν γίνει αποδέκτες δριμύτατης κριτικής. Γιατί άραγε θα αποτελούσε εξαίρεση ο αρχηγός του ελληνικού στρατού;
Άλλωστε, σύμφωνα με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, τα όρια αποδεκτής κριτικής προς ένα δημόσιο πρόσωπο, όταν γίνεται αναφορά στην ιδιότητά του αυτή είναι ευρύτερα από εκείνα του απλού πολίτη.
Το δημόσιο πρόσωπο, αναπόφευκτα και ενσυνείδητα εκτίθεται στον έλεγχο των πράξεων και της εν γένει συμπεριφοράς του τόσο από δημοσιογράφους όσο και από το σύνολο των πολιτών και για το λόγο αυτό επιβάλλεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή. Κάτι που προφανώς ο αρχηγός του ΓΕΣ αγνοεί.
Και όπως γίνεται φανερό οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αφορούν δημοκρατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών δεν αποτελούν γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας πόσο μάλλον εάν έχουν την αντίθετη προς το καθεστώς άποψη.
Η μεθοδευμένη προσπάθεια σύνδεσης ιστολογίων με έναν υποτιθέμενο ανώνυμο εκβιαστή προφανώς αποτελεί το Δούρειο Ίππο στην προσπάθεια άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του «ενοχλητικού» ιστολογίου με εμφανείς σκοπιμότητες.
Η άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας δε θα ήταν άραγε αρκετή για τον πλήρη εντοπισμό των στοιχείων του παραβάτη του κοινού ποινικού δικαίου; Σε τι θα εξυπηρετούσε μία ταυτόχρονη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των bloggers αν έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυτό δε συνδέεται σε καμιά περίπτωση με την κακουργηματική πράξη; Μήπως τελικά αυτό είναι το ζητούμενο;
Μήπως οι σκοπιμότητες είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που ανώνυμος δημοσιογράφος προβάλλει;
Μήπως ο τελικός σκοπός είναι ένα ακόμα βήμα προς τη φίμωση των ιστολογίων, τον έλεγχο της επικοινωνίας και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης προς όφελος των συμβατικών ΜΜΕ, που κατά παράβαση κάθε κανόνα του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αποσκοπούν μέσα από τους μηχανισμούς της προπαγάνδας την παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση των πολιτών και την καθήλωσή τους στο περιθώριο των εξελίξεων στις κρίσιμες ώρες που διανύει η χώρα μας;
Μήπως τα blogs παραβίασαν το νόμο της σιωπής; Μήπως ενοχλούν τόσο πολύ οι αποκαλύψεις τους για την προαποφασισμένη συνδιαχείριση του Αιγαίου με τους Τούρκους, την ονομασία των Σκοπίων, και τα θέματα που αναφέρονται στη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας και την ασφάλεια της χώρας μας;
Τι ειρωνεία!
Να ζητά άρση του απορρήτου ένας δημοσιογράφος έγκριτης εφημερίδας που παραβιάζει κατάφωρα τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αρθρογραφεί ανώνυμα.
Πηγή: email Αναγνώστη

16 Δεκεμβρίου 2010

Σύντομα τροπολογίες για μείωση διοδίων.

“Στις αρχές του χρόνου, με τροπολογίες, θα προχωρήσουμε στη μείωση των διοδίων για τα επόμενα
τριάντα χρόνια, διότι πράγματι είναι πολύ πυκνά και ακριβά τα διόδια“. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάν. Μαγκριώτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κ. Γιαννακοπούλου στην παρέμβασή της ανέφερε ότι “η μετακίνηση των τροχοφόρων στο εθνικό οδικό δίκτυο έχει καταστεί πανάκριβη και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναντίστοιχη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες“. Και πρόσθεσε ότι “το κράτος πρέπει να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης όταν εντοπίζει καταστάσεις κερδοσκοπίας, εκ μέρους των εταιρειών. Οι τιμολογήσεις των διοδίων πρέπει να ακολουθούν τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική συγκυρία της χώρας“.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: “Θα πάμε καλύτερα στο δεύτερο γύρο”

Ικανοποιητικός κρίνεται ο βαθμός της ισοπαλίας στο ματς με τον Ηρακλή Καλαμάτας για τον Μιλτιάδη. Η ομάδα του Πύργου πήρε θετικό αποτέλεσμα μακριά από την έδρα της ύστερα από καιρό και με αυτό διατηρήθηκε μακριά από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Αυτό άλλωστε ήταν και το σημαντικότερο μετά την ήττα από τον Πατίστα και απέναντι σε μία ομάδα που “καιγόταν“ στην κυριολεξία για βαθμούς. Η εμφάνιση βέβαια του Μιλτιάδη δεν έφτασε σε υψηλά επίπεδα, όμως αυτό
που μετράει είναι το αποτέλεσμα και πως η ομάδα έδειξε χαρακτήρα, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου. Ο άνθρωπος που χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίας στον Μιλτιάδη με το γκολ που πέτυχε δέκα περίπου λεπτά πριν το φινάλε, ήταν ο Νίκος Νικολόπουλος που σημείωσε το πρώτο του φετινό γκολ. “Για τη νίκη με Ολυμπιακό“ “Ηταν ένα μοιρασμένο παιχνίδι χωρίς πολλές φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες και εκτιμώ πως το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο. Θα μπορούσαμε βέβαια να τσιμπήσουμε και το διπλό, όμως είμαστε ευχαρστημένοι από αυτό το αποτέλεσμα. Η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση και πιστεύω πως στο δεύτερο γύρο θα πάμε καλύ-
τερα και θα πάρουμε περισσότερους βαθμούς“, δήλωσε ο 31χρονος επιθετικός. Πλέον το μυαλό όλων είναι στο δύσκολο εντός έδρας ματς που ακολουθεί με τον Ολυμπιακό Καλαμάτας. Βέβαια ο Μιλτιάδης στην έδρα του έχει τελείως διαφορετική εικόνα, κάτι που φαίνεται και από την αισιοδοξία που βγάζει στις δηλώσεις του ο Νικολόπουλος: “Είναι δίχως αμφιβολία ένα δύσκολο ματς, απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας. Ομως στην έδρα μας δεν φοβόμαστε κανέναν και θα παίξουμε με στόχο τη νίκη. Αλλωστε δεν έχουμε χάσει στην έδρα μας από καμία ομάδα που βρίσκεται ψηλά στη βαθμολογία και αυτό θέλω να συνεχιστεί για να κάνουμε παράλληλα και καλά Χριστούγεννα“. Ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Λίτσας δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Λάζαρο Μαθιό που έχει σπάσει ένα πλευρό και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα ακόμη μήνα. Το καλό όμως είναι πως επανέρχεται ο Τάσος Καραμπότσος που ήταν άρρωστο την περασμένη Κυριακή.
Πηγή Ελευθερία

15 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Μία χειρονομία κοιτάζοντας δίπλα μας

Το Θέατρο Σημείο θα παρουσιάσει την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ, μια βραδιά με τίτλο: «Ο κανένας» αφιερωμένη στο συνάνθρωπό μας, ο οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2010 βρήκε καταφύγιο μέσα στα σκουπίδια, αποκοιμήθηκε και εν τέλει βρήκε τραγικό θάνατο από το απορριμματοφόρο το οποίο τον πολτοποίησε.
Το Θέατρο Σημείο απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες, σε ανθρώπους του λόγου και της διανόησης, ζητώντας την ενεργή συμμετοχή τους, μια δήλωση αλληλεγγύης, ενάντια στην βαρβαρότητα του γεγονότος.
Το συμβάν αυτό, μας ευαισθητοποίησε όλους πρώτα σαν ανθρώπους και μετά σαν καλλιτέχνες, και θέλοντας να εκφράσουμε την οργή μας για την βαρβαρότητα του πολιτισμού μας, παρουσιάζουμε κείμενα που το καθένα με τον τρόπο του σχολιάζει το αποτρόπαιο αυτό γεγονός.
Η βραδιά αυτή μέσα στο κλίμα των εορτών είναι μία χειρονομία προς τον διπλανό μας.
Η παράσταση δεν είναι παρά μια μικρή, ελάχιστη στην πραγματικότητα, οφειλή προς την ανθρωπιά μας.
Συμμετέχουν οι: Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Βατόπουλος Νίκος Βλαντής, Διονύσης Βυθούλκας, Ρέα Γαλανάκη, Κωστής Γκιμοσούλης, Ηλίας Κανέλλης, Βασίλης Kατσικονούρης, Λίλα Κονομάρα, Γιάννης Κοντός, Ενυ Κουκουλά, Γιώργος Λαζόγκας, Μαρία Λαινά, Γιώργος Μανιώτης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Παναγιώτης Μέντης, Κώστας Μουρσελάς, Θανάσης Νιάρχος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Σχινά, Στέλιος Χατζηαδαμίδης, Γιάννης Χρυσούλης
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

14 Δεκεμβρίου 2010

Οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και η κοινωνία..

Η υπόθεση των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως την ελληνική κοινωνία. Κάποια λίγα πράγματα γράφτηκαν σε ορισμένες αθηναϊκές εφημερίδες, για τα τηλεοπτικά κανάλια δεν αποτελεί θέμα μέχρι να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους, κάποιες συσκέψεις της συνεταιριστικής γραφειοκρατίας στην Αθήνα, μια γενική συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής και κάποιες πολιτικές διαμαρτυρίες συνθέτουν το σκηνικό. Και όμως πρόκειται για μια υπόθεση η οποία πρόκειται να φέρει ολοκληρωτικές ανατροπές στην αγροτική οικονομία και ειδικότερα σε αυτή της Νότιας Πελοποννήσου που είναι κατά σημαντικό μέρος επιδοτούμενη. Η αφετηρία βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογικής αντίληψης του νεοφιλελευθερισμού που προωθεί την πλήρη κατάργηση οποιασδήποτε μορφής προστασίας στην αγροτική παραγωγή. Και μπορεί αυτή η άποψη που εκφράζεται από ορισμένες χώρες του Βορρά να απορρίπτεται ως πιθανό σενάριο για σήμερα, όμως η κατεδάφιση έχει αρχίσει και θα ενταθεί κλιμακωτά τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι πλέον τίθεται ζήτημα περιορισμού των πόρων του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ορισμένοι μάλιστα ζητούν να υπάρξει μείωση που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 30% σε αυτή τη φάση. Το δεύτερο είναι πως με τα χρήματα αυτά θα επιδοτηθούν και αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες δεν επιδοτούνταν μέχρι τώρα, αλλά και οι αγρότες των νέων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και το τρίτο ότι υπάρχει μια διαρκής μετακίνηση πόρων από τον “πρώτο πυλώνα“ που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες, προς τον “δεύτερο πυλώνα“ που αφορά διάφορα προγράμματα παρεμβάσεων στην ύπαιθρο. Ως εκ τούτου οι αγρότες θα πρέπει να ξεχάσουν αυτό που λέμε ιστορικό μοντέλο, δηλαδή τις επιδοτήσεις που παίρνουν μέχρι τώρα με βάση το μέσο όρο παραγωγής το διάστημα 2000-2002. Το καρβέλι μειώνεται και τα στόματα αυξάνονται, οπότε οι επιδοτήσεις -όπου διατηρηθούν- θα είναι πολύ μικρότερες. Δεν θα πρέπει να περάσει όμως απαρατήρητη και η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειωθούν τα… στόματα. Ετσι εισάγει την έννοια του “ενεργού αγρότη“ και αφήνει στα κράτημέλη να αποφασίσουν ποιοι είναι αυτοί. Μεταφέρει το πρόβλημα δηλαδή στο εσωτερικό της χώρας και θα πρέπει να αναμένονται… ομηρικές μάχες για τον ορισμό, καθώς δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα σε περιοχές όμως η Νότια Πελοπόννησος. Και πέρα από τις μάχες, ανακύπτουν ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση των καλλιεργειών, την τοπική αγορά και φυσικά τη γενικότερη οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι και αυτή η κουτσουρεμένη επιδότηση των “ενεργών αγροτών“ θα τεμαχίζεται σε 4 κομμάτια:
- Το πρώτο έχει να κάνει με ένα ελάχιστο ποσό επιδότησης ανά στρέμμα, που θα το παίρνουν όλοι εκείνοι που έχουν αγροτικές εκτάσεις, είτε παράγουν είτε όχι.
- Το δεύτερο κομμάτι προβλέπει ως δικαιούχους εκείνους που παράγουν προϊόντα που προσφέρουν στο περιβάλλον ή συμβάλλουν με τη γεωργική τους εκμετάλλευση στη βελτίωσή του. Ενδιαφέρον στο ζήτημα αυτό έχει η αποσαφήνιση του όρου για εκείνους που “παράγουν δημόσια αγαθά“.
- Το τρίτο κομμάτι θα αφορά ειδικές κατηγορίες όπου η αγροτική παραγωγή αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα όπως οι ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
- Το τέταρτο θα δίνεται με βάση τα στρέμματα παραγωγής ή τον αριθμό των ζώων και θα είναι συνδεδεμένο κατά έναν τρόπο με την παραγωγή. Ολα αυτά εκ των πραγμάτων συνιστούν μεγάλες αλλαγές και ανατρέπουν τα δεδομένα της ζωής στην ύπαιθρο. Και το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς απαντούν σε αυτό το ζήτημα η κοινωνία και μέσα από ποιες οργανωμένες εκφράσεις της. Με σταυρωμένα τα χέρια, το τοπίο στην ύπαιθρο τα επόμενα χρόνια θα είναι αγνώριστο.
belias@internet.gr
Από τον
Ηλία Μπιτσάνη απο την Ελευθερία

Μεσσηνία «Εφυγε» η γηραιοτερη Ελληνιδα

Εφυγε χθες από τη ζωή μία από τις γηραιότερες Ελληνίδες, η Αγγελική Βουρνά, 115 χρόνων, η οποία ζούσε στο χωριό Φίλια Μεσσηνίας. Με 38 εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα, στάθηκε όρθια μέχρι το τέλος. Ορφανή από μητέρα από έξι μηνών, παραμελημένο παιδάκι από τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα της, στα έξι της χρόνια βρέθηκε στα βουνά να φυλάει πρόβατα μέχρι τα δώδεκα. Υπηρέτρια στη συνέχεια σε συγγενικό σπίτι, ώσπου στα 32 της παντρεύεται τον Νικόλα.
«Πλάτη με πλάτη δούλευα με τον άντρα μου», μας είχε πει πριν από δύο χρόνια η ίδια, περιγράφοντάς μας πώς χαράκωναν το κλήμα, πώς τρυγούσαν το αμπέλι και πώς έλιαζαν τη σταφίδα.

Εκανε εννέα παιδιά, που σήμερα είναι εν ζωή έξι, ενώ οι κόρες της, με τις οποίες ζούσε μαζί, είναι 75 και 80 χρόνων. «Πώς προλαβαίνατε να κάνετε τόσα παιδιά και να δουλεύετε», τη ρωτήσαμε τότε. «Ισα ίσα ήμασταν καλύτερα. Δεν μπορούσα να κάθομαι εγώ και να περιμένω να δουλέψει ο άντρας μου και να μου φέρει. Ημασταν αγαπημένοι», μας είχε απαντήσει.
«Μέχρι πότε δουλεύατε», ήταν η επόμενη ερώτησή μας στην Αγγέλω Βουρνά, την οποία είχαμε βρει με το πόδι στον γύψο: «Και τώρα, μόλις γιάνει το πόδι μου, θα ξαναδουλέψω. Δεν το βάνω κάτω». Η Αγγελική Βουρνά, που πάτησε πάνω σε τρεις αιώνες, μας αποχαιρέτησε χθες πλήρης ημερών.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ


Πηγή ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2010

Σύντομες ειδήσεις και άλλα.....

  • Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης αλλαγής στη Γεωργία, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας ο ίδιος τις εργασίες της Περιφερειακής Σύσκεψης για την Αγροτική Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο…

  •  Εκσυγχρονίζεται πλέον και το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας αφού ενεργοποιήθηκε εδώ και λίγες μέρες η υπηρεσία των on-line εισιτηρίων. Πλέον μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο σας τώρα μέσω της ιστοσελίδας   http://www.ktelmessinias.gr

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τοπικά ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής όχι μόνο στα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της περιοχής μας. Το Σάββατο μάλιστα, σε σκιερά μέρη του χωριού μας ο πάγος κράτησε όλη την ημέρα

  • Επειδή, τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις περιόδους των εορτών (Πάσχα, Χριστούγεννα, Παναγίας κ.λπ.), παρατηρείται το φαινόμενο να εκτινάσσονται οι τιμές, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος και για να αποφύγουμε την αφαίμαξη των καταναλωτών, από κερδοσκόπους, συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr), για να ενημερώνονται, για τις τιμές της βενζίνης, στην περιοχή μας. 

  • Βρέθηκαν προχθές τα κλοπιμαία από τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στους Γαργαλιάνους, ωστόσο, οι δράστες ακόμη αναζητούνται. Η κλοπή είχε σημειωθεί στις 25 Αυγούστου και οι δράστες είχαν πάρει ως λεία τέσσερις περιλαίμιους σταυρούς  που ανήκαν στο συγχωριανό μας το παπα Γρηγόρη. Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν τους σταυρούς (τους οποίους αναγνώρισε ο εφημέριος) στο 69ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου – Μεθώνης, μεταξύ Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, επί του οδοστρώματος, κοντά στο πρανές. Από έλεγχο της Σήμανσης βρέθηκαν σε αυτούς αποτυπώματα που, ενδεχομένως, οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών. 

  • “Επιτροπή κατοίκων και φορέων Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια“, θα συγκροτηθεί, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου“. Για το σκοπό αυτό οργανώνουν συγκέντρωση την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας

Η Δώρα Λουίζου δημιουργεί στην Κυπαρισσία “Το Σπίτι της διαφορετικότητας”!

Νέα, όμορφη, γλυκύτατη, καλλιεργημένη, ταλαντούχα, με φωνή που ξεχωρίζει (χαρακτηριστικά που αποτελούν «εκρηκτικό» συνδυασμό), αλλά και με ευαισθησίες και πάθος για τη ζωή και την προσφορά στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).  Ο λόγος για τη Δώρα Λουίζου, η οποία αποφάσισε συνειδητά και δημιουργεί το «Σπίτι της Διαφορετικότητας» στην Κυπαρισσία!
Η Δώρα αφιερώνει ένα κομμάτι του εαυτού της σε αυτούς τους συνανθρώπους μας για καλύτερη ποιότητα ζωής κι ένα μεγάλο μέρος από τον, περιορισμένο, ελεύθερο χρόνο της σε εθελοντική δράση για τη στήριξη και την ψυχαγωγία τους!
Από τις σπουδές, στη μεγάλη πίστα και από εκεί, δίπλα στα ΑμεΑ, με αγάπη, σεβασμό, φροντίδα, κατανόηση και την πεποίθηση πως «όλοι έχουμε δικαίωμα στη διαφορετικότητα! Όλοι έχουμε δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, στην ισότιμη διαβίωση… Όλοι πρέπει να είμαστε πολίτες πρώτης κατηγορίας».

Απο το trifilia news

Διαβάστε όλη τη συνἐντευξη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ TO COSTA NAVARINO

ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ κατέκτησε ο «πράσινος» σχεδιασμός του ξενοδοχείου Costa Navarino το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους πλούσιους ελαιώνες της Μεσσηνίας. Σχεδιασμένο με γνώμονα το σεβασμό προς το περιβάλλον και τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας βραβεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τα European Hotel Design Awards στη Μεγάλη Βρεταννία.
Το βραβείο παρέλαβε ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της TEMES A.E., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino. Τα European Hotel Design Awards διεξάγονται κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρεταννία. Είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός που αναδεικνύει και επιβραβεύει την πράσινη ανάπτυξη, την αρχιτεκτονική και το design στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ο ευρέως αναγνωρισμένος θεσμός θεωρείται από τους σημαντικότερους στον ξενοδοχειακό τομέα και σχεδιασμό διεθνώς, ενώ η επιλογή γίνεται από επιτροπή που αποτελείται από κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου και δημοσιογράφους του κλάδου.
Βιοκλιματική αρχιτεκτονική
Το ξενοδοχείο Costa Navarino είναι από τα πρώτα τουριστικά συγκροτήματα φιλικά προς το περιβάλλον βασισμένο στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις της περιοχής πληρούν αυστηρότατα περιβαλλοντικά πρότυπα, έτσι ώστε να προστατεύεται το ειδυλλιακό περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.
Επιπλέον, στο Costa Navarino βρίσκονται δύο ακόμα πρωτοπόρα αναπτυξιακά έργα: το Navarino Environmental Observatory, ένα ερευνητικό περιβαλλοντικό παρατηρητήριο, του οποίου η δράση είναι αφιερωμένη στη μελέτη των κλιματικών αλλαγών και της επίδρασής τους στο φυσικό περιβάλλον της Μεσογείου, και ο εκθεσιακός χώρος Navarino Natura Hall (που θα ανοίξει το 2011), με θεματική γύρω από το περιβάλλον έχει ως στόχο την πληροφόρηση του κοινού για περιβαλλοντικά θέματα.
Η τουριστική ανάπτυξη του ξενοδοχείου βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τους απαιτητικούς περιβαλλοντικούς όρους, έχουν κατασκευστεί λιμνοδεξαμενές και γίνονται μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων. Ακόμη και η λίπανση των γηπέδων γκολφ που υπάρχουν στο συγκρότημα γίνονται με οικολογικά λιπάσματα.
πηγή: anarxaszante.blogspot.com

12 Δεκεμβρίου 2010

Συντομες ειδήσεις και άλλα....

  • Το υπόλοιπο της επιδότησης του ελαιολάδου που αντιστοιχεί στο 50% αυτής, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των παραγωγών λίγες ημέρες προ των Χριστουγέννων. Η εξόφληση της επιδότησης θα αρχίσει πιθανότητα από την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την εβδομάδα που προηγείται των Χριστουγέννων. Όπως είναι γνωστό, η προκαταβολή που δόθηκε αφορούσε το 50% της επιδότησης.

  • Η Google χαρακτηρίζει τη Θράκη ως "Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης"!!!
    Όνειρο ή εφιάλτης, ό,τι από τα δύο και αν συμβαίνει, είναι πραγματικότητα. Επί 2,5 χρόνια καταγγέλλουμε τις προσπάθειες της Άγκυρας να θέσει θέμα ανεξάρτητης Θράκης, αλλά δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων… οι καταγγελίες έμειναν στον «αέρα».Μέσω της γνωστής εφαρμογής της Google Earth ανακαλύψαμε πως η Θράκη δεν είναι πλέον ακριβώς Ελληνική, αλλά έχει μεταβληθεί (τουλάχιστον στους χάρτες της αμερικανικής εταιρείας) σε Ανεξάρτητη Δημοκρατία…! περισσότερα

  • Ένας θηλυκός καρχαρίας αναζητά τη στοργή και το χάδι του ψαρά που τον έσωσε, σύμφωνα με γαλλικό δημοσίευμα. Ο Arnold Pointer, επαγγελματίας ψαράς από τη νότιο Αυστραλία, απελευθέρωσε από σίγουρο θάνατο έναν μεγάλο θηλυκό λευκό καρχαρία, που είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ ασυνήθιστο πρόβλημα. Εδώ και δύο χρόνια τον συνοδεύει κάθε μέρα στο ψάρεμα, τρομάζοντας φυσικά τα υπόλοιπα ψάρια
  • Πολλά σενάρια ακούγονται για το επιτελείο του νέου δημάρχου Τριφυλίας αυτό όμως που ακούστηκε τελευταίο και είναι μάλλον το πιο πιθανό δημοσιεύτηκε από το kopanaki news: Ένας αντιδήμαρχος από τους Γαργαλιάνους, αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου. Δύο αντιδήμαρχοι από την Κυπαρισσία και από έναν από τους υπόλοιπους Δήμους. Ήτοι 1 πρόεδρος και 6 αντιδήμαρχοι.
  • Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον Δρ Ντέηβιντ Νίμαν, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τρεις μήνες τις περιπτώσεις 1.000 ατόμων ηλικίας 18-85 ετών και συμπέραναν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση, μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ (50%) τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό κρυολογήματος ή, αν κρυώσουν, να έχουν ήπια συμπτώματα.

    11 Δεκεμβρίου 2010

    Εξωφρενική λίστα προστασίας επωνύμων



    Κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο τα ονόματα γνωστών και επώνυμων που διαθέτουν αστυνομικούς και αποκαλύπτει το «Παρόν».
    Διαβάστε όλη τη λίστα και βγάλτε συμπεράσματα!!!
    • Από 8 διαθέτουν:  Μπακογιάννη Ντόρα,
    • Από 5 διαθετουν: Αγγελοπούλου Γ. (ιδιωτική φύλαξη τώρα) Κόκκαλης Σωκράτης, (ιδιωτική φύλαξη τώρα Κοντομηνά Δημ.(ιδιωτική φύλαξη τώρα) Αγγελούσης Ευστάθιος, Αδαμόπουλος Γιώργος, Αθανασούλης Θανάσης, Αλεξανδρίδης Γ. Αναστασιάδης Θ., Ανδριωτέλης Δ., Αποστολόπουλος, Αράπογλου,  Αρχιεπίσκοπος, Νασιάκος Φ. Βαλυράκης, 
    • Από 3 διαθέτουν: Λιάνη Δ. 
    • Από 6 διαθέτουν: Βαρδινογιάννης Γ. Κωστόπουλος Γ.
    • Από 4 διαθέτουν: Λινός Δ. Παναγιωτόπουλος Π.  Τριανταφυλλόπουλος Μ.
    • Από 2 διαθέτουν: Βαρδινογιάννης Β. Aγγελόπουλος Θ. Βαρδινογιάννης Παύλος, Βερτέλης Βλάσης Γιώργος, Γεννηματά Φώφη, Δ. Γεωργακόπουλος, Γεωργαντόπουλος Χρήστος, Γιαννακόπουλος Γιάννης, Γιαννακού Στέλλα,  Γκαργκάνας Νίκος,  Ν. Γκελεστάθης,  Γρίβας,  Διονυσάτος Γερ., Ευαγγελάτος Νίκος, Ζαίρης Νίκος, Ζερβομπεάκος Λεω,  Ζιάκας Σπύρος, Ζολότα Χήρα,  Κακαουνάκης Νίκος, Πάνος Καραγιάννης, Καρατζαφέρης Σπύρος, Καραούτσος Κυρ.  Κατσακογιά Νίκη,  Κεδίκογλου Ρομύλος, ), , Κόκκινος Βασίλης,  Κολιοπάνος Π. Κοπελούζος Δ., Κορκολόπουλος Β., Κουρτάκης Β., Κουτζαμάνη Ευτέρπη, Κυριακού Μίνωας, Λαμπράκης Χρ.,  Λάμπρου Χρ. Λιάγκας Γιώργος,   Λιόγας Α. Λοβέρδος Δ,  Λυκουρέζος Αλ., Μαλέλης Στ., Μαλέσιος Γ., Μάμαλης Ν., Μαργαρίτης Μ., Μαρίνος Γ., Μαρκής Β., Μασούρα Αν,  Μήτσης Α., Μουγιάκου Μ. Μουστάκας Δ.,  Μπίρμπος Θεοχ.,  Μπόμπολας Γ,  Μπόμπολας Φ., Μίτη Αντώ,   Νικολαίδης Ντέμης, Νικολακόπουλος Κώστας, Παλαιοκρασάς Γ.  Παναγιωταρέα Άννα,   Παναγιώτου Αερ.,  Παπαγγελόπουλος Γ., Παπαδημητρίου Λευτ., Παπαδόπουλος Γ.,  Παπαηλιού Χ., , Πατέρας Ν., Πάτσης Λευτ.,  Περατικός Β., Πετράκης Γ,  Πέτσος Γ.,  Πλωμαρίτης Ν., Πρετεντέρης Γ., Προβόπουλος Γ.,  Ρίζος Δ.,  Ρωμαίος Γ.,  Σανιδάς Γ., Σάλλας Σπ., Σαρρής Γ., Σιδέρης Γ. Στάη Έλλη, Συρίγος Φίλιππος, Τεντές Ιωάννης, Τζαβάρα Μαρ.,  Τράγκας Γ.  Τσοτσορός, Υφαντή Δ.,  Φασούλας Π.,  Φλωράτος Γ., Χατζηνικολάου Ν., Χριστοφοράκος Μ., , Ψυχάρης Στ.

    10 Δεκεμβρίου 2010

    Χριστουγεννιάτικο παζάρι στην Καλαμάτα από το “Χαμόγελο του Παιδιού”

    Χριστουγεννιάτικο παζάρι από το “Χαμόγελο του Παιδιού“ θα γίνει στην Καλαμάτα από την Παρασκευή 10 ως και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή θα στηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ. Το “Χαμόγελο του Παιδιού“ σας περιμένει για να ανταλλάξετε ευχές αγάπης και μια μεγάλη αγκαλιά για όλες τις παιδικές φατσούλες που αξίζουν ένα χαμόγελο! Μέσα σε χαρούμενο και εορταστικό κλίμα, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν πολλά είδη του οργανισμού (χριστουγεννιάτικες κάρτες, σχολικά, λευκά είδη κ.ά.), καθώς και υπέροχες χριστουγεννιάτικες και όχι μόνο κατασκευές, που με ιδιαίτερο μεράκι και
    αγάπη έχουν κατασκευάσει εθελόντριες. Επίσης θα μπορούν να ενημερωθούν για το ευρύ φάσμα των δράσεων του συλλόγου πανελλαδικά.

    9 Δεκεμβρίου 2010

    Φωτιές και μαχαιρώματα χθές στα Φιλιατρά...

    «Καυτή» νύχτα ήταν η προχθεσινή, ξημερώνοντας Τετάρτη, στα Φιλιατρά, αφού άγνωστος ή άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, αλλά και σε τρακτέρ. Γύρω στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών, κοντά στην «παλιά» Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, από άγνωστη αιτία (προφανώς επρόκειτο για εμπρησμό) ξέσπασε πυρκαγιά στο τρακτέρ μάρκας «Renault», ιδιοκτησίας Κυριακόπουλου Γεωργίου του Παναγιώτη, κατοίκου Φιλιατρών, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς (η αξία του ανέρχεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ), μαζί με τη ρυμούλκα και το μηχάνημα για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου που είχε πάνω, τα ελαιόπανα και άλλα εργαλεία χρήσιμα για το λιομάζεμα… Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε πέντε κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή δύο, πλαστικών, εξ αυτών. Οι πυρκαγιές κατασβέστηκαν από κλιμάκιο της Π.Υ. Γαργαλιάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων, ενώ προανάκριση διενεργεί η Αστυνομία και η Π.Υ. Γαργαλιάνων. Πάντως, από τα πρώτα «στοιχεία» και τις εκτιμήσεις δε φαίνεται να συσχετίζονται οι πυρκαγιές στους κάδους με τον εμπρησμό στο τρακτέρ.

    Η φωτο απο filiatra news
    Αιματηρή συμπλοκή Αλβανών σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε αγροτική περιοχή των Φιλιατρών. Λίγο πριν από τις 7:30, πέντε Αλβανοί οπλισμένοι με καραμπίνα και μαχαίρια μετέβησαν σε αγροτική περιοχή κοντά στο δρόμο προς Λιμενάρι, όπου σε αγροικία διέμεναν τρεις ομοεθνείς τους, και μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο συνεπλάκησαν. Οι πρώτοι πυροβόλησαν κατά των τριών, δυο φορές, με αποτέλεσμα ένας να τραυματιστεί στο δεξί χέρι, ενώ ένας δεύτερος στην κοιλιά από μαχαιριές. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου και νοσηλεύονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε Αλβανοί είχαν διαφορές με ομοεθνείς τους, τους οποίους αναζήτησαν στη συγκεκριμένη αγροικία, αλλά αυτοί πιθανότατα είχαν φύγει. Βρήκαν εκεί τους τρεις Αλβανούς, τους ρώτησαν πού βρίσκονται οι υπόλοιποι και κουβέντα στην κουβέντα, συνεπλάκησαν.
    πηγή:Βάλτα

    ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Εξακολουθεί να είναι αδύναμος εκτός έδρας

    Για ένα ακόμη ματς, μακριά από την έδρα του, ο Μιλτιάδης έδειξε το άσχημο αγωνιστικό του πρόσωπο και το πλήρωσε με μία ήττα. Κόντρα στον Α.Ο. Πατίστα η ομάδα του Πύργου δεν ήταν αυτή που έπρεπε και μοιραία ηττήθηκε με 1-0, γυρίζοντας χωρίς βαθμολογικό όφελος στη βάση της. Ετσι έσπασε ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων για το Μιλτιάδη που τον είχε φέρει αρκετά ψηλά στη βαθμολογία. Βέβαια οι “μελανόλευκοι“ παραμένουν ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και έξι βαθμούς μακριά από τη διακεκαυμένη ζώνη, όμως αν θέλουν να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα παραμονής τότε θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα εκτός έδρας. Ο προπονητής-παίκτης του Μιλτιάδη Δημήτρης Λίτσας αναφερόμενος στον πρόσφατο αγώνα σημείωσε στο “Ν“: “Η ομάδα παρουσίασε, απρόσμενα για μένα, ένα κακό αγωνιστικό πρόσωπο στο ματς με τον Α.Ο. Πατίστα και το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Από τη στιγμή που δεν πιάσαμε ούτε το 50% των δυνατοτήτων μας, και σε συνδυασμό με το πάθος και τη δύναμη που έβγαλε ο αντίπαλος, δεν μπορούσαμε να ελπίζουμε σε κάτι θετικό. Ηταν ένα
    κλειστό παιχνίδι και φαινόταν πως όποιος έβαζε πρώτος γκολ θα κέρδιζε, όπως και έγινε“. Ο Μιλτιάδης την προσεχή Κυριακή αγωνίζεται και πάλι εκτός έδρας, αυτή τη φορά με τον Ηρακλή Καλαμάτας, και καλείται να μην επαναλάβει την ίδια εμφάνιση, γιατί δεύτερη συνεχόμενη ήττα θα επιφέρει άγχος στην
    ομάδα εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Οι Γιώργος Καγιάς και Παναγιώτης Σταυρόπουλος, που έλειψαν για επαγγελματικούς λόγους από το περασμένο ματς, επιστρέφουν με τον Ηρακλή, ενώ και ο τραυματισμός στο πόδι του Τάσου Καραμπότσου από κλοτσιά είναι επιπόλαιος. Η προετοιμασία ξεκίνησε χθες και, μετά το σημερινό ρεπό, αύριο υπάρχει νέα προπόνηση.
    πηγή: Ελευθερία

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.....

    • Σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής ορίσθηκε να παίξει, ως Βοηθός Διαιτητή, ο Τάκης ο Αργυρός. Συγκεκριμένα θα είναι στον αγώνα ανάμεσα στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και την  ομάδα του Περιστερίου ''ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ''. Ο αγώνας θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή στις 17:15' στο *Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ*. Επίσης το προαναφερόμενο παιχνίδι είναι προγραμματισμένο να μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ΝΕΤ.
    • Αναβάλλονται συνεχώς οι δίκες στην Πελοπόννησο αφού οι δικηγόροι- μέλη των οικείων δικηγορικών συλλόγων στην μισή Πελοπόννησο, απέχουν από τα καθήκοντά τους. Οι δικηγόροι της Κορίνθου απέχουν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ της Τρίπολης και του Ναυπλίου ως τις 16 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται όλα τα δικαστήρια στα πρωτοδικεία των πόλεων και το Εφετείο Ναυπλίου.
    • Σταθερά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα και το μήνα Οκτώβριο σε ο,τι αφορά τις αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή και την ανάλυση των τιμών στις χώρες της ευρωζώνης.Η σύγκριση των τιμών για τον Οκτώβριο του 2010 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 αναδεικνύει την Ελλάδα στην πρώτη θέση των αυξήσεων.
    • «Κακή είδηση» για τους αγρότες που παράγουν μόνοι τους τσίπουρο και το διαθέτουν στην αγορά επιφύλαξε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς. Ο κ. Δημ. Κουσελάς στέλνει μήνυμα σε παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούν να διαθέτουν οι ίδιοι το τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν αλλά αντίθετα θα πρέπει να δίνουν μόνο σε ποτοποιίες
    • Ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω στο θέμα της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έτσι θα είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, μέσω της εταιρίας που θα κατέχει ποσοστό από 50,6% μέχρι και 55% και που εκπροσωπεί και σήμερα τον Βγενόπουλο στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό, την «Panamind Holding Limited».
    • Αν σας έπεσε παραπάνω αλάτι από όσο χρειαζόταν στην κατσαρόλα ή το πιάτο, μην φοβάστε γιατί υπάρχει λύση.Καθαρίστε μία πατάτα και βάλτε την στο πιάτο ή την κατσαρόλα. Η πατάτα θα απορροφήσει αρκετό από το περισσευούμενο αλάτι!

    • Στο τέλος του 2011 θα κλείσουν όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο, ενώ θα δημιουργηθούν 3 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σύμφωνα με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που εγκρίθηκε στις 30 Νοεμβρίου και θα ισχύει για 5 χρόνια. Η χωροθέτησή τους θα προκύψει από μελέτες που θα εκπονηθούν

    8 Δεκεμβρίου 2010

    Για τη διάγνωση του αυτισμού.

    Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση εγκεφάλου, η οποία μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό με μεγάλη ακρίβεια και αντικειμενικότητα, ένα επίτευγμα που μπορεί να βοηθήσει και στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της εγκεφαλικής διαταραχής, που συνήθως εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία.
    Το τεστ, που χρησιμοποιεί μηχανήματα συμβατικής μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και αποτελεί επίτευγμα της ομάδας του καθηγητή ψυχιατρικής Νίκολας Λάνγκε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Εργαστηρίου Νευροστατιστικής του νοσοκομείου ΜακΛιν της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Γιούτα, παρουσιάστηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα αυτισμού “Autism Research”.
    Η νέα τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να αναλύουν τον εγκέφαλο των νέων και να εντοπίζουν έγκαιρα νευρωνικά ίχνη που παραπέμπουν σε μελλοντικό αυτισμό. Οι ερευνητές συνέκριναν τους εγκεφάλους 30 αυτιστικών και 30 υγιών ατόμων και μπόρεσαν να προσδιορίσουν ορισμένες κρίσιμες εγκεφαλικές διαφορές στα νευρωνικά κυκλώματα, κυρίως στις περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα και τα συναισθήματα, πριν καν εκδηλωθούν με σαφήνεια τα συμπτώματα του αυτισμού στην εξωτερική συμπεριφορά.
    Αν και τα ευρήματα θεωρούνται ακόμα προσωρινά και είναι νωρίς για να εφαρμοστεί το νέο τεστ σε κλινικό επίπεδο, όπως είπε ο Λάνγκε, αν επιβεβαιωθούν, από νέες μεγαλύτερες έρευνες, θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση των τωρινών υποκειμενικής (μη βιολογικής) φύσης εξετάσεων διάγνωσης του αυτισμού με τη βοήθεια ερωτηματολογίων. Έτσι η διάγνωση του αυτισμού θα γίνει πλέον πιο επιστημονική και πιο έγκαιρη, πράγμα που παράλληλα θα επιτρέψει την θεραπευτική παρέμβαση σε πιο πρώιμο στάδιο, με αυξημένες πιθανότητες ωφέλειας για τον αυτιστικό.
    “Η βάση του αυτισμού είναι πολύ βαθιά στον εγκέφαλο. Υπάρχουν ίσως πολύ λίγα πράγματα που μπορεί κανείς να αλλάξει στην περίπτωση ενός σοβαρού αυτισμού. Όμως, στα πρώτα στάδια, μπορεί κανείς να βοηθήσει στο πεδίο της γλώσσας, των κοινωνικών λειτουργιών, ακόμα και των συναισθηματικών προβλημάτων”, δήλωσε ο Λάνγκε.
    Ο αυτισμός πλήττει περίπου ένα στα 100 παιδιά, τα αγόρια τέσσερις φορές πιο συχνά από ό,τι τα κορίτσια. Οι αυτιστικοί χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και την επικοινωνία με άλλα άτομα, καθώς και αδυναμία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων.
    Πηγή: www.athina984.gr
    Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr

    ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ …ΦΙΛΙΑΤΡΑ.

    Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στο κέντρο της Αθήνας και στα …Φιλιατρά,

    το ερώτημα που τέθηκε για να συμπληρώσουν γραπτώς οι ερωτηθέντες ήταν:

    «ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜEΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ;

    21% AΠΑΝΤΗΣΕ : « NAI »

    17% ΑΠΑΝΤΗΣΕ : « OXI »

    62% ΑΠΑΝΤΗΣΕ : « عهد الأمن العالمي بواشنط »

    .
    πηγή:  kopanakinews

    7 Δεκεμβρίου 2010

    Κλείνουν οριστικά 71 εφορίες μεταξύ αυτών οι: Πύλου, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών.

    Στην πλήρη αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με την κατάργηση 71 εφοριών β΄ τάξης και τη συγχώνευση 30 εφοριών ορισμένες εκ των οποίων στεγάζονται στο ίδιο κτίριο.
    Σήμερα σε ολόκληρη την επικράτεια λειτουργούν 290 εφορίες, πολλές από τις οποίες εξυπηρετούν μικρό αριθμό φορολογουμένων. Στο σχέδιο του υπουργείου είναι να καταργηθούν σχεδόν το σύνολο των εφοριών β΄ τάξης με εξαίρεση αυτές που βρίσκονται σε νησιά.

    Κάποιες από αυτές ενδέχεται να διατηρηθούν ως έχουν καθώς εξυπηρετούν φορολογουμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και είναι δύσκολη η πρόσβαση στις μεγάλες εφορίες που βρίσκονται στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.
    Πηγή:
    LOGISTIS

    Η επαρχία μπορεί να αντιμετωπίσει καλυτερα μια οικονομική κρίση....

    Νύχτα πέρασε και η φετινή χρονιά για το ράβδο και όπως κάθε χρόνο αρχίζουν τα λιόκλαρα. Τα Χριστούγεννα φέτος θα τα περάσουμε χωρίς δουλειές αλλά και χωρίς πολλές, πολλές εξόδους και γλέντια λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος είναι λίγο μαζεμένος και με τις εξελίξεις που έρχονται μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι και πολύ έντονα προβληματισμένος. Το θέμα είναι ότι το λάδι που έχουν μαζέψει δεν έχει τιμή και τα 2,20 που δίνουν είναι ψίχουλα, έτσι κάνουν τους παραγωγούς να σκέφτονται πολύ το ενδεχόμενο να μην ρίξουν λιπάσματα φέτος. Άλλωστε οι περισσότεροι δεν είχαν ρίξει ούτε πέρυσι και όπως φαίνεται πάλι δεν θα ρίξουν.
    Αυτό το σενάριο ισχύει και για τις λίγες σταφίδες που μείνανε καθώς επίσης και για τα αμπέλια. Άλλη καλλιέργεια στο χωριό μας  δεν υπάρχει, έτσι όλοι περιμένουν να ζήσουν από αυτά τα τρία εισοδήματα, κουτσουρεμένα στο τάισμα τους και ξεφτιλισμένα στην τιμή τους. Ως εκ τούτου οι παραγωγοί θα πρέπει να βρουν και άλλες λύσεις για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
    •  Μια λύση είναι η στροφή και σε άλλες καλλιέργειες, παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες, το θέμα είναι τι άλλες καλλιέργειες μπορούν να ευδοκιμήσουν στο χωριό μας ή στην περιοχή μας. Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτησή μας  που θα προτείνουμε κάποιες ιδέες.
    • Το γεγονός ότι σε ένα χωριό υπάρχουν σπίτια που αγοράζουν αυγά, τυρί, και κρέας καθ όλη την διάρκεια του χρόνου  γιατί δεν έχουν στην κατοχή τους κότες, κουνέλια, τουλάχιστον μια κατσίκα και ότι άλλο θα μπορούσε να θρέψει ένα χωριάτικο σπίτι που ο ιδιοκτήτης του είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και μένει όλο το χρόνο στο χωριό στις ημέρες που έρχονται είναι απαράδεκτο και απ ότι φαίνεται θα είναι είναι μια καλή λύση για οικονομία.
    • Η σκέψη ότι πρέπει οι παραγωγοί να βάζουν περισσότερη πλάτη και να πληρώνουν λιγότερα εργατικά έχει αρχίσει σιγά σιγά κατ ανάγκη να γίνεται πράξη έτσι μένουν στον παραγωγό κάποια επιπλέον χρήματα.
    • Η νοικοκυρά του σπιτιού θα πρέπει να βάλει μια τάξη στην κουζίνα της και να μαγειρεύει αυτά που φτιάχνει μόνη της, να ζυμώνει το ψωμί της να φτιάχνει την μπεσαμέλ με αλεύρι αυγά και γάλα από τα ζωντανά του σπιτιού να φτιάχνει ακόμα και σαπούνι (βλ. φώτο τη Μαρίτσα) και άλλα τέτοια που πιστέψτε με θα μειώσουν κατά πολύ το προϋπολογισμό του σπιτιού.
    • Πέντε ρίζες ντομάτα, λίγες φασολιές, δέκα λάχανα κ.α. είναι πράγματα που μπορούν να καλλιεργηθούν σε όσους έχουν λίγο νερό για να τα ποτίσουν. Άλλωστε το φίλεμα από σπίτι σε σπίτι είναι κάτι που γίνεται στον τόπο μας και συμπληρώνει το ένα νοικοκυριό τις ελλείψεις του άλλου σε τέτοια είδη.
    Θα μπορούσαμε ίσως να προτείνουμε και άλλα πράγματα που μοιάζουν μακρινά  και περασμένα αλλά ο σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι να προτείνει λύσεις αλλά να τονίσει ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα την διαχείριση του χρόνου μας σε ένα χωριό ή μια επαρχιακή πόλη που έχει περισσότερες δυνατότητες για οικονομικές λύσεις από μία μεγάλη πόλη.
    Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κάθε ένας γνωρίζει καλύτερα τις δυνατότητες του και το τι μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του στην οικογένειά του και στους άλλους. Ιστορικά αποδεδειγμένα όμως είναι το γεγονός ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων είναι η εργατικότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας για καλύτερες μέρες με αλλαγή της αποτυχημένης νοοτροπίας - κατάστασης και την υιοθέτηση μίας νέας.........

    5 Δεκεμβρίου 2010

    ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ


    Σε διάφορες ποικιλίες, το λάδι της ελιάς διαθέτει μοναδικά γευστικά, αρωματικά και θρεπτικά συστατικά, τα οποία το καθιστούν ως μια εξαιρετικά υγιεινή και αναντικατάστατη τροφή.

    Λάδι ελιάςΤαξίδι στην ιστορίαΤο λάδι ελιάς ή το «χρυσό υγρό», σύμφωνα με τον Ομηρο, κατά την αρχαιότητα δεν ήταν απλά μία τροφή, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, φάρμακο, καθώς επίσης πηγή μαγείας και θαυμασμού. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών αγίων και των μαρτύρων, καθώς ήταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.
    Η καλλιέργεια του ελαιολάδου χάνεται στα βάθη των αιώνων.
    Απολιθώματα ελιάς έχουν βρεθεί στο Λιβόρνο της Ιταλίας που χρονολογούνται 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Οσον αφορά στην Ελλάδα, οι πρώτες μαρτυρίες για την καλλιέργειά της στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ξεκίνησε στην Κρήτη, πριν από 3.500 χρόνια.

    Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το λάδι:
    • Πλούσιο και αρωματικό, το λάδι ελιάς παράγεται μόνον από τις πράσινες ελιές.
    • Οσο για το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του, ποικίλουν και εξαρτώνται από τους παρακάτω παράγοντες:
    • Την ποικιλία της ελιάς.
    • Την τοποθεσία και το είδος του χώματος, όπου καλλιεργείται.
    • Τις περιβαλλοντολογικές και τις καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται και αναπτύσσεται η ελιά.
    • Την ωριμότητα της ελιάς.
    • Την εποχή και τον τρόπο της συγκομιδής της ελιάς.
    • Το διάστημα που ακολουθεί από τη συγκομιδή της ελιάς μέχρι την παραγωγή του λαδιού.
    • Τον τρόπο της παραγωγής του ελαιολάδου.
    • Τις τεχνικές της αποθήκευσης, τον τρόπο της συσκευασίας του λαδιού, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται οι ελιές στα ελαιοτριβεία.
    Λάδι ελιάςΤα διάφορα είδη:
    Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: Πρόκειται για το καλύτερο σε ποιότητα λάδι. Εχει εξαιρετικό χρώμα, άρωμα και γεύση, ενώ η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%.
    Παρθένο ελαιόλαδο: Διαφοροποιείται από το εξαιρετικά παρθένο, όχι μόνον ως προς τον βαθμό οξύτητας, η οποία ωστόσο, δεν ξεπερνά το 2%, αλλά και γευστικά.
    Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο: Πρόκειται για λάδι μέτριας ποιότητας και γεύσης, με οξύτητα μεγαλύτερη του 2 %.
    Μείγμα ελαιολάδου από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα: Εχει ευχάριστη γεύση και οσμή, ανοικτό κιτρινοπράσινο χρώμα και η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%.
    Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο: Πρόκειται για ένα σχεδόν άγευστο λάδι με οξύτητα έως 0,3%.
    Πυρηνέλαιο: Εχει απαλή, ήπια γεύση και προέρχεται από την ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου.
    Αγουρέλαιο: Το αγουρέλαιο είναι το πρώτο λάδι της ελιάς, που με κόπο και αγώνα συλλέγεται για να φτάσει σε εμάς, αφού παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα. Στα μέσα με τέλη του Οκτώβρη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και της χρονιάς, οι πιο φρέσκιες και γερές ελιές, άγουρες και πράσινες, που δεν έχουν ζαρώσει, αλλά ούτε έχουν χτυπηθεί για να πέσουν από το δέντρο, συλλέγονται για να δώσουν τον χυμό τους, ο οποίος αμέσως αναλύεται για να επιβεβαιωθούν και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα πρώτα λάδια είναι και αγουρέλαια. Το λάδι του πρώτου, άγουρου καρπού, της πρώτης σοδειάς είναι ξεχωριστό και μάλιστα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, τα βασικά οργανοληπτικά κριτήρια αξιολόγησής του επικεντρώνονται σε τρία κύρια χαρακτηριστικά του: Στο φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα λάδι με έντονη γεύση ελιάς και άρωμα, που το κάνουν μοναδικό και ξεχωριστό.

    Η σωστή αποθήκευσηΑυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο μεγάλος εχθρός του ελαιολάδου είναι ο αέρας. Ο ιδανικός λοιπόν χώρος για να αποθηκεύσουμε το λάδι ελιάς πρέπει να είναι σκοτεινός και δροσερός, με σταθερή θερμοκρασία, η οποία πρέπει να κυμαίνεται από 10ο - 18οC.

    Κατανάλωση μέχριΟλα τα ελαιόλαδα θα έπρεπε να έχουν ημερομηνία λήξης, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι κάθε φορά που ανοίγουμε τη συσκευασία του ελαιολάδου βάζουμε στο φαγητό μας ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει η φύση. Οι συσκευασίες του ελαιολάδου που δεν έχουν ημερομηνία λήξης, συνήθως τα χύμα, δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν την ποιότητα, τη γεύση, το άρωμα και φυσικά τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου που ζητάμε. Το λάδι ελιάς, ιδιαίτερα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καλό είναι να συντηρείται όσο το δυνατόν πιο σωστά, γιατί είναι ευάλωτο και οι διάφορες αλλοιώσεις αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές τόσο στη γεύση, όσο στο άρωμα και στο χρώμα του. Το αγουρέλαιο πάντως έχει μικρό χρόνο ζωής και συνήθως επειδή η ποσότητά του, εξαιτίας των ειδικών προδιαγραφών γεύσης που πρέπει να πληρούνται, είναι πολύ περιορισμένη, μπορούμε να το βρούμε μόνο την εποχή της σοδειάς που συλλέγονται οι ελιές.
    Λάδι ελιάςΜαγειρεύοντας με ελαιόλαδοΟταν μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο είναι σαν να μαγειρεύουμε με κρασί.
    Οπως ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαμε κρασί που δε μας αρέσει η γεύση του και το άρωμά του, έτσι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε και μία ποικιλία ελαιολάδου, που δεν είναι της αρεσκείας μας.
    Αναλυτικότερα:
    • Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι μοναδικό για σαλάτες, μαρινάδες και σος βινεγκρέτ, ενώ ακόμη, μπορούμε να το δοκιμάσουμε ωμό πάνω σε μια φέτα ψωμί, που αναδεικνύει την εξαίρετη γεύση του. Ακόμη, είναι το ιδανικότερο για να μαγειρέψουμε τα λαχανικά μας ή για να αλείψουμε το κρέας ή το ψάρι μας.
    • Το ελαιόλαδο είναι το κατάλληλο για σοτάρισμα ή τηγάνισμα. Για καλύτερη γεύση, αλλά και για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, το καλύτερο είναι να προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος. Επίσης, στις φυτικές τροφές το ελαιόλαδο αναδεικνύει τα θρεπτικά τους συστατικά.
    Δεν ξεχνάμε:
    • Το ελαιόλαδο μπορεί κάλλιστα να αναμειχθεί με μαργαρίνη, ιδιαίτερα σε φαγητά και γλυκά τα οποία ψήνονται στο φούρνο.
    • Είναι ιδανικό για τα γλυκά που ψήνονται στο φούρνο, όπως λαδόπιτες, μπισκότα και λαδερά κουλουράκια και μάλιστα, τους χαρίζει μια μοναδική τραγανή υφή.
    • Δρα ως αντικολλητική ουσία για τα ταψιά, αλλά και ως φυσική ουσία που προστατεύει εξωτερικά τη ζύμη και χαρίζει μια ροδοκόκκινη κρούστα.
    Για να γίνουν τα ψητά μας μοναδικά, μπορούμε να βάλουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι ελιάς με λίγο αλάτι, αρωματικά χόρτα, βότανα, λεμόνι ή ξίδι, και να αλείψουμε στη συνέχεια με το μείγμα αυτό τις μπριζόλες, το συκώτι, το κοτόπουλο, τα ψάρια ή τα λαχανικά που ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ.
    Το αποτέλεσμα θα είναι η γεύση τους να βελτιωθεί, δεν θα μας κολλήσουν στη σχάρα, δε θα μαυρίσουν και θα αποκτήσουν ένα υπέροχο ροδοκόκκινο χρώμα.

    Συμβουλή
    Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, φροντίζουμε να προσθέτουμε το ελαιόλαδο πάντα στο τέλος του μαγειρέματος.

    Πολύτιμες συμβουλές
    • Ο όρος «ελαιόλαδο», δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και παρθένο. Το παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία, παρά μόνον αυτή της σύνθλιψης του καρπού της ελιάς.
    • Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι τυποποιημένο σε μπουκάλια στα οποία θα αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση του παρασκευαστή, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη ποιότητα.

    ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ.........

    Το υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε το πρώτο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, του ιού H5N1, σε αγροτική μονάδα.
    Είναι η πρώτη φορά που η νόσος στη συγκεκριμένη μορφή της διαπιστώνεται στη χώρα μετά το μεγάλο ξέσπασμα του 2007. Ο ιός εντοπίστηκε σε φάρμα στα δυτικά της χώρας σε κοτόπουλα.
    Η φάρμα είχε συνολικά 20.000 κότες και οι υπεύθυνοι της μονάδας τις θανάτωσαν όλες και αναμένεται τώρα να καούν και να ταφούν.
    Οι αρχές άρχισαν αμέσως ελέγχους σε πτηνοτροφικές μονάδες σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τη συγκεκριμένη φάρμα αλλά ήταν όλοι αρνητικοί. Ο φόβος όμως για την επανεμφάνιση και ραγδαία εξάπλωσή του είναι ορατός.

    4 Δεκεμβρίου 2010

    Τρίτη ή Τετάρτη το Παραδείσια -Λέυκτρο και σε ένα χρόνο μέχρι Καλαμάτα

    Το έργο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα θα χρηματοδοτηθεί άμεσα με 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 προβλέπεται χρηματοδότηση ανάλογη με αυτή του πρώτου εξαμήνου του 2010 όταν εκταμιεύονταν για το έργο 5 εκατομμύρια
    ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά που μίλησε στην “Ε“ για την πορεία του έργου, η χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών. Ο κ. Κουσελάς είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με 5 εκατομμύρια ευρώ και
    πλέον οφείλονται στην κατασκευάστρια εταιρεία 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως παράγοντες της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο, εκτιμούν ότι απαιτείται άμεση εκταμίευση τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ για να τρέξουν οι εργασίες. Στο άλλο μέτωπο των έργων η κοινοπραξία “Μορέας“ προχωράει με εντατικούς ρυθμούς και την Τρίτη ή την Τετάρτη θα παραδώσει στην κυκλοφορία το τμήμα Παραδείσια - Λεύκτρο μήκους 6 χιλιομέτρων. Ο “Μορέας“ θα εισπράξει σύντομα 10 εκατομμύρια ευρώ όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης και ο αυτοκινητόδρομος θα φθάσει στην Καλαμάτα το φθινόπωρο του 2011.
    πηγή: Ελευθερία

    3 Δεκεμβρίου 2010

    Επιμελητήριο Μεσσηνίας: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ....

    Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πληροφορείται, ότι έχει εξαπλωθεί και στην περιοχή μας το φαινόμενο των μεσαζόντων, που προτρέπουν πολίτες και επιχειρηματίες, να τοποθετήσουν, μέσω αυτών, τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες, εξασφαλίζοντας οι ίδιοι τη μεταφορά των χρημάτων και τις αναγκαίες διευκολύνσεις για τους καταθέτες (π.χ. δυνατότητα ανάληψης από τράπεζες στην Ελλάδα).
    Δεν θα αναφερθούμε στις συνέπειες της διοχέτευσης καταθέσεων εκτός Χώρας, και μάλιστα όταν οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν πρόσφατα τη σχετική δοκιμασία βιωσιμότητας και ανταπεξήλθαν σ’ αυτήν θετικά, ούτε στις συνέπειες της έμπρακτης αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της Χώρας να ανακάμψει. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα της επιλογής αλλά και τις ευθύνες του…

    Ούτε, φυσικά, θεωρούμε μη νόμιμες τις μεταφορές χρημάτων από ένα Κ-Μ της ΕΕ σε ένα άλλο, μεταφορές, που όλοι γνωρίζουμε ότι έγιναν κατά κόρον, μέσω τραπεζικών ομίλων, δικηγορικών και άλλων γραφείων, μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση, εκ μέρους ατόμων με υψηλή οικονομική επιφάνεια…
    Σήμερα, όμως, έχουμε ένα φαινόμενο που αφορά σε μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν κατ’ ανάγκην τους συμβούλους ή τις γνώσεις, που θα τους εξασφαλίσουν μια νόμιμη και ασφαλή συναλλαγή. Μας απασχολεί ιδιαίτερα, το κατά πόσον οι εν λόγω μεσάζοντες είναι πάντοτε νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις, που ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και που πράγματι μπορούν να φέρουν σε πέρας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ή τις συγκεκριμένες συναλλαγές, χωρίς κινδύνους για τους συναλλασσόμενους. Η εποχή που συμπολίτες μας εμπιστεύονταν τα χρήματά τους σε μη ελεγχόμενους «χρηματοοικονομικούς συμβούλους», με αποτέλεσμα να τα χάσουν, δεν είναι δυστυχώς μακρινή….
    Η αναγκαία παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μόνη, που θα δημιουργούσε ασφάλεια στους καταθέτες.

    Τάκης Αργυρός: Μόνο οι Παοκτζήδες κάνουν εξέδρα!!!!!

    Στο γήπεδο της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Τάκης ο Αργυρός την Κυριακή  το απόγευμα ως βοηθός διαιτητή στο παιχνίδι μεταξύ της ομάδας του Πάοκ και του Ατρόμητου Αθηνών, για την 12η αγωνιστική της superleague, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να χάνει, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα που τα είχε όλα, με αποτέλεσμα 1-0.
    Σε συζητησή μας με τον Τάκη, μας είπε οτι αυτό που τον εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 25.000 χιλιάδες περίπου φίλαθλοι του Πάοκ, δίνοντας με την παρουσία τους βροντερό παρόν και υποστηρίζοντας την μεγάλη τους αγάπη. Σε ότι αφορά το παιχνίδι πρόσφερε πλούσιο θέαμα σε όσους το παρακολούθησαν τόσο από το γήπεδο όσο και από το συνδρομητικό κανάλι της NOVA, το οποίο μετέδωσε ζωντανά.
    Ο Παναγιώτης είχε να διαχειρισθεί δύσκολες φάσεις, πήρε τις σωστές αποφάσεις και η συνολική του παρουσία ήταν θετική όπως και στο παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό Βόλου και τον Αστέρα Τρίπολης που διεξάχθηκε στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου το προηγούμενο Σάββατο.

    1 Δεκεμβρίου 2010

    Καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ με πίστωση λογαριασμών πληρωμών Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.

    O ΟΓΑ, στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 40 του Ν. 3863/2010 θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων τις οποίες εφ’ εξής θα καταβάλλει με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛ.ΤΑ., κατ’ επιλογή του συνταξιούχου.
    Οι τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών των συνταξιούχων του ΟΓΑ με πίστωση λογαριασμών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και συμμετέχουν στη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων.
    Για το σκοπό αυτό, ο συνταξιούχος πρέπει να δηλώσει στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. το λογαριασμό στον οποίο επιθυμεί να πιστώνεται η σύνταξή του. Έτσι, απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξη σύνταξης και απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
    Διαδικασία απογραφής συνταξιούχων
    Η απογραφή θα διαρκέσει από 17 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2010.Κάθε συνταξιούχος θα λάβει από τον ΟΓΑ άμεσα ένα Απογραφικό Δελτίο και σχετικό ενημερωτικό έντυπο μέσω του οποίου ενημερώνεται για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών. Στο Απογραφικό Δελτίο θα αναγράφονται τα στοιχεία του συνταξιούχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και προεκτυπωμένος ένας μοναδικός για κάθε συνταξιούχο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ο οποίος θα αποτελείται από δεκαπέντε ψηφία εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα θα είναι ο κωδικός αριθμός του ΟΓΑ στο σύστημα ΔΙΑΣ (0403), τα δέκα επόμενα ο αριθμός μητρώου του συνταξιούχου στον ΟΓΑ και το τελευταίο ψηφίο θα αφορά το ψηφίο ελέγχου επί των προηγούμενων ψηφίων το οποίο υπολογίζεται με αλγόριθμο. Το Απογραφικό Δελτίο θα κατατεθεί από τον συνταξιούχο σε οποιαδήποτε Τράπεζα επιλέξει ή στα ΕΛ.ΤΑ.
    Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του :α) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο.β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).ε) Αν ο λογαριασμός ανοιχτεί ή δηλωθεί από γονέα, επίτροπο ή αντιπρόσωπο τα πιο κάτω κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα :- Αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος (μέχρι 18 ετών), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου.- Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση-αντίληψη, δικαστική απόφαση ορισμού Συμπαραστάτη.- Αν ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.Για να κατατίθεται η σύνταξη στο λογαριασμό που θα τηρείται σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., ο συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει ότι :- Ο λογαριασμός μπορεί να είναι καταθετικός Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.- Μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα απαραιτήτως πρέπει να είναι του δικαιούχου της σύνταξης.Κατ’ εξαίρεση επί ανηλίκων τέκνων (έως 18 ετών) πρώτο όνομα πρέπει να είναι του Γονέα ή του Επιτρόπου.
    Καταβολή συντάξεων
    - Μετά το τέλος της απογραφής, η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος (ΔΙΑΣ), με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο συνταξιούχος στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ..- Μετά την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, μέσω ΔΙΑΣ, μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει το λογαριασμό πίστωσης και να επιλέξει κάποια άλλη Τράπεζα ή ΕΛ.ΤΑ. υποβάλλοντας σε εσάς σχετική αίτηση με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού που θέλει να δηλώσει ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού.- Μετά την έναρξη πληρωμής, ο συνταξιούχος σε περίπτωση αλλαγής λογαριασμού πίστωσης, δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό αν δεν βεβαιωθεί ότι η σύνταξη κατατίθεται στο νέο.- Κάθε ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ θα αποστέλλεται στο συνταξιούχο ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΓΑ με ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό.

    Η «μαύρη τρύπα» της ανακύκλωσης

    Σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία, αλλά και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος γύρω από τις χωματερές συνεπάγεται η αδυναμία της χώρας μας να οδηγήσει σε ανακύκλωση τα εκατομμύρια CD και DVD που κυκλοφορούν στην Ελλάδα κάθε χρόνο.  Αιτία του προβλήματος είναι το νομικό κενό στην eθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανακύκλωση, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ώστε τα αστραφτερά δισκάκια μουσικής και βίντεο να μην καταλήγουν στα σκουπίδια. Στη χώρα μας, το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της τεράστιας προσφοράς σε CD και DVD από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, με τα οποία υπολογίζεται ότι πλέον κυκλοφορούν πάνω από 50 εκατομμύρια CD και DVD ετησίως.  Αν σε αυτά προστεθούν τα 5 εκατομμύρια CD της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας και τα άλλα τόσα δισκάκια λογισμικού που παράγονται κάθε χρόνο, προκύπτει ένας αριθμός γύρω στα 60 εκατομμύρια τεμάχια.
    Μεγαλύτερος προβληματισμός, ωστόσο, από την επιβάρυνση των χωματερών προκύπτει από τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η χρόνια παραμονή των CD και των DVD στους χώρους απορριμμάτων.  Το κυριότερο συστατικό από το οποίο φτιάχνονται είναι το λεγόμενο πολυκαρβονικό πλαστικό, το οποίο έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μόλις τα τελευταία χρόνια. Αιτία είναι η ουσία διφαινόλη Α, που περιέχεται σε αυτόν τον τύπο πλαστικών. «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η διφαινόλη Α ευθύνεται για έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας. Μιλάμε για δυσλειτουργίες στο καρδιακό και το αγγειακό σύστημα, προβλήματα στο συκώτι, ορμονικές διαταραχές, ενώ εξετάζονται και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των εμβρύων. Στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ασχολούνται με την ανακύκλωση, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν λησμονήσει εντελώς τα CD και τα DVD. Πρόκειται σαφώς για μια «μαύρη τρύπα» της κοινοτικής μέριμνας για τα απορρίμματα, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.
     Υπολογίζεται πως σε όλον τον κόσμο, κάθε μήνα, καταλήγουν στα σκουπίδια πάνω από 45 εκατομμύρια τόνοι CD και DVD. Ικανοποιητικά συστήματα ανακύκλωσης υπάρχουν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη γίνονται αξιόλογες προσπάθειες σε τοπικό κυρίως επίπεδο σε Βρετανία και Ολλανδία, όπου οι πολίτες μπορούν να απορρίπτουν τα CD που δεν θέλουν σε ειδικούς κάδους. Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνει και στη χώρα μας. Η Ελλάδα που, συν τοις άλλοις, έχει την ιδιαιτερότητα της τεράστιας κυκλοφορίας CD και DVD από περιοδικά και εφημερίδες, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που φαίνεται ότι δημιουργείται, μέσω πρωτοβουλιών σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο

    Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

    ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αρχειοθήκη ιστολογίου

    Αναγνώστες