1 Δεκεμβρίου 2010

Καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ με πίστωση λογαριασμών πληρωμών Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.

O ΟΓΑ, στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 40 του Ν. 3863/2010 θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων τις οποίες εφ’ εξής θα καταβάλλει με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛ.ΤΑ., κατ’ επιλογή του συνταξιούχου.
Οι τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών των συνταξιούχων του ΟΓΑ με πίστωση λογαριασμών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και συμμετέχουν στη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων.
Για το σκοπό αυτό, ο συνταξιούχος πρέπει να δηλώσει στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. το λογαριασμό στον οποίο επιθυμεί να πιστώνεται η σύνταξή του. Έτσι, απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξη σύνταξης και απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Διαδικασία απογραφής συνταξιούχων
Η απογραφή θα διαρκέσει από 17 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2010.Κάθε συνταξιούχος θα λάβει από τον ΟΓΑ άμεσα ένα Απογραφικό Δελτίο και σχετικό ενημερωτικό έντυπο μέσω του οποίου ενημερώνεται για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών. Στο Απογραφικό Δελτίο θα αναγράφονται τα στοιχεία του συνταξιούχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και προεκτυπωμένος ένας μοναδικός για κάθε συνταξιούχο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ο οποίος θα αποτελείται από δεκαπέντε ψηφία εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα θα είναι ο κωδικός αριθμός του ΟΓΑ στο σύστημα ΔΙΑΣ (0403), τα δέκα επόμενα ο αριθμός μητρώου του συνταξιούχου στον ΟΓΑ και το τελευταίο ψηφίο θα αφορά το ψηφίο ελέγχου επί των προηγούμενων ψηφίων το οποίο υπολογίζεται με αλγόριθμο. Το Απογραφικό Δελτίο θα κατατεθεί από τον συνταξιούχο σε οποιαδήποτε Τράπεζα επιλέξει ή στα ΕΛ.ΤΑ.
Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του :α) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο.β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).ε) Αν ο λογαριασμός ανοιχτεί ή δηλωθεί από γονέα, επίτροπο ή αντιπρόσωπο τα πιο κάτω κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα :- Αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος (μέχρι 18 ετών), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου.- Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση-αντίληψη, δικαστική απόφαση ορισμού Συμπαραστάτη.- Αν ο συνταξιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.Για να κατατίθεται η σύνταξη στο λογαριασμό που θα τηρείται σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., ο συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει ότι :- Ο λογαριασμός μπορεί να είναι καταθετικός Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.- Μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα απαραιτήτως πρέπει να είναι του δικαιούχου της σύνταξης.Κατ’ εξαίρεση επί ανηλίκων τέκνων (έως 18 ετών) πρώτο όνομα πρέπει να είναι του Γονέα ή του Επιτρόπου.
Καταβολή συντάξεων
- Μετά το τέλος της απογραφής, η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος (ΔΙΑΣ), με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο συνταξιούχος στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ..- Μετά την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, μέσω ΔΙΑΣ, μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει το λογαριασμό πίστωσης και να επιλέξει κάποια άλλη Τράπεζα ή ΕΛ.ΤΑ. υποβάλλοντας σε εσάς σχετική αίτηση με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού που θέλει να δηλώσει ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού.- Μετά την έναρξη πληρωμής, ο συνταξιούχος σε περίπτωση αλλαγής λογαριασμού πίστωσης, δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό αν δεν βεβαιωθεί ότι η σύνταξη κατατίθεται στο νέο.- Κάθε ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ θα αποστέλλεται στο συνταξιούχο ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΓΑ με ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες