30 Νοεμβρίου 2010

Καθυστέρηση δύο ετών στην Ολυμπία οδό

Καθυστέρηση δύο ετών στην παράδοση της εθνικής οδού Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου ανακοίνωσε η κοινοπραξία "Ολυμπία Οδός". Τα πρώτα τμήματα του δρόμου από την Κόρινθο έως την Πάτρα θα παραδοθούν το 2013, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα παραδοθεί το τμήμα από τον Πύργο έως την Τσακώνα.
Η σύμβαση παραχώρησης, η οποία υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου 2008, προβλέπει ότι το τμήμα Πύργος - Τσακώνα θα παραδοθεί σε 70 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής, δηλαδή τον Ιούνιο του 2014. Αν η παράδοση καθυστερήσει δυο έτη, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της κοινοπραξίας, τότε τα έργα θα ολοκληρωθούν το… 2016. Τα έργα καθυστερούν επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και γι' αυτό το υπουργείο Υποδομών ενεργοποίησε τον "ολυμπιακό" νόμο.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος, οι απαλλοτριώσεις κυμαίνονται μόλις στο 60%, ενώ έπρεπε να έχει παραδοθεί το 100% της γης από το κράτος στον παραχωρησιούχο τον Αύγουστο του 2009. Στο συγκεκριμένο τμήμα εκκρεμούν όμως 18 ομάδες απαλλοτριώσεων, πολλές από τις οποίες είχαν «κολλήσει» στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Το συγκεκριμένο Πρωτοδικείο έχει δώσει έως και 6 διαδοχικές αναβολές στην εκδίκαση απαλλοτριώσεων, τη στιγμή που από το νόμο επιτρέπεται μόλις μία.
Με βάση τον "ολυμπιακό"νόμο η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων γίνεται κατευθείαν από το τοπικό Εφετείο (και όχι από το Πρωτοδικείο), που ορίζει ένα εύλογο τίμημα για τη χρήση του ακινήτου (ένα είδος ενοικίου) το οποίο καταθέτει το Δημόσιο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κάνοντας άμεση επίταξη του ακινήτου. Οι 18 ομάδες θα διανεμηθούν στα Εφετεία Ναυπλίου (για τα τμήματα έως Δερβένι) και Πατρών (για τα υπόλοιπα). Με τη διαδικασία αυτή το Δημόσιο εκτιμά ότι θα παραδώσει όλη τη γη έως τα μέσα του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες