3 Νοεμβρίου 2010

Αμετάβλητες για μια τριετία οι εισφορές στον ΟΑΕΕ

TPIETEΣ πάγωμα στις ετήσιες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αναμένεται να ζητήσει ο διοικητής του Γεράσιμος Βουδούρης από την ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Για το παραπάνω δεσμεύτηκε ο κ. Βουδούρης κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας που πραγματοποιήθηκε χθες.
Η πρόταση του παγώματος τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης, καθώς οι συνεπείς ασφαλισμένοι που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μειωθούν κατά 40.000 το 2010 σε σχέση με το 2009, φτάνοντας τους 590.000, τη στιγμή που το 2008 ήταν 770.000. Σημειώνεται ότι η ετήσια αύξηση των εισφορών κυμαινόταν από 3%-8%. Ο κ. Βουδούρης επισήμανε ότι εισφοροδιαφυγή στον ΟΑΕΕ δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, καθώς η πλειονότητα των οφειλετών αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Η μέση οφειλή για τους 300.000 οφειλέτες κυμαίνεται από 2.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ μόνο για 40.000-50.000 οφειλέτες η οφειλή ανέρχεται στα υψηλά ποσά των 80.000 έως 100.000 ευρώ και αφορά επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ τις εισφορές τους.
Παράλληλα, λίγους μήνες μετά την εφαρμογή και της τελευταίας ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων, καθώς στην πλειονότητά τους κυμαίνονται γύρω στα 1.200 με 1.500 ευρώ σε συνδυασμό με την υποχρέωση για παράλληλη πληρωμή των τρεχουσών εισφορών.
Ο διοικητής του ΟΑΕΕ επισήμανε ότι η «χρυσή τομή» για την ευρωστία του ταμείου θα ήταν η επιμήκυνση του χρόνου και της παροχής κινήτρων με παράλληλη διευκόλυνση και επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων, που αποτελούν και το 60%.
Μάλιστα ο κ. Βουδούρης ανέφερε ότι η στέρηση παροχών υγείας σε όσους οφείλουν στο Tαμείο αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, γι’Α αυτό και θα εξετασθεί η επέκταση της εφαρμογής του νόμου πέρα από τους επιχειρηματίες που κλείνουν την επιχείρησή τους και για εκείνους που οφείλουν για τα 2 επόμενα χρόνια, ώστε να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αργυρώ Μαυρούλη
Πηγή: Express.gr 27/10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες