21 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται νέα «καμπάνα» πάνω από 1 δις από την Commission

Νέο πρόστιμο, ύψους 343,7 εκατ. ευρώ, αναμένεται να επιβάλλει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, για αγροτικές ενισχύσεις της περιόδου 2004-2007, τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες. Το ποσό αυτό ανεβάζει το ύψος των πιθανών προστίµων που θα επιβληθούν στη χώρα μας τους επόµενους µήνες στο 1,3 δισ. ευρώ.
Σύµφωνα µε έκθεση που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία αφορά την εκκαθάριση λογαριασµών των γεωργικών ταµείων της ΕΕ, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει:
  • Το «πακέτο Χατζηγάκη» ύψους 500 εκατοµµυρίων ευρώ που δόθηκε παράνοµα, χωρίς καµία έγκριση της Κοµισιόν, και εξ αυτού του λόγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την άµεση επιστροφή τους από την Ελλάδα.
  • Μεγάλο µέρος των αποζηµιώσεων που έδινε χωρίς έγκριση ο ΕΛΓΑ για καταστροφές παραγωγής οι οποίες κατά σύστηµα διογκώνονταν, µε αποτέλεσµα το χρέος του οργανισµού να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. ευρώ το 2003. Το χρέος αυτό, το οποίο την περασμένη Δευτέρα µε τροπολογία στη Βουλή ανέλαβε το Ελληνικό Δηµόσιο, επιβαρύνει το έλλειµµα της χώρας κατά 1,6%
  • Πολλές εκπρόθεσµες πληρωµές, αρκετές από τις οποίες υπερέβαιναν το όριο των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Σε ό,τι αφορά την «καµπάνα» των 343,7 εκατ. ευρώ, από την ίδια έκθεση συµπεραίνεται ότι οφείλεται σε κακή εφαρµογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την έλλειψη ελεγκτικών µηχανισµών, οι οποίοι θα µπορούσαν να πιστοποιήσουν το ύψος των ενισχύσεων που δόθηκαν στους αγρότες µε βάση το µέγεθος της παραγωγής τους.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες