29 Αυγούστου 2010

Τι παίρνουν οι επισκέπτες απο την Μεσσηνία.


Οι ελιές και το ελαιόλαδο βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών της Καλαμάτας, οι οποίοι, στο τέλος των διακοπών τους, λίγο πριν αφήσουν την πόλη για να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους, προμηθεύονται τα φημισμένα τοπικά προϊόντα, για το σπίτι ή για να τα προσφέρουν σε φίλους. Ανάμεσα στις αγορές τους, επίσης, σύκα, μέλι και κρασί. Πώς είναι όμως η αγοραστική κίνηση σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή;
Οι Γερμανοί επιλέγουν μέλι από έλατο
«Ήρθε κόσμος στο κατάστημα, αλλά όχι όπως άλλες χρονιές. Για την ακρίβεια, ίσως οι άνθρωποι που πέρασαν, αριθμητικά, να ήταν πάνω κάτω οι ίδιοι με τα προηγούμενα χρόνια, όμως τα χρήματα που άφησαν ήταν λιγότερα, αφού η κατανάλωση ήταν μικρότερη. Ψωνίζουν μετά μεγάλης φειδούς. Άλλο να κάνει βόλτα κανείς και άλλο να ψωνίζει. Φταίει η κρίση που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο» είπε ο κ. Κωνσταντίνος Ξυπόλυτος από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό της οδού Σπάρτης, λίγο πιο κάτω από την Κεντρική Αγορά, ενώ πρόσθεσε:
«Για βασιλικό πολτό, φέτος δεν ενδιαφέρθηκε σχεδόν κανένας. Από μέλι, ελάχιστοι Αθηναίοι προτιμούν το θυμαρίσιο, αλλά οι περισσότεροι αγοράζουν το γενικής ανθοφορίας, που είναι φθηνότερο απ’ όλα τα άλλα. Από τους επισκέπτες του εξωτερικού, οι Γερμανοί έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο έλατο. Δεν ξέρω γιατί, ίσως το έχουν συνηθίσει. Πάντως, όλα τα μέλια είναι καλά, αρκεί να είναι αγνά και εδώ, στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, είναι».
Συνεταιριστικά με γευστική δοκιμή!
«Οι επισκέπτες μας επιλέγουν λάδι, ελιές, αλλά και κρασί, μέλι, σύκα, κομπόστες…» παρατήρησε η Κατερίνα Μάντζαρη από το κατάστημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. «Όσοι είναι από άλλες χώρες, παίρνουν κυρίως ελιές και ελαιόλαδο, περισσότερο σε 5λιτρα μεταλλικά δοχεία. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιοι που προμηθεύονται αρκετά και τα συσκευάζουν σε κιβώτια. Άλλοι πάλι, φτιάχνουν καλάθια με προϊόντα, για να τα κάνουν δώρο».
Τα τοπικά προϊόντα που θα βρει ο επισκέπτης στα ράφια του καταστήματος της Ένωσης είναι αποκλειστικά συνεταιριστικά, από το ελαιόλαδο και τις ελιές της ΕΑΣ (και Π.Ο.Π.), μέχρι το κρασί του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Νέστωρ», συσκευασμένα σύκα από τη ΣΥΚΙΚΗ, αρωματικά λάδια και κομπόστες του Συνεταιρισμού Κυπαρισσίας «Νέδα», μέλι του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, βιολογικό πετιμέζι και χειροποίητα σπιτικά σαπούνια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων «Νέα Εποχή», κ.λπ.
Στο κατάστημα της ΕΑΣ γίνονται και γευστικές δοκιμές. «Το προτείνουμε εμείς στον κόσμο, γιατί είμαστε σίγουροι για τα προϊόντα μας. Τους καλούμε λοιπόν να τα δοκιμάσουν. Γι’ αυτό και μας επιλέγουν. Επειδή εδώ ξέρουν ότι θα βρουν ποιότητα και καλές τιμές» πρόσθεσε η κα Μάντζαρη. Όσο για τους επισκέπτες του εξωτερικού που φέτος έχουν επισκεφθεί το πωλητήριο της ΕΑΣ, είναι κυρίως Άγγλοι και Γερμανοί, καθώς και αρκετοί Γάλλοι.
Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες