30 Νοεμβρίου 2009

Αντίδραση των συνεταιριστών για επιδότηση τον Μάιο


Σοκ στους παραγωγούς της Μεσσηνίας και άλλων ελαιοπαραγωγικών νομών της χώρας, προκάλεσε χθες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η επιδότηση θα δίνεται μόνο με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης σε κάθε περιοχή, βάσει του κανονισμού
και απέρριψε την πρόταση για χορήγηση με ταμειακή διευκόλυνση. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας θα πάρουν την επιδότηση το Μάιο, στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί τότε στην πιο αισιόδοξη εκδοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση στη Μεσσηνία. Η ανακοίνωση της υπουργού προκάλεσε πραγματικό σοκ στους παρευρισκόμενους προέδρους Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που αντέδρασαν, φώναξαν, αλλά η κ. Μπατζελή ήταν αμετάπειστη. «Εφυγε ο κόσμος από τη συνέλευση, αντέδρασε. Αναστατώθηκαν όλες σχεδόν οι περιοχές, η νότια Ελλάδα, τα νησιά και η Κρήτη, που η ψηφιοποίηση είναι πίσω», μας μετέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης και σημείωσε: «Οι πρόεδροι της
ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ διαμαρτυρήθηκαν στην υπουργό πώς θα κάνει γιορτές ο κόσμος, καθώς θα αναγκαστούν να ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους. Και τη χρηματοδότηση των 150 εκ. ευρώ που ζητήσαμε για το ελαιόλαδο Ενώσεις και συνεταιρισμοί, για να συγκεντρώσουμε και να στηρίξουμε το προϊόν, η υπουργός το απέκλεισε. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Επέμεινε ότι αν δεν τελειώσει η ψηφιοποίηση, δεν πληρώνει». Ο κ. Κοζομπόλης επεσήμανε ότι οι πρόεδροι των Ενώσεων παρατήρησαν στην κ. Μπατζελή ότι κακώς μεταφέρεται το πολιτικό κόστος της καθυστέρησης της ψηφιοποίησης στις συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς οι ΕΑΣ πήραν τους χάρτες -κάποιοι ακόμα και τώρα έχουν πρόβλημα - τον Ιούλιο του 2009, ενώ θα έπρεπε να τους είχαν πάρει από το Σεπτέμβριο του 2008.
«Η διαπίστωση όλων ήταν ότι η υπουργός μίλησε σαν τεχνοκράτης και υπάλληλος του υπουργείου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης.
Ελευθερία.

ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΤΩΝ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Από τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, κ. Φώτη Παναγιωτακόπουλο λάβαμε την πιο κάτω επιστολή:
Αγαπητοί φίλοι σας εσωκλείω τα τελευταία νέα του «ανένδοτου» αγώνα μας για καθαρό νερό στο δήμο μας. Ο ωχαδερφισμός μας δεν θα μας βγει σε καλό όταν παίζουμε με την δική μας υγεία. Χρειάζονται κι άλλες φωνές. Το θέμα της δημόσιας υγείας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προσωπικό. Δεν το σκεπάζουμε επειδή ίσως ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος είναι κολλητοί μας... Πρέπει να απασχολεί σχεδόν 9000 δημότες. Την άκρη θα τη βρούμε όμως ακόμα και με μια φωνή… Κοιτάξτε τι νερό έπιναν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό Πύργου τον Ιούνιο και Σεπτέμβριο 2008…άκρως επικίνδυνο ( σημ. τα αποτελέσματα είναι στην διάθεσή μας). Ζητήσαμε και πήραμε τα πιστοποιητικά του 2006 και 2007. Το ίδιο επικίνδυνα όπως το 2008. Ας ευχηθούμε να μη κολλήσει ή σκοντάψει κάπου η υπόθεση. Θα την ξεκολλήσουμε όμως. Φωνάξτε και εσείς. ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ!!!
.
Ο Σύλλογος κατ΄αρχήν απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Υγείας ζητώντας της να παρέμβει. H επιστολή έχει ως εξής:

Γαργαλιάνοι, 11-11-09
ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σας κοινοποιώ την αίτηση του Συλλόγου μας προς τον κ. Δήμαρχο Γαργαλιάνων για:
«Ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Γαργαλιάνων, σχετικά με τα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου ύδατος, που έχει πάρει η Δημοτική Αρχή του Δήμου».
Σας εσωκλείω ενδεικτικές αναλύσεις νερού και την αίτηση μας για εισαγγελική παρέμβαση.
Η έρευνά μας βασίστηκε σε Πιστοποιητικά Εργαστηριακών Αναλύσεων που έγιναν από εγκεκριμένο εργαστήριο των Αθηνών που έχει συμβληθεί με τον Δήμο Γαργαλιάνων.
Τα πιστοποιητικά τα λάβαμε από τον Δήμο Γαργαλιάνων μετά από αίτησή μας.
Βάση των πιστοποιητικών εργαστηριακής ανάλυσης, το πόσιμο νερό του Δήμου Γαργαλιάνων ήταν ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση τους περισσότερους μήνες των τελευταίων ετών. Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων κ. Σταύρος Καλοφωλιάς, αν και είχε καθήκον, δεν ειδοποίησε τους δημότες και δεν διέταξε την διακοπή παροχής νερού, όπως ορίζει η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ζητάμε την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Υ2/2600/2001, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 892/Β/11-07-2001 και τροποποιήθηκε με την απόφαση με αριθ. ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.38295/ΦΕΚ630/τ.Β’/26-3-2007.
Κυρία υπουργέ, ελπίζουμε στην άμεση βοήθειά σας για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Γαργαλιάνους.
Με εκτίμηση,
Φώτης Χ. Παναγιωτακόπουλος
Πρόεδρος Περιβαλλοντικού- Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Και παράλληλα απέστειλαν αίτηση στον δήμαρχο για να ενημερώσει αναλυτικά τους δημότες για την κατάσταση του νερού και τις ενέργειες που έκανε για την προστασία τους. Η αίτηση έχει ως εξής:


(Αριθ. Πρωτ.: 8060 16-11-09)
ΠΡΟΣ: τον Δήμαρχο Γαργαλιάνων
Σταύρο Καλοφωλιά
Ενταύθα
Κύριε Δήμαρχε,

Ο Π.Π.Σ.Γ. κατήγγειλε δημόσια τα σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού Γαργαλιάνων και έκανε αίτηση εισαγγελικής παρέμβασης (Α09/972, 21-9-09). Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα του θέματος, που αφορά την κατανάλωση ακατάλληλου νερού από τους Δημότες Γαργαλιάνων (τους περισσότερους μήνες των τελευταίων ετών) και τις δημόσιες δηλώσεις σας στην εφημερίδα «Ελευθερία» (22-10-09) και στο Δημοτικό Συμβούλιο (30-10-09) ότι: «Όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ειδοποιήθηκαν οι δημότες και διακόπηκε προσωρινά η παροχή νερού», ότι «ποτέ δεν βρήκαμε κανένα δείγμα που να δημιουργεί πρόβλημα για την υγεία», ότι «υπάρχει & η υποψία μήπως πήγε το δάχτυλο κάποιου από αυτούς που πήραν την μέτρηση», ότι «δεν μπορεί να γράφονται τέτοιες ανακρίβειες» και «Διαβεβαιώνω επισήμως ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο νερό του Δήμου», παρακαλούμε προκειμένου να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια να μας χορηγήσετε (για την χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο 2003 μέχρι και τον Οκτώβριο 2009)τα παρακάτω:
1. Γνήσια αντίγραφα όλων των ανακοινώσεων του Δήμου Γαργαλιάνων με τις οποίες ο Δήμος ειδοποιούσε τους δημότες όταν τα πιστοποιητικά εργαστηριακής εξέτασης (του πιστοποιημένου και συμβεβλημένου με το Δήμο εργαστηρίου), βεβαίωναν την ακαταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη χρήση (πόσιμο, μαγείρεμα, μπάνιο).
2. Γνήσια αντίγραφα των επιστολών του Δήμου προς την επόπτη Δημόσιας Υγείας Μεσσηνίας με τις οποίες της κάνατε γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, κάθε φορά που τα αποτελέσματα ήταν «εκτός των ορίων» όπως καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ2/2600/2001.
Παρακαλούμε επίσης, να μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:
1. Ποια ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας των καταναλωτών του νερού έλαβε η Δημοτική Αρχή Γαργαλιάνων σε κάθε περίπτωση που βεβαιωνόταν η ακαταλληλότητα του νερού.
2. Πότε (ημερομηνίες) διακόπηκε προσωρινά η παροχή νερού στους Γαργαλιάνους μετά από διαπίστωση του Δήμου ότι υπάρχει πρόβλημα ποιότητας του νερού;
Για το Δ.Σ. του Π.Π.Σ.Γ.
Φώτης Χ. Παναγιωτακόπουλος
Πρόεδρος
.
Η αίτηση κοινοποιήθηκε στους εξής αρμόδιους φορείς:
Κοινοποίηση:
1.καν Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2.καν Τ. Μπιρμπίλη Υπουργό Περιβάλλοντος
3. καν Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας
4. κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
5. κ. Δ. Δράκο, Νομάρχη Μεσσηνίας
6. κ. Δ. Κουσελά Βουλευτή Μεσσηνίας
7. κ. Ο. Βουδούρη Βουλευτή Μεσσηνίας
8. καν Νάντια Γιαννακοπούλου Βουλευτή Μεσσηνίας
9. κ. Α. Σαμαρά Βουλευτή Μεσσηνίας
10. κ. Ι. Λαμπρόπουλο Βουλευτή Μεσσηνίας
11. καν Α. Σπέντζουρα Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Μεσσηνίας

29 Νοεμβρίου 2009

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΔΙΠΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ

Μεγάλο διπλό πέτυχε ο μιλτιάδης χθές στο γήπεδο του στρατοπέδου απέναντι στην ομάδα του απόλλωνα.Ενα παιχνίδι πλούσιο σε φάσεις,γκόλ και θέαμα.Το σκόρ άνοιξε ο μιλτιάδης στα πρώτα λεπτά του αγώνα προσπάθησε για ένα δεύτερο αλλα ήρθε η ισοφάριση απ' τους γηπεδούχους.Το δεύτερο ημίχρονο ηταν πλούσιο σε φάσεις και απο τις δυο ομάδες αλλα το τελευταίο λογο τον είχε ο μιλτιάδης χαρη στα δυο επόμενα γκολ που πέτυχε, ετσι πήρε την πολύτιμη νίκη που τον ανεβάζει βαθμολογικά αλλα και ψυχολογικά.Οι γηπεδούχοι δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους οταν σε πέναλντι που κέρδισαν βρήκαν απέναντι τους τον πολυ καλό Τσώλη που απέκρουσε εντυπωσιακά.Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής¨

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 2-0
ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ - ΑΙΑΝΤΑΣ 0-0
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΒΙΑ 1-1
ΘΟΥΡΙΑ - ΠΥΛΟΣ 1-2
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΦΑΡΑΙ 1-0
ΑΠΟΛΛΩΝ Κ. - ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 1-3
ΜΕΘΩΝΗ - ΒΑΛΥΡΑ 3-1
ΧΩΡΑ - ΠΛΑΤΥ 3-0 χ.α

ΝΑ ΠΩΣ ΣΙΓΑ, ΣΙΓΑ ΘΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ... ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΕΓΕΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ.......

Γράφει ο Ηλίας Μπιτσάνης
Οι αποδοκιμασίες που είχαν σαν στόχο το νομάρχη Μεσσηνίας Δημ. Δράκο και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασ. Κοζομπόλη, στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο που έγινε στα Φιλιατρά, δεν είναι καθόλου τυχαίο φαινόμενο. Υποδηλώνουν από τη μια πλευρά το μέγεθος της αγανάκτησης των ανθρώπων που ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς και δεν... φιλολογούν πολιτικά για το ελαιόλαδο. Και από την άλλη προειδοποιούν πως και το... δούλεμα έχει όρια. Οι επισημάνσεις αυτές δεν αφορούν στα δύο πρόσωπα των παραγόντων που προαναφέρθηκαν, αλλά στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού που συνήθως τοποθετείται αναλόγως των περιστάσεων. Η αλλαγή ρόλων το επόμενο διάστημα είναι αναμενόμενη με δεδομένο το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει η κυβερνητική αλλαγή, πλην όμως η κατάσταση στον κρίσιμο αυτό τομέα για την τοπική οικονομία μένει ίδια και απαράλλαχτη. Την ώρα που συντελούνται τεράστιες αλλαγές στην παραγωγή ελαιολάδου, οι Μεσσήνιοι πολιτικοί παράγοντες αδυνατούν να συγκροτήσουν μια στοιχειώδη πολιτική για το ελαιόλαδο, δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες στους παραγωγούς και ενίοτε εκ του ασφαλούςτάζουν... διεκδικώντας “τον ουρανό με τ’ άστρα”.
Πριν λίγες ημέρες σε ειδικό περιοδικό που παρουσιάζει αγροτικά μηχανήματα, εμφανίστηκε το πρώτο τρακτέρ για ελαιοσυγκομιδή σε δισέλιδο αφιέρωμα. Εννοείται πως πρόκειται για μηχάνημα το οποίο προορίζεται για καλλιέργειες πυκνής φύτευσης (και μάλιστα ποικιλίας “κορωνέικη”) οι οποίες έγιναν για πρώτη φορά πριν από 3 χρόνια. Το τρακτέρ θα κάνει πειραματική συλλογή σε Αγρίνιο, Λάρισα και Ηλεία όπου υπάρχουν αυτές οι φυτείες και ως χαρακτηριστικά του παρουσιάζονται τα εξής: “Σέβεται απόλυτα τον καρπό και το δέντρο και επιτρέπει τη γρήγορη συγκομιδή, προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα για την παραγωγή
υψηλής ποιότητας ελαιολάδου με χαμηλή οξύτητα”.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί πόσο βαθιές μπορεί να είναι οι αλλαγές εφόσον επεκταθεί η καλλιέργεια στην Ελλάδα και ειδικά σε περιοχές όπου εγκαταλείπονται άλλες καλλιέργειες και οι εκτάσεις που απελευθερώνονται είναι πολύ μεγάλες σε σύγκριση με την έκταση των παραδοσιακών καλλιεργειών. Στις καλλιέργειες αυτές το κόστος παραγωγής ελαχιστοποιείται, η απόδοση είναι πολύ μεγαλύτερη και φυσικά η ποιότητα υψηλότερη καθώς η ταχύτητα συλλογής του καρπού είναι μεγάλη και σε ελάχιστο χρόνο φθάνει στο ελαιοτριβείο. Βεβαίως τέτοια εγχειρήματα πολλοί τα αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, παρά το γεγονός ότι το παρελθόν μάς έχει διδάξει πως πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Ακόμη και αν δεν προχωρήσουν στην Ελλάδα τέτοιες καλλιέργειες, έχουν προχωρήσει ήδη αλλού και εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Μόλις χθες δημοσιεύτηκε
ανταπόκριση του “Ασοσιέιτεντ Πρες” σύμφωνα με την οποία στην καρδιά της Καλιφόρνιας οι αγρότες αντικατέστησαν τα κλασικά δέντρα, με νέα βιομηχανικής παραγωγής. Στο τηλεγράφημα γίνεται περιγραφή των διαφορών που έχουν οι δύο μέθοδοι και σημειώνεται ότι “οι αγρότες επένδυσαν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να μπουν γερά στην παγκόσμια
αγορά ελαιολάδου που σήμερα ελέγχουν Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Μέσα σε 10 χρόνια φύτεψαν 7,5 εκατομμύρια δέντρα σε έκταση 50.000 στρεμμάτων. Ελπίζουν ότι θα παράγουν λάδι Καλιφόρνιας, φθηνότερο και καλύτερης ποιότητας γιατί έχουν στήσει την καλλιέργεια με τρόπο ώστε ο καρπός να συνθλίβεται και να δίνει λάδι, μέσα σε 90 λεπτά το πολύ, από την περισυλλογή του”. Υπολογίζεται ότι σε 10 χρόνια θα παράγουν 76 εκ. λίτρα ελαιόλαδο, όταν σήμερα στις ΗΠΑ καταναλώνονται 285 εκ. λίτρα, το 99% του οποίου εισάγεται από την Ευρώπη. Βεβαίως η Καλιφόρνια είναι μόνο μια περιοχή και η αναφορά σε αυτή έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητά της, αλλά και με το επίκαιρο του σχετικού δημοσιεύματος. Γιατί τέτοιες φυτείες αναπτύσσονται πρωτίστως στην Ισπανία, την Βόρεια Αφρική αλλά και τη Λατινική
Αμερική. Ο καθένας μπορεί να σκεφθεί το μέγεθος της αλλαγής, όταν το κατακαλόκαιρο θα υπάρχει... φρέσκο ελαιόλαδο από τη Χιλή καθώς εκεί είναι... χειμώνας. Αλλά και τις τιμές στις οποίες θα προωθείται αυτό στην αγορά. Η προσπάθεια για μείωση τιμών αποτελεί στρατηγική ακόμη και συνεταιριστικών οργανώσεων. Ενα πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρεται σε μεγάλη επένδυση με στρατηγική συνεργασία της πολυεθνικής βορειοαμερικάνικης εταιρείας “Κάρτζιλ” και της ισπανικής συνεταιριστικής “Οχιμπλάνκα”, τονίζει με έμφαση το γεγονός πως ο όμιλος θα έχει στόχο την εμφιάλωση φθηνής μάρκας, που προορίζεται για τους μεγάλους παγκόσμιους ομίλους διανομής3. Η εξήγηση για τη στάση αυτή, έρχεται από παράγοντα της εταιρείας: “Μας περιμένουν όλο και μεγαλύτερες σοδειές ελαιολάδου στις οποίες είναι απαραίτητο να δώσουμε διέξοδο για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές στις αγορές”. Πιο απλά: Φθηνό λάδι στην αγορά για να μεγαλώσει η κατανάλωση και να μην καταρρεύσουν πλήρως οι τιμές από την υπερπροσφορά προϊόντος. Οταν η μέση παραγωγή στην Ισπανία φθάνει τα 1,2 εκ. τόνους με μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη να
φθάσει τα 1,5 εκ. τόνους (αύξηση δηλαδή περίπου όσο η... ελληνική παραγωγή άνευ πανωγραψιμάτων), ο καθένας μπορεί να καταλάβει πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα.
Και κάτι που ενδιαφέρει ασφαλώς τους συνεταιριστές: Στην “Οχιμπλάνκα” συμμετέχουν 60 συνεταιρισμοί με παραγωγή 100.000 τόνους που μπορεί να φθάσει και τους 150.000 τόνους. Εδώ πολεμάει ο καθένας να διώξει 50-100 τόνους και θεωρείται... επιτυχία. Οταν όλα αυτά - και πολλά ακόμη - συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, είναι αδιανόητο στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τόπο μας, η υπόθεση του ελαιολάδου να είναι απλώς μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Με μόνους χαμένους τους παραγωγούς, τους οποίους “παραμυθιάζουν” παντοειδώς, τους καλλιεργούν αυταπάτες για το μέλλον και παρουσιάζουν τα ζητήματα ως... διαδικαστικού χαρακτήρα.

28 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΡΓΑΛΕΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΦΑΝΤΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ


Οι αργαλειοί και τα υφαντά, τα παλιά χρόνια, βασικά ήταν μια οικιακή βιοτεχνία πολύ μεγάλης αξίας και χρησιμότητας. Έπειτα ήταν και μια χωριάτικη γραφικότητα.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι οι πρόγονοί μας, σαν οικογενειάρχες, σ' αυτό το μικρό ξύλινο εργαλείο στήριζαν την υπόστασή τους, βοηθήθηκαν στον δύσκολο αγώνα της τότε ζωής. Και είναι σίγουρα γνωστό ότι και το έργο αυτό, η τεραστίας σημασίας εργασία αυτή ήταν προσφορά των γυναικών. Χωρίς τους αργαλειούς, πως θα ντύνονταν μισή ντουζίνα παιδιά και πως θα αγοράζονταν ο ρουχισμός του σπιτιού; Παντελόνια, πουκάμισα, εσώρουχα, φουστάνια, νυχτικά, πετσέτες, πεσκίρια, σεντόνια, κουβέρτες, στρωματόπανα, προσκεφαλάδες, τραπεζομάντιλα, κιλίμια, κουρελούδες και τόσα άλλα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παλιά, τα κορίτσια όταν παντρεύονταν έπρεπε να έχουν τα προικιά τους: δύο - τρία και τέσσερα κάρα ρουχισμό, που τα έφτιαχνε η μάνα τους και η ίδια η κοπέλα στον αργαλειό του σπιτιού της. Και μπορούμε να πούμε ότι μαζί με αυτόν τον ρουχισμό, που ετοιμάζονταν από πολύ νωρίς, πλέκονταν και οι ελπίδες και τα όνειρα τις κάθε κοπέλας για τον "καλό" της και για την νέα ζωή που θα έφτιαχνε, τη ζωή της παντρεμένης.

Κάθε σπίτι είχε τον μικρό ή μεγάλο αργαλειό του, στο κατώι, στη σοφίτα, στο παράσπιτο, ή και κάπου αλλού. Πλάι σ' αυτόν έστεκε η δρούγα και η ανέμη, που η μάνα ή η κυρά ετοίμαζε τα νήματα ή τα καρούλια για να μπουν στις σαΐτες για την ύφανση.

Η δουλειά του αργαλειού ήταν ολόκληρη διαδικασία. Ξεκινούσε από τη ρόκα, τη βαφή των νημάτων, τα καρούλια και τόσες άλλες μικροδουλειές ανάλογα με το ρούχο που έπρεπε να υφανθεί: μεταξωτά, μάλλινα, πάνινα, κουβέρτες, κουρελούδες κλπ. Και είναι γνωστό ότι δεν είχαν τελειωμό όλες αυτές οι δουλειές, μαζί με το σχέδιο που έπρεπε να κάνει η υφάντρα για το ρούχο που θα έφτιαχνε. Τα σχέδια αυτά τις πιο πολλές φορές ήταν μυστικά, γιατί η κάθε υφάντρα ήθελε να βγάλει ένα καινούριο ρούχο, καλύτερο από τα ρούχα των άλλων.

Η δουλειά του αργαλειού γινόταν ακανόνιστα, όποτε άδειαζε η νοικοκυρά. Συστηματικά όμως το βράδυ και το πρωί, πριν ξημερώσει η μέρα και πριν ξεκινήσει για τις άλλες δουλειές του σπιτιού. Πολλές φορές γίνονταν νυχτέρια με το κρεμασμένο λυχνάρι πάνω στον αργαλειό, με την μάνα και την κυρά πλάι (η μια στην ανέμη και η άλλη στη ρόκα) και τα παιδιά κατάχαμα σ' ένα σάισμα ν' ακούνε παραμύθι ή να κουτουλάνε. Όχι σπάνια η δουλειά της υφάντρας συνοδευόταν και από ωραία και με σημασία τραγούδια, όπως τα έχει απαθανατίσει η Λαϊκή μας Μούσα στα σχετικά δημοτικά μας τραγούδια.

Τα ρούχα που φτιάχνονταν ήταν όμορφα, γερά και φτηνά. Στόλιζαν τις σάλες, τις κρεβατοκάμαρες, τα μπαλκόνια των σπιτιών και βεβαίωναν την εργατικότητα και την νοικοκυροσύνη των γυναικών της κάθε οικογένειας. Βεβαίωναν ακόμα το μόχθο και την ανεκτίμητη προσφορά τους στον αγώνα της ζωής των δύσκολο εκείνο καιρό.
πηγή: www.meropitopik.blogspot.com

Ο ''ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ'' ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για την διοικητική μεταρρύθμιση και το νέο “Καποδίστρια” αναμένεται να συζητήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα στις 6 μ.μ., αν και δεν έχει συμπεριληφθεί στα τακτικά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ωστόσο αναμένεται να
υπάρχει ενημέρωση του Σώματος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα.
Από εκεί και πέρα μεταξύ άλλων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται: Η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Η έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής αυτοκινήτου 4χ4 για τις ανάγκες της τεχνικής υπηρεσίας. Η κατανομή χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές. Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και υγιεινής σε σχολεία του Δήμου Γαργαλιάνων». Η έγκριση δαπανών για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης όπως και της εθνικής εορτής της28ης Οκτωβρίου.
Ελευθερία.

27 Νοεμβρίου 2009

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!!!


Φωτογραφία του 1948 με τα παιδιά των τεσάρων πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου που στεγαζότανε τότε στο σπίτι του Χρονά. Δύσκολα χρόνια εκείνα, μπόλικα τα παιδιά αλλά θα πρέπει να παρατηρήσουμε τη σοβαρότητα τους, ήταν κάτι το σπουδαίο τότε ο φωτογραφικός φακός, καθώς και πόσο καθαρά και περιποιημένα είναι τα ρουχαλάκια τους.
Κατορθώσαμε με τη βοήθεια κάποιων να αναγνωρίσουμε αρκετούς και αν τυχόν υπάρξει από τους αναγνώστες και κάποια άλλη αναγνώριση μπορείτε να μας τη γράψετε στα σχόλια.
Έχουμε και λέμε:
ΔΑΣΚΑΛΟΣ: Κανελλόπουλος Ι.
ΜΑΘΗΤΕΣ: (1)Βάγγαλη Κική (2)Πολυχρονοπούλου Ελευθερία (3)Σταματελοπούλου Αφρούλα (4)Γεωργοπούλου Γωγώ (5)Θεοδωροπούλου Σούλα (6)Πολυχρονοπούλου Δήμητρα (7)Παπαδοπούλου Ελένη (Παπαδούτσου) (8)Τσώλη Ελένη (9)Τσόκρη Κική (10)Καραμπότσου-Σερέτη Γωγώ (11)Καραμπότσου Νίκη (Γατιλιά) (12)Ταγκαλάκης Γιώργος(13)...(14)...(15)... (16)Κατσούλα Μπέτυ (17)Κόντου Καλλιρρόη (18)... (19)Αδαμοπούλου Μιμίκα (20)Αποστολοπούλου Νία (Μπλάτσα)(21)Κατσούλα Ρία (Ψαλτόγιαννη) (22)Αρβανίτη Κική (23)... (24)Κακούρη-Νεροπούλα Γωγώ (25) Κωνσταντόπουλος Λάκης (Σάλιαρης) (26)... (27)Τσώλης Τάκης (Τσούλιας) (28)... (29)Καραμπότσου Νίκη (30)Γαλανοπούλου Γωγώ (Μυτά) (31)Κόντου Βάσω (32)Σταματελόπουλος Γρηγόρης+ (33)Τσοπελογιάννης Λάκης (Σκορδακλής) (34)Γαλανοπούλου Δήμητρα (35)Αργυρόπουλος Γιώργος (Αμερκανάκος)+ (36)Στριμπάκος Φώτης (37)Σταματελόπουλος Γιώργος (Παπαδούτσος) (38)... (39)Γαλάνης Λάκης (40)Γαλανόπουλος Νήσος (41)Γαλανόπουλος Θανάσης (42)... (43)... (44)Καραβοκύρη Ελένη (45)... (46)Μαυρούλη Ελπίδα (47)... (48)Βακαλόπουλος Θανάσης (49)Αυρηλιώνης Αγγελής (Φυσουνάκος) (50)Κουκουλάς Χρήστος (51)... (52)... (53)... (54)... (55)Κατσούλα Νίκη (56)... (57)... (58)Αδαμόπουλος Γιώργος (Κάλαρος) (59)Γεωργόπουλος Χρόνης (60)... (61)Κόντος Τάκης+ (62)Κωνσταντόπουλος Τάσος+ (63)... (64)Καραμπότσος Νίκος (Τσαβλής)+ (65)... (66)... (67)... (68)... (69)Κουκουλάς Γιώργος+ (70)Χρονόπουλος Χριστόφορος (71)Καλογερόπουλος Γιάννης (Δημαράς) (72)... (73)... (74)Παναγιωτόπουλς Λεωνίδας (Ποταμίτης) (75)Τσώλης Θανάσης (Μυτάς)+ (76)Θεοδωρόπουλος Λάκης (77)Γεωργακόπουλος Παρασκευάς (78)Γαλανόπουλος Στάθης+ (79)Τσώλη Γιαννούλα (80)Παναγιωτόπουλος Σωτήρης (Πετείνης) (81)Μαυρούλης Γιώργος (82)Κάππος Χρήστος (83)Νταβουλτζής Μπάμπης (Γουλάκος)+ (84)Καραμπότσου Γωγώ (Καραπατά) (85)... (86)Δαλαμάρας Σούλης (87)Σωτηρόπουλος Κώστας (Λαρδούκης)+.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: ΚΟΜΠΛΕ Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ


Η εντός έδρας ήττα από τον Σύμβολο αντοχής Εθνικό Μελιγαλά ήταν εκτός προγράμματος για τον Μιλτιάδη που καλείται τώρα να πάρει τους χαμένους βαθμούς μακριά από την έδρα του. Αύριο η ομάδα του Πύργου αντιμετωπίζει στο γήπεδο του Στρατοπέδου τον Απόλλωνα Καλαμάτας και θα προσπαθήσει να φύγει με βαθμό ή βαθμούς. Ο Μιλτιάδης είναι αρκετά ψηλά στη βαθμολογία και έχει πάρει μέχρι στιγμής ορισμένες πολύ σημαντικές νίκες, όμως καλείται να δώσει συνέχεια και να παραμείνει μακριά από τις επικίνδυνες θέσεις. Ο αγώνας
με τον Απόλλωνα είναι σίγουρα αρκετά δύσκολος μιας και η καλαματιανή ομάδα παρουσιάζεται φέτος φανερά βελτιωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές και πρέπει οι παίκτες του Μιλτιάδη να βγάλουν το καλό τους πρόσωπο στο γήπεδο του Στρατοπέδου για να μη φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι.
Λίτσας: “Επικίνδυνη ομάδα ο Απόλλωνας”
“Παίζουμε με μία ομάδα που έχει δείξει φέτος καλά στοιχεία και το ματς είναι εκτός έδρας. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία καλή εμφάνιση και να επιστρέψουμε στα θετικά αποτελέσματα. Ο Απόλλωνας πάντως είναι πολύ επικίνδυνη ομάδα και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα”, είπε στην “Ε” ο προπονητής-παίκτης του Μιλτιάδη Δημήτρης Λίτσας.
Πρώτος στόχος των “μελανόλευκων” για το αυριανό παιχνίδι είναι σίγουρα η νίκη, όμως και η ισοπαλία δεν είναι άσχημο αποτέλεσμα. Η προετοιμασία για το ματς με τον Απόλλωνα ολοκληρώθηκε χθες με βραδινή προπόνηση στο γήπεδο του Πύργου. Το καλό για τον Μιλτιάδη είναι πως για ένα ακόμη ματς θα παραταχθεί πάνοπλος, μιας και δεν υπάρχει η παραμικρή απουσία.
Ελευθερία.

Πρωτόκολλο του Κυότο: τί είναι, τί προβλέπει

Το Πρωτόκολλο του Κιότο προέκυψε από τη Σύμβαση-Πλαίσιο για τις Κλιματικές Αλλαγές που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο, τον Ιούνιο του 1992, από το σύνολο σχεδόν των κρατών (η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση αυτή, κάνοντάς την νόμο του Κράτους τον Απρίλιο του 1994). Στόχος της Σύμβασης είναι “η σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σε επίπεδα τέτοια ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπτώσεις στο κλίμα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες”.

Λίγα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 1997, καθορίστηκε στα πλαίσια της Σύμβασης αυτής ένα σημαντικό νομικό εργαλείο για τον έλεγχο των εκπομπών, γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Κιότο. Κεντρικός άξονας του Πρωτοκόλλου του Κιότο είναι οι νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών να μειώσουν τις εκπομπές έξι (6) αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2008-2012, σε ποσοστό 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το Πρωτόκολλο προβλέπει τον εξής καταμερισμό ευθυνών ανά χώρα:

Eυρωπαϊκή Ένωση (των 15), Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία

-8%

ΗΠΑ

-7%

Καναδάς, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Πολωνία

-6%

Κροατία

-5%

Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ρωσία

0%

Νορβηγία

+1%

Αυστραλία

+8%

Ισλανδία

+10%

Για να γίνει το Πρωτόκολλο διεθνής δεσμευτικός νόμος, πρέπει να επικυρωθεί από ένα ορισμένο αριθμό χωρών. Παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση των ΗΠΑ να μη συμμετέχουν στη διεθνή αυτή συμφωνία, πολλές χώρες έχουν ήδη επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η Ελλάδα, μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση το επικύρωσε τον Μάιο του 2002. Για να αποκτήσει ουσιαστική ισχύ το Πρωτόκολλο απαιτείται πλέον μόνο η επικύρωσή του από τη Ρωσία, η οποία έχει κάθε λόγο να το πράξει, αφού αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την κίνηση αυτή.

Ευέλικτοι μηχανισμοί του πρωτοκόλλου

Μία χώρα μπορεί να πετύχει τους στόχους που της ορίζει το Πρωτόκολλο είτε μειώνοντας τις εκπομπές της, είτε, εναλλακτικά, χρησιμοποιώντας παράλληλα και κάποιους από τους λεγόμενους “ευέλικτους μηχανισμούς” που διαθέτει το Πρωτόκολλο. Συνοπτικά, οι μηχανισμοί αυτοί είναι οι εξής τρεις:

i. Διαπραγμάτευση δικαιωμάτων εκπομπών

Μία βιομηχανικά αναπτυγμένη χώρα που έχει μειώσει τις εκπομπές της πέραν των αρχικών στόχων που προβλέπει το Πρωτόκολλο, μπορεί να “πουλήσει” αυτή την επιπλέον μείωση σε άλλη χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να πετύχει το στόχο της.

ii. Δημιουργία ενός “Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης”

Ο τελικός στόχος αυτού του μηχανισμού είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτύξουν καθαρές τεχνολογίες για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο Μηχανισμός Καθαρής Ανάπτυξης παρέχει κίνητρα έτσι ώστε οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, μια βιομηχανικά αναπτυγμένη χώρα, αντί να μειώσει τις δικές της εκπομπές, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών σε κάποια φτωχότερη χώρα όπου η μείωση αυτή είναι ευκολότερη και φθηνότερη.

iii. Εφαρμογή προγραμμάτων από κοινού

Παρεμφερές εργαλείο με τον Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης. Σε αντίθεση όμως μ’ αυτόν αφορά όχι τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά μόνο εκείνες που έχουν δεσμευτεί σε μειώσεις μέσω του Πρωτοκόλλου του Κιότο (όπως π.χ. οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης).

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελληνική πραγματικότητα

Αν και ο συνολικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση των εκπομπών κατά 8%, ο διακανονισμός των επιμέρους υποχρεώσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Οι επιμέρους στόχοι παρουσιάζονται στο παρακάτω πίνακα:

Λουξεμβούργο

-28%

Γαλλία, Φινλανδία

0%

Γερμανία, Δανία

-21,5%

Σουηδία

+5%

Αυστρία

-13%

Ιρλανδία

+14%

Βρετανία

-12,5%

Ισπανία

+15%

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία

-8%

Ελλάδα

+25%

Βέλγιο

-7%

Πορτογαλία

+28%

Ιταλία

-6,5%

Ουγγαρία, Πολωνία, Ολλανδία

-6

Όπως φαίνεται, στην Ελλάδα έχει επιτραπεί να αυξήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το 2010 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι το 2000 οι εκπομπές της χώρας μας είχαν ήδη αυξηθεί κατά 23,4%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αύξηση των εκπομπών κατά το 2010 θα ανέρχεται στο +35,8%. Η μη τήρηση των στόχων θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας, αφού σε μία τέτοια περίπτωση προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να προωθηθούν μέτρα που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ταχεία ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας και εν τέλει στη μείωση των επικίνδυνων αερίων που αποσταθεροποιούν την ατμόσφαιρα της Γης και πυροδοτούν τις κλιματικές αλλαγές.

Πρωτόκολλο του Κυότο: είναι αρκετό;

Το Πρωτόκολλο του Κιότο έχει σχεδιαστεί ως ένα πρώτο βήμα στον δρόμο της ριζικής μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που απαιτείται για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Αυτή τη στιγμή είναι το μόνο διεθνές νομικό εργαλείο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι, ακόμη κι αν εφαρμοστεί στο ακέραιο, το Πρωτόκολλο του Κιότο στη σημερινή του μορφή, θα περιορίσει την αναμενόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,06οC ως το 2050, όταν στο ίδιο διάστημα η αναμενόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα είναι 1οC με 2οC. Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία για να εξαλειφθεί η απειλή των κλιματικών αλλαγών απαιτείται μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-70% περίπου μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Είναι σαφές λοιπόν ότι το Πρωτόκολλο αυτό δεν είναι παρά ένα πρώτο αναγκαίο βήμα προς την εξεύρεση μιας λύσης. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς.


πηγή: Greenpeace.gr

26 Νοεμβρίου 2009

ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΕΟΝ.......

Αυτό τον καιρό στην χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει όλους καθότι αφορά την ίδια την υπόσταση της πολιτείας μας. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην προσπάθεια που γίνεται από μέρους του επίσημου κράτους –από την σημερινή και από την προηγούμενη κυβέρνηση – να πείσουν τον ελληνικό πληθυσμό να εμβολιαστεί για την προφύλαξη του από τον ιό της λεγόμενης νέας γρίπης. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις οι έλληνες πολίτες μα και οι παρεπιδημούντες στην χώρα μας αρνούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να δεχθούν τον εμβολιασμό. Η δικαιολογία όλων αυτών είναι ότι δεν θέλουμε να εμβολιαστούμε γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία κανενός και η καμπάνια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ένα ακόμη τέχνασμα των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων να τα ‘’οικονομήσουν ΄΄ . Συμμέτοχος σε αυτή την καμπάνια, όπως θεωρούν οι πολίτες, είναι το ίδιο το κράτος που ως συνήθως κάνει πλάτες στα κέρδη των ’’γνωστών –αγνώστων’’ οικονομικών συμφερόντων. Αυτό, κατά τη γνώμη μας όπως και να έχουν τα πράγματα, είτε αλήθεια λέει η πολιτεία είτε ψέματα, είναι το χειρότερο κατάντημα που θα μπορούσε ποτέ να έχει πέσει ένα κράτος. Να μην το εμπιστεύονται οι πολίτες του, ούτε καν στο στοιχειώδες και μεγαλύτερο δικαίωμα που έχουν και δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας τους.

Αν έχουμε πλέον φτάσει στον πάτο του βαρελιού και δεν έχουμε εμπιστοσύνη και ελπίδα στα λεγόμενα του κράτους τότε είμαστε στην πόρτα της ζούγκλας. Γιατί αν θεωρήσουμε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία η πρώτη και τελευταία ελπίδα του πολίτη σε όλα του τα προβλήματα είναι το ίδιο το κράτος , σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι αυτή έχει χαθεί τελείως.

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών «δουλεύει» στην Ελλάδα

Οι Έλληνες φαίνεται να έχουν αναπτύξει οικολογική συνείδηση, τουλάχιστον όσον αφορά στην ανακύκλωση συσκευών. 47 χιλιάδες τόνοι ηλεκτρικών συσκευών όλων των κατηγοριών ανακυκλώθηκαν πέρυσι, ενώ τους 5 πρώτους μήνες του 2009 ανακυκλώθηκαν περίπου 25.000 τόνοι.

Από το 2004, απαγορεύεται βάσει Προεδρικού Διατάγματος η διάθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στις χωματερές, ενώ πλέον είναι υποχρεωτικό οι εν λόγω συσκευές να οδηγούνται στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων.

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αποτελούνται από υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Από τις πλέον διαδεδομένες ηλεκτρονικές συσκευές στη χώρα ,είναι τα κινητά τηλέφωνα. Κάθε χρόνο πωλούνται περίπου 3,5 εκατομμύρια συσκευές, με αποτέλεσμα ο όγκος απορριμμάτων που παράγεται, να είναι πολύ μεγάλος. Το πιο επικίνδυνο μέρος τους είναι οι μπαταρίες, οι οποίες βλάπτουν το περιβάλλον όταν καταλήγουν σε χωματερές.

Τα νούμερα ανακύκλωσης για το 2008

833,342 ψυγεία, κλιματιστικά και πλυντήρια

310,426 μικρές οικιακές συσκευές (μίξερ, καφετιέρες, τοστιέρες, σκούπες)

555,032 οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά, φωτοτυπικά

258.045 τηλεοράσεις, Ηi-Fi, DVD και βίντεο
πηγή:ζουγκλα

25 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης , που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ και αφορούν τις Χώρες της Ευρωζώνης, για τον μήνα Οκτώβριο-09, προκύπτει ότι η Έλλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά στην ακρίβεια σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Συγκεριμμένα
Η Ελλάδα πρώτη στον πληθωρισμό μέ 1,2% όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι -0,1%
Η Ελλάδα πρώτη στην ένδυση με αύξηση 2,9% τον Οκτώβριο-09 σε σχέση με τον Οκτώβρη -08 , μέ δεύτερη την Γερμανία με 1,5%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 0,2% .
Η Ελλάδα πρώτη στα παπούτσια με αύξηση 2,7% τον Οκτώβριο-09
σε σχέση με τον Οκτώβρη -08 , μέ δεύτερη την Αυστρία με 2,3%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 0,6% .
Η Ελλάδα πρώτη στίς επισκευές οίκιακών συσκευών με αύξηση 5% τον Οκτώβριο-09, σε σχέση με τον Οκτώβρη -08 , μέ δεύτερη την Ισπανία με 4%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 2,1%.
Η Ελλάδα πρώτη στά καύσιμα με αύξηση 0,9% τον Οκτώβριο-09, σε σχέση με τον Οκτώβρη -08 , μέ δεύτερη την Σλοβενία με -2,2%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι- 9,2%.
Η Ελλάδα πρώτη στόν σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6% τον Οκτώβριο-09, σε σχέση με τον Οκτώβρη -08 , μέ δεύτερη την Ιρλανδία με 8,3%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι 4,1%.
Η Ελλάδα δεύτερη στά ψάρια με αύξηση 4,7% τον Οκτώβριο-09, σε σχέση με τον Οκτώβρη -08 , μέ πρώτη την Σλοβενία με 5,7%, όταν ο Μ.Ο της Ε.Ε είναι -0,6%
πηγή: www.pylos-navarino.blogspot.com

25 θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δήμο Γαργαλιάνων


Ο Δήμος Γαργαλιάνων ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, συνολικού αριθμού είκοσι πέντε ατόμων, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3250/2004. Οι προσλήψεις θα γίνουν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης χρονικής διάρκειας μέχρι 18 μήνες και εβδομαδιαίας απασχόλησης 20 ωρών. Οι 25 θέσεις μερικής απασχόλησης κατανέμονται στους κατωτέρω τομείς κοινωνικών υπηρεσιών: 2 ΔΕ Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι, 1 ΥΕ Καθαριότητας - Γενικών καθηκόντων, 1 ΔΕ Νοσηλευτή, 1 ΥΕ Καθαριότητας - Βοηθητικών Εργασιών, 1 ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού, 2 ΥΕ Φύλακες, 2 ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας - Γενικών Καθηκόντων, 3 ΥΕ Σχολικοί Φύλακες, 5 ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού - Γενικών Καθηκόντων, 7 ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας - Γενικών Καθηκόντων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στα γραφεία του Δήμου (Βασ. Γεωργίου Β΄37 Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας Τ.Κ. 24400) εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών τουλάχιστον, που αρχίζει από αύριο. Οι υποψήφιοι αρχικά υποβάλλουν μόνον αίτηση συμμετοχής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνουν την θέση ή τις θέσεις που ενδιαφέρονται να καλύψουν, καθώς και την κοινωνική ομάδα ή τις κοινωνικές ομάδες που ανήκουν. Με την αίτηση υποβάλλεται και φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
πηγή:Βάλτα

24 Νοεμβρίου 2009

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ;


Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και αγανάκτησης για τους παραγωγούς, στην ημερίδα για την πτωτική πορεία του ελαιολάδου, που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, στο Βορέειο Πνευματικό κέντρο της πόλης, όπου ακούστηκαν σκληρές αλήθειες για τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια των αρμοδίων αλλά και παραδοχές για την κατάσταση του Τριφυλιακού και μεσσηνιακού ελαιολάδου. O Δήμαρχος Φιλιατρών κ. Ξύγκας υποστήριξε ότι ''ο προβληματισμός είναι διάχυτος φέρνοντας απόγνωση στους παραγωγούς'' και πως ''σήμερα αναζητούμε λύσεις με προτάσεις και αν χρειαστεί να προβούμε σε ένα ψήφισμα για το μέλλον του ελαιολάδου''. Ο Πρόεδρος του ΄Νηλέα' κ. Γιώργος Κόκκινος συμφώνησε με τα στοιχεία της καλλιέργειας που παρουσίασε η γεωπόνος του Δήμου κ. Ζωή Πετροπούλου σύμφωνα με την οποία στη τιμή των 3 ευρώ το λάδι παρουσιάζει κάποιο κέρδος στους παραγωγούς χωρίς όμως να αποτελεί ένα εισόδημα που θα επιλύσει όλα τα προβλήματά τους. Ωστόσο ο ίδιος έδωσε στοιχεία απόδοσης των καλλιεργειών σε μαυροελιά και κορωνέικη λέγοντας ότι ''η καλλιέργεια με τα 3 ευρώ καλύπτει μόνο το κόστος και όταν ιδρύσαμε το Νηλέα πιστέψαμε ότι θα πετυχαίναμε καλές τιμές, οπότε τις τιμές δεν δίνουν τα πιστοποιητικά αλλά κυρίως η ποιότητα και οι άνθρωποι, οπότε θεωρείται επιτακτική η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής''. Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Τέλης Καναβός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να ρυθμιστεί η αγορά κάνοντας λόγο - μαζί με τον κ. Σπυρόπουλο - για καρτελοποίηση της εμπορίας ελαιολάδου απο τις μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να ελέγξουν την αγορά και ζήτησαν την συσπείρωση των αγροτών στο Σύλλογο για την διεκδίκηση κοινών αγώνων, ώστε να μην χαθεί το μέλλον των επόμενων γενιών και οι αγρότες να μην οδηγηθούν σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Αρκετές φορές τα πνεύματα οξύνθηκαν καθώς η αγανάκτηση ήταν διάχυτη όταν ακούστηκαν αλήθειες από τον Πρόεδρο του Α.Σ. Χανδρινού και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, για τους αγρότες που θεωρούνται επιχειρηματίες αλλά στην ουσία είναι άνθρωποι του μόχθου. Πρότειναν μεταξύ άλλων να εκδοθεί ψήφισμα προς όλους τους αποδέκτες εκφράζοντας τις απόψεις ότι ετοιμάζονται κινητοποιήσεις σε περιοχές της ΝΔ Πελοποννήσου. Ζήτησαν επίσης η τιμή του λαδιού και κάθε προϊόντος να καλύπτει το κόστος παραγωγού και να υπάρξει 3 ευρώ ελάχιστη τιμή για το λάδι, ώστε να καλύπτουν το εισόδημα των παραγωγών, ενώ επέμειναν στην κρατική παρέμβαση στην αγορά. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στο μείζον ζήτημα των αθρόων εισαγωγών ξένου υποβαθμισμένου ελαιολάδου από τρίτες χώρες, οι οποίες πολλές φορές γίνονται χωρίς έλεγχο. Ο Δημήτρης Κουσελάς παραδέχτηκε από την πλευρά του τις ευθύνες των πολιτικών παραγόντων, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ασκήσει κριτική αλλά και προτάσεις στην Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την οργή και αγωνία των παραγωγών.
πηγή:Βάλτα

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ 2 - 3.


Μεγάλη εκτός έδρας νίκη μέσα στον Πύργο με 3-2 πήρε ο Εθνικός Μελιγαλά. Η ομάδα του Μελιγαλά επικράτησε δίκαια του Μιλτιάδη και με αυτό το τρίποντο έφτασε στην τρίτη θέση
της βαθμολογίας, δύο βαθμούς μακριά από την κορυφή.
Ηταν μία μεγάλη νίκη για το συγκρότημα του Γιώργου Μηλίτση σε μία από τις πιο δύσκολες έδρες της κατηγορίας. Αλλωστε στην έδρα του ο Μιλτιάδης έχει κερδίσει ομάδες όπως η Σπερχογεία και η Πύλος. Ομως οι “μελανόλευκοι” βρέθηκαν σε κακή μέρα, μπήκαν “κοιμισμένοι” στο παιχνίδι και μόλις στο 12’ έχαναν με 2-0! Αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα για την ομάδα του Δημήτρη Λίτσα, που όμως παραμένει ψηλά στη βαθμολογία.
Δυνατό ξεκίνημα και 0-2 στο 12’ με Θανόπουλο- Βασιλόπουλο Στο 8’ ο Θανόπουλος που είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τον Τσώλη, με ένα σουτ από 35 μέτρα τον αιφνιδίασε και το 0-1 ήταν γεγονός, με ένα πράγματι πανέμορφο γκολ. Πριν καλά καλά το καταλάβουν οι γηπεδούχοι “έφαγαν” και δεύτερο γκολ στο 12’. Από εκτέλεση πλάγιου άουτ ο Γιαννόπουλος έδωσε στον Βασιλόπουλο και εκείνος από κοντά με πλασέ έκανε το 0-2. Μάλιστα ο ίδιος παίκτης στο 20’ είχε σουτ από κοντά που πέρασε λίγο άουτ.
Μείωσε ο Λαμπρόπουλος
Ο Μιλτιάδης αντέδρασε και στο 30’ ο Λαμπρόπουλος με απευθείας φάουλ μείωσε σε 1-2.
Μάλιστα στο 35’ χάθηκε ευκαιρία για την ισοφάριση, όταν ο Διαμαντόπουλος έπαιξε το 1-2 με τον Λυμπερόπουλο και σέντραρε, όμως μπροστά από τον Νικολόπουλο έδιωξε ένας αμυντικός.
Ο Μακρυνιώτης το 1-3 στο 42’
Στο 42’ όμως ο Εθνικός πήρε και πάλι αέρα δύο τερμάτων όταν σε εκτέλεση φάουλ ο Βασιλόπουλος έστρωσε στον Μακρυνιώτη και εκείνος με ένα σουτ βολίδα έστειλε την μπάλα στο “Γ” για το 1-3.
Το 2-3 ο Π. Καλογερόπουλος
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μιλτιάδης προσπάθησε να μειώσει και στο 55’ το φάουλ του Λαμπρόπουλου απέκρουσε ο Αθανασόπουλος. Τελικά στο 62’ έγινε το 2- 3 όταν μετά από σέντρα του Λαμπρόπουλου, ο Μπαχούμας τσίμπησε την μπάλα και ο Π. Καλογερόπουλος με κοντινό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Στο 75’ ο Βασιλόπουλος προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα σύρριζα άουτ και μετά από τρία λεπτά η κεφαλιά του Γιαννόπουλου αποκρούστηκε από τον Τσώλη.
Στο 80’ ο Νικολόπουλος πλάσαρε άουτ μετά από πάσα του Λυμπερόπουλου και τον μιμήθηκε δύο λεπτά αργότερα ο Δημητρόπουλος. Ο Μιλτιάδης θα μπορούσε να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας αν στο 90’ ο Β. Καλογερόπουλος σούταρε πιο γρήγορα και ενώ ήταν σε ευνοϊκή θέση μέσα στην περιοχή.
notossport

23 Νοεμβρίου 2009

Να δοθεί σε όλους επιδότηση ζητεί η ΠΑΣΕΓΕΣ


Επιδότηση μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου σ’ όλους τους παραγωγούς και χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ στις ελαιοπαραγωγικές Ενώσεις για να συγκεντρώσουν ελαιόλαδο, ζητούν από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, οι Ενώσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Η διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα, της ΠΑΣΕΓΕΣ και των μεγαλύτερων ελαιοκομικών Ενώσεων, Μεσσηνίας -Λακωνίας - Λέσβου και των οργανώσεων της Κρήτης. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης σημείωσε: «Ζητάμε μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου να δοθεί προκαταβολή, το 70%, σ’ όλους τους παραγωγούς ανεξάρτητα από την ψηφιοποίηση. Να δοθεί χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για στήριξη του προϊόντος με τη μέθοδο της προκαταβολής. Για να μην πιεστεί η αγορά και να υπάρξει ομαλή διάθεση και απορρόφηση του ελαιολάδου. Αυτό έγινε με το καλαμπόκι πέρσι όπου δόθηκαν 150 εκ. και φέτος πριν τις εκλογές με τα κρασοστάφυλα, όπου δόθηκαν 60 εκ. ευρώ». Ο κ. Κοζομπόλης αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού δεν έχει ακόμα διοικητή η ΑΤΕ και
έχει προσδιοριστεί γενική συνέλευση της τράπεζας για τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά επεσήμανε: «Αν υπάρχει πολιτική βούληση, πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί φοβόμαστε την πίεση της αγοράς»

22 Νοεμβρίου 2009

Ο ΓΑΜΟΣ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1900 ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Τα παλιά τα χρόνια, η διαδικασία του γάμου ακόμα και αυτή η ίδια η φιλοσοφία του λίγη σχέση έχουν με τα της σημερινής εποχής. Η σκέψη των ανθρώπων για το πώς έβλεπαν τον γάμο καθώς και ποιος ήταν ο σκοπός του ήταν τελείως διαφορετικά. Αλλά ας πιάσουμε τα πράγμα τα από την αρχή για να δούμε καταρχήν περιληπτικά πως έβλεπαν οι άνθρωποι αυτό το θεσμό και στη συνέχεια να δούμε πιο αναλυτικά τα δρώμενα και τελετουργικό του.
Την στιγμή που γεννιόταν ένα παιδί, αν ήταν αγόρι τα πράγματα ήταν καλά, αν ήταν όμως κορίτσι το σπίτι έπεφτε στα μαύρα πανιά μέχρι να συνειδητοποιήσει τον ερχομό του νέου θηλυκού μέλους της οικογένειας. Αυτό συνέβαινε για τους εξής λόγους: α) Το αγόρι θα συνέχιζε το όνομα της οικογενείας. Ήταν ένας δυνατός εργάτης για όλες τις δουλειές που έφερναν εισόδημα στην οικογένεια. Θα παντρευόταν και θα έφερνε και άλλον άνθρωπο στο σπίτι και τέλος ήταν ο άντρας ο φύλακας, ο υπερασπιστής του σπιτιού που ο λόγος του είχε αξία. Η γυναίκα είχε πιο πολλά μειονεκτήματα γιατί οι δουλειές της θα περιορίζονταν πιο πολύ στο σπίτι, ενώ στα χτήματα αν και πολύ σημαντική η προσφορά της θεωρούταν βοηθητική προς τον άντρα. Κάποια στιγμή θα έφευγε από το σπίτι και μαζί της θα έπρεπε να πάρει και την προίκα και σε γενικές γραμμές ήταν ένα άτομο που το μεγάλωναν για να πάει στην παραγωγική του ηλικία να προσφέρει άλλου τις υπηρεσίες του. Ο λόγος της δεν είχε βάρος, η παρουσία της ήταν πίσω από τον άνδρα και γενικά υπήρχε ένα ολόκληρο σκεπτικό ριζωμένο βαθιά στη καθημερινότητα των παλιών ανθρώπων που θεωρούσαν την γυναίκα και ιδιαίτερα την ανύπαντρη, μπελά.
Όλα αυτά άρχισαν σιγά-σιγά να αλλάζουν από την εποχή του μεσοπολέμου και μετά όταν ή γυναίκα άρχισε να παίρνει έναν άλλο "αέρα", κ
άτι που συνέβαινε την εποχή εκείνη και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Μαζί με αυτή την νοοτροπία άρχισαν, αναπόφευκτα, να αλλάζουν και τα έθιμα του γάμου και με αργό αλλά σταθερό ρυθμό αυτή η αλλαγή συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Όπως την εποχή που διαδέχτηκε ή χριστιανική θρησκεία το αρχαίο ελληνικό δωδεκάθεο κάποια έθιμα του γάμου καταργήθηκαν και κάποια άλλα προσαρμόστηκαν στην φιλοσοφία και στις ανάγκες της νέας θρησκείας, έτσι και από το πρώτο μισό του 20ου αι. μέχρι σήμερα κάποια έθιμα καταργήθηκαν ενώ κάποια άλλα προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και την ευκολία της σύγχρονης εποχής. Περιττό είναι να πούμε ότι αυτές οι αλλαγές και τότε και στις σύγχρονες συγκυρίες δεν άλλαξαν μόνο τα του γάμου αλλά και ότι άλλο αφορά την καθημερινότητα και τον τρόπο σκέψης και διαβίωσης.
Έτσι, την εποχή του 19ου αι. όταν ένα κορίτσι έδειχνε ότι μπορεί να γίνει μάνα άρχιζε και η έγνοια του πατέρα για την αποκατάσταση του. Όσο πιο γρήγορα τόσο πιο καλά. Οι έρωτες τα χρόνια εκείνα ήταν ανεπίτρεπτοι έως ανύπαρκτοι και μην παίρνετε στα σοβαρά τα ρομαντικά διηγήματα ορισμένων συγγραφέων των
προηγούμενων αιώνων γιατί η βάση τους βρίσκεται πιο πολύ στη σφαίρα της φαντασίας ή σε πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις, παρά στην πραγματικότητα και ιδιαίτερα σε αυτήν των χωριών της περιοχής μας . Έτσι για την δουλειά αυτή υπήρχαν οι προξενητάδες – άντρες ή γυναίκες – οι οποίοι μόλις έβλεπαν ένα κορίτσι ότι είναι "στον καιρό του" προσπαθούσαν να σκεφτούν και το ταίρι του. Μπορεί όμως και ο πατέρας του γαμπρού να είχε στο νου του κάποια "τσούπα" που θεωρούσε ότι ταιριάζει στο σπίτι του ή στο γιό του ή η προίκα της θα βοηθούσε το σπίτι του, οπόταν έπιανε έναν έμπειρο και καταφερτζή προξενητή και του ζητούσε να μεσολαβήσει, με το αζημίωτο φυσικά. Το να ζητήσει ο γαμπρός από τον πατέρα του να ψάξει για κάποια κοπέλα συγκεκριμένη ή όχι ,ήταν λίγο σπάνιο, καθότι δεν τολμούσε να πει στον πατέρα του, ότι έχει έρθει ο καιρός του για γάμο, αυτά ήταν δουλειά του πατέρα και μόνον, μερικές φορές όμως συνέβαινε και αυτό. Από την εποχή του μεσοπολέμου και μετά άρχισαν τα πράγματα να αλλάζουν και να ανοίγουν οι άνθρωποι την καρδιά τους σε τέτοια θέματα.

Όταν λοιπόν έπιανε δουλειά ο προξενητής. Πήγαινε στο σπίτι της κόρης να συναντήσει τον πατέρα. Πριν μπει μέσα έφτυνε στον τοίχο του σπιτιού και έλεγε μυστικά ΄΄ όπως κολλάει το σάλιο μου έτσι να κολλήσουν και τα λόγια μου ΄΄ Χτυπούσε την πόρτα και έμπαινε στο σπίτι. Τα γυναικόπαιδα μετά τα σχετικά κεράσματα έφευγαν από το δωμάτιο και έμενε ο επισκέπτης με τον πατέρα να μιλήσουν. Ο προξενητής αφού παίνευε την φιλοξενία του νοικοκύρη που τον φιλοξενούσε εκείνη την στιγμή έμπαινε στο ψητό, του έριχνε την πρόταση που είχε να του κάνει και παράλληλα με μαε
στρία παρουσίαζε την τύχη την καλή που θα είχε η κόρη του στο σπίτι του γαμπρού. Ο πατέρας της νύφης δεν απαντούσε σχεδόν ποτέ την ίδια στιγμή μα έλεγε ότι θα το σκεφτεί για να δείξει μια διάθεση ότι δεν βιάζεται να ξεφορτωθεί την κόρη του αφού δεν είναι σκάρτο πράγμα. Αν ο πατέρας είχε πάνω από μια κόρες και ο προξενητής δεν ζητούσε την πρώτη, το προξενιό ήταν δύσκολο να στέρξει (ρ. στέργω = σημ. να γίνει, να δοθεί θετική απάντηση, συγκατάβαση - Σλαβική ρίζα κατάλοιπο της καθόδου των Σλάβων – 8ος-10ος αι μ.Χ ) γιατί αν πάντρευε πρώτα την δεύτερη ή την Τρίτη και άφηνε την πρώτη τα σχόλια που θα γινόταν στο χωριό θα ήταν ότι η πρώτη έχει κάποια αρρώστια ή κάποιο κουσούρι που δεν της επιτρέπει να παντρευτεί. Στην μόνη περίπτωση που μπορούσε να γίνει κάποια εξαίρεση ήταν όταν δεν ζητούσαν προίκα οπόταν ήταν ένα σοβαρό κίνητρο να παραβλέψουν τα σχόλια και να αυξήσουν την προίκα της πρώτης ώστε να έχει ένα πολύ σοβαρό λόγο για να έρθει ή σειρά της. Αν, λοιπόν ήταν θετικός στην πρόταση του προξενητή του έστελνε μετά από δυο μέρες μήνυμα με κάποιο μικρό παιδί να περάσει από το σπίτι. Όταν ερχόταν ο προξενητής του έλεγε την απόφαση του και κανόνιζαν να συναντηθούν οι δύο συμπέθεροι σε κάποιο σημείο που θα τους έβλεπε κόσμος, συνήθως στην πλατεία του χωριού. Αν ο γαμπρός ήταν από άλλο χωριό η συνάντηση γινόταν στο χωριό της νύφης. Όταν γινόταν η συνάντηση αμέσως στο χωριό διέρρεε η πληροφορία ότι κάτι ετοιμάζεται για την κόρη του τάδε. Μερικές φορές επενέβαιναν οι καλοθελητές που είχαν κάποια εμπάθεια για την μια ή την άλλη οικογένεια και έπιαναν κρυφά κάποια από τις δυο πλευρές και έριχναν τις κατηγόριες τους. Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση μέσα σε δυο ή τρεις μέρες από την συνάντηση γινόντουσαν τα λεγόμενα φανερώματα, όπου γινόταν ή επίσημη ανακοίνωση του προξενείού.Οι στενοί συγγενείς του γαμπρού κρατώντας ένα καλάθι με γλυκά στολισμένο με λουλούδια πήγαιναν στο σπίτι της νύφης. Ο γαμπρός σε αυτή την συνάντηση ήταν απών. Τα γλύκα του γαμπρού ανακατεύονταν σε ένα δίσκο με αυτά της νύφης και μοιράζονταν στους παρευρισκόμενους αμέσως μετά οι δυο συμπέθεροι κάθονταν δίπλα, δίπλα και παρουσία όλων συμφωνούσαν για την προίκα. Αν κάποιος από τους μελλονύμφους είχε χάσει τον πατέρα του τον ρόλο του πατέρα τον έκανε ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης της οικογένειας όχι απαραίτητα κάποιος συγγενής Μερικές φορές κάποιος συγγενής που γνώριζε γραφή τα έγραφε σε ένα χαρτί. Στο λεγόμενο προικοσύμφωνο γράφονταν αναλυτικά, ρούχα, οικιακά σκεύη, ζώα, χωράφια, μετρητά και ότι άλλο θεωρούταν την εποχή εκείνη χρήσιμο. Αφού τα έβρισκαν και σε αυτό το σημείο της συμφωνίας σηκωνόταν ο πεθερός και έδινε στη νύφη ένα δαχτυλίδι από τον γαμπρό μετά η πεθερά περνούσε στο κεφάλι της νύφης μια μπόλια ( μακρύ μαντίλι για κεφαλοδέσιμο) άρχιζαν τα κεράσματα με κρασί και μεζέδες και κανονίζονταν οι αρραβώνες που συνήθως γινόταν μία με δύο εβδομάδες μετά τα φανερώματα. Μερικές φορές που πλησίαζε ο χειμώνας οι αρραβώνες κανονίζονταν το ένα σαββατοκύριακο και ο γάμος το άλλο.
Οι αρραβώνεςΤην επόμενη μέρα από τα φανερώματα στα δυο
σπίτια άρχιζαν οι ετοιμασίες μα αυτό που είχε την μεγαλύτερη φασαρία ήταν της νύφης. Ετοίμαζαν γλυκά, ασβέστωναν, και ότι άλλο χρειαζόταν για να μην υπάρχουν σχόλια στο χωριό για ανοικοκυροσύνη. Οι αρραβώνες συνήθως γινόντουσαν σαββατοκύριακο ή κάποια μεγάλη γιορτή. Ο γαμπρός με τον πατέρα του πήγαιναν στους συγγενείς και φίλους και τους καλούσαν στην αρραβώνα τους έδιναν μάλιστα και από ένα λουλούδι συνήθως γαρούφαλλο για να μοσχοβολιστούν και να ευφρανθούν με το νέο που μάθαιναν. Την ημέρα των αρραβώνων το πρωί ο γαμπρός έστελνε στο σπίτι της νύφης ένα αρνί και τρία καλάθια στολισμένα με λουλούδια και κορδέλες με διάφορα δώρα όπως μαντίλια, κουλούρες, γλυκό κρασί, κοντογούνια για τη νύφη ένα καθρεφτάκι, χτένια, ψαλίδι και άλλα ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του γαμπρού. Τα καλάθια τα πήγαιναν τρία αγόρια που και οι δυο γονείς τους έπρεπε να ζούν. Σιγά, σιγά άρχιζαν να φτάνουν οι καλεσμένοι με τους συμπεθέρους και υποχρεωτικά ο παπάς που θα σταυρώσει τα δαχτυλίδια και θα τα περάσει στα δάχτυλα των μελλονύμφων. Αφού ευχηθούν θα δει ο γαμπρός τη νύφη για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία θα αρχίσει ή ακολουθία του αρραβώνα θα ανακοινώσουν ποιος θα είναι ο κουμπάρος και αμέσως μετά θα αρχίσει το γλέντι . Τελειώνοντας η νύφη θα σταθεί στην εξώπορτα και θα κερνάει ένα ποτήρι κρασί όλους τους καλεσμένους που φεύγουν.
Τις επόμενες ημέρες ο γαμπρός με την νύφη πήγα
ιναν μαζί να επισκεφθούν τους συγγενείς των δυο σογιών. Ο γαμπρός με καθημερινή ενδυμασία για να δείχνει την προκοπή του ενώ η νύφη φορούσε τα καλύτερα ρούχα που είχε και την κεντητή μπόλια που της είχε χαρίσει ο γαμπρός στους αρραβώνες για να δείχνει την ομορφάδα της. Οι συγγενείς τους κερνούσαν γλυκά και κρασί και τους εύχονταν την ώρα την καλή. Την πρώτη Κυριακή ή την πρώτη μεγάλη γιορτή μετά τα αρραβωνιάσματα οι μελλόνυμφοι πήγαιναν μαζί στην εκκλησία. Αν η νύφη ήταν από άλλο χωριό πήγαιναν στην εκκλησία του χωριού της νύφης. Τους πήγαιναν οι γυναίκες από το σόι της νύφης και μόνο. Η νύφη στολιζόταν με το καλύτερο φόρεμα και τα παπούτσια που της είχε στείλει ο γαμπρός την προηγούμενη μέρα για να εκκλησιαστούν. Τα ρούχα της εκκλησίας της τα έστελνε σε ένα καλάθι στολισμένο με κορδέλες ή λουλούδια και μέσα στα παπούτσια είχε βάλει και λεφτά τα οποία έπαιρνε το αγόρι που της τα φορούσε.
Ο γάμοςΜεγάλο γεγονός όχι μόνο για τις οικογένειες των μελλονύμφων μα και για όλο το χωριό ήταν η εβδομάδα του γάμου. Ο γάμος γινόταν πάντα Κυριακή μετά την εκκλησία συνήθως δηλαδή πρωινή ώρα. Οι ετοιμασίες όμως ξεκινούσαν από την προηγούμενη Δευτέρα. Έτσι λοιπόν την Δευτέρα το πρωί οι φίλες της νύφης πήγαιναν στο σπίτι της και με τραγούδια καλούσαν τη νύφη να ανοίξει την πόρτα και να τις υποδεχθεί. Εκείνη τις περίμενε στην πόρτα με ένα δίσκο με γλυκά και κερνούσε κάθε μια που έμπαινε μέσα. Ο σκοπός ήταν να βγάλουν τα προικιά της νύφης από τα μπαούλα και να τα πλύνουν στη
βρύση του χωριού. Τα φόρτωναν στα ζώα και τα κατέβαζαν στην ξερόβρυση εκεί όλη την ημέρα έπλεναν. Η κάθε μια από τις φίλες, επειδή ήταν πολλά τα ρούχα, έφερνε και την σκαφίδα της. Κάποια στιγμή της ημέρας θα περνούσε ο γαμπρός και θα ασήμωνε με τάλιρα κάθε μια σκαφίδα. Τα λεφτά αυτά ήταν για τις φίλες της νύφης. Η μάνα της νύφης εκείνη την ημέρα έσφαζε κότα και το μεσημέρι θα πήγαινε στη ξερόβρυση για να φάνε οι κοπέλες. Τα ρούχα το βράδυ τα έφερναν στο σπίτι. Την επόμενη μέρα μαζεύονταν πάλι οι φίλες της νύφης στο σπίτι και ξεκινούσαν το τέντωμα και το σιδέρωμα. Κάθε ρούχο που ήταν για σιδέρωμα το ράντιζαν με ροδόσταγμα. Όσα ρούχα δεν είχαν στεγνώσει από την προηγούμενη μέρα τα έβγαζαν από τα καλάθια – τα ξεκοφινώνανε - και τα άπλωναν την δεύτερη ημέρα. Η ετοιμασία των προικιών κρατούσε μέχρι την Τετάρτη. Η μάνα κάθε μέρα έκανε το τραπέζι στις κοπέλες και την Τετάρτη που ήταν νηστήσιμη μέρα τους έψηνε χταπόδι. Το απόγευμα της Τετάρτης που είχαν τελειώσει το σιδέρωμα άρχιζαν το στήσιμο των προικιών. Δηλαδή τα τακτοποιούσαν σε ένα δωμάτιο όμορφα, τα πιο πλουμιστά να φαίνονται τα άλλα από κάτω μερικά τα κρεμούσαν από σχοινιά για να περάσει ο κόσμος να τα ασημώσει. Την ώρα που τα έστηναν τραγουδούσαν σχετικά τραγούδια και η μάνα κερνούσε τις κοπέλες με γλυκά. Το ίδιο απόγευμα στο σπίτι του γαμπρού μαζεύονται οι συγγένισσες του να αναπιάσουν το προζύμι για να φτιάξουν τις κουλούρες του γάμου. Το νερό από το πηγάδι το έβγαζε ένα αρσενικό παιδί που ζούσαν και οι δυο γονείς του και το πήγαινε στο σπίτι το ακουμπούσε δίπλα από την σκάφη που θα ζύμωναν και τότε οι γυναίκες που είχαν μαζευτεί τραγουδούσαν γύρω από τη σκάφη και στο τέλος έριχναν μέσα λεφτά τα οποία έπαιρνε το παιδί. Την επομένη μαζεύονται οι συγγενείς του γαμπρού στο σπίτι του για να ζυμώσουν τις κουλούρες. Ενώ οι γυναίκες ζυμώνουν ο γαμπρός κερνάει τους άντρες κρασί και αρχίζουν το γλέντι. Στο σπίτι της νύφης μαζεύονται οι συγγενείς της για να φτιάξουν τις δίπλες. Από το σπίτι της νύφης περνάνε χωριανοί της σειριάς της για να ασημώσουν τα προικιά. Το μεσημέρι οι συγγενείς του γαμπρού με άλογα και κάρα φεύγουν για το σπίτι της νύφης για να πάρουν τα προικιά. Οι συγγενείς της νύφης τα μαζεύουν και τα βάζουν στα μπαούλα και τα μάλλινα τα κάνουν μπόγους. Όταν φτάνουν οι φίλοι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης αυτή τους κερνάει κρασί και τους περνάει πίσω από το λαιμό ένα λευκό μαντίλι και στα άλογα που θα μεταφέρουν τα προικιά τα στολίζει στο καπίστρι με λουλούδια και μαντίλια μεταξωτά τα οποία παίρνουν μετά οι αγωγιάτες. Αφού φορτώνουν τα προικιά στα κάρα και στα άλογα αρχίζει και ένα ψιλόπλιάτσικο. Οι φίλοι του γαμπρού παίρνουν επιπλέον ότι βρουν μπροστά τους από γλάστρες μέχρι σιδεροστιές. Οι συγγενείς της νύφης τους κυνηγάνε δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα γέλιου και ευφορίας. Αφού τα μεταφέρουν τραγουδώντας με νταούλια και πίπιζες στο σπίτι του γαμπρού αρχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί.
Την Παρασκευή πριν τον γάμο τα δυο σόγια μαζεύονται για να σφάξουν τα ζωντανά που θα καταναλωθούν στο γάμο συνήθως η διαδικασία αυτ
ή ήταν η αφορμή για ολοήμερο γλέντι
Το Σάββατο μαζεύονται οι δυο σειριές στο σπίτι του γαμπρού για να στολίσουν το νυφικό κρεβάτι. Από τα προικιά της νύφης παίρνουν τα ρούχα που χρειάζονται και τα στρώνουν στο κρεβάτι. Το στρώσιμο κάνουν μόνο οι ανύπαντρες φίλες της νύφης. Μπαίνει μέσα ο γαμπρός δεν του αρέσει το στρώσιμο και το ξεστρώνει. Αφού το ξαναστρώσουν οι κοπέλες, μπαίνει μέσα ο κουμπάρος και το ξεστρώνει και τρίτη φορά ξεστρώνεται το κρεβάτι από το γαμπρό. Στο τέλος αφού αρέσει σε όλους το στρώσιμο ρίχνουν πάνω στο κρεβάτι ένα αρσενικό παιδί φρέσκοβαφτισμένο που ζούν και οι δυο γονείς του. Από το κρεβάτι το σηκώνει μόνο η νύφη και το δίνει στη μάνα του παιδιού. Μετά περνάνε όλοι οι καλεσμένοι και ραντίζουν το κρεβάτι με ρύζι ,σιτάρι και ροδοπέταλα. Ρίχνουν ο καθένας και το ασή
μωμα του με λεφτά. Καθ΄ όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα τραγούδια που λέγονται είναι σχετικά με το στρώσιμο του νυφιάτικου κρεβατιού. Ο γαμπρός με την νύφη περιμένουν τους καλεσμένους στο χώρο που θα ακολουθήσει το γλέντι. Ένας, ένας οι καλεσμένοι αφού ευχηθούν στο κρεβάτι περνάνε από το γαμπρό και τη νύφη και τους εύχονται. Του γαμπρού του κρεμάνε στο κοντογούνι του λεφτά ενώ της νύφης κρεμάνε χρυσαφικά. Η πεθερά της κρεμάει στο λαιμό της το γιορντάνι - νομίσματα και μεταλλικά φυλαχτά δεμένα μεταξύ τους με λεπτές αλυσίδες - . Αργότερα όταν βγήκαν τα χαρτονομίσματα που είχαν μεγαλύτερη αξία τα μεταλλικά χρήματα καταργήθηκαν και έτσι σιγά, σιγά χάθηκε και το γιορντάνι. Τελειώνοντας αυτή η διαδικασία βγαίνουν οι μεζέδες που έχουν φέρει οι συγγενείς του ζευγαριού και το κρασί ρέει άφθονο κέρασμα του γαμπρού. Το γλέντι που ακολουθεί με τα νταούλια και τις πίπιζες κρατάει μέχρι το πρωί. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα γλέντια την εποχή εκείνη γινόταν συνήθως μέρα, όσοι καθόντουσαν και τη νύχτα για να συνεχίσουν το γλέντι είχαν για φωτισμό τα λυχνάρια αλλά αυτό δεν έπαιζε καμία σημασία αφού το άφθονο κρασί τους είχε δώσει την ικανότητα να μην δίνουν σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες.
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥΜε το που χτυπούσε ο παπάς την καμπάνα για τον όρθρο της Κυριακής οι φίλοι του γαμπρού και οι φίλες της νύφης πήγαιναν με τραγούδια και νταούλια στα σπίτια αντίστοιχα των μελλονύμφων να τους ξυπνήσουν με σχετικά τραγούδια και να αρχίσουν να τους ετοιμάζουν για το μυστήριο του γάμου. Οι υπόλοιποι συγγενείς άναβαν τις φωτιές και έβαζαν τα αρνιά για να ψηθούν. Μετά το τέλος της εκκλησίας οι σειριές των δυο σογιών μαζεύονταν στα σπίτια του γαμπρού και της νύφης αντίστοιχα και περίμεναν να ετοιμαστεί το ζευγάρι .Τους κερνούσαν γλυκά. Οι φίλες της νύφης στόλιζαν τη νύφη τραγουδώντας. Τα ρούχα της νύφης ήταν : Κεντημένη μπόλια από μετάξι , πλουμιστό κοντογούνι, λευκή φούστα με πλούσιο κέντημα στην κάτω μεριά, βελούδινη ποδιά με κέντημα, λευκό πουκάμισο με κεντητά μανίκια στην άκρη, ζώνη βελούδινη με πόρπες και τέλος μαύρα παπούτσια. Τα γιορντάνια και τα χρυσαφικά τα κρεμούσαν στο λαιμό της νύφης και κάλυπταν όλο το στήθος με εντυπωσιακό τρόπο. Του γαμπρού ήταν: κοντογούνι μαύρο κεντητό, μακριά λευκή φουστανέλα, λευκό πουκάμισο που του είχε στείλει δώρο η νύφη στα ειδώματα, ζωνάρι από σκληρό δέρμα ή σελάχι, άσπρο καλσόν με μαύρες κορδέλες και μαύρες φούντες και τέλος μαύρα τσαρούχια με φούντα. Από το σελάχι του αντί για πιστόλα και μαχαίρι κρεμόντουσαν μεταξωτά μαντίλια. Το ντύσιμο του γαμπρού και της νύφης το έκαναν οι φίλοι τους και τα παπούτσια της νύφης της τα φορούσε η πιο μικρή στην ηλικία φιλενάδα της ενώ η παροιμία που λέει στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό είχε εφαρμογή την εποχή εκείνη. Αφού τον έντυναν οι φίλοι του τον έβγαζαν στην αυλή του σπιτιού και μπροστά σε όλη τη σειριά οι φίλοι του τον ξύριζαν το ζεστό νερό και το σαπούνι το έφερνε η μάνα του μέσα σε έναν δίσκο στολισμένο με κορδέλες και λουλούδια. Όταν τελείωναν τα στολίσματα του γαμπρού τον έπαιρναν με νταούλια και τραγούδια και πήγαιναν να πάρουν την νύφη από το σπίτι της. Μόλις έφταναν στο σπίτι της ένα σερνικό παιδί πήγαινε στο γαμπρό ένα ποτήρι νερό και εκείνος αφού το έπινε ασήμωνε το ποτήρι. Τότε έβγαινε η νύφη και φιλούσε το χέρι του πεθερού και της πεθερά της και μετά ο γαμπρός των δικών του πεθερικών. Στο δρόμο για την Εκκλησιά μπροστά πήγαιναν τα νταούλια και άντρες που κουβαλούσαν καλάθια με τις στολισμένες ψωμοκουλούρες, μετά η νύφη καβάλα σε στολισμένο άλογο ή άμαξα και στο πλάι της όλες οι γυναίκες. Πιο πίσω πήγαινε ο γαμπρός με τους άντρες και όλοι μαζί τραγουδούσαν τραγούδια του γάμου. Τα μεταγενέστερα χρόνια την εποχή του μεσοπολέμου η συνάντηση του ζευγαριού άρχισε να γίνεται στην πόρτα της εκκλησίας. Πρώτος στην εκκλησία έμπαινε ο κουμπάρος και πήγαινε στο τραπέζι που ήταν τα στέφανα και άφηνε το δώρο του που ήταν συνήθως ένα φόρεμα για τη νύφη. Κρατούσε και τρεις λαμπάδες που τις έδινε αναμμένες να τις κρατούν τρία ΄σερνικά παιδιά. Τελειώνοντας το μυστήριο περνούσαν όλοι να ευχηθούν στους νεόνυμφους ο γαμπρός έπαιρνε την νύφη και τη σειριά του και πήγαιναν στο σπίτι του. Στο σπίτι τους περίμενε στην πόρτα η μάνα του γαμπρού φωρόντας στην πλάτη ένα λευκό μαντίλι. Εκεί τους κερνούσε και τους δύο γλυκό του κουταλιού σταφύλι και γλυκό ποτό μετά έριχνε κάτω ένα πέταλο ή ρόιδο που έπρεπε να το πατήσει η νύφη για να μπει στο σπίτι. Περνούσε το μαντίλι που είχε ρίξει στην πλάτη της πίσω απο τα κεφάλια των νεονύμφων και τους τραβούσε και τους δυο μέσα στο σπίτι. Σε κάποια χωριά της περιοχής μας και ίσως και στο δικό μας πριν τους περάσει το μαντίλι τους ράντιζε με νερο με την βοήθεια ενός κλαδιού ελιάς. Η σειριά της νύφης πήγαινε να γλεντήσει στο πατρικό της. Ήταν αδιανόητο την εποχή εκείνη τα συμπεθερικά να γλεντήσουν μαζί στο σπίτι του γαμπρού. Αν τύχαινε κανένας από την σειριά της νύφης να πάει να γλεντήσει στο τραπέζι που έκανε ο γαμπρός τον έδιωχναν άρον, άρον και μερικές φορές του φόρτωναν στην πλάτη το σαμάρι του γαιδάρου και τον ξεπροβόδιζαν με σπαρταριστά γέλια. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως το γλέντι που είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν στου γαμπρού καθώς εκεί ήταν τα όργανα και εκεί γινόταν ο χορός. Στου πατέρα της νύφης το σπίτι το γλέντι γινόταν με τραγούδια της τάβλας. Στου γαμπρού τώρα το σπίτι υπήρχε ένα τραπέζι στολισμένο με λευκό κεντητό τραπεζομάντηλο και λουλούδια. Στην μπροστινή μεριά του ήταν αραδιασμένες οι ψωμοκουλούρες και στη μέση του καθόταν το ζευγάρι, δεξιά του ο παπάς και μετά ο πατέρας και τα υπόλοιπα παιδιά του. Αριστερά καθόταν ή μάνα και δίπλα της τα αδέλφια του πατέρα. Ο παπάς ευλογούσε το τραπέζι και ξεκινούσε το γλέντι, έκοβαν τις κουλούρες και μοίραζαν το κρέας από τα αρνιά που πλέον είχαν ψηθεί . Τον πρώτο χορό τον έσερνε η νύφη που την κρατούσε ο γαμπρός, μετά ο γαμπρός, ο κουμπάρος, η μάνα του γαμπρού και τέλος ο πατέρας του. Ο χορός ήταν πάντα ο καλαματιανός και για κάθε έναν από αυτούς που χόρευαν υπήρχε σχετικό τραγούδι. Μόλις τελείωναν οι συγγενείς έμπαινε στο χορό και ο κόσμος και κάθε ένας που ήθελε να χορέψει μπροστά πήγαινε στην ορχήστρα έριχνε λεφτά και μερικές φορές παρήγγελνε τραγούδι. Όταν άρχιζε να νυχτώνει ο γαμπρός με την νύφη αποχωρούσαν για το νυφικό κρεβάτι. Με την ευχή του παπά και των γονέων για καλούς απογόνους αποχωρούσαν με την συνοδεία της μάνας που τους έβαζε στο δωμάτιο και αποχωρούσε. Το γλέντι έξω συνεχιζόταν μέχρι την στιγμή που έβγαινε ο γαμπρός στο μπαλκόνι και έριχνε μια τουφεκιά σημάδι ότι όλα πήγαν καλά με την νύφη ( αν την έριχνε την τουφεκιά μέσα στο σπίτι τότε….). Αυτό περίμεναν οι καλεσμένοι. Έπεφταν τουφεκιές έσπαγαν πιάτα και ζεσταινόταν το γλέντι πιο πολύ. Σε μερικά χωριά συνήθιζαν να βγάζουν το σεντόνι ή το εσώρουχο της νύφης όχι όμως στο δικό μας που αρκούνταν να πιστέψουν μόνο στην τουφεκιά του γαμπρού. Το γλέντι αυτό κρατούσε μέχρι το πρωί ενώ ο γαμπρός και η νύφη δεν ξανακατέβαιναν. Την άλλη μέρα πήγαιναν οι φίλοι του γαμπρού και τραγουδούσαν για να ξυπνήσουν τους νεόνυμφους τότε κατέβαινε η νύφη και κερνούσε γλυκά τους φίλους του γαμπρού και περνούσε πίσω από το λαιμό τους ένα λευκό μαντίλι. Την επόμενη μέρα του γάμου γινόταν και το πρώτο τραπέζι που έκαναν οι νεόνυμφοι στο σπίτι τους και το έκαναν στου συγγενείς του γαμπρού. Ήταν και η τελευταία γαμήλια εκδήλωση. 
 Τάκης Δ. Γλιάτας

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες