27 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ…

Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία, τη δική του πορεία μέσα στο παρελθόν και είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει στο παρόν. Αυτό σαν Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από άλλους λαούς, γιατί αυτό που μας χαρακτηρίζει κατά το ήμισυ είναι η πλούσια ιστορική κληρονομιά μας.
Έτσι και σε μία τοπική κοινωνία τα ιστορικά στοιχεία που έχει σαν παρακαταθήκη είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν και τη βοηθούν να σέβεται την ιστορία της, να αγωνίζεται στο παρόν της, να δημιουργήσει περισσότερα για το μέλλον της.
Με λίγα λόγια το παρελθόν μας μέσα από μια ορθή οπτική γωνία είναι ένας κανόνας που μας διδάσκει συνεχώς. Δεν υπάρχει πόλη ή χωριό στην Ελλάδα που να μην έχει να επιδείξει κάποιο σημαντικό ιστορικό μνημείο, κάποιο φυσικό ή τεχνητό μνημείο που να χαρακτηρίζει την ιστορική του πορεία. Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσε και το δικό μας χωριό να μην έχει να επιδείξει κάποια στοιχεία που να είναι χαρακτηριστικά του παρελθόντος του και μάλιστα πολύ σημαντικά σε σχέση με το μέγεθος του.
Ένα από αυτά, που θα θέλαμε σήμερα να αναφέρουμε, είναι το τέμπλο του κεντρικού ναού του χωριού μας. Ένα έργο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Καλαμάτας, το οποίο χαρακτηρίζει την εποχή της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού του χωριού μας και γενικότερα της Τριφυλίας, που επήλθε από την κερδοφόρα, την εποχή εκείνη, καλλιέργεια της σταφίδας.
Το τέμπλο αυτό είναι έργο του 1870 από άγνωστο προς το παρόν καλλιτέχνη και προϊόν ιδιαίτερα χρονοβόρο. Μάλιστα ειδικοί που ήρθαν για να εκτιμήσουν την κατάστασή του ανέφεραν ότι αν το έφτιαχνε ένας άνθρωπος σίγουρα θα χρειαζόταν μία ζωή για να το τελειώσει. Αυτό το καλλιτεχνικό μνημείο λοιπόν τη στιγμή αυτή που μιλάμε κινδυνεύει με κατάρρευση από την φθορά του χρόνου και από κάποιες ατυχείς παρεμβάσεις ανευθυνο-υπεύθυνων πάνω σε αυτό.
Μια ομάδα συγχωριανών μας εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει αρχίσει κάποιες ενέργειες για τη διάσωσή του κάνοντας επαφές με διάφορους φορείς, τοπικούς και άλλους, για να εξασφαλιστούν χρήματα για τη συντήρηση του, γιατί πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος γι’ αυτή τη δουλειά είναι πολύ μεγάλο εξ αιτίας του μεγέθους του και της φθοράς που έχει υποστεί. Απ’ ότι μαθαίνουμε πάντως, οι τελευταίες επαφές, έχουν γίνει, με τον υπουργό πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά που είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών που υπάγεται το έργο αυτό. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και γρήγορα να δούμε το σπουδαίο αυτό έργο στην αρχική του κατάσταση. Θα παρακολουθούμε τις προσπάθειες τους και θα σας ενημερώνουμε.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Σε σταθερά χαμηλή πτήση βρίσκονται οι τιμές του ελαιολάδου, σε μια περίοδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αδράνεια κάθε χρόνο, αφού η Ισπανία έχει ήδη μπει με μεγάλες ποσότητες στην παραγωγή και «έχει καθιερώσει» τιμές.

Στη Μεσσηνία, οι τιμές παραγωγού κινούνται μεταξύ 2,05 και 2,10. Χαρακτηριστικό είναι ότι προσφέρονται στους Ιταλούς λάδια με τιμή για παράδοση στην Ιταλία 2,20 ευρώ το κιλό και αυτοί δεν αγοράζουν. Σύμφωνα με καλό γνώστη της αγοράς, το σκεπτικό που έχουν είναι «γιατί να πάρω στο 2,20 και να πληρώνω τόκους; Θα πάρω όταν θα έχω ανάγκη και ας είναι στο 2,25». Οι τάσεις των τιμών πρέπει να δείχνουν «σταθερά» και «χαμηλά», διότι αυτό είναι αναγκαίο για μεγαλύτερη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

Οι παραγωγοί στη Μεσσηνία είναι επιφυλακτικοί και δεν προχωρούν σε πωλήσεις. Ποσότητες πουλήθηκαν την περίοδο της συγκομιδής, για να πληρωθούν πιεστικές οφειλές.

26 Φεβρουαρίου 2009

8.284 ΕΚ. ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ


ΜΕ αρκετές απουσίες και κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων ψήφισε τελικά, εν μέσω λίγων τοποθετήσεων, τον οικονομικό προϋπολογισμό του δήμου για το 2009 που αγγίζει φέτος τα 8,284 εκ. ευρώ, στην συνεδρίαση του Σώματος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε διαφορετικό κλίμα απο αυτό που συνηθίζαμε τα τελευταία χρόνια καθώς μόνο παραβρέθηκαν στην διαδικασία μόνο 2 απο τους 7 συνολικά συμβούλους της μειοψηφίας που καταψήφισαν για τους δικούς τους λόγους τον Προυπολογισμό! Σε ότι αφορά την ουσία του προϋπολογισμού με θετικό μάτι για την υλοποίησή του εκφράστηκε η πεποίθηση από την δημοτική αρχή ότι θα υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από ό,τι ο προϋπολογισμός της προηγούμενης χρονιάς. Ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση από την προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας μετά την οποία ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς υποστήριξε ότι αποτελεί ένα προϋπολογισμό που περιλαμβάνει όλες τις ανελαστικές δαπάνες και σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του, το τεχνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι δεν συμπεριλφθησαν 80 χιλ. μονον απο το συνολικό του ύψος. Ο κ. Καλοφωλιάς εξήγησε ότι ο προυπολογισμός που συντάσσει η δημοτική αρχή την τελευταία εξαετία, είναι πραγματικός και υλοποιήσιμος'. Υπογράμμισε τέλος ότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το υπαλληλικό προσωπικό θα τον υλοποιήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο από περσι που άγγιξε σε ποσοστό το 75%. Στην εξέλιξη της διαιδκασίας ακολούθησαν ερωτήσεις για επιμέρους ζητήματα από συμβούλους της αντιπολίτευσης, όπου ο κ. Δήμαρχος απάντησε σε όλους. Στην ψηφοφορία με την οποία επικυρώθηκε ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από όλη την συμπολίτευση, ενώ τον καταψήφισαν οι δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

25 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΛΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ


Να συνεχίσουν την καλή πορεία και τις επόμενες αγωνιστικές θέλουν άπαντες στο στρατόπεδο του Μιλτιάδη μετά την ευρεία νίκη επί του Απόλλωνα Πεταλιδίου.

Η ομάδα του Δημήτρη Λίτσα πραγματοποίησε καλή εμφάνιση και κατάφερε να πάρει το τρίποντο που το ήθελε πάρα πολύ για να παραμείνει πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.



Λυμπερόπουλος: «Θέλαμε τη νίκη και την πήραμε»

Ο νεαρός μεσοεπιθετικός του Μιλτιάδη Κούλης Λυμπερόπουλος μίλησε στην «ΕΠΙ» για τον αγώνα με τον Απόλλωνα Πεταλιδίου επισημαίνοντας: «Η αλήθεια είναι ότι για μας ήταν ένας εύκολος αγώνας. Ξεκινήσαμε δυνατά από την αρχή και αυτό μας έδωσε δύναμη για τη συνέχεια. Είχαμε λίγο άγχος αλλά το ξεπεράσαμε πετυχαίνοντας ένα γρήγορο γκολ. Θέλαμε πάρα πολύ τη νίκη και τελικά τα καταφέραμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη αλλά θα παλέψουμε όπως κάνουμε από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Βλέπουμε κάθε αγώνα ξεχωριστά, και επιζητούμε και άλλες νίκες που θα μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην κατηγορία».



Επιστρέφουν Β. Καλογερόπουλος και Γεωργόπουλος

Κατά τα άλλα καλά νέα υπάρχουν στην ομάδα όσον αφορά τους τραυματισμούς αφού επιστρέφουν ο Β. Καλογερόπουλος και Γεωργόπουλος. Όσον αφορά την προετοιμασία σήμερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά προπόνηση όπως αύριο και την Παρασκευή. Το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει τριήμερο ρεπό από την τεχνική ηγεσία Σαββατοκύριακο και Καθαρά Δευτέρα χωρίς ακόμα αυτό να έχει ξεκαθαρίσει.

πηγή:www.kalnews.g

Ο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ


Την ερχόμενη Κυριακή 1η Μαρτίου 2009 ο πολιτιστικός σύλλογος Μουζακίου διοργανώνει τον ετήσιο αποκριάτικο χορό του στο κέντρο '' ψαράκια '' στη Χώρα. Έτσι μετά το τέλος της παρέλασης των αρμάτων στους Γργαλιάνους το γλέντι θα μεταφερθεί στη Χώρα με πρωτοστάτες τους Μουζακιώτες που φημίζονται για την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεών τους. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε τέλεια.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ


ΤΙΣ νέες τάσεις στην καλλιέργειας της Ελιάς στην Ευρώπη αλλά και την καταπολέμηση των ζιζανίων με εφαρμογές στην καλλιεργητική φροντίδα της ελιάς, αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Αναλύοντας τις τάσεις της εποχής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τομέα των Αγροτικών Εφαρμογών κ. Νάνος δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι "ο αρχικός στόχος είναι να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον όσο γίνεται και δεύτερον να μένουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη του παραγωγού, επομένως σκοπός μας είναι να γίνεται καλλιέργεια ποιο αποδοτική και ουσιαστική και πάνω από όλα οικονομική" για να προσθέσει ότι "θέλουμε μια παραγωγή με μείωση του κόστους, χωρίς να καταπονείται με φάρμακα, να μην μολύνει το περιβάλλον, επομένως θεωρούμε ότι όλα αυτά προυποθέτουν την ανάγκη για βιωσιμότητα της ελιάς και ήδη γνωρίζουμε ότι οι τιμές είναι χαμηλές".
Συμπλήρωσε ακολούθως ότι "στην ημερίδα προτείναμε λύσεις με ........

βάση τις νέες τάσεις στην Ευρώπη σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές και η πρώτη λύση θα ήταν να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσο μας επιτρέπεται και η δεύτερη λύση είναι η ποιότητα του παραγόμενου προιόντος ώστε να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που έρχονται από το εξωτερικό".

Στην ημερίδα εκφράστηκαν λύσεις πάνω στο φλέγον ζήτημα της ορθής γεωργικής πρακτικής που αφορά την αντιμετώπιση των ζιζανίων στο χώρο της ελιάς, αλλά και την σωστή καλλιεργητική φροντίδα που οφείλουν να αναπτύξουν οι παραγωγοί ώστε να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις στο μέλλον.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο καθηγητής του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου κ. Γέμπτος τόνισε ότι "η βασική ιδέα ήταν να μελετήσουμε την επίδραση των διαφόρων μεθόδων ελέγχου των ζιζανίων στην ελιά και το δεύτερο σχέδιο είναι να εφαρμόσουμε την γεωργία ακριβείας στην ελιά" για να συμπληρώσει ότι "στη πρώτη περίπτωση μελετούμε την χρήση χλοοκοπτικών ή ζιζανιοκτόνων έναντι στην κατεργασία του εδάφους, δηλαδή οι φρέζες και τα υπόλοιπα και η δεύτερη περίπτωση είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα διαχείρισης της ελιάς ώστε να διαχειριζόμαστε κάθε κομμάτι καλλιέργειας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και όχι όπως πράττει η συμβατική καλλιέργεια της ελιάς".

Ο εκπρόσωπος της ομάδας παραγωγών Νέα εποχή υποστήριξε ότι "το θέμα μας αφορά όλους και συζητήθηκε από τους παραγωγούς εδώ και χρόνια με στόχο την σωστή πρακτική στο θέμα της ελαιοκαλλιέργειας και καταπολέμησης των ζιζανίων και αυτή την ανησυχία είχαμε στην Ομάδα μας και βρήκαμε την ευκαιρία να την εκφράσουμε με ένα πείραμα". Στην ημερίδα προβλήθηκαν βίντεο για τις τάσεις που ακολουθούνται σε Ευρωπαικό επίπεδο, ενώ η αίθουσα κατακλύστηκε από παραγωγούς που ενημερώθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Νάνου ότι οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν παρελθόν και επομένως πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για αύξηση της παραγωγής και τελειοποίησης της ποιότητας των προιόντων.
πηγή:http://filiatranews.blogspot.com/

Η Μονσάντο καλλιεργεί τον… τρόμο

Σε συνέχεια των δημοσιεύσεων για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Μονσάντο στους Γαργαλιάνους και μετά από επισήμανση αναγνώστη μας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την αξιοπιστία της συγκεκριμένης εταιρείας. Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.tvxs.gr

Τη στιγμή που τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγιεινής των Τροφίμων δηλώνουν πως τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, το νέο ντοκιμαντέρ της Μαρί-Μονίκ Ρομπίν δημοσιεύει νέα στοιχεία για τον αναξιόπιστο χαρακτήρα των εν λόγω «επιστημονικών» ερευνών. Με το νέο της ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «Μονσάντο, μια επιχείρηση που θέλει το καλό σας», η κ.Ρομπίν προκαλεί στο κοινό πραγματική ανατριχίλα! Στο ντοκιμαντέρ αυτό, η κ.Ρομπίν αποκαλύπτει στοιχεία που φανερώνουν ότι η πίεση που δέχεται η επιστημονική κοινότητα από το λόμπι των εταιριών παραγωγής μεταλλαγμένων τροφίμων είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι έρευνες καταλήγουν να μη διενεργούνται ποτέ με αντικειμενικότητα. Έτσι, τα αποτελέσματά τους δεν είναι ούτε ακριβή, ούτε αξιόπιστα. Εν ολίγοις, η κατάσταση θυμίζει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ταινία «Έριν Μπρόκοβιτς», χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει η Τζούλια Ρόμπερτς για να «σώσει» την κατάσταση και να αποτρέψει τη βλάβη της υγείας των ανθρώπων! Στο χώρο των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων κυριαρχεί η εταιρία Μονσάντο. Ωστόσο, τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν είναι το μόνο «μελανό σημείο» της εν λόγω εταιρίας. Από τη στιγμή της ίδρυσής της, το 1901, η εταιρία δεν έχει σταματήσει να παράγει προϊόντα που αποδεικνύονται εντέλει άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και καταλήγουν να απαγορεύονται από δημόσιους φορείς, όταν ήδη έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Στη λίστα των «δημιουργημάτων» της εταιρίας ανήκουν δηλητήρια κάθε είδους, από καρκινογόνα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, μέχρι και αυξητικές ορμόνες που έχουν ήδη απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς, λοιπόν, η Μονσάντο κατορθώνει να συνεχίζει ανενόχλητη την παραγωγή επικίνδυνων προϊόντων; «Η Μονσάντο έχει τεράστια επιρροή και ιδιαίτερα στον επιστημονικό κόσμο, καθώς και στο Λευκό Οίκο! Ο λόγος είναι πως η οικονομική ενίσχυση των περισσότερων επιστημονικών ερευνών στην ουσία περνά από τα χέρια της Μονσάντο! Γι’ αυτό και καμία από αυτές τις έρευνες δεν είναι πραγματικά επιστημονική, ούτε αντικειμενική», εξήγησε η κ.Ρομπίν
πηγή:http://valta-trifilias.blogspot.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Δημοσιέυουμε και μερικές άλλες φωτογραφίες απο τις αποκριάτικες εκδηλώσεις μαζί με το δελτίο τύπου του συλλόγου γυναικών






Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε ο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο 21 -22 Φεβρουαρίου 2009, στον Πύργο Τριφυλίας από το Σύλλογό μας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου, το Δήμο Γαργαλιάνων και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «ΝΕΣΤΩΡ».
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις έπαιξε η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, που τραγούδησε παλιά νοσταλγικά τραγούδια το Σάββατο το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεταιρισμού «ΝΕΣΤΩΡ».
Τα τραγούδια πλαισίωναν το σκετς «Τα ειδώματα και τα προξενιά για το γάμο του Κουτρούλη». Ακολούθησε αποκριάτικος χορός.
Την Κυριακή το πρωί έγινε το ντύσιμο της νύφης στο Μουζάκι, και η αναχώρησή της για την τελετή του γάμου μέσα σε ξεκαρδιστικά δρώμενα, χορούς, αλλά και κάποια απρόοπτα, με αποκορύφωμα την αρπαγή της νύφης από ομάδα μοτοσικλετιστών.
Κατόπιν όλο το συμπεθεριό έφτασε μαζί με τα προικιά στην κεντρική πλατεία του Πύργου, όπου έγινε το ξύρισμα του γαμπρού και στη συνέχεια ο γάμος, μετά από διαφωνίες μεταξύ των συμπεθέρων για την προίκα, ανάγνωση του προικοσυμφώνου και άλλα ευτράπελα. Ο κόσμος διασκέδασε πάρα πολύ και όλοι ευχήθηκαν να γίνονται κάθε χρόνο τέτοιες εκδηλώσεις, και μάλιστα με τη συνεργασία των δυο Δημοτικών Διαμερισμάτων Πύργου και Μουζακίου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων, οι δυο αντιδήμαρχοι Στάθης Σοκορέλης και Γιάννης Κατσούλας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Γεωργιόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος και Προϊσταμένη ΔΟΥ Γαργαλιάνων κα Μάρθα Μιχαλοπούλου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Δ.Δ. Πύργου και Δ.Δ. Μουζακίου, τοπικοί σύμβουλοι, η Πρόεδρος του Μορφωτικού συλλόγου Γαργαλιάνων κα Νιόνια Κυριακοπούλου, ο πρώην Πρόεδρος του «ΝΕΣΤΟΡΑ», ιδιοκτήτης της εφημερίδας «ΜΑΧΗ» Παναγιώτης Κατσούλας κ.α.
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

24 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο το πρώτο μέρος των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο χωριό μας. Το κέφι δεν είχε προηγούμενο. Όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις δήλωσαν ότι ήταν κάτι που θα τους μείνει αξέχαστο. Πιο συγκεκριμένα:
Το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του οινοποιητικού συνεταιρισμού ΝΕΣΤΩΡ στον αποκριάτικο χορό του συλλόγου γυναικών, έγινε και το προξενιό του αποκριάτικου γάμου. Μεταξύ άλλων το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Γαργαλιάνων ο οποίος τόνισε την πρωτοπορία του χωριού μας στο πολιτισμό και την συμμετοχή των κατοίκων σε αυτόν. Ευχαρίστησε την μαέστρο της δημοτικής χορωδίας Ασπροπύργου κ. Καπρούλια για το ωραίο πρόγραμμα που προσέφεραν και ζήτησε να μεταφέρουν τις προσωπικές του ευχαριστίες στον δήμαρχο Ασπροπύργου για την παραχώρηση της χορωδίας και μάλιστα με έξοδα που επιβάρυναν αποκλειστικά τον δήμο του, μαζί με ένα μετάλλιο του δήμου Γαργαλιάνων με τη μορφή του μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα σε ανάμνηση της επίσκεψης τους.






Την επόμενη μέρα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου πήγαν στην Πάτρα για να συμμετάσχουν στην παιδική αποκριάτικη παρέλαση της πόλης. Μια εμπειρία μοναδική που θα την θυμούνται.
Όσοι έμειναν πίσω παρακολούθησαν τον αποκριάτικο γάμο
Το γλέντι ξεκίνησε από το Μουζάκι που έγινε το ντύσιμο της νύφης. Πρέπει να τονίσουμε στο σημείο αυτό την οργανωμένη συμμετοχή των Μουζακιωτών και το κέφι που σκορπούσαν με αποτέλεσμα να παρασύρουν όλους τους παρευρισκόμενους στο χορό.
Στη συνέχεια, στην πλατεία του Πύργου έγινε ο γάμος, με πολύ κέφι και χορό.

Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ ''Διονύσια 2009''

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο φεστιβάλ κρασιού "Διονύσια 2009", όπου το κοινό μπόρεσε να γνωρίσει από κοντά τους σπουδαιότερους οινοπαραγωγούς της χώρας. Εκατόν πενήντα οινοποιοί και χιλιάδες διαφορετικά κρασιά και αποστάγματα, ελληνικά και ξένα, περίμεναν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν. Στους χώρους του φεστιβάλ το κοινό μπόρεσε να επισκεφθεί την έκθεση οινικής αφίσας του Γάλλου ζωγράφου Ζαν Πιερ Γκοτ και να εμβαθύνει τις γνώσεις του σε ειδικά σεμινάρια με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων Ενώσεων Οινοπαραγωγών (Μακεδονίας, Κεντρικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης) καθώς και των κορυφαίων οινοχόων της Αθήνας. Στους συμμετέχονες ξεχώρισαν παραγωγοί από την Τριφυλία όπως το κτήμα Παναγιωτόπουλος, το κτήμα Φράγκου, το κτήμα Αποστολόπουλου και ο Συνεταιρισμός Νέστωρ.
πηγή:http://valta-trifilias.blogspot.com/

19 Φεβρουαρίου 2009

ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ... ΝΑ ΣΕ ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ...

Αν ανατρέξουμε στα αγροτικά προγράμματα της χώρας από το 1981 και μετά (ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.), θα βρούμε πλήθος από όρους, όπως «όραμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου», «βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία» και «μπλε, πράσινα και κόκκινα άλογα».

Τα προγράμματα των κομμάτων, αντιγράφουν το ένα το άλλο, πλειοδοτώντας σε κάθε νεώτερη έκδοση σε νέους, «Ευρωπαϊκούς όρους», λες και η αγροτική πολιτική είναι διαγωνισμός έκθεσης ιδεών.

Πρώτα, μας τρέλαναν για δεκαετίες με το παραμύθι ότι η χώρα έχει μεγάλο αριθμό γεωργών – αγροτών (ούτε του όρους δε ξέρουν να ξεχωρίζουν). Στη συνέχεια, μοίρασαν τις επιδοτήσεις σε όσους και όπως ήθελαν, φτάνοντας να ξεπερνούν το 1 εκ οι δικαιούχοι επιδοτήσεων «αγρότες».

Ταυτόχρονα, διέλυσαν τον αγροτικό συνδικαλισμό και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με νόμους που επέβαλαν κρατική χρηματοδότηση και των δύο.

Παράλληλα, έκαναν όλη την Ελλάδα ένα οικόπεδο, φροντίζοντας να μην υπάρχει Εθνικό χωροταξικό σχέδιο, για να μην ξέρει ο γεωργός αν η γη του είναι γεωργική, οικιστική, τουριστική ή βιομηχανική.

Γέμισαν οι αγροτικές περιοχές βίλες και πισίνες και μαλώνουν τώρα οι νοικοκυραίοι με τους γεωργούς, γιατί η κατσίκα τρώει το γκαζόν και λερώνει την πισίνα.

Την ίδια ώρα, εκπονούν (εδώ και 25 χρόνια) μελέτες για την διαχείριση των υδάτων και άλλων έργων αγροτικής υποδομής, οι οποίες ποτέ δεν τελειώνουν και έχουν κοστίσει όσο χρειάζεται για να γίνει όλη η Ελλάδα waterland.

Χωρίς συνεταιρισμούς, όπως ήταν επόμενο, η αγορά ξεσπάθωσε και παίρνει κεφάλια. Κεφάλια αγροτικά και αστικά. Το καλάθι της νοικοκυράς κοστίζει όσο δύο Ευρωπαϊκά και οι αγρότες παίρνουν τα μισά από όσα θα έπαιρναν σε μια αγορά όπου η προσφορά και η ζήτηση θα λειτουργούσαν.

Η χώρα εισάγει ευτελή για τις δυνατότητές της γεωργικά προϊόντα, όπως μαϊντανό, μαρούλια, πορτοκάλια, αντίδια και μπρόκολα.

Αυτό ήταν επόμενο, εφόσον με το «πάρτυ» των επιδοτήσεων, κατεύθυναν τους πάντες στην παραγωγή μόνο επιδοτούμενων προϊόντων που μετατρέπονται σε «αέρα», όπως λάδι, βαμβάκι, σιτηρά κ.λ.π.

«Γιατί να βάλω λαχανικά, φρούτα και να μπλέξω με τη κτηνοτροφία; Σάμπως θα το εκτιμήσει κανένας;», ήταν η λογική που επέβαλαν σε κάμπους και βουνά.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και: Μηδενική γεωργική εκπαίδευση, μηδενική έρευνα, χάος στα προγράμματα επενδύσεων, δημόσιες υπηρεσίες που ποτέ δεν απαντούν και δεν λύνουν προβλήματα, καρτέλ που αλωνίζουν και θα έχετε το θανατηφόρο γεύμα με το οποίο ταΐζουν την Ελληνική γεωργία.

Τώρα, προσπαθούν να κάνουν αγροτική πολιτική στα μπλόκα. Ένα μήνα συναντήσεων πλησιάζει να κλείσει ο νέος Υπουργός, βλέποντας κάθε μπλόκο ξεχωριστά. Τώρα θα καταλάβουν ότι ο συνδικαλισμός είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας και βοηθάει ως βαλβίδα ασφαλείας για να μην φτάνει το σύστημα σε εκρηκτικές πιέσεις, αλλά θα έχουν αντιδράσεις από το ίδιο το σύστημα των στελεχών τους που ανέθρεψαν όλα αυτά τα χρόνια και το βάφτισαν «θεσμικοί εκπρόσωποι». Ίσως, όμως και να νομίζουν ότι το θέμα θα ξεχαστεί μόλις λιγδώσει λίγο το εντεράκι των γεωργών.

Μάλλον δεν έχουν καταλάβει πάλι, τίποτα.

Δεν έχουν καταλάβει ότι σκότωσαν την Μάνα τους, με τα κόλπα τους όλα αυτά τα χρόνια. Σκότωσαν τους γεωργούς. Τους έκαναν ζητιάνους. Τους ‘διώξαν από τα χωράφια. Τώρα κλαίνε που είναι ορφανοί. Θα παρακαλάνε πολύ σύντομα, «φυτέψτε και κανένα μαρούλι βρε αδέλφια». Δεν κατάλαβαν, οι αθεόφοβοι, τόσα χρόνια, ότι η γεωργική παραγωγή δεν είναι βιομηχανική. Σταματάμε τη μηχανή και μετά την ξαναβάζουμε μπροστά. Αν χαθεί το μεράκι, η συνήθεια, η συνέχεια από γενιά σε γενιά. Αν ο τσοπάνης δεν κάνει το γιό του τσοπάνη. Αν δεν τον μάθει από μικρό να αρμέγει και να πιάνει από το πόδι την προβατίνα, όσα λεφτά και να δώσουνε, όσα σεμινάρια και να κάνουμε, στα χαρτιά θα μείνουν.

Θα ‘χουμε γλέντια.

ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΚΟΜΗΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΓΗ


Ένας περίεργος πρασινωπός κομήτης που έρχεται από 39 τρις χλμ μακριά θα περάσει για μία και μοναδική φορά κοντά από τη Γη αυτόν τον μήνα. Οι αστρονόμοι λένε ότι ο κομήτης θα είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι, αλλά μόνο σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τα φώτα των πόλεων.

Σύμφωνα με τη NASA η καλύτερη ευκαιρία να τον δει κανείς είναι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας που θα βρίσκεται 60 χλμ μακριά από τη Γη προς την πλευρά του Νότιου ουρανού, κοντά στον Κρόνο και ανάμεσα στα άστρα Σπίκα και Ρέγκουλα. Οι ειδικοί προτείνουν στους ερασιτέχνες αστρονόμους να προτιμήσουν είτε κιάλια είτε τηλεσκόπιο ώστε να έχουν μία καλύτερη οπτική επαφή.

Ο εν λόγω κομήτης ανακαλύφθηκε πριν δύο χρόνια από ένα Κινέζο έφηβο και ονομάστηκε Λούλιν. Κατά ένα περίεργο τρόπο διατηρεί ακόμα κάποια από τα αρχικά του αέρια, τα οποία συνήθως αποβάλλονται καθώς οι κομήτες πλησιάζουν τον ήλιο. Το πιο παράξενο όμως είναι ότι περιφέρεται σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος που κινούνται με αντίθετη φορά. Μάλιστα, εξαιτίας μιας οπτικής αυταπάτης η ουρά του θα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά του και όχι πίσω του.

17 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2009 ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ




Συνοψίζοντας προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα γίνουν στο χωριό μας φέτος, σας τις παρουσιάζουμε.
Σε όποια προτιμήσετε να ξεφαντώσετε, ένα είναι σίγουρο, ότι θα περάσετε καλά .


19-2-2009


Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την τσικνοπέμπτη στην πλατεία του χωριού στις
11:00 Μέσα σε αποκριάτικη και παραδοσιακή ατμόσφαιρα ο σύλλογος γονέων του δημοτικού μας σχολείου αναβιώνει το παλιό έθιμο του ΄΄ λιωσίματος του γουρουνιού ΄΄για να μαθαίνουν οι νεότεροι και θυμούνται οι παλαιοί
Η τσίκνα και το κέφι θα συνοδεύονται από χορό και άφθονο κρασί.


21\22-2-2009


Το πρώτο σαββατοκύριακο της αποκριάς θα αναβιώσει ο αποκριάτικος γάμος σε μία σειρά εκδηλώσεων.



Κάντε κλικ στην Φωτογραφία για περισσότερες πληροφορίες




1-3-2009


Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς το χωριό μας θα συμμετέχει με ομάδες καρναβαλιστών και άρματα στο καρναβάλι των Γαργαλιάνων. Ξεκινώντας το κέφι και ο χορός από την πλατεία του χωριού θα μεταβούν όλες οι ομάδες στους Γαργαλιάνους για την παρέλαση των αρμάτων.


Καλή αποκριά σε όλους!!!

Και μην ξεχνάτε.

Αυτές τις μέρες ξεχάστε

τα βάσανα

και θυμηθείτε το κέφι.

Το αξίζετε!!!!!!!!!!!!!!




ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες και συγκεκριμμένα στη 01:17 με επίκεντρο 265 χιλιόμετρα Νοτιδυτικά της Αθήνας στην θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου.Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ζάκυνθο, Ηλεία Μεσσηνία και Αχαϊα.Ο σεισμός που είχε διάρκεια και ένταση δεν προξένησε ανησυχία.Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ο ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥ


Ο νομός Μεσσηνίας στο 3ο Φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 10, 11 & 12 Απριλίου 2009 θα είναι ο τιμώμενος νομός. Αυτό ανακοίνωσαν στο νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού, που ταξίδεψαν για το σκοπό αυτό στην Καλαμάτα.
Ο Νομάρχης τους καλωσόρισε και αναφέρθηκε στο ζήτημα του ελαιολάδου λέγοντας ότι ''αξίζουν συγχαρητήρια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό που έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του φεστιβάλ για το ελαιόλαδο και την ελιά. Είναι πανθομολογούμενη η άποψη ότι η καλλιέργεια αυτή είναι συνδεδεμένη με τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα με την Ελλάδα και από άποψη ιστορική, περιβαλλοντολογική, οικονομική, που γεμίζει κυριολεκτικά όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης και της κοινωνικής ζωής''.
Σημείωσε επίσης ότι ''θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε διότι επιλέξατε τη Μεσσηνία ως τιμώμενη ελαιοπαραγωγική περιοχή και να πούμε ότι είναι γνωστό πως έχουμε ένα από τα καλλίτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, για να μην πω το καλλίτερο. Βεβαίως αυτό χρειάζεται κάθε στιγμή να το επιβεβαιώνει κανείς όταν προβάλλει την παραγωγή του, το προϊόν του, όταν το διαφημίζει και πρέπει κάθε μέρα αυτό να το αποδεικνύει. Η χαρά μου είναι μεγάλη που βρίσκεστε εδώ, θα αποδεχθούμε την πρόσκλησή σας, θα είμαστε εκεί και ως νομαρχία Μεσσηνίας και ως ΕΝΑΕ, διότι οι περισσότεροι νομοί της Ελλάδας είναι και ελαιοπαραγωγικοί νομοί''.
Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού ευχαρίστησαν για το θερμό καλωσόρισμα και σημείωσαν ότι η Μεσσηνία δικαιωματικά θα είναι ο τιμώμενος νομός στο φεστιβάλ, αφού στο προηγούμενο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου είχε πάρει 12 από τα 40 βραβεία.

πηγη:ΠΑΣΕΓΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ΕΟΜΜΕΧ δύο από τα πλέον ελκυστικά προγράμματα επιχειρηματικότητας που υλοποιούνται στη χώρα μας, μέσω των οποίων χορηγείται «γενναία» χρηματοδότηση σε νέους και γυναίκες για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Πρόκειται για τα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, ύψους 40.000.000,00 €, που υλοποιούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και ήδη έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα βασικά σημεία των δύο προγραμμάτων έχουν ως εξής:

Νεανική επιχειρηματικότητα

Στο πρόγραμμα «νεανική επιχειρηματικότητα» εντάσσονται νέοι και νέες που γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1991, άνεργοι, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1 Ιανουαρίου 2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος. Δεν θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα οι επιτηδευματίες που δηλώνουν τα εισοδήματα τους στην κατηγορία ελεύθερα επαγγέλματα.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται και επιχειρήσεις με νομική μορφή που θα πρέπει να είναι ατομική επιχείρηση ή εταιρεία (Ομόρρυθμη, Ετερόρρυθμη, ΕΠΕ ή Ανώνυμη ή Συνεταιρισμός), η οποία θα συσταθεί μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση στα εταιρικά σχήματα, είναι να μετέχουν στο κεφάλαιο και στη διαχείριση της εταιρείας μόνο Νέοι-Νέες κατά τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Το ανώτατο όριο του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πρότασης ανέρχεται σε 400.000 € για τις επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης και 200.000 € για τις επιχειρήσεις των υπολοίπων τομέων (συμπεριλαμβανομένων και του τομέα οδικών μεταφορών) και το κατώτατο στα 30.000 €. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης ανέρχεται σε 50% ή σε 60% σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα

Στο πρόγραμμα «γυναικεία επιχειρηματικότητα» εντάσσονται γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991, άνεργες, μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1 Ιανουαρίου 2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος. Δεν θεωρείται ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητας οι επιτηδευματίες που δηλώνουν τα εισοδήματα τους στην κατηγορία ελεύθερα επαγγέλματα

Στο πρόγραμμα εντάσσονται και επιχειρήσεις με νομική μορφή που θα πρέπει να είναι ατομική επιχείρηση ή εταιρεία (Ομόρρυθμη, Ετερόρρυθμη, ΕΠΕ ή Ανώνυμη ή Συνεταιρισμός), η οποία θα συσταθεί μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση στα εταιρικά σχήματα, είναι να μετέχουν στο κεφάλαιο και στη διαχείριση της εταιρείας μόνο Νέοι-Νέες κατά τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

Το ανώτατο όριο του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πρότασης ανέρχεται σε 400.000 € για τις επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης και 200.000 € για τις επιχειρήσεις των υπολοίπων τομέων (συμπεριλαμβανομένων και του τομέα οδικών μεταφορών) και το κατώτατο στα 30.000 €. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης ανέρχεται σε 50% ή σε 60% σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων.

Δημοσιοποίηση
Και τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν από τον ΕΟΜΜΕΧ, ο οποίος θα εκδώσει σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος και θα δέχεται τις αιτήσεις των υποψηφίων. Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δημοσιευθούν στον δικτυακό του τόπο www.eommex.gr
Στην διεύθυνση αυτή δημοσιεύονται και οι παλαιότερες προκηρύξεις των προγραμμάτων.
Σημειώνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν προβλέπεται έναρξη του τρίτου προγράμματος της σειράς, που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες.

16 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ -ΡΩΜΑΝΟΥ



Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζει η πορεία των εργασιών στο δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, όπως μας επισήμαναν και οι υπεύθυνοι της εταιρείας που εκτελεί το έργο, το οποίο αυτή την στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε δύο κύριους παράγοντες, όπως μας είπαν.
Από την μία πλευρά είναι ο βαρύς χειμώνας με τις πολλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή επί πολλές μέρες, που δεν άφηναν τα συνεργεία να δουλέψουν, ενώ από την άλλη υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που έρχεται από την αρχή του έργου και έχει να κάνει με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Υπάρχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες που δεν αποδέχθηκαν την συμφωνία με τις απαλλοτριώσεις, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν να κοπεί η ιδιοκτησία τους, αλλά και να μην περνάνε τα μηχανήματα από εκεί.
Μάλιστα, αυτό στην ουσία έχει κόψει το έργο στα τρία, αφού τέτοιο ζήτημα με τις
απαλλοτριώσεις έχει προκύψει στο πρώτο χιλιόμετρο από Γαργαλιάνους προς Ρωμανού, στο 4,5-5ο χιλιόμετρο αλλά και στο 9ο χιλιόμετρο. Για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο στα σημεία αυτά θα πρέπει να τελεσιδικήσει πλέον η υπόθεση, αφού το Δημόσιο έχει πάει στα δικαστήρια.
Οσον αφορά το υπόλοιπο του έργου τώρα, το μήκος του οποίου είναι 11,8 χιλιόμετρα, στο μεγαλύτερο τμήμα του έχει γίνει η διάνοιξη, εκτός από τα σημεία που δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των απαλλοτριώσεων.
Μάλιστα στο πρώτο του κομμάτι έχουν φτάσει στο στάδιο της οδοστρωσίας αφού πέφτουν τα τελευταία χαλίκια πριν το ασφαλτικό. Στα υπόλοιπα τμήματα γίνονται χωματουργικές εργασίες και κατασκευάζονται τα τεχνικά, ένα μέρος από τα οποία ήδη έχει ολοκληρωθεί.
Στα υπόλοιπα τμήματα του έργου εκτελούνται αυτή την περίοδο χωματουργικές εργασίες καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του έχει διανοιχθεί, ενώ κατασκευάζονται και τα τεχνικά έργα. Εχουν γίνει σχεδόν όλα τα μικρά τεχνικά και ένα μέρος από τα μεγάλα.

14 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΛΕΣΜΑ

Καλούμε όλους τους αγρότες του διευρυμένου δήμου Γαργαλίανων στης 16/02/09 και ώρα 6:00 μμ στην δημοτική βιβλιοθήκη , για την ενεργοποίηση του νέου αγροτικού συνδικαλιστικού οργάνου των αγροτών, με τους αγρότες μπροστά.
Τον ΑΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΗΜΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ με σκοπό την προβολή, προαγωγή, διεκδίκηση, ικανοποίηση και διασφάλιση των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του καθώς και την εξύψωση του κοινωνικού, οικονομικού, μορφωτικού και εκπολιτιστικού επίπεδου των μελών του.
Συνάδελφοι αγρότες, εδώ και χρόνια είμαστε χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Τα αγροτικά προβλήματα γόρδιος δεσμός-διαρθρωτικά, θεσμικά, οικονομικά-κυκεώνας. Τα θυμόμαστε μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία κάθε που βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Οι ευθύνες πολλές και σε πολλούς. Αλλά κυρίως δικές μας. Οι κατάρες, ο ωχαδερφισμός, η ουδετερότητα και η αδιαφορία είναι χαρακτηριστικά μας που δεν έχουν βοηθήσει σε τίποτα. Ας σηκώσουμε λοιπόν τα μανίκια για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για μας, τα παιδιά μας , την ελληνική ύπαιθρο.
Ας συσπειρωθούμε λοιπόν έξω από κομματικούς εναγκαλισμούς, με μόνο στόχο ένα αγροτικό σύλλογο δυναμικό. Γιατί οι δύσκολες μέρες δεν έρχονται –ΗΡΘΑΝ-
Μετά την Γενική Συνέλευση θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της, διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου .

Τα γουρνοσφάγια


«Τα γουρνοσφάγια»


Έτσι ήταν ο τίτλος της έκθεσης που έβαζε κάθε χρόνο ο δάσκαλος στις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού τη βδομάδα της Τσικνοπέμπτης. Και όλοι μα όλοι γράφαμε περίπου τα ίδια λόγια: «Το πρωί που σηκώθηκα ντύθηκα πλύθηκα πήρα τη σάκα μου και βγήκα στην αυλή. Είχε τυκλώσει παντού καπινιά. Η μάνα μου σύμπαγε ρείκια κάτω απ’ το κακάβι που έβραζε ο θερμός για το μάδημα και πάρα πέρα ο μπάρμπας μου ο Πέτρος ακόνιζε το μαχαίρι. Το γουρούνι ήταν δεμένο στο παλούκι και κάποια στιγμή το πιάσανε όλοι από τα πόδια το ρίξανε κάτω και εκείνο έσκουζε πολύ αλλά ο μπάρμπα Πέτρος γονάτισε πάνω του και έμπηξε το μαχαίρι στο λαιμό του. Το χτύπησε πολλές φορές μετά έχωσε μέσα και το άλλο του χέρι και έβγαλε ματωμένο τον καρύτζο. Έβαλε η μάνα μου τον καρύτζο στη θράκα να ψηθεί και οι άλλοι κρατούσανε το γουρούνι μέχρι να μην τσινάει τα πόδια του……..»
Τα γουρνοσφάγια ημερολογιακά ακολουθούσαν το τριώδιο και γίνονταν πάντα την προηγούμενη εβδομάδα από τη βδομάδα της Τσικνοπέμπτης. Ολοκληρώνοντας έτσι τη μακρά διαδικασία της εκτροφής του ζώου που άρχιζε και αυτή από κινητή εορτή: τη Μεγάλη Παρασκευή στο παζάρι της Χώρας. Τότε που ψωνίζαμε το μικρό γουρνόπουλο –μαύρου χρώματος ήτανε πάντα- από τους έμπειρους χοιροτρόφους που κατέβαιναν από τα χωριά των Κοντοβουνίων: το Αλικοντούζι την Ποταμιά τη Βούταινα και του Παιδεμένου.
Όταν το ζώο μεγάλωνε λίγο, γύρω στην αρχή του καλοκαιριού, έπρεπε να αναχαιτιστεί ο ερωτικός του οίστρος για να παχύνει. Τότε ερχότανε ο μουνουχαράς. Ο ειδικός στο μουνούχισμα. Αφαιρούσε από τα θηλυκά, με μια τομή στο πλάι, τις ωοθήκες και από τα σερνικά τους όρχεις τους οποίους μετά κολάτσιζε τηγανισμένους και έπινε το κρασάκι του ευχόμενος στους ιδιοκτήτες: «καλομεγάλωτο!».
Η τροφή του γουρουνιού, εκτός από το καλοκαίρι που είχε μια ποικιλία από κολοκύθια ντομάτες καρπουζόφλουδες και σύκα, αποτελείτο κυρίως από λιοκόκκια πίτουρα και το πλύμα, όπως λέγαμε τα απόνερα από το πλύσιμο των πιάτων (δεν χρησιμοποιούσανε τότε απορρυπαντικά). Λιοκόκκια λέγαμε τα απομεινάρια από το στύψιμο της ελιάς στα πιεστήρια του λιτρουβιού. Που ήτανε πάντα γιομάτα λάδι.
Ο ψητός καρύτζος αποτελούσε τον πρώτο μεζέ και σηματοδοτούσε την απαρχή μιας ατελείωτης γαστριμαργικής πανδαισίας και μάλιστα μέσα σ’ εκείνες τις δύσκολες εποχές. Το μεσημέρι έφτιαχναν τη συκωταριά σβησμένη με κρασί και με φλούδες λεμόνι. Το βράδυ οι οματιές στο φούρνο -από τα χοντρά έντερα που τα γέμιζαν με καυκαλίθρες και μπληγούρι- έκαναν το χωριό να μοσχοβολάει. Και από την άλλη μέρα που τεμαχιζόταν το σφαχτό και το μεγαλύτερο μέρος του αλατιζόταν στο τσουβάλι, άρχιζαν τα ψητά στη θράκα. Τα πεντενόστιμα ψαρονέφρια που δεν ήθελαν καν λεμόνι και μετά τα καπνισμένα στο παραγώνι λουκάνικα με την πορτοκαλόφλουδα. Άσε και κάτι ξεγυρισμένα κοκκινιστά αυγολέμονα που φτιάχναμε με τα βρασμένα κόκκαλα. Μια πλάτη του σφαχτού δεν την αλάτιζαν και τη φύλαγαν για την Κυριακή. Την έριχναν στο φούρνο με πατάτες.
Και την Τσικνοπέμπτη τσίκνιζε πράγματι όλο το χωριό! Ήταν η μέρα που «λιώνανε» όπως έλεγαν το παστό. Μια διαδικασία που γινόταν σε κάποιο υπόστεγο ή αποθήκη. Έβαζαν δηλαδή τo αλατισμένo κρέας σε ένα λεβέτι και το έβραζαν. Κάποια στιγμή το κόβανε μικρά κομμάτια σε μια σκαφίδα. Κόβανε και τα καπνισμένα λουκάνικα. Τα ξαναέβαζαν όλα μαζί στο λεβέτι και μέσα στο λίπος που είχε βγει από το βράσιμο, τα τσιγάριζαν. Ένας άντρας όρθιος κρατώντας για κουτάλα ένα μεγάλο ξύλο σαν το κουπί της βάρκας, τα ανακέτευε διαρκώς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Και όλοι μαζεμένοι γύρω-γύρω διαρκώς μασάγανε. Μόνο που τώρα ήτανε αρμυρά τα εδέσματα και την πληρώνανε μετά οι έρημοι οι καφετζήδες: δεν προλάβαιναν να κουβαλάνε νερά με τους δίσκους στους «φλεγόμενους» θαμώνες και ήταν διαρκώς συνοφρυωμένοι και μουρμουρίζανε.
Έμπαινε τελικά το παστό στο κιούπι και σκεπαζόταν από το λάδι του το οποίο έπηζε και γινόταν μια άσπρη αλοιφή το «άλειμμα» όπως την έλεγαν. Η διαδικασία αυτή της τοποθέτησης του παστού στο κιούπι απαιτούσε μεγάλη τεχνική από τη νοικοκυρά. Έπρεπε τα κομμάτια -τσιγαρίδες, ψαχνά, λουκάνικα, αφτιά, κοιλιές- να μπούνε με κάποια σειρά ώστε το βγάλσιμο τους μετά να έχει την επιθυμητή χρονική ακολουθία: πρώτες να βγαίνουν οι παχιές τσιγαρίδες π.χ. που συνόδευαν το χειμώνα τα λάχανα και τελευταία για το καλοκαίρι με τη ζέστη κάποια ψαχνά και λουκάνικα. Κάπου στη μέση έμπαιναν η κοιλιά και τα αφτιά που ήταν έθιμο να τα βγάζουν της Αναλήψεως. Πολλές φορές, βέβαια, η τακτοποίηση αυτή διαταρασσόταν από επιθέσεις που κάναμε εμείς τα παιδιά –χώναμε το χέρι μέσα μέχρι τον ώμο- και ψάχναμε με τα δάχτυλα να βρούμε κομμάτια λουκάνικου.
Πάντως, είτε με σειρά να ήτανε στο κιούπι το παστό είτε ανακατεμένο, η αλήθεια είναι ότι τα γουρούνια θρέψανε ολόκληρες γενιές και τα γουρνοσφάγια ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι. Ιδιαίτερα για μας τα παιδιά που εκτός από τις νοστιμιές και τους μεζέδες είχαμε και τη φούσκα! Τη φουσκωμένη δηλαδή ουροδόχο κύστη του σφαχτού. Το πρώτο μας αποκριάτικο μπαλόνι!

13 Φεβρουαρίου 2009

.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Δ.Δ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολειού και Νηπιαγωγείου του δ.δ Πύργου Τριφυλίας διοργανώνει την πέμπτη 19/02/09 στην πλατεία του χωρίου μας γιορτή με θέμα την αναβίωση του εθίμου της τσικνοπέμπτης (δημιουργία παστού, τραγούδι κ.α.) με σκοπό να μεταδοθούν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας στα παιδία μας,

Και την Κυριακή 22/02/09 τα παιδία του Δημοτικού Σχολειού και Νηπιαγωγείου Πύργου Τριφυλίας θα λάβουν μέρος στην μεγάλη παρέλαση των παιδιών στο παιδικό καρναβάλι της Πάτρας. Το θέμα του καρναβαλιού είναι ‘’φυσα αεράκι φυσάμε’’ και τα παιδία κατεβαίνουν με θέμα ‘’με του Αιόλου τα φτερά’’
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΡΩΓΟΙ Σ’ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2007


Τριπλάσια αύξηση παρουσίασε το κόστος παραγωγής για το 2008, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, την ώρα που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν αισθητά, σε σχέση με το 2007, οπότε και είχαν εμφανίσει άνοδο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), οι τιμές των αγροτικών προϊόντων (σε τρέχουσες τιμές) αυξήθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα κατά 2,7%, ενώ αποπληθωρισμένες μειώθηκαν κατά 1,3%.Στο ποσοστό αυτό, 1,9% ήταν η μείωση στα προϊόντα φυτικής παραγωγής, ενώ στα ζωικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,6%.Να σημειώσουμε ότι, το 2007 οι τιμές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων .......... (αποπληθωρισμένες), όχι μόνο δεν είχαν μειωθεί, αλλά αντίθετα σημείωσαν αύξηση κατά 4% και το 2006 κατά 3,2%.Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τρέχουσες τιμές, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6,5%, ενώ σε αποπληθωρισμένες αυξήθηκαν κατά 2,7%.Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, στη χώρα μας το 2008 το κόστος (σε τρέχουσες τιμές) αυξήθηκε κατά 15,3%, ενώ σε αποπληθωρισμένες τιμές η αύξηση ήταν της τάξης του 10,8%.Σύμφωνα με τα αντίστοιχα περυσινά στοιχεία, το 2007 το κόστος παραγωγής για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είχε αυξηθεί (σε αποπληθωρισμένες τιμές) κατά 3,2%, ενώ το 2006 κατά 0,6%.Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρέχουσες τιμές το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πέρυσι κατά 16,3%, ενώ σε αποπληθωρισμένες αυξήθηκε κατά 11,6%.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το άνοιγμα της «ψαλίδας» στην Ελλάδα μεταξύ τιμών παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα και κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα διαμορφώθηκε πέρυσι στο -9,5%, ενώ το 2007 ήταν +0,8%, το 2006 ήταν +2,6% και το 2005 ήταν -1,9%.

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΝΑΜ.....


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την περασμένη Παρασκευή ο ΟΠΑΝΑΜ διοργάνωσε μια βραδιά στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Elite», με τίτλο «Οι Πολιτικοί της Μεσσηνίας διαβάζουν Ποίηση».
Η ιδέα αυτή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ανήκει στον πρόεδρο του ΟΠΑΝΑΜ, κ. Παναγιώτη Τσιμόγιαννη και στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος και ο βουλευτής του Νομού μας, κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τις Γεωργία Ψαραδέλλη στο τραγούδι και Άννα - Μαρία Μουτεβελή στο πιάνο.
Εκτός από την κα Σοφία Καλαντζάκου και τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Κουσελά, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα για να χαιρετίσουν την εκδήλωση, καθώς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, παρών ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη τον ΟΠΑΝΑΜ και τον κ. Τσιμόγιαννη για την ιδέα αυτή, καθώς επίσης και τους πολιτικούς, οι οποίοι, όπως είπε, μέσα στις δυσκολίες του έργου και της δουλειάς τους, δείχνουν ευαισθησία στα της λογοτεχνίας και της ποίησης.
Ο κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, πριν αρχίσει την απαγγελία, τόνισε ότι, η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει διαφορετικό άρωμα από τις διάφορες άλλες που γίνονται, αφού δείχνει ότι οι πολιτικοί έχουν ευαισθησίες κι αισθήματα, παρόλο που ο «δρόμος» που επέλεξαν επαγγελματικά είναι σκληρός. «Δεν μένει πολύς χρόνος για τέτοιου είδους ευαισθησίες, όταν ασχολείται κάποιος με την Πολιτική, όμως αυτή η εκδήλωση στέκεται μια ευκαιρία», όπως είπε, «να εκδηλωθούν αυτά τα συναισθήματα, μέσω της Ποίησης». Ο κ. Σαμπαζιώτης δήλωσε χαρούμενος μόλις του έγινε η πρόταση να απαγγείλει ποίηση μπροστά στο κοινό της Μεσσηνίας και προχώρησε στην απαγγελία με τρόπο αξιόλογο και συγκινητικό.
Το πρώτο ποίημα που διάλεξε ήταν «Η τρελή ροδιά» του Οδυσσέα Ελύτη, ένα ποίημα που κρύβει την διάθεση και το πάθος του ανθρώπου για ζωή. Η ανάλυση του κ. Σαμπαζιώτη ήταν πολύ κατατοπιστική και στάθηκε στο ότι ο ποιητής μέσα από αυτό το ποίημα νιώθει το θαύμα της ζωής να τον πλημμυρίζει, ενώ στέλνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αυτό που πρέπει να έχουν όλοι, προκειμένου να ξεπερνούν τις αντιξοότητες της ζωής. Το δεύτερο ποίημα ήταν οι «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ένα ποίημα που εξυμνεί την ελεύθερη μάχη για το χρέος και το ότι πρέπει πάντα να υπάρχουν υψηλοί στόχοι. Τέλος, ο κ Σαμπαζιώτης, απάγγειλε το «Δάσος» του Μιλτιάδη Μαλακάση, ένα ποίημα αρκετά επίκαιρο, που είναι γραμμένο με απλότητα και λιτή έκφραση. Το συγκεκριμένο ποίημα είναι επίκαιρο, λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι και αποτελεί έναν θρήνο για την ομορφιά που «κουρσεύτηκε» και για το περιβάλλον που εκδικείται.
Ο κ. Δημήτρης Δράκος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ένιωσε έκπληξη όταν ο κ. Τσιμόγιαννης του είπε την ιδέα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, όταν κυρίως του ζητήθηκε να προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο το μέγα θέμα «Ποίηση». Ο κ. Δράκος διάλεξε να απαγγείλει Νικηφόρο Βρεττάκο, «Ο κόσμος και η ποίηση». Ο κ. Δράκος ανέλυσε την ποίηση γενικά του Νικηφόρου Βρεττάκου, που είναι ο ποιητής της ειρήνης, της αγάπης, ο εκλεκτός του Ταϋγέτου. Αυτό το τελευταίο ήταν κι ένας λόγος παραπάνω, για να σταθεί στον ποιητή ο κ. Δράκος. Η ανάλυσή του ήταν πλούσια και έδειξε ότι, μέσα στις πολλές υποχρεώσεις που έχει ο νομάρχης μας, βρέθηκε χρόνος για να προετοιμαστεί για την βραδιά αυτή της ποίησης.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ!!!!!!!!!!!

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν για το σταμάτημα της απαξίωσης του αγροτικού επαγγέλματος και για τη βελτίωση της κατάστασης στον αγροτικό χώρο δηλώνουν αγρότες απ’ όλη την Πελοπόννησο οι οποίοι συσπειρώνονται στην ονομαζόμενη «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγροτών Πελοποννήσου».
Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση και συζήτηση "στρογγυλής τράπεζας" αγροτών απ΄ όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, στο χωριό Ρίζες του Δήμου Τεγέας Αρκαδίας. Ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου.
Μετά τη συνάντηση στις Ρίζες Τεγέας, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγροτών Πελοποννήσου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγροτών της Πελοποννήσου, που μαζευτήκαμε σήμερα στις 11/02/2009, στις Ρίζες Τεγέας, Αρκαδίας, κάναμε το πρώτο βήμα, για μια μόνιμη συζήτηση για προβληματισμό και δράσεις, επάνω στον αγροτικό τομέα.
Διαπιστώσαμε ομόθυμα:την δραματική εξέλιξη στον αγροτικό τομέα, με την απαξίωση της αγροτικής γης, την μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την ερήμωση της περιφέρειας.την αναγκαιότητα και νέων μορφών οργάνωσης και διεκδίκησης, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και αυτοοργάνωση, με κύρια χαρακτηριστικά την ανακλητότητα και την αιρετότητα.τη διάθεσή μας, για μια αγροτική συνείδηση που θα υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια των καλλιεργητών της μάνας γης, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, την αυτάρκεια της κοινωνίας.
Καλούμε όλο τον αγροτικό πληθυσμό της Πελοποννήσου να συμμετάσχει στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά".

12 Φεβρουαρίου 2009

ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ


Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες για τα δεδομένα της Μεσσηνίας επικρατούν στον Νομό, καθώς η θερμοκρασία προσέγγισε σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανά διαστήματα, τους 0 βαθμούς Κελσίου.
Στο χωριό, όπως και στον υπόλοιπο Νομό, το κρύο είναι τσουχτερό και η θερμοκρασία έφτασε και τους 2 βαθμούς, ενώ στα κοντοβούνια έπεσε κάτω από το μηδέν. Χθες το βράδυ στις περισσότερες περιοχές επικράτησε πολικό ψύχος, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν και κάτω από το 0. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στην περιοχή των Γαργαλιάνων και του Βλαχόπουλου αναμένονταν θερμοκρασίες -5 βαθμών Κέλσιου, στα Φιλιατρά -4, στην Ανδρούσα, το Δώριο, την Κορώνη και τη Μεσσήνη -3, την Καλαμάτα, το Διβολίτσι, τα Αρφαρά, την Κυπαρισσία, την Πύλο, τη Στούπα, τη Μεθώνη και το Πεταλίδι -2 και τέλος την Κορώνη και το Χανδρινού -1.

ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΑΥΡΩΜΑΤΑ


Εξαρση στην κλοπή ξύλων από κτήματα, από ελαιόδεντρα, που στη συνέχεια πωλούνται ως καυσόξυλα, καταγράφεται στη Μεσσηνία το τελευταίο διάστημα.Και αυτή τη φορά η ζημιά είναι μεγάλη σε παραγωγούς του νομού, καθώς οι δράστες κόβουν ξύλα από τα σταυρώματα, από αρκετές ελιές.Το γεγονός αυτό μας επιβεβαίωσε ο διοικητής του Αγρονομικού Τμήματος Καλαμάτας Ευάγγελος Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες από παραγωγούς - ιδιοκτήτες που έχουν πέσει θύματα.Ο κ. Σωτηρόπουλος μας ενημέρωσε ότι τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγγελθεί στη Θουρία, στη Σπερχογεία και στ’ Αρφαρά, σε περιοχές δηλαδή που είναι κοντά στην Καλαμάτα και σε μικρή απόσταση από τον εθνικό δρόμο.Σημείωσε ότι οι δράστες κόβουν τις ελιές από τα ........σταυρώματα, γύρω στα 10 δέντρα από ένα κτήμα και με τα ξύλα από κάθε κτήμα γεμίζουν ένα φορτηγάκι και εξαφανίζονται.Ο διοικητής της Αγροφυλακής στο νομό παρατήρησε ότι οι δράστες κόβουν τις ελιές με χειροπρίονο για να μην ακούγεται φασαρία και να μην κάνουν αισθητή την παρουσία τους.«Εμείς προσπαθούμε να ελέγξουμε το μηχανισμό στη συνέχεια, από κει που τα πουλάνε. Και ζητήσαμε και τη συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να ελέγχει τα φορτωμένα φορτηγάκια», επεσήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος.Μας πληροφόρησε πως αργούν να ενημερωθούν και διευκρίνισε: «Μπορεί να το μάθουμε μετά από μέρες, γιατί οι ιδιοκτήτες τώρα που μάζεψαν τις ελιές, δεν πάνε κάθε μέρα στα κτήματά τους. Και μεις δεν έχουμε τόσο κόσμο για να πιάσουμε επ’ αυτοφώρω τους δράστες, ούτε κυκλοφορεί κόσμος στα κτήματα».

ΝΕΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟ

Ξενοδοχειακή μονάδα τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, κατηγορίας 3 αστέρων, δυναμικότητας 35 κλινών, ιδιοκτησίας Παναγιώτη Αγγελόπουλου, πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση “Γεφυράκι“ της Μαραθούπολης. Από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ίδρυση και λειτουργία της μονάδας

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ



Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά οργανώνεται για 3η φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 10, 11 και 12 Απριλίου 2009
Το 3ο Φεστιβάλ στηρίζεται από όλους τους φορείς του κλάδου και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Αποτελεί τον κεντρικό τόπο συνάντησης των ανθρώπων της ελαιοκομίας στη χώρα μας.
Την έκθεση θα επισκεφθούν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων εστίασης. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση καταναλωτών για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελαιοκομικά προϊόντα.


Περιλαμβάνει:
3ήμερη Έκθεση
Συνέδριο για το marketing και τις εξαγωγές του ελαιολάδου
3ήμερες εκδηλώσεις - παρουσιάσεις εταιριών
Εδέσματα με προϊόντα λαδιού και ελιάς
Γευσιγνωσίες με ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές
1ος Διαγωνισμός Ελληνικών Επιτραπέζιων Ελιών

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη όλων των νέων τεχνολογιών που αφορούν το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, η προβολή των νέων προϊόντων και των καινοτόμων δράσεων των επιχειρήσεων και η δημιουργία δικτύων που θα αυξήσουν τις εξαγωγές και θα βελτιώσουν τις τιμές των προϊόντων.


Το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς έχει πλέον καταστεί το σημαντικότερο ετήσιο γεγονός στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς στη χώρα μας.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
Εταιρίες ελαιουργικών μηχανημάτων
Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου
Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς
Εταιρίες προμήθειας γεωργικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων
Εταιρίες συσκευασίας και ετικετών ελαιοκομικών προϊόντων
Εταιρίες υγιεινής και απολύμανσης χώρων
Εταιρίες αυτοματισμού και ιχνηλασιμότητας
Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές
Εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού
Εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς
Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών
Φυτωριακές επιχειρήσεις
Ελαιοπαραγωγοί
Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές
Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα

ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, Επιμελητήρια, Νομαρχίες, Περιφέρειες, Δήμοι, Τοπικές Ενώσεις Δήμων & Κοινοτήτων, Σύλλογοι, Σύνδεσμοι, Φορείς πιστοποίησης, Εμπειρογνώμονες

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
▪ Στρογγυλές Τράπεζες – Συζητήσεις με συμμετοχή από 16 χώρες της Μεσογείου
▪ Ενημέρωση καταναλωτών για τα κριτήρια επιλογής ελαιολάδου και προϊόντων του
▪ Επιδείξεις προετοιμασίας εδεσμάτων με βάση το λάδι
▪ Γευσιγνωσίες

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ακαδημίας 35, 10672 Αθήνα
Τηλ. 2103610265, 2103622205, Fax: 2103610276
URL: www.edpa.gr E-mail: info@edpa.gr

11 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΟΞΙΚΑ


Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες. Είναι αόρατες, άοσμες και βρίσκονται παντού. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που συνθέτουν ακόμα και τα πιο απλά προϊόντα που βάζουμε στο σπίτι μας είναι επικίνδυνες για εμάς και το περιβάλλον.
Επικίνδυνες τοξικές ουσίες υπάρχουν σε απορρυπαντικά, αποσμητικά χώρου, αρώματα, έπιπλα, καλλυντικά, κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια, τηλεοράσεις, υπολογιστές, χαλιά, στρώματα, ακόμη και στα ρούχα που παίρνετε από το καθαριστήριο.
Μερικές από τις επικίνδυνες ουσίες που ενδεχομένως περιέχονται στα παραπάνω προϊόντα είναι οι φθαλικές ενώσεις, φωσφορικά άλατα, οργανικές ενώσεις του κασίτερου, μοσχοξυλένιο, τοξικά μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις, χλωριωμένες παραφίνες, triclosan κα.
Για να τις αποφύγετε μπορείτε να προτιμάτε καθαριστικά που βασίζονται στο σαπούνι, τη σόδα, το ξύδι, το βόρεο και δεν περιέχουν χλωρίνη. Προτιμήστε απορρυπαντικά και μαλακτικά με βάση το σαπούνι.
Αντικαταστήστε τις συσκευασίες PVC με ξύλο, χαρτί ή μέταλλο.
Αγοράστε μπογιές και λάδια για τα πατώματα που φέρουν οικολογικό σήμα.
Αποφύγετε τη χρήση σπρέι για τον καθαρισμό του αέρα και ανοίξτε απλά τα παράθυρα του σπιτιού σας.
Προστατέψτε τα παιδιά σας εξετάζοντας τη σύσταση των παιχνιδιών και των μπιμπερό. Προτιμήστε αυτά που δεν περιέχουν PC7 ή PVC.
Διαλέξτε υπολογιστές με την επιγραφή TCO 95 eco-label και για να εκτυπώνετε χρησιμοποιήστε χαρτί που δεν έχει υποστεί χλωρίωση.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ


Σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και ευλάβειας παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Νομού μας και πλήθους πιστών αλλα και εορτάστηκε σήμερα 10 Φεβρουαρίου ο πολιούχος της πόλης των Φιλιατρών Άγιος Χαράλαμπος.Η Θρησκευτική τελετή ολοκληρώθηκε στις 11 το πρωΐ και ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των ιερών λειψάνων στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.Στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις το παρόν έδωσαν μαθητές και μαθητριες του Γυμνασίου και Λυκείου, Προσκόποι, Συλλόγοι, Σωματεία με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.


Ο Δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας με το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δήμαρχοι Μεθώνης κος Ηρακλής Μιχελής, Γαργαλιάνων κος Σταύρος Καλοφωλιάς, Αυλώνος κ. Ιωάννης Φιλντίσης, Δωρίου κος Τάκης Αντώνης και Κυπαρισσίας κος Δημήτρης Σαμπαζιώτης.Απο την Πολιτική Ηγεσία του Τόπου την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κα Σοφία Καλατζάκου, ενω παρόν έδωσαν οι βουλευτές του Νομού μας Κύριοι Δημήτρης Σαμπαζιώτης (Ν.Δ.), Ιωάννης Λαμπρόπουλος (Ν.Δ.) Δημήτρη Κουσελάς (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κα Νάντια Γιαννακοπούλου.Ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος, οι .......αντινομάρχες κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, Αναστασόπουλος.


Στην Μεγάλη Αρχιερατική Θέια λειτουργία συλλειτούργησαν οι Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Κορωνείας κ. Παντελεήμονας και Δράμας κ. Παύλος και η υποδοχή τους από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο ήταν αρκετά θερμή!Η λειτάνευση της Ιερής Εικόνας και των ιερών λειψάνων έγινε απο τους κεντρικότερους δρόμους της Πόλης και κατέληξε στην Πλατεία όπου εψάλη δέηση.Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Κος Χρυσόστομος έκανε λόγο για την προσέλευση των νεων ανθρώπων στην Εκκλησία, Εξέφρασε την ενότητα του λαού και του κλήρου.Είμαστε Υπερήφανοι τόνισε για τον πολιούχο μας. Για τον Άγιο ιερομάρτυρα Χαραλάμη τον θαυματουργό.Γι αυτόν που σήμερα συνήγυρε πλήθη και ήρθαν απο το Εξωτερικό, απο την βόρεια Ελλάδα απο την νησιωτική απο την ηπειρώτική, απο πολλά μέρη της Ελλάδας για να τον ευγνομωνήσουν, και να διαλαλήσουν το Θαύμα του.

10 Φεβρουαρίου 2009

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες του προγράμματος Νέων αγροτών και οι αποφάσεις έγκρισης θα εκδίδονται σε περιφερειακό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες Γεωργικής Ανάπτυξης των περιφερειών, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού κ. Μανώλη Στρατάκη με θέμα «Πρόγραμμα Νέων Αγροτών». Ο στόχος μας, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι να ενταχθούν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι αγρότες και αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι αν και για τα μέτρα αυτά ο αρχικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 305 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο, για φέτος έχουμε προϋπολογίσει 100 εκατομμύρια ευρώ και οι νέοι αγρότες μπορούν να εντάσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε αυτά.
Ειδικότερα ο υπουργός στην απάντησή του ανέφερε τα εξής:
«Συμμερίζομαι την αγωνία, που διαχέεται στην ερώτηση του κ. Μανώλη Στρατάκη. Γι΄ αυτό και ξεκινώντας την απάντησή μου θα ήθελα να αναφερθώ καταρχήν, στην παθογένεια του αγροτικού κόσμου. Κατά πρώτον, η μεγάλη ηλικία των αγροτών και κατά δεύτερον οι μικρές γεωργικές επενδύσεις. Εάν δε λάβει κανείς υπόψη ότι από το σύνολο των αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων το 57% είναι ηλικίας άνω των 55 ετών ενώ το 30 % είναι άνω των 65 και αν συνεκτιμήσουμε ότι οι γεωργοί μεγάλης ηλικίας είναι λιγότερο πρόθυμοι για οποιονδήποτε εκσυγχρονισμό της εκμετάλλευσης, κατανοεί την ανάγκη όχι απλά να εφαρμοσθούν μέτρα για την ενίσχυσή τους αλλά και να επιτύχουν. Θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ στο σημείο αυτό στις κυβερνητικές προσπάθειες που έγιναν για την ενίσχυση των νέων αγροτών. Υπάρχουν μέτρα , όπως γνωρίζετε, τα οποία εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Τονίζω δε ότι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο αυξήσαμε την οικονομική ενίσχυση από 20.000 έως 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο (έναντι 5.000 έως 25.000 ευρώ που ήταν). Ειδικότερα, στους Κρήτες αγρότες μας κατανέμεται το ποσό των 16.000.000 ευρώ ,για το οποίο θέλω να συνεκτιμήσετε ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Χώρα μετά από αυτό της Περιφέρειας Μακεδονίας με 17.800.000 ευρώ. Ο στόχος μας να ενταχθούν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι αγρότες προκύπτει και από το γεγονός ότι αν και για τα μέτρα αυτα ο αρχικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 305 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο, για φέτος έχουμε προϋπολογίσει 100 εκατομμύρια ευρώ και οι νέοι αγρότες μπορούν να εντάσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε αυτά. Για την εφαρμογή του προγράμματος Νέων αγροτών απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες και οι αποφάσεις έγκρισης θα εκδίδονται σε περιφερειακό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες Γεωργικής Ανάπτυξης των περιφερειών. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας στον αγροτικό τομέα και θα το αξιοποιήσουμε στο έπακρο γιατί αποσκοπεί στην πληθυσμιακή αναζοωγόνηση της υπαίθρου, επιτυγχάνει να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους και εν τέλει με τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών, οι οποίοι έχουν διάθεση να παράγουν νέα ποιοτικά προϊόντα, να τα προωθήσουν στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού και είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες ενισχύουμε και επιτυγχάνουμε και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Παράλληλα προβλέπονται και μέτρα που θα βοηθήσουν τον νέο αγρότη να οργανώσει βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και να αναπτύξει ορθολογικά τις δραστηριότητές του, όπως Το μέτρο για τη «χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβουλών στην εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» (Μέτρο 1.1.4) Το Μέτρο 1.2.1. για τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων Το Μέτρο 1.3.2. για τη συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων και το Μέτρο 1.3.3. για δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης».

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ 2-2


Σ’ ένα παιχνίδι – «διαφήμιση» του ποδοσφαίρου ο Μιλτιάδης ήρθε ισόπαλος 2-2 με τη Σπερχογεία, με το αποτέλεσμα να κρίνεται δίκαιο. Ο Μιλτιάδης είχε ψυχή και πάθος και πήρε ένα παλικαρίσιο βαθμό, ενώ θα μπορούσε να πάρει ακόμα και τη νίκη, αν είχε αξιοποιήσει κάποιες ευκαιρίες που του δόθηκαν.
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι, οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται έντονα για το γκολ της ισοφάρισης της Σπερχογείας, αλλά και για ένα γκολ που ακύρωσε ο δεύτερος βοηθός Δαλαμάρας.
Από την άλλη, η Σπερχογεία κατάφερε μέσα σε μια καυτή και δύσκολη έδρα να πάρει ένα βαθμό με τον οποίο παρέμεινε στην κορυφή. Οι «ταύροι» έπιασαν μέτρια απόδοση, αλλά αυτό που μετράει είναι ότι για μια ακόμη αγωνιστική παρέμειναν αήττητοι.
Το πρώτο μέρος, ήταν μοιρασμένο και για τις δύο ομάδες, όπου είχαν τις ευκαιρίες και πέτυχαν από ένα γκολ η καθεμία.
Στο 30' ο Στ. Τζωρτζίνης έβγαλε σε τετ α τετ τον Γεωργιόπουλο, που έκανε το πλάσε, αλλά έδιωξε ο Μαρρής.


Στο 40' ο Γεωργιόπουλος έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Στ. Τζωρτζίνης έκανε το ανάποδο ψαλίδι και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Μαρρή για να κάνει το 0-1.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Αηδόνης εκτέλεσε το κόρνερ, ο Γιαννίκος έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσώλη για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια γράφοντας το 1 - 1.
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι, ο Μιλτιάδης διαμαρτύρεται έντονα ότι, δεν υπήρχε κόρνερ στη συγκεκριμένη φάση.
Στο 58' ο Λαμπρόπουλος εκτέλεσε το κόρνερ, ο Στ. Τζωρτζίνης έπιασε την κεφαλιά και, ενώ η μπάλα πήγαινε προς τα δίχτυα, ο Λίτσας με νέα κεφαλιά πήγε να σιγουρέψει το γκολ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 59' ο Λαμπρόπουλος εκτέλεσε το φάουλ, ο Γεωργιόπουλος με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ από τον δεύτερο βοηθό Δαλαμάρα σκορπώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

Στο 60' ο Μουλαβασίλης μετά από ωραία ενέργεια έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Καράμπελας με κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα του Τσώλη για να κάνει το 1-2.

Στο 64' το παιχνίδι διακόπηκε για 4 λεπτά λόγω κάποιων αντικειμένων που πετούσαν κάποιοι φίλαθλοι στον βοηθό διαιτητή Δαλαμάρα, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν και το παιχνίδι άρχισε πάλι κανονικά.
Στο 71' ο Λυμπερόπουλος πέφτει μέσα στην περιοχή της Σπερχογείας από μαρκάρισμα του Α. Γιακουμή, αλλά ο Μπλάνας δεν έδωσε πέναλτι και συνεχίστηκε έτσι ο αγώνας.

Στο 76' ο Διαμαντόπουλος έκανε τη σέντρα, ο Λυμπερόπουλος έπιασε την μακρινή κεφαλιά, αλλά η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια κατέληξε άουτ.

Στο 78' ο Λαμπρόπουλος εκτέλεσε το φάουλ η μπάλα σταματάει στο δεξί δοκάρι και στην επαναφορά ο Στ. Τζωρτζίνης με πλασέ ισοφάρισε σε 2-2.
Στο 81' ο Σωτηράκος βγάζει μόνο του, τον Χριστόπουλο, που κάνει το μονοκόμματο σουτ, αλλά αποκρούει στη γωνία του ο Τσώλης. Στη συνέχεια της φάσης, ο Δ. Γιακουμής εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σωτηράκος έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε μόλις άουτ.


Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Μπλάνας, με βοηθούς τους Καργάκο και Δαλαμάρα.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Τσώλης, Π. Καλογερόπουλος, Μαθιός, Ρηγόπουλος, Λίτσας, Λαμπρόπουλος, Καραμπότσος (61' Διαμαντόπουλος), Γεωργιόπουλος, Λυμπερόπουλος, Στ. Τζωρτζίνης, Πανταζόπουλος (79' λ. τρ. Ν. Τζωρτζίνης).

ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ: Μαρρής, Δωδέκατος, Γεωργιόπουλος, Σωτηράκος, Δουρούμης, Καράμπελας, Γιαννίκος (83' Αθανασόπουλος), Χριστόπουλος, Μουλαβασίλης (77' Θάνος), Αηδόνης (67' Δ. Γιακουμής), Α. Γιακουμής.
ΚΑΛ NEWS

ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΜΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ

Στην ίδρυση και λειτουργία ενός Παμμεσσηνιακού Αγροτικού Συνδικαλιστικού Φορέα αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα οι αγρότες της Δυτικής Μεσσηνίας. Στόχος του συγκεκριμένου Φορέα θα είναι ο συντονισμός και η οργάνωση, αλλά και η συσπείρωση των Μεσσήνιων αγροτών, ώστε να επιτευχθεί οργανωμένα η δυναμική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, η συντονιστική επιτροπή των αγροτών Δυτικής Μεσσηνίας συνεδρίασε στη Χώρα την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009 και ομόφωνα διατύπωσε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα, ο οποίος όχι μόνο δεν εξαντλήθηκε στις τελευταίες κινητοποιήσεις, αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερη δυναμική και με στόχο μια αποτελεσματική και διεκδικητική οργάνωση βάσης.Οι αγρότες μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους και .........τον αποκλεισμό καίριων οδικών κόμβων εντός και εκτός Νομού, επανέρχονται πλέον πιο οργανωμένα και πιο σθεναρά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των εύλογων αιτημάτων τους.Απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε Μεσσήνιο αγρότη συμμετοχής και συστράτευσης στον αγώνα τους πέρα από κομματικές παρατάξεις, μικροπολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες, επιδιώκοντας συσπείρωση σε έναν ενιαίο πυρήνα, με βάση την ευημερία της Μεσσηνιακής υπαίθρου, την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, την οικονομική ενδυνάμωση και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, την κρατική ανταπόδοση του μόχθου και της σκληρής εργασίας τους.Ευρισκόμενοι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση από τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, από το άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού - καταναλωτή και την υποτίμηση της αξίας των προϊόντων τους, βιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα, ανησυχώντας για το μέλλον τους.Στο κάλεσμά τους προτείνουν τη σύσταση σε κάθε δήμο της Μεσσηνίας Αγροτικών Συλλόγων, αναφέρουν τα εξής:«Συνάδελφοι αγρότες, αποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και διατρανώσαμε τη θέλησή μας να μείνουμε μακριά από κάθε λογής σκοπιμότητες. Αποκλειστικός μας στόχος είναι η ευημερία η δική μας και της Μεσσηνιακής υπαίθρου. Πιθανόν να μας χωρίζουν πολλά, αυτό που μας ενώνει όμως είναι οι κοινές δυσκολίες, οι οποίες απειλούν την ίδια την ύπαρξή μας και το μέλλον μας.Γι' αυτό και καλούμε όλους τους Μεσσήνιους αγρότες να συστρατευτούν μαζί μας δημιουργώντας αγροτικούς συλλόγους σε κάθε δήμο στον κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο».Φαίνεται πως, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των αγροτών με πακέτο 500 εκατ. ευρώ, δεν ικανοποίησαν απολύτως τους αγρότες που δεν εφησυχάζουν, αλλά φαίνονται επιφυλακτικοί ως προς την υλοποίηση των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων.Είναι προφανής η ανησυχία και ο προβληματισμός των αγροτών μας, αφού πρόκειται για ζητήματα ζωτικής σημασίας για τους ίδιους και κατ' επέκταση της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας και της χώρας γενικότερα. Πηγή:http://filiatranews.blogspot.com/2009/02/blog-post_7147.html

ΣΧΟΛΙΟΈχουν και κάποια τηλέφωνα επικοινωνίας .2761034385 69324665552763031023

9 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ


Τα 4.000.000 ευρώ προσεγγίζει το φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Γαργαλιάνων, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Κατά την ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε – εκτός ημερήσιας διάταξης – να ανακηρυχθεί ως επίτιμος δημότης Γαργαλιάνων ο μέχρι πρότινος καθηγητής του ΤΕΙ Καλαμάτας Λεων. Παπακωνσταντινίδης για την προσφορά του στον τόπο και στη χώρα, καθώς και για τη συμβολή του στην παγκόσμια σκέψη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου και θα συνοδευτεί από την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παπακωνσταντινίδη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης.


Προτεραιότητες


Το τεχνικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Στ. Καλοφωλιάς, καταρτίστηκε μετά από συνεργασία με τα Τοπικά Διαμερίσματα που κατέθεσαν τις προτάσεις τους, με τη μειοψηφία της οποίας τα αιτήματα υλοποιήθηκαν κατά 80% και, φυσικά της Τεχνικής και της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.Οι προτεραιότητές του αφορούν την ολοκλήρωση των έργων που ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και την υλοποίηση νέων για την ύδρευση, τη σχολική στέγη, την οδοποιία, αλλά και τις προμήθειες μηχανημάτων και άλλων ειδών για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όσον αφορά στα έργα ύδρευσης, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: σύνδεση δικτύων Δημοτικών Διαμερισμάτων με 153.077 ευρώ, γεωτρήσεις με 145.350, εμπλουτισμός υδραγωγείου Γαργαλιάνων, Βάλτας, Μουζακίου με 143.331, κατασκευή δικτύου ύδρευσης περιοχής Λαγκουβάρδου με 301.703 ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 817.824 ευρώ. Για την αποχέτευση ομβρίων και λυμάτων προβλέπονται τα εξής: διευθέτηση Ρέματος Μαραθόπολης με 256.250 ευρώ, επέκταση δικτύου ομβρίων Βάλτας με 36.928 και αποχέτευση Γαργαλιάνων - περιοχή Ανεμόμυλος με 30.000 ευρώ. Προβλέπεται επίσης η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας με 100.000 ευρώ και επείγουσες εργασίες αποκατάστασης, ενώ, όσον αφορά στη δημοτική οδοποιία, προβλέπεται να διατεθούν 27.299 ευρώ για τη βελτίωση οδού Πύργος – Μουζάκι, 212.555 για το δημοτική οδοποιία ΙΙ και 124.671 για την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεωνΈχουν προβλεφθεί ποσά 25.000 ευρώ για τη βελτίωση των νεκροταφείων και 25.000 για εργασίες καθαρισμού ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων και παραλιών. Για έργα ηλεκτροφωτισμού έχει προβλεφθεί συνολικό ποσό 138.433 ευρώ. Περί τις 238.000 ευρώ θα διατεθούν για την ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Γαργαλιάνων, 8.750 ευρώ για τη συντήρηση τεχνητού χλοοτάπητα γηπέδων και 20.000 ευρώ για την επισκευή της στέγης του Κλειστού Γυμναστηρίου


Σχολεία – κτήρια – προμήθειες


Σχετικά με τη σχολική στέγη, προβλέπονται 400.000 ευρώ για την επισκευή των σχολικών κτηρίων και 15.000 ευρώ για την αντισεισμική θωράκιση του Δημοτικού Σχολείου Πύργου. Προβλέπονται επίσης η ανάπλαση κτηρίου Σχολής Τέχνης – Φιλαρμονικής με 80.000 ευρώ, η επισκευή του κτηρίου Τεχνικής Υπηρεσίας με 12.000, η επισκευή του Δημοτικού Μεγάρου Πύργου με 30.000 και η αναβάθμιση - εξωραϊσμός «ΑΠΟΘΗΚΗΣ 186» με 95.000 ευρώ. Όσον αφορά στην εκπόνηση μελετών, έχει υπολογιστεί συνολικό ποσό 430.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα διατεθεί με τη μελέτη βιολογικού καθαρισμού – αποχέτευσης (290.000). Στον τομέα των προμηθειών, για την ύδρευση θα διατεθούν 70.160 ευρώ, για την αποχέτευση ομβρίων και λυμάτων 15.000, για την αγροτική οδοποιία 44.820, για τη δημοτική οδοποιία 60.000, για τον ηλεκτροφωτισμό 40.000, για πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές 15.500 και για δημοτικά κτήρια 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν, ο Δήμος Γαργαλιάνων θα προβεί στην ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης με 76.814 ευρώ, στις προμήθειες αυτοκινήτου για την υπηρεσία ύδρευσης με 18.000, αυτοκινήτου 4Χ4 για την τεχνική υπηρεσία με 15.000, σαρώθρου με 45.000, αυτοκινήτου 4Χ4 για την υπηρεσία ύδρευσης με 25.000, εκσκαφέα – σφύρας με 120.000, φορτηγού ανατρεπόμενου 6 τόνων με 80.000 και ράμπας ΑμΕΑ για παραλίες με 4.500 ευρώ.


Εξασφαλισμένες πιστώσεις


Όπως επισημάνθηκε, το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος θα καλυφθεί από εξασφαλισμένες πιστώσεις, ενώ, όσον αφορά στο σκέλος των ιδίων πόρων, θα καταβληθεί προσπάθεια απορρόφησης με καλή εισπρακτική πολιτική. Ταυτόχρονα, καλύφθηκαν και οι προβλεπόμενες απαιτήσεις του νόμου για την αντιστοιχία πόρων στα Τοπικά Διαμερίσματα.

5 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Κάντε κλικ επάνω στην αφίσα για να δείτε το πρόγραμμα

ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΟ ΛΑΔΙ


Μια οριακή ανάκαμψη στις τιμές του ελαιόλαδου καταγράφουν τα τελευταία μηνύματα από την Κρήτη και τη Μεσσηνία. Ως αιτία της ανάκαμψης των τιμών αναφέρεται η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των Ιταλών εμπόρων. Έτσι τώρα η τιμή παραγωγού για ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (τρία δέκατα) στη Μεσσηνία διαμορφώνεται στα 2,08 ευρώ το κιλό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει έως και τα 2,10 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι ελαιόλαδου της Μεσσηνίας εκτιμούν ότι η τιμή παραγωγού των 2,05 ευρώ ανά κιλό αποτελεί τον πάτο για τη φετινή χρονιά.
Στη Κρήτη στα 2,00 ευρώ το κιλό αγοράζουν το λάδι (τρία δέκατα) οι ενώσεις του νομού Ηρακλείου, με τις τιμές να μειώνονται κατά τρία λεπτά όσο αυξάνεται η οξύτητα του προϊόντος. Έτσι, οι αγρότες που πουλάνε λάδι οξύτητας στα τέσσερα δέκατα πληρώνονται προς 1, 90 ευρώ το κιλό και για τα πέντε δέκατα πληρώνονται προς 1,80 ευρώ το κιλό. Στη Σητεία η τιμή δεν έχει ακόμα παγιωθεί, αφού η Ένωση δεν αγοράζει ακόμα με οριστική τιμή, η Μονή Τοπλού έχει κάνει προτάσεις σε κάποιους συνεταιρισμούς για 2,10 ευρώ και κάποιοι παραγωγοί έχουν ήδη πουλήσει σε ιδιώτες με 2,17 ευρώ ανά κιλό.Προς 2,10 ευρώ το κιλό αγοράζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η ΕΑΣ Λέσβου από την περασμένη Παρασκευή, όταν άνοιξε ξανά την αγορά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΒΑΡΙ


«Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί κεφάλαιο για τη Μεσσηνία. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε, πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την παρουσίασή της η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μαρίλια Καλούλη, στη σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Τόνισε δε την ανάγκη να συσταθεί ο αρμόδιος φορέας που θα διαχειριστεί την περιοχή, πράγμα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά. Στη διάρκεια της ομιλίας της η κα Καλούλη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις της Ορνιθολογικής για την προστασία του υδροβιότοπου: συνολική διαχείριση των υδάτων της λεκάνης απορροής, προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, διαχείριση της κίνησης των επισκεπτών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και, τέλος, ανάπτυξη πρωτοβουλιών, ώστε να προχωρήσει επιτέλους η σύσταση φορέα διαχείρισης για την περιοχή.


Φορέας διαχείρισης


Από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που χειρίζεται το θέμα του φορέα διαχείρισης, ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε πως πρόσφατα ο Νομάρχης Δ. Δράκος, με έγγραφό του, ζήτησε από τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., την ίδρυση φορέα με έδρα την Καλαμάτα και περιφερειακά γραφεία σε Σπάρτη, Μεθώνη και Πύλο, καθώς, εκτός από τη λιμνοθάλασσα, θα περιλαμβάνει και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Ανάμεσά τους ο Ταΰγετος, το σημείο Σαπιέντζα - Σχίζα - Ακρωτήριο Ακρίτα, κ.ά. «Έχουμε εναρμονιστεί με την πολιτική του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το οποίο δε θέλει για κάθε περιοχή Natura να συστήνεται ένας φορέας διαχείρισης, γιατί έτσι το λειτουργικό κόστος θα είναι υψηλό. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε με έναν φορέα να καλύψουμε το σύνολο των περιοχών Natura της Μεσσηνίας, αλλά και των όμορων νομών. Η υπόθεση του Ταϋγέτου έχει προχωρήσει αρκετά. Και εκεί, όπως και για τη λιμνοθάλασσα, χρειάζεται να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα. Οι άλλες περιβαλλοντικές μελέτες είναι ένα στάδιο πιο πίσω. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, το επόμενο βήμα θα είναι να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης. Και δεν περιμένουμε να εγκριθούν πρώτα οι μελέτες, έχουμε κάνει ήδη αρκετή δουλειά».


Απόβλητα ελαιοτριβείων


Σχετικά με τα απόβλητα ελαιοτριβείων που πέφτουν στην περιοχή της Γιάλοβας, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι αυτό από φέτος θα σταματήσει. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση του Νομάρχη περί απαγόρευσης των αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας, θα εφαρμοστεί τη χρονιά που έρχεται. Την επόμενη ελαιοκομική περίοδο τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής ή θα είναι διφασικά ή δεν θα λειτουργήσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση άλλης παράτασης».Παρεμβάσεις στη χθεσινή συνάντηση έκαναν επίσης ο Δήμαρχος Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, ο Σταύρος Γιαννούτσος, ξενοδόχος στη Γιάλοβα, και ο κάτοικος της περιοχής Χαράλαμπος Κωνσταντακόπουλος.

4 Φεβρουαρίου 2009

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Η συγγραφέας κ Τσαμαδού, κόρη του συχωριανού μας αρεοπαγίτη και συγγραφέα Γεωργίου Καλογερόπουλου, με την πρόεδρο του συλλόγου




Τα παιδιά του χορευτικού επί το έργον






Η πρόεδρος του συλλόγου με τους αντιδημάρχους







Ο πρόεδρος του χωριού μας κατά την κοπή της πίτας




Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009, ώρα 18:00, η κοπή της πίτας του Συλλόγου Γυναικών του χωριού μας, στο Κέντρο «ΚΑΥΚΗ», στη Μαραθόπολη Γαργαλιάνων.
Εντύπωση προκάλεσε ο στολισμός της αίθουσας, με πρωτότυπες συνθέσεις της εφόρου του Συλλόγου μας κας Αλεξάνδρας Τσώλη, που κατασκευάστηκαν από την ίδια, με τη βοήθεια και άλλων μελών του Δ.Σ.
Επίσης τα πολύ ωραία γλυκά που προσφέρθηκαν, όλα δημιουργίες των μελών του Δ.Σ. και άλλων γυναικών του Συλλόγου μας.
Χόρεψαν με μεγάλη επιτυχία τα τμήματα παιδιών και εφήβων του χορευτικού μας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του κέντρου
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους του πολιτικού κόσμου ο Βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, η εκπρόσωπος του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά κ. Λευκή Κούτρη, η κα Νάντια Γιαννακοπούλου, ο συντονιστής της Μεσσηνιακής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Αργυρόπουλος.
Μηνύματα έστειλαν η Υφυπουργός Απασχόλησης κα Σοφία Καλαντζάκου και οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης.
Εκ μέρους του Δήμου Γαργαλιάνων παραβρέθηκαν οι δυο αντιδήμαρχοι Στάθης Σοκορέλης και Γιάννης Κατσούλας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Γεωργιόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος και Προϊσταμένη ΔΟΥ Γαργαλιάνων κα Μάρθα Μιχαλοπούλου, ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Πύργου κ. Θεόδωρος Τσώλης, εκπρόσωποι Τοπικού Συμβουλίου Μαραθόπολης, ο τοπικός σύμβουλος κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, κ.α.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Χρύσανθος Αθανασόπουλος, εκπρόσωποι της Γεωργικής Υπηρεσίας Κυπαρισσίας,
εκπρόσωποι του Τριφυλιακού Θεάτρου, των Πολιτιστικών Συλλόγων Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων, Μουζακίου, Μαραθόπολης, Λεύκης, του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, του Συλλόγου Γυναικών Χώρας και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών Πύλου κα Νίκη Κωνσταντακοπούλου. Παρούσα ήταν επίσης και η συγγραφέας Ελένη Τσαμαδού με το σύζυγό της Κίμωνα. Στο χαιρετισμό της η κα Τσαμαδού έδωσε συγχαρητήρια στις γυναίκες του Συλλόγου μας για την εκδήλωση και ευχήθηκε καλή δύναμη για επόμενες εκδηλώσεις.

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες