29 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ 2010 ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΠΟΤΑ ΜΕ 1500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Στην τελική ευθεία της υλοποίησης βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων, ύψους 550 εκατ. ευρώ, στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Πρόκειται για την επένδυση Costa Navarino της εταιρείας ΤΕΜΕΣ του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, η οποία, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, το 2010 θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες.Αν και αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε τη λειτουργία του το 2009, τα κατασκευαστικά έργα της μεγαλύτερης υπό κατασκευής τουριστικής επένδυσης στην Ευρώπη αλλά και η παρούσα οικονομική κρίση μετέθεσαν τα εγκαίνια για ένα χρόνο μετά.
Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν το συνεδριακό κέντρο, τα δυο ξενοδοχεία, το γήπεδο γκολφ αλλά και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Μέχρι σήμερα τα επενδεδυμένα κεφάλαια ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ.Η Costa Navarino είναι ένας νέος πολυτελής προορισμός στη Μεσόγειο, σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων. Είναι μια καταπράσινη περιοχή με λόφους και βουνά, που πλαισιώνεται από προστατευμένους κολπίσκους, μαγευτικές παραλίες και κοιλάδες με ελαιόδεντρα και αμπελώνες.
Το συγκρότημα Navarino Dunes αναπτύσσεται σε μία περιοχή έκτασης 1.300 στρεμμάτων με παραθαλάσσια πρόσοψη ενός χιλιομέτρου αμμώδους παραλίας στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα δύο resort hotels στο Navarino Dunes (Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection και Westin Navarino Dunes Resort) που θα είναι διαμορφωμένα σε συγκροτήματα με βίλες, βρίσκονται κοντά στις πόλεις της Πύλου, Χώρας και Γαργαλιάνων, περίπου μισή ώρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας και με οδική πρόσβαση από την Αθήνα.
Το Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection, θα περιλαμβάνει 321 πολυτελή δωμάτια και σουίτες με 142 ιδιωτικές πισίνες, καθώς και πολλές κοινόχρηστες πισίνες. Το Westin Navarino Dunes Resort θα διαθέτει 445 δωμάτια πολυτελείας και σουίτες με 123 ιδιωτικές πισίνες, καθώς και πολλές κοινόχρηστες πισίνες.Πάνω από 2.500 άτομα απασχολούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων, πάνω από 6.500 ελιές μεταφυτεύτηκαν εντός της ιδιόκτητης επιφάνειας, ενώ πρωτοποριακές μέθοδοι εφαρμόστηκαν στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ήδη πραγματοποιείται μελέτη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για την «εικόνα» του νερού στην περιοχή της Μεσσηνίας.Με την αποπεράτωση του έργου, περισσότερα από 1.500 άτομα θα μπορέσουν να απασχοληθούν στα τουριστικά συγκροτήματα, ενώ στόχος είναι η δωδεκάμηνη λειτουργία του.
πηγή:ΘΑΡΡΟΣ

28 Ιανουαρίου 2009

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ…


Αυτό που μας πειράζει περισσότερο δεν είναι που δεν δικαιώθηκε ο αγώνας των αγροτών, μα το ότι οι αγρότες έφυγαν ταπεινωμένοι απο τον Ισθμό. Ταπεινωμένοι, όχι μόνο από τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού και από τις απειλές του αρμόδιου υπουργού γεωργίας, ότι ο αγώνας των αγροτών ανήκει πλέον σε άλλο υπουργείο ( εννοώντας το Δικαιοσύνης), μα ταπεινωμένοι από τους ίδιους τους αγροτοπατέρες που αμέσως μόλις αγρίεψε ο Καραμανλής πήγαν να μαζέψουν τους αγρότες από τους δρόμους λέγοντας ότι δεν γίνεται τίποτα άλλο, ότι έδωσε , έδωσε η κυβέρνηση.


Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν βγήκε κανένας να τους πει ότι οι αγρότες δεν βγήκαν στο δρόμο για ζητιανιά, μα να αγωνιστούν για αυτά που παράγουν και για αυτά που καταναλώνουν οι πολίτες.


Δεν βγήκαν στο δρόμο για να πάρουν πέντε φράγκα που θα τους βοηθήσουν για λίγο καιρό, μα για αυτό το μεγάλο έγκλημα εναντίον της ελληνικής οικονομίας με την τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή στην τιμή του προϊόντος , που μερικές φορές φτάνει το 400%, τουλάχιστον.


Αυτό το αίτημα που είχαν οι αγρότες ήταν το κυριότερο μεταξύ των άλλων.
Αυτό το αίτημα δεν θα έδιωχνε μόνο τους αγρότες ικανοποιημένους από τους δρόμους, μα θα έλυνε και το πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας.


Μα ο υπουργός ούτε που να ακούσει για αλλά αιτήματα που θα βοηθούσαν τους αγρότες όλους και όχι μόνο αυτούς του ΄΄ κάμπου ΄΄. Έτσι άρχισε τις φοβέρες.


Αντί να φοβερίσει τα καρτέλ που αισχροκερδούν εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών.
Αντί να φοβερίσει την επιτροπή ανταγωνισμού που αφήνει ανεξέλεγκτα τα συμφέροντα.
Αντί να φοβερίσει τους ανίκανους καρεκλοκένταυρος του υπουργείου γεωργίας που δεν μπορούν να χειριστούν κρίσιμα ζητήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Φοβερίζει τους αγρότες, την πιο παραγωγική ομάδα της χώρας.


Λυπούμαστε κύριοι… λυπούμαστε, μα να ξέρετε! τους αγρότες θα τους βρείτε κάποια στιγμή μπροστά σας, όχι για τι το θέλουν μα θα αναγκαστούν, γιατί με παροχές τύπου ασπιρίνης δεν λύνονται τα προβλήματα.

27 Ιανουαρίου 2009

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


«Την Ελλάδα άλλοι τη χωρίζουν στη μέση» λέει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Κοζομπόλης, πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση του κ. Σ. Χατζηγάκη, όσον αφορά τα ποσά που θα μοιραστούν ανά καλλιέργεια μέσω ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.


Η Πελοπόννησος είναι ριγμένη από το όλο πακέτο όπως και τα νησιά


Αυτό νομίζεται ότι έγινε;


Προφανώς ήθελαν να ικανοποιήσουν αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να κόβουν τη χώρα στη μέσηΚαι η Πελοπόννησος στην Ελλάδα είναι…


Ναι αλλά οι Πελοποννήσιοι ποτέ δεν κόψανε την Ελλάδα στα δύο Δεν έχετε δηλαδή παράδοση στα μπλόκα…


Τα μέτρα πάρθηκαν γι αυτούς που κάνουνε τα μπλόκα και όχι για όλους τους Έλληνες παραγωγούς με ισοτιμία


Τι διεκδικείτε; Ποια είναι τα αιτήματα;



Είναι η υλοποίηση του προγράμματος για τα πυρόπληκτα, η ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας, της κτηνοτροφίας, τα πάντα


Ο υπουργός όμως λέει ότι ούτε ένα ευρώ παραπάνω μπορεί να διαθέσει..



Για μένα κακώς έβγαλαν και αυτά που έβγαλαν. Θα έπρεπε να έχει γίνει ένας σοβαρός διάλογος για την εθνική αγροτική πολιτική και για τα καυτά ζητήματα που δεν είναι για πρόσκαιρες λύσεις να πάρουμε μία ασπιρίνη για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο Αν μας ρωτούσανε θα τους βοηθούσαμε να κάνουν πιο σωστά τη δουλειά τους.

πηγή:ΠΑΣΕΓΕΣ

ΝΑ !!! ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Σε νέα φάση σύγκρουσης εισήλθαν οι αγρότες, μετά και τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι «κομμένη» στα τρία, με μπλόκα που αρχίζουν στην Πελοπόννησο και καταλήγουν στον Προμαχώνα.
Με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στους αγρότες από τον κ. Σ. Χατζηγάκη, σχηματίστηκε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, για το τι ακριβώς συμβαίνει με την παραγωγή των προϊόντων, την αγορά τους από τους μεσάζοντες και την τελική τιμή ραφιού.
Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως οι παραγωγοί είναι καταδικασμένοι να φυτοζωούν. Οι συγκρίσεις είναι συγκλονιστικές.


Ενδεικτικά αναφέρουμε το πορτοκάλι!!!


Οι τιμές ανά κιλό επιτραπέζιου πορτοκαλιού σε χώρες μαζικής παραγωγής, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα, κατά το έτος 2006, καταδεικνύουν το πρόβλημα.
Συγκριτικός πίνακας 2006
ΧΩΡΑ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,50€/ΚΙΛΟ
ΙΤΑΛΙΑ 0.55€/ΚΙΛΟ
ΚΥΠΡΟΣ 0,60€/ΚΙΛΟ
ΕΛΛΑΔΑ 0,22€/ΚΙΛΟ
Επίσης, χαρακτηριστικός είναι ο ακόλουθος πίνακας, που αναδεικνύει την αναντιστοιχία μεταξύ της καθημερινής πραγματικότητας στο κόστος ζωής και τις τιμές με τις οποίες πουλά τη συγκομιδή του ο παραγωγός στο χωράφι.
Για την αγορά ενός καφέ εσπρέσο με τιμή 3 ευρώ, αντιστοιχούν:
30 κιλά σιτάρι
20 κιλά βαμβάκι
1,5 κιλό ελαιόλαδο
3 κιλά ελιές βρώσιμες
5 κιλά αγελαδινό γάλα
4 κιλά γάλα πρόβειο
Ο μέσος όρος εσόδων για έναν αγρότη που καλλιεργεί 50 στρέμματα γης είναι 250 ευρώ το μήνα σε ιδανικές συνθήκες συγκομιδής.

26 Ιανουαρίου 2009

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε τώρα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών της Μεσσηνίας.
Αποφασίστηκε να παραμείνει ως έχει το μπλόκο στο Ασπρόχωμα, στην είσοδο της Καλαμάτας,να στηθεί μπλόκο στην Τσακώνα, στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας καιακολούθως οι αγρότες της Τριφυλίας να στήσουν μπλόκο στη διασταύρωση του Καλονέρου, στην Εθνική Οδό Πύργου - Καλαμάτας και Πύργου - Πύλου.Ακόμη αποφασίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι δρόμοι να κλείνουν για μία ώρα και να ανοίγουν για μισή ώρα.

Και φυσικά, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα της απογευματινής συνάντησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΡΟΣ


Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22-1 2009 στην Χώρα Τριφυλίας ψηφίστηκαν και τα αιτήματα των αγροτών της Τριφυλίας τα οποία είναι τα εξής:


1.) Άμεση αποζημίωση για την ακαρπία των ελαιοδέντρων από τον παγετό της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου 2008

2.) Κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (μηχανήματα - λιπάσματα - φυτοφάρμακα, κατασκευές στους κατ' επάγγελμα αγρότες)

3.) Ορθολογιστική λειτουργία του ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις να ξεκινούν από το 1% και όχι από το 18%4.) Να ισχύσει η κατάργηση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.

5.) Επιδότηση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μικρο εισοδηματίες και καμία περικοπή

6.) Οι επιδοτήσεις του λαδιού να δίνονται τον Οκτώβριο για την στήριξη του προϊόντος

7.) Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν πρέπει να νοθεύεται η δε τιμή του να είναι ίδια μέχρι τα 8 δέκατα

8.) Έλεγχος των εγγειοβελτιωτικών έργων από τους αγρότες

9.) Πάγωμα των χρεών

10.) Πυρόπληκτα: Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις καθώς και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

11.)Να δοθούν άμεσα οι πιστώσεις για τα σχέδια που έχουν πραγματοποιηθεί και να δίνονται όπως παλιά μέσα στο δίμηνο.

12.) Να ελαχιστοποιηθεί η ψαλίδα ανάμεσα σε παραγωγό και καταναλωτή ώστε να πάει να είναι 1 προς 5 και να θίγονται οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.

13.) Να γίνει άμεσα η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας για ελαιόλαδο και ελιές σε όλο τον νομό Μεσσηνίας.

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ


Σήμερα πρωί, πρωί ξεκίνησαν αγρότες από το χωριό μας και από τη γύρω περιοχή ώστε να συμμετάσχουν στη προ συγκέντρωση που θα γίνει στο Ριζόμυλο. Εκεί θα αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων οι πιο πιθανές κινήσεις των αγροτών είναι γίνουν δυο βασικά μπλόκα στο νομό Μεσσηνίας, ένα στο καλό νερό και το άλλο στην Αλλαγή. Ενδεχομένως να παραμείνει και το μπλόκο στο Ριζόμυλο με αγρότες από την Πυλία. Πάντως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας επιμένει να μην κλείσει κανένας δρόμος στο νομό Μεσσηνίας και να μεταφερθούν τα μπλόκα στον Ισθμό προκαλώντας την οργή των περισσοτέρων αγροτών του νομού που επιθυμούν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών επιμένοντας πως αυτό θα επιτευχθεί με το να γίνονται κινητοποιήσεις όσο το δυνατόν κοντά στα σπίτια των αγροτών.

23 Ιανουαρίου 2009

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΟΥΖΑΚΙ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ



Μέσα στο 2009 θα δημοπρατηθεί η ολοκλήρωση της βελτίωσης του δρόμου Χριστιάνοι - Μουζάκι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας. Πρόκειται για τα 2,5 χιλιόμετρα
από τα 6,5 συνολικά του δρόμου, που έχουν απομείνει προς την πλευρά του Μουζακίου.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Ν.Α., για την εκτέλεση του έργου και στο τελευταίο τμήμα του, υπάρχει η συναίνεση των κατοίκων - ιδιοκτητών κτημάτων στην πλειοψηφία τους από
το Μουζάκι.
Τη χρονιά που πέρασε, ολοκληρώθηκαν (με άσφαλτο) τα πρώτα 4 χλμ. Ο δρόμος αυτός αποτελεί μέρος της 19ης επαρχιακής οδού, που ξεκινάει από Κυπαρισσία και Αρμενιούς
και συνεχίζει σε Περδικονέρι - Πλάτη - Χριστιάνους - Μουζάκι. Είναι άξονας που εξυπηρετεί την ημιορεινή ζώνη της Τριφυλίας.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Για τα προβλήματα που καίνε τους αγρότες, με την προοπτική να κινητοποιηθούν, συζήτησαν μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών του Δήμου Κορώνης και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, σε συνάντησή τους, προχθές το βράδυ στην Κορώνη. Οπως ανακοινώθηκε,
ανταλλάχθηκαν απόψεις, έγιναν τοποθετήσεις και αποφασίστηκε μέσα στην εβδομάδα να πραγματοποιηθεί ευρύτερη σύσκεψη, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος κινητοποίησης της αγροτιάς.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συνεταιρισμών Δήμου Κορώνης καλεί τους αγρότες της περιοχής και του νομού σε αγωνιστική επαγρύπνηση μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης για κινητοποίηση.
πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

22 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Από το http://filiatranews.blogspot.com/ αναμεταδίδουμε την εξής είδηση:



Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και η Μεσσηνία. Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών καλεί τους αγρότες να επικοινωνήσουν με τον Αγροτικό Σύλλογο ώστε να καθορίσουν τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να γίνουν. Αναμφισβήτητα το εισόδημα των αγροτών έχει συρρικνωθεί και κανένας δεν βλέπει φως στον ορίζοντα. Στους δρόμους λοιπόν θα βρεθούν οι αγρότες, συμμετέχοντας και αυτοί στις δυναμικές κινητοποιήσεις. Η μορφή των αγώνων θα αποφασιστεί από κοινού ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν αποκλεισμοί Εθνικών οδών.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ...


Με τον πιο επίσημο τρόπο διαψεύδεται κάθε ανησυχία για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Τα όποια εσχατολογικά σενάρια κλείνουν οριστικά και μάλιστα δια στόματος του κεντρικού τραπεζίτη, που ως όφειλε έκανε κεντρική και αποφασιστική παρέμβαση.
Που τέτοια τύχη...
Εντελώς αβάσιμες χαρακτήρισε, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ τις όποιες ανησυχίες σχετικά με τη συνοχή της ζώνης του ευρώ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, η βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία συνθηκών για την υπέρβασή της ανήκει στις κυβερνήσεις των κρατών του ευρώ.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ευρωβουλής, ο κ. Τρισέ αφού διαβεβαίωσε ότι, δεν υπάρχει πρόβλημα διάσπασης στη ζώνη του ευρώ και ανέφερε ότι οι διαφορές που υπάρχουν στα οικονομικά δεδομένα και στους οικονομικούς δείκτες των κρατών μελών του ευρώ δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο και ότι ανάλογες διαφορές εντοπίζονται και στις ΗΠΑ, ανάμεσα στις Πολιτείες.
Ο κ. Τρισέ επισήμανε ωστόσο την ανάγκη συμμόρφωσης όλων των κρατών του ευρώ προς το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που τα διέπει.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, κατόπιν ερώτησης που του, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση η άσκηση βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής πολιτικής, όπως άλλωστε και η επίλυση των δημοσιονομικών ζητημάτων και των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας, που αντιμετωπίζει η χώρα

ΣΤΟ Δ΄ΚΠΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΑ - ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ



Το έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι έχει προταθεί από τη ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου για να ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ, με την προϋπόθεση να είναι ώριμη η μελέτη. Αυτό τόνισε χθες ο προϊστάμενος της ΔΕΚΕ Γιώργος Παπαηλιού, στο περιθώριο
της σύσκεψης στη Νομαρχία για την αντιπλημμυρική προστασία της Ανω Μεσσηνίας.
Ο κ. Παπαηλιού επεσήμανε ότι για την ένταξη του έργου πρέπει να είναι κομπλέ και τα κτηματολόγια.
Ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από το μελετητή Γιάννη Καραδήμα και τον υπεύθυνο μελετών της
ΔΕΚΕ Γιώργο Κωστόγιαννη.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η ΓΕΣΑΣΕ καλεί τους αγρότες να μην υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα και να αγνοήσουν τα τυχόν μεγάλα λόγια που θα πει και πάλι η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ανακοινώνοντας δεσμευτικά και άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, ικανοποιώντας τα αιτήματα του συντεταγμένου αγροτικού κινήματος. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δε θα ανεχθεί μικροκομματικά παιχνίδια διαφορετικής αντιμετώπισης επιμέρους περιοχών ή προϊόντων.Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνομοσπονδία αναφέρει, επίσης, τα εξής: «Μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση για την αντιαγροτική πολιτική της δίνουν οι Έλληνες αγρότες με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους και τα μπλόκα που ξεκίνησαν από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη .Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη οι αγρότες διατρανώνουν τη θέλησή τους να προασπίσουν το εισόδημά τους και το δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην ύπαιθρο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ανοχή τους έχει πλέον εξαντληθεί.“Φτάνει πια η κοροϊδία , επιτέλους δείξτε έμπρακτο ενδιαφέρον και όχι μόνο λόγια”, τονίστηκε στα συλλαλητήρια, όπου επίσης επισημάνθηκε ότι μόνοι κερδισμένοι από την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα κερδοσκοπικά κυκλώματα που λυμαίνονται ανενόχλητα τον αγροτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος για δεύτερη χρονιά μέσα στην τελευταία 5ετία έχουν καταρρεύσει πλήρως οι αγροτικές τιμές, με την κυβέρνηση απλώς να παρακολουθεί και να μην αντιδρά αποτρέποντας την καταλήστευση του αγροτικού εισοδήματος.Τα στελέχη της ΓΕΣΑΣΕ που συμμετέχουν ενεργά στα συλλαλητήρια τόνισαν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν πλέον μεταφερθεί από τις τσέπες των αγροτών στα ποικιλώνυμα κερδοσκοπικά συμφέροντα, δημιουργώντας στην ύπαιθρο μια εικόνα φτώχειας και ερήμωσης».

πηγή:ΘΑΡΡΟΣ

21 Ιανουαρίου 2009

8.500 ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Με περίπου 8.500 τρακτέρ υπολογίζεται ότι κρατούν κλειστά κομβικά σημεία των οδικών αξόνων της χώρας οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών σε όλα τα προϊόντα. Κλειστά Τέμπτη, Αλαμάνα, Μικροθήβες, Προμαχώνας και το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να πληροφορηθεί κατά πόσον θα αποτραπεί ο κίνδυνος επιβολής στη χώρα μας προστίμων και περικοπής επιδοτήσεων λόγω της μη συμμόρφωσής της, μέχρι σήμερα, με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για ένα αξιόπιστο σύστημα γεωγραφικής απεικόνισης των αγροτεμαχίων. Ο κ. Κουσελάς στην ερώτηση σημειώνει:
«Η χώρα μας είχε δεσμευθεί απέναντι στην Ε.Ε. ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων, που αποτελεί μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των Κοινοτικών Αγροτικών Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ).
Ηδη λίγο πριν την εκπνοή του 2008, κλιμάκιο της Ε.Ε. επισκέφθηκε τη χώρα μας για να ελέγξει την πρόοδο των εργασιών στο ΟΣΔΕ και προειδοποίησε για τον κίνδυνο
περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων έως και 10%.
Παράλληλα, το κλιμάκιο αυτό έδωσε δίμηνη προθεσμία ώστε να διευθετηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2009. Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ενέχει δε τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί η χώρα μας με 300-500 εκατομμύρια ευρώ”.

πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

20 Ιανουαρίου 2009

Η Ελλάδα δεύτερη στην ΕΕ στην ανακύκλωση φορητών μπαταριών


Σε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του εγκεκριμένου συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης «ΑΦΗΣ Α.Ε.» του έτους 2008 για την εναλλακτική διαχείριση των ηλεκτρικών στηλών (φορητών μπαταριών), παρότι ξεκίνησε την συλλογή χρησιμοποιημένων φορητών μπαταριών μόλις πριν από τριάμισι χρόνια, ξεπερνώντας άλλες χώρες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης.
Η συλλογή μπαταριών ξεπέρασε τους 500 τόνους (περίπου 19.000.000 μπαταρίες) δηλαδή ποσοστό 26% επί των πωληθέντων μπαταριών, υπερκαλύπτοντας 4 χρόνια νωρίτερα τον στόχο του 25% που θέτει η ΕΕ για τα κράτη μέλη το έτος 2012.
Παράλληλα η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης
(38.500 κάδοι με εξαιρετική κατανομή ανάλογη της πληθυσμιακής κατανομής), μετά την Γερμανία και μακράν της τρίτης που είναι το Βέλγιο, αναφορικά με τις τοποθετήσεις κάδων για τις φορητές μπαταρίες.

Πληρωμές ποιοτικού σταφίδας



Με ανακοίνωση της ΕΑΣ Μεσσηνίας γίνεται γνωστό στους σταφιδοπαραγωγούς της Ομάδας Παραγωγών της, ότι μπορούν να πληρώνονται το ποιοτικό της σταφίδας εσοδείας 2008
από τα καταστήματα της Ενωσης που παρέδωσαν.

19 Ιανουαρίου 2009

ΜΟΝΟ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ!!


Οι αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία διαμαρτύρονται για τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι και το γάλα.
Στον αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας-Ξάνθης, στον κόμβο της Χρυσούπολης, προχώρησαν νωρίτερα συνδικαλιστές αγρότες, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και την Τρίτη.
Αγρότες που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της εθνικής οδού στα Τέμπη, ενώ στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, στην θέση «Πλατάνι», προχωρούν οι αγρότες της Κρήτης.
Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και στη Παντάνασσα, στα όρια των νομών Ρεθύμνου - Ηρακλείου.
Στα Χανιά θα προηγηθεί στις 9.30 το πρωί, προσυγκέντρωση στον κόμβο Κλαδισού, ενώ στη συνέχεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τα οχήματά τους θα περάσουν μέσα από την πόλη των Χανίων και θα κατευθυνθούν στις 11 στην εθνική οδό, στο Πλατάνι.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης και η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΓΕΣΑΣΕ) καλούν τους γεωργούς - κτηνοτρόφους όλης της Κρήτης «να αγωνιστούμε για να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα ενάντια: στις καταστροφικές πολιτικές σε βάρος μας, στη μείωση του εισοδήματός μας, στον αφανισμό μας, στην φυγή και στην μετανάστευση από τον τόπο μας».


Μόνο οι αγρότες από την Πελοπόννησο δεν ακούγονται πουθενά. Δεν έχουμε προβλήματα εμείς; Τι περιμένουμε;

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ!!!


Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο νέος υπουργός Γεωργίας κ Χαντζηγάκης ανακοίνωσε ότι θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αγροτικούς φορείς που εκπροσωπούν ομάδες αγροτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πράγματι αυτό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με την συνάντηση του υπουργού με τους αγροτοσυνδικαλιστές του θεσσαλικού κάμπου που υπήρχε μια προσπάθεια από μέρος του υπουργού να ηρεμήσει λίγο τα πράγματα.
Αυτό βέβαια δεν κατέστη δυνατόν και ήδη οι αγρότες του κάμπου βγαίνουν στους δρόμους
Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί ο υπουργός είχε συνάντηση μόνο με τους Θεσσαλούς αγρότες και όχι με εκπροσώπους και άλλων περιοχών; Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον υπουργό σε συνέντευξη του σε Κυριακάτικη εφημερίδα δηλώνοντας ότι έχει συναντήσεις με φορείς που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Αυτό για να καταλάβουν μερικοί ότι ΄΄ αν δεν κλάψει το παιδι δεν το ταϊζει η μάνα’’ που λέμε και στο χωριό!

18 Ιανουαρίου 2009

ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ έγινε και στις 10:10, αυτή τη φορά 46 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Γαργαλιάνων.

ΕπίσηςΑσθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 08:21 και στα Δωδεκάνησα, 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρόδου.Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Πρέβεζα στις 03:15 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 5 χιλιόμετρα, ενώ το ακριβές του επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα Δυτικά της Πρέβεζας.Νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλη μία σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα στις Παπαδάτες Πρεβέζης. Το εστιακό βάθος της πρώτης δόνησης ήταν 5 χιλιόμετρα, ενώ το ακριβές του επίκεντρο εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από της Παπαδάτες και 31 χιλιόμετρα Νοτίως των Ιωαννίνων.

17 Ιανουαρίου 2009

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2008 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για τη συνεδρίαση του Δ. Σ Γαργαλιάνων.
http://www.eleftherianews.gr/openpdf.php?p_id=20

Εμείς αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι μόνο ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πύργου έχει τα κότσια να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Την άμεση ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητάει η ΠΑΣΕΓΕΣ από το κράτος, για να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος, τονίζει και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, που πήρε μέρος στη χθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα. Ο κ. Κοζομπόλης επισημαίνει στην “Ε“ ότι το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν κινητοποιήσεις αγροτών και στην Πελοπόννησο, με κλείσιμο μεγάλης οδικής αρτηρίας, προκειμένου να υπάρξουν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
«Τα μέτρα που ζητάει η ΠΑΣΕΓΕΣ πρέπει να εφαρμοστούν αν όχι όλα, τα περισσότερα, για την άμεση ενίσχυση των παραγωγών που περνούν δύσκολες στιγμές», μας είπε ο κ. Κοζομπόλης και σημείωσε: «Η Πολιτεία πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πήραν μέτρα στήριξης των βαριών βιομηχανιών τους. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε τον αγροτικό τομέα, από τον οποίο ζουν 1 εκατομμύριο οικογένειες. Ο αγροτικός τομέας πρέπει να στηριχθεί με συγκεκριμένα μέτρα. Θα οργανωθούν κινητοποιήσεις αγροτών και στην Πελοπόννησο. Πρέπει να πιέσουμε γιατί το υπουργείο έχει καθυστερήσει στο θέμα του κόστους των δικαιωμάτων. Δεν έχει κάνει ακόμα την προκήρυξη
του διαγωνισμού και δε θα προλάβουμε. Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων πρέπει να γίνει, όπως έχει αποφασιστεί. Το κόστος για τους αγρότες να το αναλάβει το κράτος. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν το προώθησε. Η Ενωση δε θα μπει στη διαδικασία να πάρει χρήματα από τους αγρότες για την ενεργοποίηση.
Το κόστος να επιβαρύνει το κράτος. Γι’ αυτό το πράγμα θα γίνουν κινητοποιήσεις. Αν γίνει ανάθεση, κινδυνεύουμε να φάμε πρόστιμα. Δε θα δεχθούμε να μετακυλιστούν στους παραγωγούς, που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη. Να βρουν λύση να μην πληρώσουν οι παραγωγοί. Ακόμα, από φέτος είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πλήρη ψηφιοποίηση όλων των αγροτεμαχίων. Αυτή η δουλειά που θα κάνει η Ενωση, να διασφαλιστεί. Να μη δοθεί
σε ιδώτη, να μην τη βρει έτοιμη με μηδενικό κόστος».
Για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν μετά τις 20 του μήνα, οπότε έχει προγραμματιστεί Παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ παρατήρησε: «Η κινητοποίηση θα είναι στοχευμένη σε στρατηγικό σημείο της Πελοποννήσου. Εκείνοι που έχουν το προνόμιο να κόβουν την Ελλάδα στη μέση, είναι τελικά ωφελημένοι. Η κινητοποίηση είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Τα αιτήματα εχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Είναι ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει. Στόχος είναι να δεσμευτούν αυτοί που κυβερνούν και κείνοι που ενδεχόμενα να κυβερνήσουν στο μέλλον, γιατί η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο είναι κρίσιμη».
πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σχόλιο: Θα τις θυμόμαστε αυτές τις δηλώσεις κ. Πρόεδρε!!!

ΠΑΚΕΤΟ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Πακέτο επτά άμεσων μέτρων, το κόστος των οποίων δεν προσδιορίζεται ακριβώς, θέτουν ως διεκδικητικό πλαίσιο από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι τριτοβάθμιες συνεταιριστικές και αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και Ενώσεις Νέων Αγροτών.
Επικαλούμενες την κρίση που διέρχεται αυτή την περίοδο η ελληνική γεωργία και την αισθητή κάμψη του αγροτικού εισοδήματος, οι οργανώσεις ομόφωνα, όπως ανακοινώθηκε, αποφάσισαν σε χθεσινή σύσκεψη, που συγκάλεσε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, να διεκδικήσουν: • Το «πάγωμα» όλων των χρεών των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων για μια τουλάχιστον τριετία. • Την αύξηση, μέχρι και διπλασιασμού, του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού φορολογικού καθεστώτος (που δεν τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων). • Την αύξηση στο 4%, επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. • Την άτοκη χρηματοδότηση των συνεταιρισμών, χωρίς καμία προϋπόθεση, για τη συγκέντρωση αγροτικών προϊόντων. • Νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των συνεταιρισμών προς το δημόσιο και το ΙΚΑ. • Τη δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τις μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες. • Την τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίνεται ακόμη ένα συλλογικό σύστημα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. H δημιουργία του είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση που είχαν προ μηνών ο κ. Γιώργος Σουφλιάς με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη και το Διοικητικό της Συμβούλιο.
Σκοπός του νέου συλλογικού συστήματος είναι η πανελλαδική οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασιών, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ήδη εγκεκριμένο σύστημα « Ε.Ε.Α.Α. – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» με τους μπλε κάδους.
Το νέο σύστημα στηρίζεται στην μεθοδολογία της διαλογής στην πηγή μέσω των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Τα Κέντρα αυτά παραλαμβάνουν, αναγνωρίζουν και διαχωρίζουν τα υλικά, τα οποία συμπιέζουν και τα τεμαχίζουν, ενώ παράλληλα αποδίδεται ανταποδοτικό κίνητρο.
Επιπλέον, προβλέπονται ειδικές δράσεις, όπως συλλογή αποβλήτων συσκευασίας από λαϊκές αγορές και λαχαναγορές, καθώς και από σημεία υψηλής καταναλωτικής κίνησης.
Στο σύστημα μπορούν να συμμετέχουν: α) τοπική αυτοδιοίκηση, β) εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιείται πιστοποίηση των Εμπορικών Βιομηχανικών Αποβλήτων Συσκευασίας, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με τον ΕΣΔΚΝΑ αναφορικά με τα απόβλητα συσκευασίας που διαχειρίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,έχει ήδη ανακηρύξει το 2009 ως έτος ανακύκλωσης στην Ελλάδα με σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

16 Ιανουαρίου 2009

Αν υπάρξει μαζική παρουσία τρακτέρ στους δρόμους τότε μπορεί να έχουμε «καταιγίδα»


Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο αγροτικός κόσμος, ενόψει της προγραμματισμένης εξόδου των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αγρότες δείχνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για εντυπωσιακή συμμετοχή. Πάντως δεν είναι απίθανο να υπάρξει μια «γαλαζοκόκκινη» παρουσία τρακτέρ, έστω και σε διαφορετικά σημεία της εθνικής. Αυτό φέρνει «πονοκέφαλο» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού αν υπάρξει μαζική παρουσία αγροτών, τότε θα «περάσει» στον απλό πολίτη η ουσία του προβλήματος και ο νέος υπουργός θα πρέπει να δεσμευθεί για λύσεις και χρονοδιαγράμματα. Όλο και περισσότεροι αγρότες καταλαβαίνουν ότι ο διάλογος χρησιμοποιείται από την κάθε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ως πρόσχημα, για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που θα τους στηρίξουν οικονομικά, για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους.
Η πολιτική «πίστωσης χρόνου» δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τώρα το ΥΠΑΑΤ κινείται σε δύο κατευθύνσεις, η πρώτη είναι πως θα ικανοποιήσει έστω και μερικώς τα αγροτικά αιτήματα σε μια προσπάθεια κατευνασμού και η δεύτερη πως θα «εκμεταλλευτεί» επικοινωνιακά μια συνάντηση του υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη με τους αγρότες στη Λάρισα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ενωτικό αγώνα στη συνέντευξη τύπου των μελών της κοινής συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τερψιθέας Λάρισας, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις προς τους «κόκκινους» αγροτοσυνδικαλιστές, με σύνθημα «όλοι μαζί για να ξαναζήσουμε μέρες του '95 και του ‘97». Με στόχο τον τελικό συντονισμό των κινητοποιήσεων της 20ης Ιανουαρίου και προκειμένου να εκλέξουν νέα Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, «γαλάζιοι» και νέοι αγρότες συνεδριάζουν στη Λαμία, μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου και ώρα 12.00. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συνάντηση των εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών, μετά τις δύο που προηγήθηκαν σε θεσσαλικό έδαφος, στις 12 Ιανουαρίου στον Πλατύκαμπο και στις 4 του μηνός στο Ευύδριο Φαρσάλων. Την ίδια ημέρα τα «κόκκινα» τρακτέρ της ΠΑΣΥ θα κατέβουν στην εθνική. Σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη (14/1) στην Καρδίτσα προανήγγειλαν συγκέντρωση για την ερχόμενη Δευτέρα (19/1), στις 11 το πρωί, στο Δέλτα της Ιτέας και κάθοδο στη συνέχεια στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, εκεί όπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε στηθεί το «γαλαζοκόκκινο» στρατηγείο των μεγάλων κινητοποιήσεων του Κάμπου. Στο συγκεκριμένο μπλόκο αναμένεται να συνδράμουν και τρακτέρ από τη Λάρισα (σήμερα θα συνεδριάσει η Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ. για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις) και πιθανότατα από Τρίκαλα (το μπλόκο της Φαρκαδόνας) και Μαγνησία (Στεφανοβίκειο).
πηγή:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

15 Ιανουαρίου 2009

ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ...ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ... ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!















Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο αγροτικός κόσμος, ενόψει της προγραμματισμένης εξόδου των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αγρότες δείχνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για εντυπωσιακή συμμετοχή. Πάντως δεν είναι απίθανο να υπάρξει μια «γαλαζοκόκκινη» παρουσία τρακτέρ, έστω και σε διαφορετικά σημεία της εθνικής. Αυτό φέρνει «πονοκέφαλο» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού αν υπάρξει μαζική παρουσία αγροτών, τότε θα «περάσει» στον απλό πολίτη η ουσία του προβλήματος και ο νέος υπουργός θα πρέπει να δεσμευθεί για λύσεις και χρονοδιαγράμματα

Μόνο στη Μεσσηνία δεν ιδρώνει κανένα αυτί γιατί οι εργατοπατέρες είναι βολεμένοι.

παίρνω το θάρρος από αυτό εδώ το βήμα να καλέσω όλα τα Βlog της Μεσσηνίας να κάνουμε αγώνα για την αφύπνιση των αγροτών γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν πολλά και αφού οι υπεύθυνοι εδώ και πολλά χρόνια δεν μας ακούνε με το καλό υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Ειλικρινά σας γράφω, στη στάση μου αυτή δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα απολύτως κομματικό η άλλο συμφέρον. Το μόνο που υπάρχει είναι η αγανάκτηση για το κατάντημα που έχουν περιέλθει οι αγρότες.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Η ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΤΑ ΦΤΑΙΕΙ!!

Με την τύχη τους τα έχουν στην ομάδα του Μιλτιάδη όσον αφορά το τελευταίο ματς με τον
Εθνικό Μελιγαλά, αλλά και γενικότερα πολλά παιχνίδια στον α‘ γύρο. Στο παιχνίδι με την ομάδα του Νίκου Μουλατσιώτη ο Μιλτιάδης έχασε καθαρά από ατυχία τη νίκη και τους τρεις
βαθμούς.
Κι αυτό γιατί, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο και εκτός
από το ένα γκολ, είχε ένα χαμένο πέναλτι, τρία δοκάρια και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Και
όλα αυτά κόντρα στο Εθνικό Μελιγαλά που την Κυριακή πήγε ως πρωτοπόρος στον Πύργο,
αλλά αναγκάστηκε να έχει καθαρά παθητικό ρόλο στο δεύτερο ημίχρονο.
Η ουσία είναι όμως πως, παρά την εξαιρετική εμφάνιση, η ομάδα του Πύργου δεν πήρε το
τρίποντο και εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού.
Ομως από την άλλη υπάρχει η βεβαιότητα πως θα γυρίσει η τύχη και στη συνέχεια θα πάρει
όσα αξίζει από τα παιχνίδια.
Ο τεχνικός των “μελανόλευκων“ Δημήτρης Λίτσας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από
την εμφάνιση στο ματς της περασμένης Κυριακής: “Εμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από
την εμφάνιση με τον Μελιγαλά που ήταν από τις καλύτερες φετινές. Από καθαρά θέμα ατυχίας δεν κερδίσαμε και αν είναι να πέσουμε κατηγορία παίζοντας έτσι και έχοντας τέτοια γκίνια, τότε ας πέσουμε!
Αυτό που μας έλειψε ήταν το αποτέλεσμα, όμως ας συνεχίσουμε έτσι και ας ελπίσουμε να
χαμογελάσει και σε μας η τύχη“. Ν“Να ανατρέψουμε τα δεδομένα εκτός έδρας“
Για το ματς που ακολουθεί με το Φαραί ο 28χρονος τεχνικός συμπλήρωσε: “Στον δεύτερο
γύρο θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα, μιας και εκτός έδρας έχουμε μέχρι
στιγμής καταφέρει να πάρουμε μόλις ένα βαθμό, αρχής γενομένης από το ματς με το Φαραί.
Φυσικά γνωρίζουμε τις δυσκολίες του παιχνιδιού, αφού και το Φαραί έχει αποδείξει με όλες τις
ομάδες στην έδρα του πόσο δυνατό είναι“.
Το μυαλό στο Φαραί
Η προετοιμασία για το ματς με το Φαραί ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί σήμερα με προπόνηση στο γήπεδο του Πύργου.
Ο Νίκος Τζωρτζίνης θα είναι πιθανότατα στην αποστολή ύστερα από πολύ καιρό, όμως
δύσκολα θα ξεκινήσει το ματς. Από εκεί και πέρα θα λείψει ο νεαρός Παναγιώτης Κυριακόπουλος (έκανε χθες μαγνητική μιας και εξακολουθεί να νιώθει ενοχλήσεις στο γόνατο), ο Λακριντής που θα χάσει όλη τη σεζόν και ο στρατευμένος Γεωργόπουλος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Λίτσας είχε ένα άσχημο χτύπημα στο ματς με τον Εθνικό
Μελιγαλά στο χέρι του που εξακολουθεί να τον πονάει, αλλά όλα δείχνουν πως θα σφίξει τα
δόντια και θα παίξει κανονικά κόντρα στο Φαρα

Τούρκικος «τσαμπουκάς» στη …Μακρόνησο


Σε σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας υπέπεσε η τουρκική φρεγάτα «Turgut Reis», η οποία συμμετέχει στην αεροναυτική άσκηση «Ατσίκ Ντενίζ», στα διεθνή ύδατα του κεντρικού Αιγαίου.

Ενώ η φρεγάτα πραγματοποιούσε «αβλαβή διέλευση» στα στενά του Καφηρέα, μεταξύ Άνδρου και Εύβοιας, στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, άλλαξε απροειδοποίητα κατεύθυνση και έπλευσε μεταξύ Μακρονήσου και Κέας, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Καθ όλη την πορεία του, το τουρκικό πλοίο βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από την ελληνική φρεγάτα «Μπουπουλίνα», αλλά και από διάφορα ναυτικά παρατηρητήρια της περιοχής.

Στρατιωτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας το γεγονός, μιλάνε για μία ακόμη σοβαρή πρόκληση της Τουρκίας, που έρχεται να προστεθεί στη σειρά των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των αμφισβητήσεων στο Αιγαίο.

Χθες, 14 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 3 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο ενώ παραβίασαν τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίες σε 4 περιπτώσεις. Τα 6 από αυτά πετούσαν οπλισμένα. Οι εισβολείς αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά

ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Διάφορα έργα ύδρευσης βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Γαργαλιάνων, με πρώτη τη σύνδεση των νέων δικτύων σε Βάλτα, Πύργο, Λεύκη, Φλόκα και Τραγάνα, η οποία ήδη πραγματοποιείται.
Στο πλαίσιο της εργολαβίας με την οποία εκτελείται το συγκεκριμένο έργο, αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι συνδέσεις από τη Βάλτα, ενώ στη συνέχεια θ‘ ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα χωριά που απέκτησαν νέο δίκτυο.
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, αλλά με την έκπτωση που δόθηκε κατέβηκε στα 208.000 ευρώ.
Στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Θησέας“ ενώ κατά το υπόλοιπο από ιδίους πόρους.
Επιπλέον, ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς μας ενημέρωσε ότι σε ένα ακόμη δημοτικό διαμέρισμα, και συγκεκριμένα στη Μαραθούπολη, πέρα από τα παραπάνω αλλάχτηκε και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης - έργο το οποίο δημοπρατήθηκε μαζί με τιςσυνδέσεις του.

Επίσης έχει δημοπρατηθεί η ανόρυξη τριών νέων γεωτρήσεων σε Βάλτα, Γαργαλιάνους και Μουζάκι, για τις οποίες έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο και άμεσα θα ξεκινήσει η ανόρυξη.
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με το ποσό των 145.000 ευρώ, ενώ ακολουθεί προς δημοπράτηση ένα ακόμη -προϋπολογισμού 150.000- το οποίο αφορά τον εμπλουτισμό των δικτύων ύδρευσης από τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις.

Πηγή: Ελευθερία

14 Ιανουαρίου 2009

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ... ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ

Από το http://filiatra.phpbb24.com/ βρήκαμε ένα άρθρο που κατά τη γνώμη του συγγραφέα παρουσιάζονται 9 θέσεις του τι πραγματικά είναι blog. Εμείς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλες μα πρώτα διαβάστε τις απόψεις του φίλου μας.





Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του.



1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.



2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.



3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.



4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.



5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.



6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.



7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.



8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

(από το NYLON)



Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε και την ενασχόληση της δημοσιογράφου της εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ κας Μαρίας Νίκα, που έκανε ένα μικρό αφιέρωμα στα blog της Μεσσηνίας και το εμπλούτισε στη σελίδα του ένα από τα πιο επιτυχημένα blog του νομού μας το http://filiatranews.blogspot.com/



Παραθέτουμε τη δημοσίευση της εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ με τα σχόλια από το προαναφερθέν blog για να έχουμε πιο ολοκκηρωμένη εικόνα για το θέμα.





Μια βόλτα στα μεσσηνιακά blogs - κατά την ελληνική: ιστολόγια - του Διαδικτύου κάναμε χθες και ανακαλύψαμε ότι είναι περισσότερα απ’ όσα νομίζαμε. Μεμονωμένα ή ομαδικά, αρκετοί Μεσσήνιοι έχουν αναρτήσει τα blogs τους στο Ίντερνετ, μέσα από τα οποία εκφράζονται ελεύθερα και επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους, ανταλλάσσοντας σχόλια και απόψεις.



Άλλωστε, η δημιουργία ενός ιστολογίου, τουλάχιστον για τους φίλους της τεχνολογίας, είναι πανεύκολη υπόθεση πρώτη μας διαπίστωση ήταν ότι τα περισσότερα μεσσηνιακά blogs ανήκουν στην περιοχή της Τριφυλίας! Μερικά μόνο από αυτά: «Kyparissia Blog», «ΚyparissiaNews», «Kyparissia Online», «Kopanakinews΄s Weblog», «TrifyliaNews», «Βάλτα Τριφυλίας», «Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας», «Φιλιατρά News»…Η δεύτερη διαπίστωση ήταν ότι τα θέματα που απασχολούν τους Μεσσήνιους, οι οποίοι έχουν blog ή γράφουν σε blogs άλλων, είναι άπειρα! Σχολιάζουν τα πάντα. Από έργα τέχνης, προσωπικά προβλήματα και φιλοσοφικές αναζητήσεις, μέχρι τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.



Ορισμένα, μάλιστα, είναι ειδησεογραφικά, όπως- για παράδειγμα- το «TrifyliaNews».

Πολύ καλή εντύπωση, από αισθητικής πλευράς, μας έκαναν δύο προσωπικά blogs: το «Sofias Homepage», που ξεκινά με ένα κείμενο για ένα αξέχαστο ταξίδι στη Βιέννη, αλλά και το «kaloproairetos .blogspot.com» (από το Διαβολίτσι), ο οποίος στην αρχική σελίδα γράφει: «Εδώ καταθέτω την άποψή μου, για έργα που είτε επεδίωξα μετά βασάνων, κυρίως ψυχολογικών, να αποκτήσω, είτε έπεσαν τυχαία στα χέρια μου, με καλοπροαίρετη πάντα (;) διάθεση.Ενίοτε αναφέρομαι σε θέματα της καθημερινότητας».Και ακριβώς από κάτω, απευθυνόμενος στον επισκέπτη του blog, προσθέτει το εξής ωραίο: «Στείλε και κάνα ρημάδι σχόλιο! Τσάμπα γράφω;».



Πάντως, αν θέλετε να βρείτε τα περισσότερα μεσσηνιακά blogs μαζί, μπορείτε να επισκεφθείτε το «http://www.kalamatablogs.gr/», που τα έχει συγκεντρώσει. Εκεί βρήκαμε, επίσης, το ιστολόγιο «Messinia and The Mani», τους Φιλάθλους της Καλαμάτας «Λυκούργος», το ιστολόγιο για ποδοσφαιρικές κουβέντες με τίτλο «Και τα μυαλά στα κάγκελα», το «Italo Disco 80΄s» του 14χρονου Billy Cool, αλλά και το blog των καλαματιανών Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Πηγή: Θάρρος



ΣΧΟΛΙΟ του http://filiatranews.blogspot.com/



Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ την εφημερίδα «Θάρρος» για την αναφορά της στα μεσσηνιακά Ιστολόγια (blogs).Aς μου επιτρέψει η κα Μαρία Νίκα να της υποδείξω μερικά ακόμα Μεσσηνιακά (Tριφυλιακά για την ακρίβεια) blogs που πιθανόν να της "ξέφυγαν".Αυτά τα ιστολόγια είναι:

Βρε ούστ από 'δω

Radio 936

Τρυφυλιακά Νέα

Βάλτα Τριφυλίας

Νίκη Πλάτης

Εράνη Φιλιατρών

Αγορτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Πύργος Τριφυλίας

CosmosNews.



Ευχαριστούμε και πάλι για την αναφορά τους.



Εμείς θα θέλαμε να συμπληρώσουμε μια θέση που έχει σχέση με την παρατήρηση που έκανε η κα Νίκα στο ότι τα περισσότερα blog ανήκουν στην περιοχή της Τριφυλίας

Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να καλυφθεί το κενό ενημέρωσης που υπάρχει στην Τριφυλία. Γιατί όπως και να το κάνουμε τα Καλαματιανά ΜΜΕ δεν ασχολούνται τόσο πολύ με την Τριφυλία όσο με τα προβλήματα της Καλαμάτας και πέριξ αυτής. Έτσι πήραμε την ενημέρωση (κατα κάποιο τρόπο) στα χέρια μας και κάνουμε ότι μπορούμε.
Γι΄αυτό λέμε ότι τα blog καλύπτουν το κενό των δημοσιογράφων και όχι μόνο.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2009



Απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Γαργαλιάνων για την χρονιά που πέρασε θα γίνει από το δήμαρχο Σταύρο Καλοφωλιά και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Με απόφαση του δημάρχου Γαργαλιάνων Σταύρου Καλοφωλιά ορίστηκαν δύο αντιδήμαρχοι για το 2009.
Ειδικότερα, ορίστηκαν ο Ιωάννης Δ. Κατσούλας από το χωριό μας και ο Ευστάθιος Αθ. Σοκορέλης που προσφάτως εκλέχτηκε και πρόεδρος του συνδέσμου ύδρευσης.

ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από την 1η έως τις 15 Απριλίου οι φορολογούμενοι με αγροτικό εισόδημα ή με εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2008, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τη φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών.
Οι δηλώσεις μπορούν να κατατεθούν είτε απευθείας στις ΔΟΥ, είτε ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, στην υπηρεσία taxisnet.gr με τη χρήση κωδικών πρόσβασης, τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν παραλάβει - μετά από αίτησή τους - τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την υποβολή της δήλωσης.

13 Ιανουαρίου 2009

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ


Εξελέγη χθες το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Υδρευσης “Καπετάν Τέλλος Αγρας“. Ομόφωνα αναδείχθηκαν: Πρόεδρος, Ευστάθιος Σοκορέλης, αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων. Αντιπρόεδρος,
Γιάννης Λεντούδης, επικεφαλής μειοψηφίας στο Δ.Σ. Βουφράδας. Τακτικά μέλη εκτελεστικής επιτροπής, Θεόδωρος Μαστρογιαννόπουλος, αντιδήμαρχος Παπαφλέσσα και Χρήστος Πανα-
γιωτόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Χιλιοχωρίων. Αναπληρωματικό, Ανδρέας Γκόνης, δημοτικός σύμβουλος Γαργαλιάνων.
Ελπίζουμε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση στη διανομή νερού, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί όλα τα χωριά του Συνδέσμου έχουν τα ίδια δικαιώματα στο νερό.
Το κυριότερο μέλημά τους πρέπει να είναι η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων με υπευθυνότητα και οικολογική ευαισθησία.

12 Ιανουαρίου 2009

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΛΙΑΠΗΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ


Αξίζει να σχολιάσουμε από αυτό εδώ το blog ένα πειρακτικό σχόλιο του Μιχάλη Λιάπη κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου πολιτισμού. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Λιάπης ζήτησε από τους Μεσσήνιους -όπως είπε γελώντας- να ησυχάσουν αναφερόμενος στο θερμό κλίμα, που είχαν δημιουργήσει στο αμφιθέατρο, υποδεχόμενοι τον Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή η θερμή υποδοχή έγινε όχι μόνο από υποστηρικτές του κυρίου Σαμαρά μα και από εργαζόμενους στο υπουργείο που έχουν καταγωγή από τη Μεσσηνία.

Το συμπέρασμα από αυτή την θερμή υποδοχή είναι ένα και πρέπει να το γνωρίζει καλά ο νέος υπουργός. Οι Μεσσηνιοι εργαζόμενοι στο υπουργείο αυτό γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πολιτιστική εγκατάλειψη του νομού Μεσσηνίας και τώρα περιμένουν να δικαιωθεί ο τόπος τους. Αν ενδιαφέρεται ο κ Σαμαράς για τη Μεσσηνία ήρθε η ώρα να το δείξει αξιοποιώντας τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.

ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!!!


Επαναλειτουργεί από τις 7/1/2009, έπειτα από δίμηνη απραξία, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης (ΒΦΛ), που απασχολεί 700 μόνιμους και έκτακτους εργαζομένους. Η μείωση κατά 25% στις τιμές των λιπασμάτων αποτέλεσε το έναυσμα για να ξαναρχίσουν οι αγρότες τις παραγγελίες τους, ενώ εκτιμάται μετά τον Φεβρουάριο να αρχίσουν και οι εξαγωγές.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Τσιμενίδης, γνωστοποίησε ότι από σήμερα λειτουργεί η μονάδα αζωτούχων λιπασμάτων. Οι υπόλοιπες μονάδες θα λειτουργήσουν σταδιακά, λόγω της απαραίτητης συντήρησης, οι προοπτικές είναι ευοίωνες για τη διάθεση όχι μόνο του στοκ των 180.000 τόνων, αλλά πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Το (άτυπο μποϊκοτάζ) των αγροτών στα λιπάσματα, έστω και αν έγινε από ανάγκη επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν λόγω των υψηλών τιμών, πρέπει να γίνει παράδειγμα σε όλους μας και να πράξουμε το ίδιο και για άλλα προϊόντα

9 Ιανουαρίου 2009

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας


Σεισμικές δονήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας έγιναν χθες, μεταξύ των οποίων και στη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικό των σεισμικών δονήσεων είναι ότι, ήταν σχετικά χαμηλής ισχύος, χωρίς να γίνουν αισθητές από τους πολίτες.
Αναλυτικά, βάσει χρονολογικής σειράς σημειώθηκαν οι ακόλουθοι σεισμοί:
05:10 - Σύρος: Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 05:10 τα ξημερώματα, 45 χιλιόμετρα νότια της Ερμούπολης στη Σύρο, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 148 χιλιόμετρα και έγινε σε υποθαλάσσια περιοχή.
06.39
Εύβοια: Λίγη ώρα αργότερα στις 06:39 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση 2,5 Ρίχτερ 9 χιλιόμετρα βόρεια του Μαντουδίου στην Εύβοια.
10.50
Πάτρα: Στις 10:50 το πρωί μία ακόμη ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην περιοχή της Αχαΐας, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.
13.22
Μεσσηνία: Μία ακόμη σεισμική δόνηση των 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 13:22 ανοιχτά της Μεσσηνίας, 71 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καλαμάτας.
Να σημειωθεί ότι, σε καμιά από τις περιπτώσεις δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Διέξοδο σε νέες, αχανείς αγορές αναζητεί το ελαιόλαδο


Ιδιαίτερο βάρος σε δραστηριότητες προώθησης του ελαιολάδου σε αγορές χωρών, οι οποίες μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκαν στην παραγωγή με σκοπό την εξισορρόπηση της προσφοράς – ζήτησης, δίδει το τελευταίο διάστημα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ινδίες, Κίνα, Ρωσία αλλά και Ιορδανία αποτελούν αγορές – «φιλέτα» για το ποιοτικό ελαιόλαδο, πόσο μάλλον το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό προϊόν.
Κατά την 32η σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου για το προϊόν, στη Μαδρίτη παρουσιάστηκε η διεθνής κατάσταση της αγοράς του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΕ για τα έτη 2006/07, 2007/08 και προβλέψεις 2008/09, αναφέρει στο paseges.gr ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, Θ. Βλουτής, που συμμετείχε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου αλλά και της κατανάλωσης με την παράλληλη όμως πτώση των τιμών παραγωγού τις τελευταίες δύο περιόδους 2006/07, 2007/08 ιδίως και η οποία συνεχίζεται και κυρίως όσον αφορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Για τις επιτραπέζιες ελιές εκτιμήθηκε αύξηση της παραγωγής, σταθερή σχετικά κατανάλωση και διακυμάνσεις των τιμών χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για πτώση τιμών στην αρχή τουλάχιστον της περιόδου 2008/09 σε ορισμένες ειδικά κατηγορίες.
Το ΔΣΕ, όπως ειπώθηκε, ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες προώθησης του ελαιολάδου ειδικότερα σε χώρες οι οποίες τα τελευταία χρόνια μπήκαν στην παραγωγή με σκοπό την εξισορρόπηση της προσφοράς - ζήτησης, όπως οι Ινδίες, ενώ συνεχίζει τις δραστηριότητές του στον τομέα της καθιέρωσης προτύπων εμπορίας του ελαιολάδου και ειδικότερα των Οργανοληπτικών χαρακτηριστικών αλλά και την εκτέλεση προγραμμάτων Ποιοτικού Ελέγχου (Quality Control) σε χώρες όπως η ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κλπ από όπου λαμβάνονται δείγματα προς εξέταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ινδίες παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 1% κι ενώ το πρόγραμμα προώθησης στην χώρα συνεχίζεται.
Αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου είχαμε όμως και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενώ στο Ισραήλ ζητείται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Τα προγράμματα, τονίστηκε, προώθησης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Κίνα, Ρωσία και Ινδίες.
Ενδιαφέρον στοιχείο ότι, στην Ιορδανία η παραγωγή λόγω έλλειψης βροχών ήταν μόνο 25.000 τόνοι, οι δε τιμές πώλησης είναι υπερδιπλάσιες από ότι οι διεθνείς.
Στα πλαίσια της προώθησης του προϊόντος θα πρέπει να τονισθεί η διαφορά μεταξύ ελαιολάδου και σπορέλαιων και να εκπαιδευτούν - ενημερωθούν οι καταναλωτές., κατέληξαν οι συμμετέχοντες.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΤΑ

Στα 550 εκατ. ευρώ ανέρχεται σήμερα το ύψος της τουρι-στικής επένδυσης στην περιοχή της Μεσσηνίας την οποίαέχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΜΕΣ, σύμφωνα με τον αντι-πρόεδρο Νίκο Κατσικερό. Το ύψος της επένδυσης αναμένε-ται να φτάσει στα 1,2 δισ. ευρώ, διευκρινίζει ο κ. Κατσικε-ρός, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρεί στο δημοσιο-γράφο Φάνη Γαβρινιώτη, για λογαριασμό του Capital.gr.Οπως αναφέρει, πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση, πουαποτελεί τον καρπό προσπαθειών πολλών χρόνων καιεκτείνεται σε τρεις περιοχές της Μεσσηνίας. Αυτήν τη στιγ-μή υλοποιείται η πρώτη φάση της επένδυσης, που αφοράτην κατασκευή δύο πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδωνστην περιοχή Ρωμανού, βόρεια της Πύλου, που αναμένε-ται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2010. Ενα χρόνο αργό-τερα υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση τηςεπένδυσης για την κατασκευή γηπέδου γκολφ, καθώς καιδύο υπερπολυτελών ξενοδοχείων, μικρότερης δυναμικό-τητας. “Θεμέλιος λίθος“ για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, ησυνεργασία με μεγάλες αλυσίδες management ξενοδο-χειακών μονάδων, όπως η “Starwood”, κίνηση η οποία -όπως επισημαίνει- δείχνει εμπιστοσύνη στo project.Πα-ράλληλα, ο αντιπρόεδρος τηςTEMEΣ κάνει λόγο για μια“πράσινη“ επένδυση πουπροβλέπει, μεταξύ άλλων,την οικολογική αναβάθμισητης περιοχής, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει και φωτοβολταϊκόπάρκο με ισχύ 22 MW το οποίο και αναμένεται να τρο-φοδοτεί με “πράσινη ενέργεια“ την περιοχή.Τέλος, ο κ. Κατσικερός μιλά για τη δυσκολία να πραγματο-ποιηθούν μεγάλες επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού, κυ-ρίως ως προς το θέμα της αδειοδότησης.
πηγή:http://pylos-navarino.blogspot.com/

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ


  1. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, Γενάρης, Γατομήνας, Γελαστός, Καλεντάρης ή Καλαντάρης, Κλαδευτής, Μεγαλομηνάς, Πρωτάρης, Τρανός, Μεσοχείμωνας, κ.ά. είναι μερικές από τις ονομασίες που χρησιμοποιεί ο λαός μας για τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα του χρόνου. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ονόμαζαν την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου: Γαμηλίωνα, στην αρχαία Αθήνα (αυτόν το μήνα γίνονταν οι περισσότεροι γάμοι) και Ερμαίο στο Άργος.

    Η παροιμία "Να 'μουν το Μάη γάιδαρος/ τον Αύγουστο κριάρι/ όλο το χρόνο κόκορας/ και γάτος το Γενάρη"! μας βοηθάει να εξηγήσουμε τη δεύτερη προσωνυμία που παραπάνω αναφέραμε.
    "Γενάρη μήνα κλάδευε/ και μη ρωτάς φεγγάρι". Ο Γενάρης λοιπόν ή κλαδευτής θεωρούνταν ως ο καταλληλότερος μήνας για κλάδεμα.
    "Το γενάρη το φεγγάρι/ ήλιος της ημέρας λάμπει".
    Ο Ιανουάριος οφείλει το όνομά του στο διπλοπρόσωπο θεό των Ρωμαίων Ιανό, θεό των θεών και πρώτο βασιλιά του Λατίου, του οποίου η λατρεία γίνονταν με γιορτές και διάφορες άλλες τελετές (οργιαστικές, πράξεις ακολασίας), στις οποίες υπήρχε παλλαϊκή συμμετοχή. Απομεινάρια των εορτών αυτών είναι πολλά από τα έθιμα που σχετίζονται με τις σημερινές πρωτοχρονιάτικες γιορτές, σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας (Ρογκατσάρια, Ανακατωσάρια, Μπαμπαλιούρια, Μπουρανήδες, κ.ά,), που είναι έθιμα αποκλειστικά κτηνοτροφικών-αγροτικών πληθυσμών και κοινωνιών.
    Τοποθετημένο πύλες της Ρώμης το άγαλμα του Ιανού, κοίταζε με το ένα του πρόσωπο την έξοδο και με το άλλο την είσοδο της πόλης. Επομένως αντίκριζε ταυτόχρονα και το παρόν και το παρελθόν. Ο προσδιορισμός αυτός ισχύει τόσο για το χώρο όσο και για το χρόνο. Στο χέρι του κρατούσε ένα κλειδί. Μ' αυτό άνοιγε τις πύλες της Ρώμης αλλά και του καινούργιου χρόνου.
    Το περιεχόμενο, λοιπόν, του χρόνου στο οποίο ανταποκρίνεται η τοποθέτηση της Πρωτοχρονιάς στην πρώτη Ιανουαρίου, είναι η γέννηση του φωτός, η γέννηση του Ήλιου. Παρετυμολογώντας, τώρα, το Γενάρη από το ρήμα γεννώ, ο λαός εξηγεί; "Γιατί το Γενάρη τον λένε Γενάρη; - Γιατί γεννά η μέρα τ' αρνιά"".

  2. 2. Γιορτές

    Ιανουαρίου 2, της Αγίας Μερόπης, προστάτιδας των παρθένων γυναικών. Ιανουαρίου 6, Θεοφάνια.
    "Φεύγεστε να φεύγουμε
    κι έρχετ' ο ζουρλόπαπας
    με την αγιαστούρα του
    και με τη βρεχτούρα του.
    Τα κακάβια στο κεφάλι,
    τα παιδιά στην αμασχάλη,
    φίου... και φύγαν σαν καπνός.
    ... φωνάζουν φεύγοντας οι καλικάντζαροι, μια και κανένα κακό δεν μπορεί να αντισταθεί στον Μεγάλο Αγιασμό, που όλα τα εξαγνίζει.
    Ιανουαρίου 7, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ή Αϊ-Γιάννη του Βαπτιστή. Σε πολλά χωριά της Βόρειας Ελλάδας, στα γλέντια, ανήμερα τ' Αϊ Γιαννιού, τραγουδούσαν όμορφα δημοτικά τραγούδια, όπως το:
    "Ανάθεμα ποιος μου ΄ριξε/ μωρέ/ τα μάγια στο πηγάδι/ ..."
    ή το
    "Κάτου στουν Άγιου Πρόδρομου, στουν Άγιου Κωνσταντίνου,
    πανηγυράκι γένουνταν, μιγάλη πανηγύρη.
    Σαράντα δίπλες ου χουρός κι εξηνταδυό τραπέζια.
    Όλ' έτρουγαν κι έπιναν κι όλοι χαροκοπούνταν.
    Μον' ένας νιος, βρε, νιούτσικος, δεν τρώει και δεν πίνει.
    Γιατί δεν τρως, βρε, νιούτσικε, και δεν χαροκοποιέσαι;
    Γιατ' έχου ντέρτι στην καρδιά και δεν του φανερώνου.
    Ιανουαρίου 8, της Αγίας Δόμνας, προστάτιδας των μαιών.
    Ιανουαρίου 17, του Αγίου Αντωνίου. Θεραπευτή των δαιμονισμένων, των τρελών και των ανοήτων, για τους οποίους ο λαός λέει: "Είναι για τα σίδερα, είναι για τον άγι' Αντώνη". Οι αγρότες τιμούν τη μνήμη του με πανηγύρια. Τον θεωρούν προστάτη των χοίρων και η ημέρα της μνήμης του είναι γι' αυτούς αργία.Αν δεν τιμήσουν την εορτή του, τότε αυτός γίνεται τιμώρός και φέρνει παγωνιές, μπόρες, χαλάζι, χιόνια, δηλαδή καιρικές συνθήκες μη αρεστές στους αγρότες. Οι νοικοκυρές που δουλεύουν την ημέρα αυτή θα τιμωρηθούν. Ο άγιος θα στείλει "νυφίτσες" για να καταστρέψουν τα υφαντά των αργαλειών τους.
    Ιανουαρίου 18, του Αγίου Αθανασίου. Τιμούν τη μνήμη του και απέχουν όλοι από όλες τις αγροτικές εργασίες.
    Ιανουαρίου 20, του Αγίου Ευθυμίου προστάτη των εγκύων γυναικών και των μωρών παιδιών. Οι αγρότισσες τον τιμούν με αργία και παρασκευή ζαχαρωτών και αρτοπαρασκευασμάτων που τα μοιράζουν στα παιδιά.
    Ιανουαρίου 30, των Τριών Ιεραρχών - Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Αποκαλούνται και Τριανταρχόντοι ή Γεραρχόντοι. Γιορτάζουν ο Αρχοντής και η Αρχόντω ή Αρχοντούλα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τους κατατάσσει μετά τους Αποστόλους, για την ισάξια συμβολή τους στην εξύψωση της χριστιανικής θρησκείας. Υπήρξαν σπουδαίοι ποιητές, φιλόσοφοι, πολυγραφότατοι συγγραφείς. Τιμούνται και γιορτάζονται από τη νεολαία μας, καθότι αυτοί είναι οι Προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων.

    3. Παροιμίες

Οι λαϊκές προσηγορίες του μήνα αυτού είναι ποικίλες. Τον λένε Καλαντάρη (γιατί τραγουδούν τα κάλαντα) Κρυαρίτη (για το πολύ κρύο που φέρνει) Μεγάλο και Τρανό και Μεγαλομηνά (γιατί έχει 31 ημέρες και οι νύχτες του είναι μεγάλες, όπως λέει και το τραγούδι «Νάταν οι μέρες του Μαγιού κι οι νύχτες του Γενάρη») Κλαδευτή (επειδή αρχίζουν τα κλαδέματα στα αμπέλια) Μεσοχείμωνα (επειδή βρίσκεται στη μέση του χειμώνα) Παγωνιά (επειδή παγώνουν τα νερά) Γατόμηνα (για τους νυχτερινούς έρωτες των γάτων) και Γελαστό (για τις Αλκυονίδες ημέρες του). Οι κτηνοτρόφοι τον λένε παρετυμολογικά Γεννάρη, επειδή στις ημέρες του γεννούσαν τα πρόβατα.


"Όλον το χρόνο κόκορας και γάτος το Γενάρη".

"Γενάρη μήνα κλάδευε/ φεγγάρι μη ξετάζεις".

"Όποιος θέλει να βαμβακώσει/ το Γενάρη άς οργώσει".

"Κόψε ξύλο το Γενάρη/ και μην καρτεράς φεγγάρι".

"Χαρά στα Φώτα τα στεγνά/ και τη Λαμπρή βρεγμένη".

"Αν τα Φώτα φωτερά και το Πάσχα βροχερό/ όλος ο κόσμος χαίρεται και η νύφη καμαρώνει".

"Του Γινάρι του φεγγάρι/ παρά λίγου νάνι μέρα". (Λέσβος)

"Το Γενάρη μήνα αν θες να ζεσταθείς/΄πίνε, τρώγε, τρέχα κι έπειτα να κοιμηθείς".

"Γενάρης μήνας πλάκωσε/ κοντά το καλοκαίρι".

"Ο Γενάρης και αν γεννάται/ του καλοκαιριού θυμάται".

"Κότα, χήνα το Γενάρη/ και παπί τον Αλωνάρη".

"Όρνιθα το Γενάρη/ κέφαλον τον Αλωνάρη".

"Τις νύχτες του Γενάρη/ οι γάτες τις γλεντάνε".

"Ούτε Γενάρη δίχως ήλιο/ ούτε κορίτσι δίχως φίλο".

"Απ΄τον Γενάρη ως τη Λαμπρή/ δεν έχει σχόλη και γιορτή".




"Μήνας πούχει -ρο/ το κρασί δεν θέλει νερό".

Μήνας που δεν έχει -ρο/ το κρασί θέλει νερό.

(Πράγματι ,τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, κ.λπ. μέχρι το πολύ και τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, το κρασί "κρατά" φρέσκο, ελαφρύ, όσο νά 'ναι καινούργιο και γλυκόπιοτο. μετά μπαίνουν οι ζεστοί μήνες, ενώ η ωρίμανσή του είναι πια στο τέλος της. Οι οινοπνευματικοί του βαθμοί αυξάνουν, η στιφάδα είναι πιο έντονη, το κρασί δεν είναι πια ελαφρύ. Τότε θέλει λίγο νερό, κρύο, στο ποτήρι για να το κάνει και πάλι ελκυστικό, ευχάριστο και για τους μήνες χωρίς "-ρο" (Μάιο, Ιούνιο, κ.λπ.)

Tον Ιανουάριο για μερικές μέρες σταματάει η κακοκαιρία. Χαμογελάει ο ήλιος και συμφιλιώνει στεριές και πέλαγα. Τις μέρες αυτές, ο λαός μας τις λέει «Αλκυονίδες» και είναι περίπου 10. Όσες μέρες χρειάζεται, σύμφωνα με τον μύθο, η Αλκυόνη για να κλωσήσει τα αυγά της.

Έκτακτο προεδρείο ΠΑΣΕΓΕΣ για τα τρέχοντα ζητήματα του συνεταιριστικού και αγροτικού χώρου

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας συγκαλεί προεδρείο την Τετάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα τρέχοντα ζητήματα και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις του συνεταιριστικού και του αγροτικού χώρου ταυτόχρονα.


Τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, τα προβλήματα που έχουν προκύψει με αφορμή την οικονομική κρίση που ήδη «άγγιξε» την αγροτική οικονομία, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει η Οργάνωση, θα συζητήσει το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ την Τετάρτη στα γραφεία της Οργάνωσης στην Αθήνα (13.00).

Παράλληλα, στο «τραπέζι» θα τεθεί η προοπτική μιας ανοιχτής συγκέντρωσης με όλους τους προέδρους, τους διευθυντές των ΑΣΟ και της ηγεσίας των υπόλοιπων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων του αγροτικού τομέα, για να συζητηθεί η κρίση και με σκοπό να καταγραφεί αναλυτικά η τρέχουσα συγκυρία.

Ε.Ε. : Περαιτέρω μέτρα ελέγχου εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα (π.χ. υψηλότερο επίπεδο εργαστηριακών αναλύσεων, «μαύρη λίστα» εξαγωγέων ή και απαγόρευση εισαγωγών) για τα εισαγόμενα στα κράτη μέλη από τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες αγροτικά προϊόντα.

Αυτό επισημαίνει η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας κ. Ανδρούλλα Βασιλείου απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη Μαυρομάτη, αναφορικά με τις υψηλές ποσότητες (2.000.000 κιλά) ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές το πρώτο 9μηνο του περασμένου έτους.

Η κοινοτική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, προσθέτει στην απάντησή της η κ. Βασιλείου, προβλέπει ειδικούς ελέγχους των εισαγόμενων προϊόντων λόγω των διαφορετικών συνθηκών δημόσιας υγείας, καθώς και υγείας των ζώων και των φυτών στις χώρες παραγωγής.

Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών, που σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο αυτοί οι έλεγχοι θα πρέπει να ενταθούν και να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, καταλήγει η Επίτροπος.

3 Ιανουαρίου 2009

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ BLOGΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ



Η ενασχόληση μου με το blog ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ και η παρακολούθηση από εκεί των συγγενών ιστοσελίδων της επαρχίας μας, ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Άνθρωποι με μεράκι αρκετό κόπο και έξοδα καλύπτουν αφιλοκερδώς όλα τα κενά που αφήνουν στην ενημέρωση των αγροτών μας οι καθ’ ύλην αρμόδιοι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις τους. Μια εθελοντική προσφορά πολύ συγκινητική και άξια επαίνων.
Η διαρκής ροή πληροφόρησης που αφορά τα προϊόντα μας, κυρίως το λάδι, καλύπτει όλες τις πτυχές των θεμάτων που πρέπει να ξέρουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά. Στατιστικές παραγωγής, ευρωπαϊκής και ελληνικής. Προβλέψεις παραγωγής. Τάσεις διεθνών τιμών. Υπουργικές αποφάσεις. Αποφάσεις ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Αποφάσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για επιδοτήσεις. Συζητήσεις και αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων για το μέλλον των καλλιεργειών. Ενημέρωση για αγροτικές κινητοποιήσεις. Και όλες αυτές οι απαραίτητες γνώσεις που καθιστούν τον αγρότη ενημερωμένο. Και ο ενημερωμένος αγρότης δεν κοροϊδεύεται εύκολα και δεν τσιμπάει στο ράδιο-αρβύλα των καφενείων.

Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα ότι πολύ λίγοι αγρότες έχουνε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Υπάρχει από την άλλη μεριά και η αισιοδοξία ότι αρκετοί είναι οι νέοι αγρότες που περνάνε σιγά-σιγά στο χώρο της πληροφορικής και είναι αυτοί που μπορούν σε τούτη δω τη φάση να μεταφέρουν στις παρέες τα νέα που διαβάζουν στα blog. Αύριο θα είναι πολύ περισσότεροι.

Μπράβο και πάλι μπράβο στους ακούραστους εργάτες της τριφυλιακής blogόσφαιρας! Τους εύχομαι υγεία και δημιουργικότητα για τη νέα χρονιά!

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες