21 Νοεμβρίου 2009

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή ελαιολάδου


Σε ελεύθερη πτώση φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον οι τιμές του ελαιολάδου πριν ακόμη ξεκινήσει καλά καλά η νέα χρονιά. Οι εξελίξεις στην ισπανική αγορά επηρεάζουν και τη χώρα μας, ενώ οι αρνητικές επιδράσεις χτυπούν πλέον και την πόρτα των Ιταλών παραγωγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ξεκίνημα του Νοεμβρίου και σε διάστημα μόλις 10 ημερών οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία έχουν κατρακυλήσει από τα 3,25 ευρώ/κιλό για τα φρέσκα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στην περιοχή των 2,50-2,60 ευρώ/κιλό.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το premium τιμής που απολαμβάνουν τα ιταλικά ελαιόλαδα, οι τιμές CIF τις οποίες προσφέρουν πλέον οι γείτονές μας για τα ελληνικά φρέσκα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα είναι στα 2,40 ευρώ/κιλό.

Αντίστοιχα για τα ελαιόλαδα της περυσινής χρονιάς οι προσφερόμενες τιμές CIF βρίσκονται κάτω από τα 2,25 ευρώ/κιλό. Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά πεντάρια, οι τιμές έχουν υποχωρήσει πλέον κάτω από το 1,90 ευρώ/κιλό.

Οπως προαναφέρθηκε, η ανατροπή των δεδομένων της αγοράς μέσα σε λίγες μόνο ημέρες προήλθε κατά κύριο λόγο από τις εξελίξεις που σημειώνονται στην ισπανική αγορά, όπου οι τιμές ex-factory διαμορφώνονται πλέον για τα εξαιρετικά παρθένα στα 2,10 ευρώ/κιλό, τα παρθένα γύρω στα 2,00 ευρώ/κιλό και οι βιομηχανικοί άσοι γύρω στο 1,90 ευρώ/κιλό.

Είναι προφανές ότι μεταξύ των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών το κλίμα και ο προβληματισμός είναι έντονα απαισιόδοξα, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και οι πάντες θα πρέπει να αποδεχθούν ότι έχουμε μπροστά μας μια χρονιά, η οποία λίγο πολύ θα αποτελεί πιστό αντίγραφο όσων βιώσαμε τη χρονιά που πέρασε.

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες