18 Οκτωβρίου 2009

Οι «μεγάλοι» του λαδιού συμμαχούν για τα απόβλητα..


Σε μία οικολογική συμμαχία οδηγούνται για χάρη του περιβάλλοντος οι 3 μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή ελαιολάδου. Λόγω της μεγάλης παραγωγής ελαιολάδου δημιουργείται μεγάλος αριθμός αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία.

Σύμφωνα με μελέτες, τα απόβλητα των ελαιοτριβείων ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων και για το λόγο αυτό η διαχείρισή τους αποτελεί ένα πολυσυζητημένο θέμα μεταξύ επιστημόνων τοπικών και κρατικών αρχών.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκαλούν τα απόβλητα αυτά είναι η έντονη δυσοσμία πράγμα που έχει οδηγήσει πολλές φορές πολίτες, που μένουν σε περιοχές με ελαιοτριβεία, να παραπονεθούν στις αρχές οι οποίες όμως συνήθως σηκώνουν τα χέρια. Πρέπει να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με μελέτες η αναξέλεγκτη διάθεση των ελαιουργικών αποβλήτων στο περιβάλλον προκαλεί υποβάθμιση των φυσικών συστημάτων και επιβάρυνση τους με μεγάλες συγκεντρώσεις οργανικών και ανόργανων ενώσεων.

Επιστημονικές ομάδες από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το Ινστιτούτο CERSAA της Ιταλίας και το Ινστιτούτο CEBAS της Ισπανίας, στο πλαίσιο του τετραετούς διάρκειας προγράμματος PROSODOL, έχουν ως στόχο να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις της διάθεσης αποβλήτων ελαιοτριβείων σε εδαφικούς αποδέκτες και να αναπτυχθούν τεχνολογίες βελτίωσης, αποκατάστασης και προστασίας των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των εδαφών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αντιστοιχεί σε περίπου 1,64 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 50% από πόρους των 3 χωρών.

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων, ο προσδιορισμός των όρων και των συνθηκών για την ασφαλή χρήση των αποβλήτων στη γεωργία, με πιλοτική εφαρμογή σε ελαιώνα στην περιοχή Liguria στην Ιταλία καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών οι οποίες θα συμβάλλουν στην προστασία των εδαφών και των υδατικών συστημάτων από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δειγματοληψίες εδαφών και υδάτων στον πιλοτικό Δήμο Νικηφόρου Φωκά στο Ρέθυμνο. Τρεις από ενεργές - για τουλάχιστον 10 χρόνια - και τρεις από ανενεργές περιοχές διάθεσης αποβλήτων.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μία πολύ ανησυχητική εικόνα καθώς εκτός από τις πολυφαινολικές ενώσεις, μετρήθηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου, καλίου (στα όρια της φυτοτοξικότητας) και σιδήρου.

Βρέθηκαν επίσης αυξημένες τιμές ηλεκτρικής αγωγιμότητας, βορίου, θειικών, χλωριόντων, μαγγανίου και αμμωνίακών.

Με λίγα λόγια, διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια χρήση χωμάτινων, μη στεγανοποιημένων, εξατμισοδεξαμενών επέφερε αλλαγές στα φυσικοχημικά των εδαφών.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες