20 Αυγούστου 2009

Αριστομένης Κατσούλας: Ο ζωγράφος μας

Ο Αριστομένης Κατσούλας -ο Μένης όπως τον ξέρουμε στο χωριό- είναι ο δικός μας άνθρωπος στο χώρο των εικαστικών τεχνών. Οπλισμένος με αυτό το κάτι που διακρίνει τους μεγάλους καλλιτέχνες και με μια ιδιαίτερη αισθητική ματιά, δημιουργεί με το χρωστήρα του το δικό του αναγνωρίσιμο σύμπαν στο χώρο της ζωγραφικής. Οι πίνακες του χαρακτηρίζονται από τη δύναμη των χρωμάτων τους και την πρωτοτυπία των σχημάτων τους.
Αλλά γι' αυτά τα θέματα ας αφήσουμε καλύτερα να μιλήσουν οι ειδικοί.
Και πρώτα η ιστορικός τέχνης LUCIA ARSI από τις Συρακούσσες της Ιταλίας: "Είναι τα χρώματα του Αριστομένη Κατσούλα που λένε, μάλλον επικαλούνται ότι η εικαστική γλώσσα είναι το ανέφικτο παρών του πάντοτε. Στα χρώματα και στις γραμμές του Αριστομένη το Απεριόριστο προσπαθεί να εδραιωθεί και ενίοτε ο Θεός κερδίζει, αλλά ο διπλός Θεός (Διόνυσος) απογυμνώνει την τόλμη και καίει, ερημώνει την πόλη: και εκεί θα μπορούσες να αντιληφθείς το κλάμα ενός μωρού, που χάνει την επαφή και το θρηνώδες τραγούδι του αναδεικνύει τον χθόνιο κόσμο, όπου βασιλεύει η Εκάτη.
Και στα χρώματα και στις γραμμές του Αριστομένη διαισθάνεται κανείς το αιώνιο δράμα της φύσης-σφίγγας που δίνει και παίρνει. Αλλά το πράσινο που διαχέεται με γραμμές κάποτε απαλές, κάποτε δυνατές προδιαθέτει στην Ελπίδα που είναι πάντα η υποχρέωση, η καθημερινή κούραση μιας Σκέψης που επιθυμεί διακαώς έναν σκοπό".

Αλλά και η συμπατριώτισα της Κριτικός Τέχνης LIDIA PIZZO μας λέει: "Έργα που με γραφικότητα, αναδεικνύουν ένα διηγηματικό υλικό το οποίο παίρνει τα ερεθίσματα από σύνθετες έρευνες που έγιναν από τα ακούσματα της αντήχησης και του μυστηρίου των πραγμάτων πάνω στο προσωπικό γίγνεσθαι, εξιστορημένες πάντα σε μία γλώσσα που βρίσκει τις ρίζες της σε έναν εξπρεσιονισμό ξανα-επισκέψιμο με πρωτότυπο και υποβλητικό τρόπο, είναι η δουλειά του Αριστομένη Κατσούλα. Ζωγραφική κίνηση ευαίσθητη, δυνατή, κομψή ζει από πλατιά χρωματικά πεδία που επικαλούνται βεβαίως, οι ενδεδειγμένες αποκλίνουσες αλχημείες, όμως, σε πρωτότυπα σχήματα και γεμάτα από βαθιές ιδέες που ξεδιπλώνονται σε ένα διάβασμα με μέτρο του ζωγραφικού χώρου που ζει σε ένα ρυθμό συνθετικό ευρύ και γρήγορο, όπου κυριαρχεί μία διάσταση διαισθητική-αφηγηματική, η οποία επισκιάζει εκείνο το θραύσμα της πραγματικότητας που πολλές φορές μας τυχαίνει να κατανοήσουμε και που δίνει νόημα στην ύπαρξη μας".
Εμείς δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε το πόσο κοινωνικός και απλός άνθρωπος είναι ο Μένης και πόσο αγαπάει το χωριό του. Βοηθάει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Βγαίνει στα καφενεία, κουβεντιάζει με όλο τον κόσμο και δεν κρύβεται στις αυλές των σπιτιών όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια κάποιοι εξ' Αθηνών συμπατριώτες μας που επιδεικτικά σνομπάρουν την ντόπια κοινωνία. Ο Μένης είναι δικός μας άνθρωπος ένας πραγματικός Πυργιώτης!
Του ευχόμαστε να είναι γερός δυνατός και δημιουργικός! Να κερδίζει διακρίσεις με τη δουλειά του, κάτι που όπως να το κάνουμε αντανακλά και σε μας τους συχωριανούς του!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Γεννήθηκε το 1955 (ανήμερα το Πάσχα σας λέω εγώ που ήμουνα δίπλα και άκουσα από τους πρώτους το κλάμα του) στον Πύργο Τριφυλίας και το 1968 μετακομίζει στην Αθήνα. Το 1975 τελειώνοντας το Λύκειο και τη Σχολή "Βακαλό", κλάδο διακόσμησης, φεύγει για την Ιταλία. Το 1980 τελειώνει την Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Perugia. Από το 1986 εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί μέσα από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
1983 Gallerie "Θόλος" Αθήνα 1985 Gallerie "ΚΡΕΩΝΙΔΗΣ" Αθήνα
1987 "Ροδιακή Έπαυλις" Ρόδος 1994 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Π.Φαλήρου
1995 ART & IKONS Κάλυμνος 1998 Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
2002 Gallerie "ΖΑΝΕΤΙΔΗΣ" 2005 Palazzo "Impelizzeri" Sirakusa, Ιταλία
2006 Gallerie "ΜΑΙΡΗ ΑΛΕΞΙΟΥ" 2006 Πολιτιστικό Κέντρο Μελ. Μερκούρη
2007 Πολιτ. Κέντρο Καλαμάτας 2007 Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

3 σχόλια:

  1. Ο Μένης, έχει το χάρισμα να μας ταξιδεύει σε κόσμους μαγικούς και με τα χρώματά του να μας δείχνει τη ζωή όπως είναι στο όνειρο.
    Είναι τιμή για εμάς που είναι συντοπίτης μας.


    Συντηρητής Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης – Τ.Ε.Ι. Αθήνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Μένης εκτός απο "ανήσυχο πνέυμα" και "ζωηρή" καλλιτεχνική προσωπικότητα,- πράγμα που φαίνεται τόσο μέσα απο τα έργα του όσο και απο την ζωή του - παραμένει πάντοτε και ένας καλός φίλος και για το λόγο αυτό του έυχομαι καλή επιτυχία στα τωρινά και μελλονικά του καλλιτεχνικά και μη βήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. eimai poly tyxerh giati o kyrios katsoulas einai o ka8igitis twn kallitexnikwn moy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες