24 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΟ ΕΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

ΚΟΛΟΚΥΘΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Ας μου συγχωρεθεί η υπερβολή στη διατύπωση του τίτλου αλλά είναι βλέπετε κάποια πράγματα που μας διέπουν παιδιόθεν και δεν μπορούν να ξεπεραστούν από κανέναν μοντερνισμό και ουδεμία καινοτομία, όσο και να ασχολείται κανείς με το συγκεκριμένο αντικείμενο.Προϋπόθεση βασική γι' αυτό το φαγητό είναι η παραμονή στο χωριό -δεν τα βρίσκεις αυτά τα λουλούδια στις Λαϊκές- και οι ισχυρές διασυνδέσεις με ανθρώπους που συντηρούν κάποιο περβολάκι. Όπως και οι δικές μας με τη νεαρά και πρόσχαρη Μιράντα, που πρωί-πρωί σαν καλοκαιρινός Αγιοβασίλης, μας χτύπησε την πόρτα με μια αγκαλιά από τα πολυπόθητα λουλουδάκια!!!




ΥΛΙΚΑ:
-Λουλούδια κολοκυθιάς και μόνο λουλούδια μαζεμένα πολύ πρωί, ει δυνατόν πρωτού τα δει ο ήλιος.-Κρεμμύδι, Μάραθο και Δυόσμο
-Λαδι, Αλάτι Πιπέρι.




ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Εδώ υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία που έχω να σας διηγηθώ για τον στήμονα του λουλουδιού. Στο χωριό μας αλλά νομίζω και σε άλλα μέρη οι γυναίκες τον αφαιρούν πριν γεμίσουν το λουλούδι. Εγώ μάλλον επειδή βαριόμουν, από την αρχή που ασχολήθηκα με αυτό το φαγητό άφησα μέσα το εν λόγω όργανο και έκπληκτος διαπίστωσα ότι τα γεμιστά γίνανε πολύ πιο νόστιμα και σε γεύση αλλά και σε άρωμα.
Κάτι που επιβεβαίωσε, χωρίς να της πω τι έκανα, και μια έμπειρη στη μαγειρική γειτόνισα μου . Άλλο που όταν της είπα το μυστικό άρχισε να φτύνει με αηδία το μέχρις εκείνη τη στιγμή θεσπέσιο περιεχόμενο του στόματος της. Τότε κατάλαβα ότι η εμμονή στην αφαίρεση του στήμονα έχει να κάνει με αρχέγονες προκαταλήψεις φαλλικής ίσως προελέυσεως. Διόλου απίθανο μάλιστα να γινόντουσαν και από άμβωνος και από φανατικούς ιερείς και ιεροκήρυκες τέτοιες συστάσεις. Διότι ο στήμονας είναι το αρσενικό όργανο της γονιμοποίησης και παραπέμπει σε ανάλογους συνειρμούς!
Φτιάχνουμε τη γέμιση όπως και στους ντολμάδες, μαραίνουμε δηλαδή πρώτα το κρεμμύδι στο λάδι και μετά ρίχνουμε τα μυρωδικά και το ρύζι. Κάποιοι ΄βάζουνε και ντομάτα. Μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε και τριμμένη μυτζήθρα, εγώ δεν το κάνω για να μείνει περισσότερο άρωμα από το λουλούδι. Γεμίζουμε με μεσαίου μεγέθους στενόμακρο κουτάλι. Τοποθετούμε τα γεμιστά όρθια και λίγο πλαγιαστά σε ταψί και αφού τα περιχύσουμε με λάδι τα ψήνουμε στο φούρνο για 1/2 ώρα με 3/4 ανάλογα το φούρνο.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΑΓΩΜΑΤΟΣ:

Μα με το χέρι φυσικά.

Καλή επιτυχία σε όσες και όσους ασχοληθούν και προσοχή στον....στήμονα!!!!

.

.

ΥΓ: Από σήμερα ξεκινάει και η μαγειρική πλευρά του ιστολογίου μας, με παραδοσιακές συνταγές του χωριού μας και οι οποίες θα αποθηκεύονται στο ομώμυνο αρχείο.

3 σχόλια:

  1. Navarino γεια, φιλιά στην Ελένη. Όσον αφορά τα λουλουδάκια, τρέμε Μαμαλάκη.

    Τσακιτζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Θανάσης Χ Καρα...
    Σ' ευχαριστώ Θανάση μου αλλά πιστεύω ότι η...Τούλα η Μενάκαινα θα τα φτιάχνει καλύτερα από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Navarino γεια, φιλιά στην Ελένη.
    Σωστά τα λες, η Τούλα ως επίτιμη δεν επιδέχεται κριτική.

    Τσακιτζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες