22 Μαΐου 2009

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΙΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ

Ο Τάσος Παναγιωτόπουλος, συγχωριανός μας με ρίζες από την Ποταμιά, με αυτό το βιβλίο καταγράφει μια μοναδική και εις βάθος ιστορική και λαογραφική έρευνα για τα χωριά των Κοντοβουνίων, που έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από την επιστημονική κοινότητα. Η δημοσίευση της πριν μερικά χρόνια στο 10ο τεύχος του έγκριτου και διεθνούς εμβέλειας περιοδικού: ΙΣΤΟΡΙΚΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, δημιούργησε αίσθηση για τα καινούργια στοιχεία που έφερε στο φως. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν με αφορμή τη διπλωματική του εργασία που θέλησε να κάνει για την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου πάνω σε προεπαναστατικά κτίσματα των χωριών αυτών. Προικισμένος όμως με το ταλέντο του επίμονου και διεισδυτικού ερευνητή, έφτασε τα πράγματα σε τόσο βάθος που η εργασία αυτή κατέληξε σε μία εκ θεμελίων «ανασκαφή» όλων των ιστορικών λαογραφικών και οικιστικών παραμέτρων της εν λόγω περιοχής.
Όπως σημειώνει στο Εισαγωγικό της Σημείωμα η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Καίτη Δημητσάνου Κρεμέζη:
«Η περιοχή των Κοντοβουνίων δεν είναι γνωστή για τα μνημεία ή τα τουριστικά της θέλγητρα. Ελάχιστα και αποσπασματικά έχουν γραφεί γι΄αυτήν. Ευτυχώς όμως είναι ο γενέθλιος τόπος του συγγραφέα και ακούραστου ερευνητή ο οποίος, με την εργασία του αυτή, καταφέρνει να τον κάνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό και παράλληλα να συμπληρώσει πτυχές της ιστορίας και εικόνες της χορογραφίας της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτός ανήκει.
Ο Τάσος Παναγιωτόπουλος βιώνει τον τόπο, αντιλαμβάνεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθώς και αυτά της αρχιτεκτονικής που κάποτε διαμορφώθηκε εκεί. Δεν παραμένει μόνο στην περιγραφή τους. Αναζητώντας τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της γενικής εικόνας που αυτά παρουσιάζουν, επιχειρεί να γνωρίσει και να κατανοήσει τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων αιώνων.
Στρέφεται στην ιστορία και ανευρίσκει, σε κάθε βιβλιογραφική πληροφορία ή προφορική μαρτυρία, τον μίτο για να ερμηνεύσει τα όσα γνωρίζει εμπειρικά. Κινείται με ευκολία στα πεδία της ιστορικής έρευνας, χάρη στο πάθος του γι’ αυτήν, χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική οπτική, για την οποία είναι επιστημονικά εξοπλισμένος και καταφέρνει σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό να συνδέσει τις δύο εστίες του ενδιαφέροντος του.
Διανύει μεγάλες ιστορικές φάσεις, επικεντρώνοντας σε γεγονότα του 17ου αιώνα. Αναζητά ωστόσο πληροφορίες για τις απαρχές της οίκησης στην περιοχή, στέκεται στα γεγονότα της μεσαιωνικής εποχής, τους εποικισμούς των σλαβικών και αργότερα των αρβανίτικων ομάδων, την Φραγκοκρατία και τις εγκαταστάσεις των Βενετών στα παράλια. Ψάχνει μέσα από την ίδρυση επισκοπών ή τους εκκλησιαστικούς κώδικες για να ορίσει ή να ταυτίσει τοπωνύμια, αναφέρεται σε εισβολές και επιδρομές που «συνέβαλαν στο μετασχηματισμό του οικιστικού δικτύου». Η έρευνα των διαθέσιμων πηγών του προσφέρει όχι μόνο ικανά τεκμήρια για την ερμηνεία του χώρου, αλλά και μια ευρύτερης σημασίας αναδρομή στα ιστορικά δρώμενα της Δυτικής Πελοποννήσου…»

Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο και πρακτορείο εφημερίδων των Γαργαλιάνων.
















3 σχόλια:

  1. H έρευνα του Τάσου Παναγιωτόπουλου, «Μεσαιωνικής Μεσσηνίας Ιστορικογεωγραφικά και Κοντοβουνίων οικιστικά», είναι συγκροτημένη με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο και με επιστημονική πληρότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο υλικό βάσης, που πέρα από την αξία του, αυτό καθεαυτό, μπορεί να τροφοδοτήσει πολλές περαιτέρω έρευνες σε αρκετά διαφορετικά επίπεδα.
    Πιστεύω πως αυτό το πολύτιμο βιβλίο αξίζει να το διαβάσουμε.

    Θανάσης Καραμπότσος
    Συντηρητής Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, όποιος από τους συγχωριανούς μας θα ήθελε ένα βιβλίο μου δωρεάν δεν έχει παρά να περάσει από το γραφείο μου
    Αναστάσιος Αθ. Παναγιωτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έρευνα βαθιά, διεξοδική με επιστημονική επάρκεια και αγάπη για τον χώρο απερίγραπτος συνδυασμός ιστορικού πολυερευνητη και αρχιτεκτονικής λεπτομέρειας. μπράβο τασσο τιμή για χωριό τέτοια κατάδυση ερευνητικού οίστρου ...ενας φίλος απ,το χθες Ακ ΥΓ.το διάβασα στο site του δημου http://www.dimos-pylou-nestoros.gr/dimos/medieval-messinia/notes-dimitsanou.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες