17 Δεκεμβρίου 2008

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Οι δυσμενείς εξελίξεις που σημειώνονται στην αγορά ελαιολάδου αρχίζουν να δημιουργούν προϋποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε επίπεδα που φαίνονταν «απίθανα» πριν από μερικούς μήνες. Το ιταλικό ενδιαφέρον συνεχίζει να παραμένει ανύπαρκτο, οι αγορές είναι εντελώς περιστασιακές και η πίεση πάνω στις τιμές δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Οι προσφερόμενες τιμές CIF για τα φρέσκα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα κατρακύλησαν κάτω από τα 2,40 ευρώ το κιλό, γεγονός που μεταφράζεται σε τιμές παραγωγού κάτω από τα 2,20 ευρώ το κιλό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές ex-factory στην Ισπανία υποχώρησαν κάτω από τα 2,15 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, μόλις πάνω από τα 2,00 ευρώ το κιλό για τα παρθένα και στην περιοχή του 1,90 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσους. Θα πρέπει να επισημάνουμε, για μία ακόμα φορά, ότι μιλάμε για ελαιόλαδα της χρονιάς που έκλεισε, αφού η καινούργια χρονιά για τους Ισπανούς βρίσκεται μόλις στο πολύ αρχικό της στάδιό.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγή φρέσκων ελαιολάδων μπαίνει όλο και σε πιο εντατικούς ρυθμούς, πράγμα που ευνοείται και από τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, που, σε συνδυασμό με το ξεκίνημα της χρονιάς και στην Κρήτη, πιθανόν να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές του προϊόντος, αφού οι εμπορεύσιμες ποσότητες θα αυξηθούν, ψάχνοντας διέξοδο στην αγορά.
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ανακοίνωσαν ότι παραλαμβάνουν το λάδι με τιμή 2,10 ευρώ το κιλό. Νέες τιμές αγοράς ελαιολάδων που ισχύουν από την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (ΛΕΣΕΛ). Στο βιολογικό προϊόν οι τιμές ισχύουν από τις 9 Δεκεμβρίου και αγγίζουν τα 3 ευρώ το κιλό για το προϊόν οξύτητας μέχρι 3 δέκατα. Η τιμή για το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι τρία δέκατα διαμορφώνεται στα 2 ευρώ και 30 λεπτά του ευρώ το κιλό, ο άσσος στα 2,10 ευρώ και το δυάρι στα 2,00 ευρώ/κιλό.
πηγή:ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες