1 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΕΞ.Π. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ



Η απουσία ενδιαφέροντος από το ιταλικό εμπόριο ελαιολάδου ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις τιμές παραγωγού για την καινούργια σοδειά ελαιολάδου. Έτσι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές έπεσαν και κάτω από τα 2,20 ευρώ το κιλό, αγγίζοντας το «ψυχολογικό όριο» των 2 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές αυτές αφορούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς στις χαμηλότερες ποιότητες είναι ακόμα μικρότερες. Στην περίπτωση μάλιστα που επαληθευτούν οι προβλέψεις για την αυξημένη φετινή σοδειά ελαιολάδου στην Ισπανία, παράγοντες της αγοράς του προϊόντος εκτιμούν ότι το ιταλικό εμπόριο θα εντείνει τις πιέσεις του για ακόμα πιο χαμηλές τιμές για τα ελληνικά λάδια.
Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι ότι, την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex – factory του ισπανικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε κάτω από τα 2,15 ευρώ το κιλό, η τιμή για τα παρθένα κινείται στα 2 ευρώ, ενώ οι βιομηχανικοί άσσοι βρίσκονται πλέον στα 1,90 ευρώ το κιλό. Και μάλιστα, όχι για φρέσκα-φετινά ελαιόλαδα, αλλά της προηγούμενης σοδειάς.
Στην Κρήτη οι πρώτες πωλήσεις έγιναν για τα εξαιρετικά παρθένα λάδια μέχρι 3 γραμμές στα 2,30 ευρώ το κιλό, ενώ για τις προσεχείς ημέρες στην αγορά επικρατεί τάση για αναπροσαρμογή των τιμών στα 2,10 ευρώ το κιλό.
Οι Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, που δραστηριοποιούνται εμπορικά στο ελαιόλαδο, ακόμα δεν έχουν εξαγγείλει τιμές αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς, τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της διαμόρφωσης της εγχώριας, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, όπου το κύριο χαρακτηριστικό αυτή την εποχή είναι η αισθητή κάμψη της κατανάλωσης ελαιολάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες