23 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΥΠΟ

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, στις τρεις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία- αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιταλικού οργανισμού ISMEA (κρατικό Ινστιτούτο για το Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων). Όμως εκείνο που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς, είναι ότι η καινούργια ελαιοκομική περίοδος ανοίγει με υψηλότερα αποθέματα από την προηγούμενη σοδειά. Στη χώρα μας τα αποθέματα υπολογίζονται σε 30.000 έως 35.000 τόνους, ενώ στην Ισπανία τα αποθέματα ελαιολάδου στις αρχές Αυγούστου ήταν καταγεγραμμένα στους 617.000 τόνους, έναντι 515.000 τόνων που είχαν την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2007.
Αυξημένη κατά 10% έως και 15% αναμένεται να είναι η φέτος η νέα σοδειά ελαιολάδου στην Ιταλία. Μετά από μια διετία μέτριων παραγωγών, εκτιμάται ότι η φετινή σοδειά ελαιολάδου θα είναι μια καλή σοδειά. Παράλληλα, τόσο το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας, όσο και οργανώσεις των ελαιοπαραγωγών, προβλέπουν ότι η καινούργια σοδειά θα είναι και από ποιοτικής άποψης καλή.
Πέραν της προβλεπόμενης αύξησης της ιταλικής σοδειάς ελαιολάδου, για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2008-9, το ISMEA εκτιμά ότι με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει μέχρι τώρα στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, η φετινή παραγωγή στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα του κόσμου σε ελαιόλαδο –στην Ισπανία– αναμένεται να σημειώσει και νέα άνοδο, λόγω των ευνοϊκών για την ελαιοκαλλιέργεια καιρικών συνθηκών και των επαρκών βροχοπτώσεων.
Η περυσινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου άγγιξε τους 1.200.000 τόνους (1.161.400 τόνοι, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας) και ήταν αυξημένη κατά 11%, σε σύγκριση με την προπέρσινη παραγωγή.
Και στην Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα που σημειώθηκαν με τις προσβολές από δάκο και την έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές, οι μη ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού και εφόσον υπάρξουν τις επόμενες εβδομάδες ευνοϊκές για την καλλιέργεια συνθήκες (βροχοπτώσεις), οδηγούν το ISMEA στο συμπέρασμα ότι και η ελληνική σοδειά θα είναι μια καλή από άποψη όγκου σοδειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενημερωνόμαστε για την περιοχή μας

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες